Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Tatil Dönüşü ABD’de Açıklanacak Olan İş İstatistikleri Kritik Olacak!
Dün ABD tarafında “Bağımsızlık Günü” nedeniyle piyasalar tatildi ve herhangi bir önemli veri de açıklanmadı. Ancak, Çin ile devam eden Ticaret Müzakereleri konusunda: Görüşmelerin önümüzdeki haftadan itibaren telefon görüşmelerinin yanı sıra yüz yüzde diyalog yöntemine kaydırılabileceğine yönelik Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow’dan gelen açıklamalar kritikti. Ancak tüm bu açıklamalara karşın G20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Trump’ın Huawei’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine yönelik verdiği sözün ABD resmi kurumlarında karşılık bulmaması ve yine Dell, HP, Microsoft ve Amazon gibi bazı kritik firmaların Çin’deki üretimlerini daraltma kararı alması konuya dair tedirginliği canlı tutan gelişmelerdendi. Zira, konuya dair Çin tarafından uyarılar gelmesi dikkat çekerken; Trump’ın, Çin’e yönelik yaptığı önceki günkü “kur maniplatörü” suçlamaları da Çin Dışişleri Bakanlığı’nca yalanlandı. İran konusunda da Hasan Ruhani’den gelen 7 Temmuz itibariyle 3.67’lik uranyum zenginleştirmesinin üzerine çıkılacağı yönündeki açıklamaların tedirginliği piyasalarda yankı bulmaya devam ederken, yine ABD Başkanı Trump’ın: İran’ı bu konuda uyaran ve tabiri caizse “aba altından sopa” göstererek tehdit eden söylemleri de küresel risk alma iştahı üzerinde baskı oluşturan gelişmelerdendi. Yurt içi tarafta ise önceki gün açıklanan enflasyon dataları sonrası reel faizin yüzde 8.28 seviyelerine kadar yükselmesi TCMB’nin 25 Temmuz’da yapılacak olan Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında kaç Baz Puan faiz indirimi yapabileceğine dair yurt içi ve yurt dışı kurumların tahminleri takip edilirken, diğer yandan da bunu sağlamak için elzem olan S400 konusundaki stabilitenin korunup korunmayacağına dair gelişmeler kritikti. Bu kapsamda; Yunanistan’ın S300’ler konusunda aldığı tedbire benzer olarak, barış zamanlarında S400’lerin kullanılmamasını içeren “Barış Konuşlandırması” söylemine ilişkin olarak haber akışları TL varlıkları açısından pozitif fiyatlamaların devamına neden oldu. Ancak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuya dair olarak: Bu tür teknik şeyler hiç konuşulmadı, zaten S400 bir savunma sistemidir ve acil bir durum olduğu zaman devreye girecek sözleri de önemliydi. Bugün, küresel tarafta yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran gibi risk unsurlarına dair gelişmeler gün boyunca takibimizde olacak. Ayrıca, ABD tarafındaki tatilin sona ermesi ile gözlerin çevrileceği kritik İş İstatistikleri(Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı) sonucunda FED’in bu ayki FOMC toplantılarında alacağı faiz kararlarına dair ortaya çıkacak öngörüler de piyasalarda sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Yurt içi tarafta da yine; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının rutin olarak izlenmeye devam edileceği yeni günde; hafta ortasındaki enflasyon verileri sonrası TCMB’nin 25 Temmuz’daki PPK toplantısına dair öngörüler de kurlar ve diğer TL varlıkları açısından kritik olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz gün ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD ile rekabet edebilmek için sistemlerine para pompaladıklarını ve Çin ile Avrupa’nın döviz kurlarında manipülasyon yaptıklarını açıklaması sonrası gümrük tarifelerinde bir değişiklik ihtimali tedirginlik yarattı. Trump’ın Avrupa bölgesinden ithal edilen ürünler arasında Otomotiv sektörü için gümrük tarifelerini yükseltme tehditlerini gerçekleştirebileceği ve bu bağlamda Euro’daki zayıflığın ilerleyen dönemlerde etkilenebileceği ifade ediliyor. Bunun dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Francois Villeroy de Galhau, kurumun ihtiyaç olması halinde zayıf enflasyona karşı tedbirlerin alınabileceğini vurgusunu yaptı. Veri akışında dün ABD piyasalarının ‘ Kurtuluş Günü’ sebebiyle kapalı olmasına karşı Euro Bölgesi Mayıs ayı Perakende Satışlar Aylık bazda 0.3 daralma yaşarken yıllık bazda ise yüzde 1.3 artış yaşanmasına rağmen beklentileri karşılayamadı. Bugün ise Euro Bölgesinde, Almanya Fabrika Siparişleri, Sanayi Üretimi verileri takip edilecekken ABD tarafında açıklanacak Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı dataları parite açısından sert fiyatlamalara neden olabilir.
Teknik olarak;
Destekler: 1.1265, 1.1220, 1.1190, 1.1160, 1.1110
Dirençler: 1.1300, 1.1330, 1.1365, 1.1390, 1.1415
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta yine; S400 konusuna dair gelişmeler öncelikli olarak takip edilirken, enflasyon dataları sonrası ortaya çıkan tabloda; TCMB’nin 25 Temmuz PPK toplantısında faiz indirimi yapabileceğine(kaç baz puan yapacağı kritik) dair senaryolar da kritikti. S400 konusunda; “Barış Konuşlandırması”na dair ortaya atılan iddialar TL lehine fiyatlamalara neden olurken, TCMB’nin yapabileceği faiz indirimine yönelik öngörülerinde 100 Bp ile sınırlı olması da TL üzerinde baskı oluşturmaktan uzaktı(nötr). Yurt dışı tarafta ise ABD’deki Bağımsızlık Günü tatiliyle; verilerden daha çok yine haber akışları ön plana çıkarken, ABD-Çin ticaret müzakerelerinin önümüzdeki haftadan itibaren yüz yüze olabileceğine dair haber akışları ile risk iştahında görülen kısmi iyileşme de TL lehine işlemleri destekler nitelikteydi. Bugün, ABD’de tatil bitecek ve ülkede açıklanacak olan; Tarım Dışı İstihdam Değişikliği, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri sonrası FED’în 31 Temmuz’daki FOMC bildirisine dair ortaya çıkacak öngörüler kurda oynaklıklara neden olabilir. Keza; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi risk unsurlarına dair gelişmelerin de kritik olmaya devam edeceği günde, yurt içi tarafta da; jeopolitik ve siyasi riskler ile TCMB’nin 25 Temmuz’daki PPK toplantısına yönelik öngörüler öncelikli olarak fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Destekler: 5.5885, 5.5500, 5.5270, 5.5000, 5.4850
Dirençler: 5.6250, 5.6680, 5.6910, 5.7300, 5.7500
GBPUSD
Geçtiğimiz gün IMF Başkanı Christine Lagarde’nın yerine en güçlü aday olarak gösterilen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney iddaa edilirken boşalan koltuğu dolduracak kişinin izleyeceği yol haritası merak uyandırırken diğer taraftan Pound varlıkları için kritik olacaktır. Diğer taraftan Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow’un uzun süredir devam eden ticaret savaşında bir sonuca ulaşmak için ABD ve Çin’in üst düzey temsilcilerinin gelecek hafta görüşmelere başlayacağını söylemesi önemliydi. Bunun dışında dolar varlıkları adına bugün açıklanacak Tarım Dışı istihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı verileri FED’in Temmuz toplantısı öncesinde piyasaların odak noktası olacaktır. Bununla beraber İngiltere tarafında ise Konut Fiyat Endeksi takip edilecek olup küresel risk unsurlarından Brexit’e dair gelebilecek haber akışları parite açısından sert fiyatlamalara neden olabilir.
Teknik olarak;
Destekler: 1.2560, 1.2530, 1.2500, 1.2475, 1.2440
Dirençler: 1.2600, 1.2640, 1.2685, 1.2700, 1.2725
BRENT PETROL
OPEC ve OPEC+ toplantıları sonrasında İran’ın kesintilerden muaf tutulacağının açıklanması ile baskı yiyen emtiada; API ve EIA stoklarındaki azalmalar toparlanmaları beraberinde getirmişti. Akabinde ise ABD petrol üretiminin yeniden yükselişe geçmesi ve buna kaşın Çarşamba günün ülkeden gelen verilerde görülen bozulmaların talep endişelerini canlandırması ile dün açılıştan itibaren baskı yemeye başlayan emtia, sabah saatlerinde ise; Suudi Arabistan’ın bir İran petrol tankerini rehin aldığına dair gelen haber akışları ile hızla toparlandı. Keza, yine Suudi Arabistan’ın; bazı bölgeler için petrol ürünlerinin satış fiyatına Ağustos’tan itibaren zam yapacağına dair gelen haber akışları da alıcılı işlemlerde etkiliydi. ABD tarafının kapalı olduğu günde, küresel risk unsurları başta olmak üzere önemli haber akışları da kısmi oynaklıklar oluşturdu. Bugün fiyatlamalar açısından yine; küresel sistematik risk unsurlarına dair gelişmeler ve ABD ‘de açıklanacak olan kritik ekonomik verilerin sonuçları ile talebe dair öngörülerde görülecek değişikliklerle volatil hareketler görebiliriz. Ayrıca yine; OPEC ve OPEC+ üyelerinden gelebilecek açıklamalar ve ABD’de açıklanacak olan Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Destekler: 63.15, 62.80, 62.50, 62.20, 61.90
Dirençler: 63.70, 64.00, 64.25, 64.70, 65.00
ONS ALTIN
Çarşamba gününe FED ve ECB’nin faiz indirme öngörülerinin yatırımcıları reel getiri arayışına itmesi ile 1437 seviyelerini aşarak başlayan emtia, akabinde ise; ABD Borsalarında görülen rallilerin güvenli limanlardan çıkışa neden olması ile baskı yemişti. Düne de satıcılı başlayan Değerli Metal’de; ABD’de “Bağımsızlık Günü” tatili olması nedeniyle işlem hacmi görece olarak düşerken, gün içerisinde sistematik riskler başta olmak üzere gelen haber akışları ile kısmi oynaklıklar gösterdi. Bugün, ABD’de resmi tatil sona erecek ve ülkede açıklanacak olan; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri sonrası gerek Dolar Endeksi’nde oluşacak fiyatlamalar, gerekse FED’in faiz kararlarına dair ortaya çıkacak yeni öngörüler ile ABD tahvil faizlerinde görülecek hareketler emtiada oynaklıklara neden olabilir. Diğer bölgelerde açıklanacak olan ekonomik verilerin ve diğer majör merkez bankalarına dair öngörülerin de fiyatlanabileceği günde, ayrıca; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi risk unsurlarına dair gelişmeler de Sarı Metal fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Destekler: 1414, 1410, 1406, 1403, 1398
Dirençler: 1422, 1427, 1432, 1438, 1443

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.