Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtdışında Gündem Karışık, Yurtiçinde ise Enflasyon Verileri Takip Edilecek!
Geçtiğimiz Perşembe akşamı ABD Başkanı Donald Trump'ın daha önce de dillendirdiği Çelik ve Alüminyum ithalatına ek vergi düzenlemesini imzalayacağını söylemesi Dünya üzerinde yankı bulmuştu. Cuma günü Dünya'nın önde gelen ekonomilerinden ve uluslararası kurumlardan konuya dair tepkiler takip edilirken, Dolar endeksinde ve ABD endekslerinde geri çekilmeler göze çarptı. Hafta sonunda twitter üzerinden bir kez daha açıklama yapan Donald Trump, Avrupa Birliği'nin ABD şirketlerine ve ürünlerine ek vergi uygulaması getirmesi halinde bu kez de Avrupa çıkışlı otomobillerin ABD'ye satışına ek vergi getireceklerini duyurdu. Bugün konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Diğer gündem maddesi ise, dün İtalya'da yapılan seçimler sonucunda açıklanan sandık çıkış anketlerine göre; seçimler öncesi ittifak yapan ve aralarında AB karşıtı Kuzey Ligi'nin de bulunduğu "Sağ Blok"un birinci, popülist söylemleri olan "5 Yıldız Hareketi"nin ise ikinci sırada çıkması olacak. Sonuçların kesinleşmesi sonrası gözler, kurulacak hükümete ve buna hak kazanan parti başkanlarının açıklamalarına çevrilecek. Yine, hafta sonunda Almanya'da SPD(Sosyal Demokrat Parti) üyelerinin CDU/CSU(Hristiyan Birlik Bloku) ile koalisyona yeşil ışık yaktığına şahit olduk. Almanya koalisyonunun kurulacak olması Euro varlıkları açısından olumlu karşılanırken, İtalya seçimleri sonucunda ortaya çıkan belirsizlik ise Euro açısından negatifti. Bugün Çin'de takip ettiğimiz Caixin Hizmet PMI'ı 54.2 ile beklenti altında kalırken, günün devamında da önde gelen ekonomilerden Şubat ayı Hizmet ve Bileşik PMI dataları takip edilecek. Ayrıca yurt içi tarafta oldukça önemsenen enflasyon gerçekleşmeleri izlenecek. Geçtiğimiz ay yüzde 1.02 oranında artış gösteren manşet enflasyonda(TÜFE); Şubat ayında yüzde 0.50 oranında artış olduğunun açıklanması beklenirken, senelik gerçekleşmenin ise yüzde 10.35'den yüzde 10.00'a düşmesi öngörülmekte. Her ne kadar piyasaca çok önemsenmese de ileriye dönük TÜFE projeksiyonları açısından kritik olan YİÜFE(Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) verilerini de izlemek faydalı olacaktır. Bugün ayrıca, Euro Bölgesi'nde Ocak ayı Perakende Satışlar dataları Euro varlıkları açısından takip edilecekken, ABD'de ise FOMC Üyesi Randal Quarles'ın açıklamaları önemle izlenecek.
EURUSD
Geçtiğimiz haftanın son iki gününde; ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çelik ve Alüminyum ithalatına ek vergi düzenlenmesini imzalayacağını açıklamasına ilişkin, tüm Dünya'dan yoğun tepkiler gelirken FED Başkanı Powell'ın söylemleri sonrası toparlanma içerisine giren Dolar varlıklarının tekrardan baskılandığı görüldü. Yine hafta sonunda Başkan Trump'ın, Euro Bölgesi çıkışlı otomobillere ek vergi getirebileceklerini açıklaması da konunun bugün de gündemden düşmeyeceğinin göstergesiydi. Almanya'da ise hafta sonunda; SPD üyeleri büyük koalisyon anlaşmasına onay verirken, aylardır süren siyasi belirsizliğin artık sona yaklaşıldığını sööyleyebiliriz. Öte yandan sonucu merakla beklenen İtalya seçimleri dün yapıldı ve ilk sandık sonuçlarına göre AB karşıtlığı ile bilinen Kuzey Ligi'nin de aralarında bulunduğu "Sağ Blok" birinci sırada gözükmekte. Yine popülist söylemleri olan ve seçimlere tek başına giren "Beş Yıldız Hareketi" ise ikinci sırada. Hiçbir parti ve ya ittifakın tek başına yeter sayıya ulaşamamış olması koalisyon hükümetine işaret ederken, bugün konuya dair gerek ülke içerisinden gerekse AB tarafından gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Bugün ayrıca Euro Bölgesi'nde Perakende Satışlar datası da izlenecekken, yine Euro Bölgesi ve ABD'den gelecek Hizmet ve Bileşik PMI'ları da takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1.2335 altında fiyatlanan paritede geri çekilmelerde 1.2305, 1.2285 ve 1.2260 destekleri ilk etapta takip edilebilir. 1.2335 üzerinde fiyatlamalarda ise izleyebileceğimiz ilk dirençler 1.2360, 1.2395 ve 1.2415 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Geçtiğimiz Perşembe akşamı ABDD Başkanı Donald Trump'ın: ABD'nin yaptığı Çelik ve Alüminyum ithalatına ek vergi getireceği açıklamasının etkileri Cuma günü de piyasalarda yankı buldu ve ülkeye hatırı sayılır miktarda ürün ihraç edilmesi(özellikle Çelik) nedeniyle TL varlıkları da nasibini aldı. Ayrıca Yurt İçi tarafta takip edilen diğer risk unsuru olan Suriye eksenindeki askeri operasyonlar da zaman zaman TL tarafını olumsuz yönde baskılamakta. Bugün ABD'de Markit ve ISM(Kaynak yönetim Enstitüsü) tarafından açıklanacak olan Şubat ayı Hizmet ve Bileşik PMI dataları takip edilecek. Türkiye'de ise Şubat ayı enflasyon verilerini(TÜFE-YİÜFE) izleyeceğiz. Manşet(TÜFE) enflasyonun aylık bazda yüzde 0.50 oranında artış göstermesi beklenirken, senelik gerçekleşmenin baz etkisinden kaynaklı olarak yüzde 10.35'den yüzde 10.00'a gerilemesi beklenmekte. YİÜFE(Yurt İçi ÜFE) verileri ise ileriye dönük TÜFE projeksiyonları açısından önemli olacaktır. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra gerek yurt içi, gerek yurt dışı kaynaklı haber akışşları da teknik fiyatlamalarla birlikte takip edilecek. Bu kapsamda kur tarafına teknik olarak baktığımızda; 3 aydır devam eden düşen kanalın geçtiğimiz hafta üstüne çıkılması sonrası yatay seyir göze çarpmakta. Şuan için 3.8090 seviyesine yakın seyreden kur için yukarı yönlü ataklara 3.8140-3.8210 arasındaki direnç bölgesi önemli olacaktır. Buranın geçilmesi halinde ise 3.8440-3.8490 direnç bölgesini izlemeye alabiliriz. Diğer yandan 3.8090 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise 3.8050, 3.7975 ve 3.7930 destekleri sırasıyla takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı Theresa May, geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirdiği "Brexit" konulu konuşmasında; gerçek bir ilerleme kaydettiklerini ve İrlanda sınırı konusunda çözüm bulmak için sorumluluklarının olduğunu, ancak bunu tek başlarına yapamayacaklarını söyledi. Brexit sürecinde hiçbir tarafın tam olarak istediklerini elde edemeyeceğini zira iki taraf içinde doğru anlaşmayı oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. May ayrıca, AB iile ilerleyen süreçte geniş ve derin bir ticari anlaşma yapmak istediklerini belirtti. Gelen açıklamalar sonrası kısa süreli olarak değerlenen Sterlin varlıkları somut adımların atılmaması nedeniyle kalıcılık sağlayamadı. ABD tarafında ise Cuma günü Başkan Donald Trump'ın, Çelik ve Alüminyum ithalatına ek vergi düzenlenmesine ilişkin gerek kendi ülkesinden gerekse birçok ülkeden gelen açıklamalar takip edildi. Bugünkü haber akışında yine; gerek Brexit konusu, gerekse ABD tarafının koymayı düşündüğü ek vergi konusuna dair gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Bunların yanı sıra ise iki ülkede açıklanacak olan Hizmet ve Bileşik PMI verileri takip edilebilir. Teknik olarak baktığımızda; 1.3790 seviyesine yakın fiyatlanan paritede görülebilecek yukarı yönlü ataklarda 1.3810, 1.3850 ve 1.3875 dirençleri izlenebilir. 1.3790 altına geri çekilmelerde ise takip edilebilecek destek noktalarımız 1.3765, 1.3730 ve 1.3690 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları, ABD'de kaya petrolü üretimindeki güçlü artışa ilişkin korkulardan olumsuz etkilenmiş görünürken, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük tarifelerini artırmasının küresel bir ticaret savaşına neden olacağı endişeleri ile risk varlıklarına gelen satışlardan da beslendiğini söyleyebiliriz. Ancak gümrük vergilerinin yükseltilmesi, artan petrol stokları ve ABD'de hızlanan kaya petrolü üretimi ortamında yeni petrol boru hattı maliyetlerini de artırabileceğini belirtmekte fayda var. Öte yandan ABD'de kısa dönem ham petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta da artış gösterdi. Cuma akşamı Baker Hughes'ın yayımladığı haftalık verilere göre 1 petrol sondaj kulesi daha hizmete geçti ve geçtiğimiz hafta 799 olan toplam petrol sondaj kulesi sayısı 800'e yükselmiş oldu. Böylece, ülkede petrol sondaj kulesi sayısı 6 hafta üst üste artış göstermiş oldu. Haber akışında Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Lueybi, Irak'ın petrol üretimi, boru hattı onarımı ve rafineri inşaatı alanlarına dünya peetrol firmaları ile işbirliğine hazır olduklarını duyurdu. El-Lueybi ayrıca, Bağdat'ın ülkedeki petrol ve doğal gaz altyapılarının onarımı için elinde projelerin odluğunu söyledi. Irak petrol bakanının konuya vurgu yapmasının; Rus petrol şirketlerinin Bağdat yönetiminden habersizce, son bir yılda Irak Kürdistan Bölge Yönetimi doğal kaynaklar kurumu ile iki büyük petrol anlaşması imzalaması konusuna dayandığı bildirildi. Teknik olarak baktığımızda; geçtiğimiz hafta içindeki satıcılı seyre haftanın son işlem gününde son verip toparlanma çabasına giren siyah altında, alıcılı seyrin sürmesi durumunda 65.00, 65.30 ve 65.85 dirençleri takip edilebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerin tekrarlanması halinde ise 64.25, 63.90 ve 63.50 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD piyasalarında risk iştahı azalmaya devam ediyor. FED Başkanı J. Powell'in ifadelerinden sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın demir-çelik ithalatına ek vergi koyacaklarını açıklaması piyasalarda satış hareketini desteklerken,, bu durum ABD dolar endeksinin değer kaybetmesine bağlı olarak ons altın fiyatlarının yeniden primlenmeye başlamasına neden oldu diyebiliriz. Yine hafta sonunda Başkan Trump'ın, AB menşeeli otomobillere ek vergi getirebileceklerini açıklaması konunun gündemde bir süre daha kalabileceğini göstermekte. Zira, ABD'nin koyacağı gümrük vergilerinin başta ABD ekonomisi olmak üzere küresel büyümeye zarar vererek bir ticaret savaşına yol açabileceğine ilişkin endişeler zirve yapmış durumda. Konuya ilişkin Uluslararası Para Fonu(IMF)'ndan yapılan yazılı açıklamada: ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan ithalat kısıtlamaları, sadece ABD dışındaki ülkelerin değil, ABD'nin kendi ekonomisine de, alüminyum ve çelik ana kullanıcıları olan imalat ve inşaat sektörlerini içerecek biçimde, zarar verme ihtimali bulunuyor" denildi. Bugün konuya dair gelebilecek açıklamalar yine önemle takip edilecek. Yeni haftaya başladığımız saatlerde ABD 10 yıllıkları 2.85 altında seyrederken, Dolar Endeksi'nde isse İtalya seçimleri kaynaklı kısmi yukarı yönlü tepki göze çarpmakta. Ancak, gerek ABD gerek Euro Bölgesi'nde, gerekse Küresel belirsizliklerin artması ile güvenli liman talebi gören emtiada ise 1326 direncinin test edildiğini görmekteyiz. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda; 1326 üzerinde yukarı yönlü hareketlerin devamında 1329, 1333 ve 1337 dirençleri takip edilebilir. 1326 altına geri çekilmelerde izleyebileceğimiz destek noktalarımız ise 1322, 1320 ve 1316 seviyelerinde bulunmakta.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve ttavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.