Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

ABD’de; Kurtuluş Günü Tatili Var, Dikkatler; ECB Yetkilileri ve Küresel Risklerde!
Dün sabah saatlerinde yurt içi tarafta Haziran ayının enflasyon dataları takip edildi. Tüketici Fiyat Endeksi sadece yüzde 0.03 oranında artış gösterirken, bu data ile senelik gerçekleşme yüzde 18.71’den yüzde 15.72’ye geriledi. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi de aylık bazda yüzde 0.09 gibi oldukça cüzi artış gösterirken, bu datanın senelik gerçekleşmesi de yüzde 28.71’den yüzde 25.04’e düştü. Veriler sonrası kurlarda TL lehine işlemler derinleşirken, akabinde ise bireysel yatırımcıların döviz alımlarındaki BSMV(Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi)’nin binde 1 ‘den binde ikiye çıkartılacağına dair spekülatif haberler ve reel faizin yüzde 8’in üzerine çıkması ile TCMB’nin faiz indirebileceğine dair öngörülerin yükselmesi ile kurlar yukarı yönlü ataklar gösterdi. Gün içerisinde yine S400 konusuna dair gelişmeler ve diğer jeopolitik risklerin durumu da takibimizdeydi. Küresel tarafta ise; önceki akşam, ECB(Avrupa Merkez Bankası) Başkanlığı için IMF Başkanı Christine Lagarde’ın isminin ön plana çıkması sonrası ABD Başkanı Trump’tan da FED’e yönelik hamle geldi. Trump, daha önce de FED Yönetim Kurulu için adı geçen ve verdiği demeçlerde: Böyle bir durumda faiz oranlarını 1-2 yıl içerisinde yüzde 0’a düşürmeyi hedefleyeceğini söyleyen Judy Shelton’u, Christopher Waller ile birlikte FED Yönetim Kurulu için düşündüğünü belirtti. Trump’ın ve AB Parlamentosu’nun bu seçimleri borsalar tarafında pozitif algıya neden olurken, her iki merkez bankasının da faizleri düşüreceği beklentilerinin güçlenmesi ile güvenli liman varlıkları(Ons Altın, Japon Yeni, ABD-Alman tahvilleri) da hızla talep gördü. Zira, ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2016 Kasım ayından bu yana en düşük seviyelerini test ederken, Alman 10 yıllık tahvil faizleri ise tarihi en düşük seviyelerine geriledi. Öte taraftan Ticaret Savaşları, Brexit ve İran gibi risk unsurlarına dair gelişmeler de gün boyunca takip edilirken, ayrıca; Çin, Euro Bölgesi ve ABD gibi majör bölgelerden gelen Hizmet ve Bileşik PMI verileri de kısmi oynaklıklar oluşturdu. Bugün, yurt dışı tarafta; ABD’nin Kurtuluşu Günü tatili nedeniyle veri trafiği zayıf olacak. Ancak yine de; Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan Mayıs ayı Perakende Satışlar verisi ile ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar da küresel sistematik risk unsurları ile birlikte oynaklıklara neden olabilir. Yurt içi tarafta da; TCMB ve BDDK’dan gelecek bazı rutin verilerin izleneceği günde, dünkü enflasyon verileri sonrası TCMB’nin 25 Temmuz’daki PPK toplantısına dair öngörüler ile jeopolitik ve siyasi risklerin durumu yine kritik olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz gün Avrupa Merkez Bankası(ECB) başına Christine Lagarde'ın, Judy Shelton'un da FED Yönetim Kurulu'na geçeceği yönündeki haber akışları önemliydi. Haber akışlarının etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,95’lere gerilerken 2016 Kasım'dan bu yana en düşük seviyelerini test etti. Diğer taraftan Alman 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde -0.37 ile tarihi düşük seviyelerini yenilemesiyle birlikte paritede volatil fiyatlamalara neden oldu. Bununla birlikte ABD-İran konusunda tansiyon yükselirken Trump’ın nükleer anlaşmasında Uranyum stok limitini aşan İran’ın ateşle oynadığını belirtmesi bölgede tedirginliğin arttırdı. Veri akışında ise Euro Bölgesi Haziran ayı Hizmet ve Bileşik PMI beklentilerin üzerinde açıklanırken diğer yandan ABD tarafında açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 102 bin ve ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi 55.1’le beklentilerin altında açıklandı. Bu bağlamda son dönemde karmaşık bir görünüme giren datalardaki bozulmayla birlikte resesyon kaygısının artmasına dair FED yetkililerinden gelebilecek açıklamalar Temmuz toplantısı öncesi kritik olabilir. ABD tarafının “Kurtuluş Günü” sebebiyle kapalı olacağı bugün Euro bölgesinde ECB üyelerinin konuşmaları takip edilecek. Bununla beraber Avrupa Parlamento Seçimleri, Brexit, Ticaret görüşmeleri ve İran Nükleer Anlaşmasına dair gelebilecek haber akışları parite açısından volatil fiyatlamalara neden olabilir.
Teknik olarak;
Destekler: 1.1240, 1.1190, 1.1165, 1.1120, 1.1085
Dirençler: 1.1300, 1.1330, 1.1360, 1.1395, 1.1410

USDTRY
Dün, yurt içi tarafta takip edilen enflasyon datalarında senelik bazda görülen sert düşüşler sonrası; reel faizin yüzde 8.28 gibi iyi bir duruma gelmesi ilk etapta TL lehine fiyatlanırken, akabinde ise bu durumun TCMB’nin 25 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında bir faiz indiriminin önünü açacağına dair beklentilerin ön plana çıkması ile yukarı yönlü ataklar oluştu. Keza; BDDK’nın bireysel döviz alımları için daha önce yürürlüğe koyduğu binde birlik BSMV ‘yi iki katına çıkartmayı planladığı yönünde ortaya atılan iddialar da, tedirginliğe neden olarak TL aleyhine fiyatlamaları tetikleyen unsurlardan birisiydi. Yurt dışı kaynaklı olarak da gün boyunca; bir yandan FED ve ECB üzerine yapılan spekülasyonlar diğer yandan da gelen ekonomik veri ve haber akışları kaynaklı kurda kısmi fiyatlamalar gördük. Bugün yine, yurt içi tarafta; S400 ve Doğu Akdeniz meseleleri başta olmak üzere jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının durumu, yurt dışı tarafta da; Ticaret müzakereleri, Brexit ve İran gibi risklere dair gelişmeler dikkatle takip edilecek. Ayrıca, dünkü enflasyon dataları sonrası yurtiçinde TCMB’nin 25 Temmuz PPK toplantısına yönelik ortaya çıkacak öngörüler ile FED ve ECB gibi majör merkez bankalarının sonraki politika adımlarına yönelik tahminler de kurda volatil hareketlere neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.6340, 5.6550, 5.6740, 5.7000, 5.7290
Destekler: 5.6050, 5.5800, 5.5650, 5.5530, 5.5270
GBPUSD
Geçtiğimiz gün Fransa Devlet Başkanı Macron’un açıklamalarının yanı sıra ABD’de açıklanan veriler kritikti. Macron, anlaşmasız ayrılığın Euro bölgesi için tehdit olmadığının altını çizerken İngiltere’de seçilecek yeni başbakanı Brexit’in 31 Ekim sonrasına ertelemek istemesi durumunda bir şeyler ortaya koyarak bunu haklı göstermesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklamalar doğrultusunda İngiltere tarafında tedirginliğin artmasıyla paritede aşağı yönlü ataklar meydana geldi. Ancak ABD tarafında açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 102 bin olarak açıklanarak beklentilerin altında kalması ve Siyasi tarafta ABD-İran arasında artan gerilimlerin küresel tarafta yarattığı endişeyle birlikte paritedeki aşağı yönlü ataklar bir miktar baskılandı. Veri akışında ABD tarafının ‘’Kurtuluş Günü’’ nedeniyle kapalı olmasının yanı sıra İngiltere tarafında da sakin bir gün bizleri beklemekte. Bununla birlikte küresel risk unsurlarından Brexit, ABD-İran Nükleer Anlaşması, Ticaret Savaşlarına dair gelebilecek açıklamalar parite açısından sert fiyatlamalara neden olabilir.
Teknik olarak;
Destekler: 1.2560, 1.2525, 1.2500, 1.2475, 1.2430
Dirençler: 1.2600, 1.2640, 1.2685, 1.2700, 1.2740

BRENT PETROL
Pazartesi ve Salı günü, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen OPEC ve OPEC+ toplantıları sonrasında; Arz Kısıntısı Konsorsiyumu’nun 1 Milyon 200 Bin varillik üretim kesintisinin 9 ay daha uzatılması yönünde alınan karara karşın, İran’ın kesintilerden muaf tutulacağının da belirtilmesi ile emtiada başlayan satış baskısı dün sabah saatlerinde de 62 Dolar seviyelerine doğru hareketleri devam ettirdi. Akabinde ise, küresel tarafta; majör merkez bankalarının genişleme adımlarının devam edebileceği öngörüsü ile global büyüme ve talebin toparlanabileceği yönünde ortaya çıkan öngörüler, API stoklarında görülen azalma ile birlikte emtiada yukarı yönlü ataklara neden oldu. Akşam saatlerinde de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan stok ve üretim dataları takip edilirken, gelen veriler sonrası emtiada volatil işlemler ortaya çıktı. ABD tarafının tatil olduğu yeni günde yine; OPEC ve OPEC+ üyelerinden gelecek açıklamalar ile emtiadaki fiyatlamalar şekil bulabilir. Diğer taraftan; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran gibi risk unsurlarına dair haber akışları ve diğer bölgelerde açıklanacak veriler ile global ekonomi ve petrol arz-talep dengesine yönelik ortaya çıkacak sinyaller de emtiada oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 63.70, 64.00, 64.45, 64.80, 65.00
Destekler: 63.15, 62.80, 62.50, 62.30, 62.00
ONS ALTIN
Salı akşamı yapılan AB Parlamentosu toplantısında; mevcut ECB Başkanı Mario Draghi’nin yerine düşünülen yeni başkanın IMF Başkanı Christine Lagarde olduğuna dair açıklamanın gelmesi, Lagarde’ın genişlemeci politikaları seviyor olması nedeniyle güvenli liman varlıklarına talep getirdi. Keza, akabinde ABD Başkanı Donald Trump’ın da benzer bir hamle ile oldukça güvercin olarak bilinen Judy Shelton’u FED Yönetim Kurulu’na aday olarak göstereceğine dair açıklaması ile FED’in faiz indirim beklentilerinde görülen artışlar da; ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerilemeyi devam ettirirken, Değerli Metal’de sabah saatlerinde 1437 Dolar seviyesinin bir kez daha aşılmasına olanak sağladı. Günün devamında hem açıklanan Hizmet-Bileşik PMI ve ABD’den gelen diğer datalar hem de önemli konulara dair haber akışları ile emtiada kısmi dalgalanmalar gördük. ABD tarafının “Kurtuluş Günü” nedeniyle kapalı olacağı yeni günde; ticaret Savaşları, Brexit ve İran gibi risk unsurlarının durumu yine kritik olacak. Keza, diğer bölgelerde açıklanacak olan veriler ve majör merkez bankalarının sonraki politika adımlarına yönelik ortaya çıkacak öngörüler de yine oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1422,1426, 1428, 1433, 1435
Destekler: 1418, 1414, 1410, 1407, 1403

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.