Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Ticaret Savaşları’nda Ateşkes İlan Edildi, Bugün ise Yurtiçinde Enflasyon Dataları Kritik!

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan Euro Bölgesi Kasım ayı öncü enflasyon dataları bir miktar gerileme gösterirken, 13 Aralık’ta yapılacak olan ECB toplantısında tahvil alım programının bitirilmesine dair belirsizlikleri artırdı. Japonya’da açıklanan Ekim ayı öncü Sanayi Üretimi datası senenin en iyi gerçekleşmesi olarak kayıtlara geçerken, Çin’de açıklanan İmalat ve Hizmet PMI’ları ise ticaret savaşlarının etkilerinin devam ettiğine işaret etti. Yurt içi tarafta açıklanan Ekim ayı Dış ticaret Dengesi’nde; 2001 Nisan ayı datasından bu yana en düşük açık verilirken, ithalat tarafındaki sert daralma dikkat çekti. CAD yatırımcıları açısından takip edilen ekonomik verilerden; Kanada 3.Çeyrek GSYİH Değişimi çeyreklik ve senelik bazda beklentilere paralel geldi. ABD’de açıklanan Chicago ISM PMI’ı ise 10 ayın en yüksek seviyesine çıkarak, FOMC tutanakları ve ticaret savaşları belirsizlikleriyle birlikte Dolar Endeksi’nde yukarı yönlü ataklara neden oldu. ABD’nin 5 yıllık ve 2 yıllık tahvilleri arasındaki spreadin kapanma noktasına gelmesi ise ileriye dönük riskler açısından kritikti. Euro Bölgesinde önemli gelişme olarak AB Komisyonu Başkanı Juncker’in: İtalya ile bütçe konusunda uzlaşmaya yakın olduklarını beyan etmesine karşın, ülkenin Endüstri Konfederasyonu’nun resesyon uyarısı yapması Euro üzerinde baskı unsuruydu. Tüm bu veriler ve gelişmelerin yanı sıra diğer önemli gündem maddesi ise; Arjantin’de başlayan ve iki gün sürecek olan G20 Liderler Zirvesi’ydi. Zirve’nin ilk gününde ABD, Kanada ve Meksika arasında; USMCA anlaşması imzalanırken, törende konuşan ABD Başkanı Trump: Bazı ülkelerin kur manipülasyonu yaptığını iddia etti. Hafta sonunda da gözler G20 Zirvesi’nde olurken, merakla beklenen Trump-Jinping görüşmesi dikkatle takip edildi. Görüşme sonucunda ticaret savaşları için 90 gün süre ile bir nevi ateşkes kararı alınırken, ABD’nin 1 Ocak itibariyle 200 Milyar Dolarlık ürüne uyygulayacağı yüzde 25’lik oran da yüzde 10’da sabit kaldı. Anlaşma gereğince; 90 günlük süreçte yeni tarife uygulanmayacağı gibi, mevcut tarifeler gözden geçirilecek ve her hangi bir uzlaşı sağlanamazsa ABD tarafı vergileri artıracak. Yeni haftaya bu ateşkes kararı ile emtialar ve borsalar pozitif başlangıç yaparken, Dolar Endeksi’nde de geri çekilmeler görülüyor. Önemli ekonomik veri olarak ise Çin’den gelen Kasım ayı Caixin İmalat PMI’ı ile güne başladık ve 50.2 ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşme görüldü. Euro Bölgesi ve ABD’de de İmalat PMI’larının açıklanacağı günde, yurt içi tarafta ise; Kasım ayı öncü Dış Ticaret Dengesi verisi ve yine Kasım ayının enflasyon rakamları takip edilecek. Özellikle enflasyon dataları önemli olup, gelecek rakamlar sonrası doğal olarak TL kurlarında oynaklık yüksek olabilir. Ayrıca, küresel tarafta yine; ticaret savaşları ateşkesinin yansımaları ve Euro Bölgesi’nin lokal riskleri(İtalya ve Brexit) takip edilecek.

EURUSD

Geçtiğimiz Cuma günü, İİtalyan hükümetinin; AB ile anlaşma sağlamak için bütçe açığını yüzde 2 civarına çekmeye çalıştığına yönelik haber akışlarına rağmen Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz kötü manşet enflasyon ve İşsizlik Oranı rakamları Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Ayrıca Brexit konusundaki belirsizlikler de Euro aleyhine hareketleri destekledi. ABD tarafında ise hafta sonunda merakla beklenen Trump - Jinping zirvesi gerçekleşirken, 90 günlük ateşkes kararı alındı. İki Liderin yaptıkları görüşmeler sonucunda, 90 gün boyunca yeni ticaret müzakereleri gerçekleştirilecek ve bu süre boyunca iki devlette herhangi bir ek gümrük vergisi uygulamayacak. Alınan bu karar sonrası piyasada artan risk iştahı, Dolar varlıklarına satış baskısı oluştururken hafta kapanışını satıcılı geçiren parite tarafında da yukarı yönlü gapli açılış görüldü. Bugün de yine ticaret savaşları ve İtalya bütçe konusu gibi küresel ve lokal gelişmeler parite açısından takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise iki bölgeden de İmalaat PMI rakamları izlenecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise; Eylül sonlarına doğru oluşan düşen kanalın korunduğu görülmekte. Bu bağlamda yukarı yönlü ataklarda 1.1390 seviyesi kritik olacak ve buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde kısa süreli alıcılı işlemler ağırlık kazanabilir. Şuan için 1.1345 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışan paritede, buranın altına inilmesi ile oluşabilecek satış ağırlıklı işlemlerde ise; izlenebilecek destek noktaları 1.1330, 1.1300, 1.1285 ve 1.1265’de bulunmakta.

USDTRY

Cuma günü Türkiye’de açıklanan Ekim ayı Dış Ticaret Dengesi 420 Milyon Dolar açık verirken, fiyatlamalar daha çok yurtdışı kaynaklıydı. G20 Liderler Zirvesi kapsamında Arjantin’e giden ABD Başkanı Donald Trump; ticaret savaşları başta olmak üzere bir çok konuda açıklamalarda bulunurken, Dolar Endeksi’nde; önceki günkü FOMC tutanakları, New Yok FED Başkanı Williams’ın açıklamaları ve Chicago PMI’ı ile görülen yukarı yönlü hareket kur tarafında da etkili oldu. Hafta sonunda ise G20 ZZirvesi’nde, Çin Devlet Başkanı Jinping ile ABD Başkanı Trump başkanlığında yapılan iki ülke müzakerelerinden 90 günlük ateşkes kararı çıkarken, kur tarafında da hafta açılışı aşağı taraftan GAP’li oldu. Bugün, yurt dışı kaynaklı bu gelişmelerin yanı sıra; ABD’de açıklanacak ISM İmalat PMI’ı Dolar Endeksi üzerinden fiyatlamalara etki edebilir. Yurt içi taraftaki enflasyon datalarının ise kur üzerinde volatilite artırıcı etkisi olabileceğini düşünmekteyiz. Zira, bugün açıklanacak veriler başlı başına önemli olduğu gibi; TCMB ‘nin alacağı kararları da yakından ilgilendirmekte. Teknik olarak kura baktığımızda ise; TL lehine işlemlerde bugün de 200 günlük ortalama seviyesini takipte olacağız. Aynı zamanda Mart ayından başlayan yükselen trende yakın olan bu bölgenin altına kalıcılıkla inilmesi halinde kurda TL lehine yeni hedefler ortaya çıkabilir. Öte taraftan şuan için 5.17 seviyesi civarındaki kur için, görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; 5.2200, 5.2350 ve 5.2750 seviyeleri izlemeye alıınabilir. Bu tarafta ise daha yukarıdaki 5.3100 bölgesi kritik olup, buranın aşılması halinde USD lehine hareketler ivmelenebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz hafta Brexit belirsizliğiyle baskılanan parite, hafta sonunda gerçekleşen Trump - Jinping görüşmesi sonrası nefes alırken haftaya pozitif başladı. İki Liderin yeni ticari müzakereler geliştirerek 90 gün boyunca ek gümrük vergisi getirilmemesi üzerine mutabık kalmaları piyasadaki risk iştahını canlandırırken bir süredir güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıkları üzerinde de baskı oluşturdu. Brexit konusunda ise gözler tamamen önümüzdeki hafta parlamento tarafında yapılacak olan Brexit oylamasına çevrilmişken, Cuma günü Üniversiteler ve Bilimden Sorumlu Bakanı Sam Gyimah’ın, hükümetin AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağını beğenmeyerek istifa etmesi dikkat çekti. İngiltere Başbakanı May ise yaptığı açıklamalarda: Yapılacak oylamada, tamamen parlamenterleri ikna etmeye odaklandığını söyledi. Bu kapsamda, 11 Aralık’ta yapılacak oyllama öncesinde İngiltere siyasi kanadından gelebilecek haber akışları Sterlin varlıkları üzerinde direkt volatilite oluşturabilecek öneme sahip olacak. Bugün ayrıca; ticaret savaşları ateşkesinin yansımaları ve Brexit meselesinin yanı sıra iki ülkeden gelecek PMI rakamları da önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise, şuan için 1.2770 direncinin geçilmeye çalışıldığı görülmekte. Bunun başarılması ile oluşabilecek yukarı yönlü atakların devamında; sırasıyla 1.2810, 1.2830 ve 1.2860 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.2770 altına yeniden geri çekilmelerde ise, 1.2720-1.2680 bölgesi tekrardan kritik olacaktır. Zira, bu bölgenin kırılması halinde paritede yeni bir satış dalgasının oluşma olasılığı bulunmakta.

BRENT PETROL

Hafta sonunda Arjantin’de gerçekleştirilen G-20 Zirvesi’nde görüşen ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in, özellikle 90 gün boyunca yeni ek gümrük vergisi getirmeme konusunda uzlaşmaya varmaları dikkat çekti. Bir süredir artan ticaret savaaşlarının küresel olarak talepte daralma beklentisi yaratmasıyla birlikte baskılanan emtia fiyatları liderlerin ılımlı açıklamaları sonrası haftaya yukarı yönlü gapli açılış yaptı. Emtiada gözler yavaş yavaş bu hafta içerisinde yapılacak olan OPEC toplantısına çevrilirken, fiyatları dengelemek için Kartel’in kesinti kararı alıp almayacağı merakla beklenmekte. Zira, Suudi Arabistan’ın; fiyatları düşürmek isteyen ABD ile olan yakın ilişkisi ve Rusya’nın kararsıza yakın tutumu belirsizliğe neden olmakta. Öte taraftan dün akşam gelen haberde Kanada’nın Alberta Bölgesi’nde Ocak ayından itibaren günlük 325 Bin varillik kesintinin yapılacağının açıklanması da bugünkü açılışta fiyatların yukarı yönlü gitmesini destekleyen unsurlardandı. Avrupa ve Amerika seanslarında yine; ticaret savaşları ateşkesinin yansımalarının yanı sıra, OPEC ve diğer önemli üretici ülkelerden gelebilecek ekstra açıklamalar yine fiyatlamalar açısından takibimizde olacak. Teknik olarak emtiaya baktığımızda ise; yukarı yönnlü gapli açılış sonrası 62.65 direnç seviyesine doğru bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın da geçilebilmesi halinde, takip edilebilecek diğer direnç bölgeleri; 62.80, 63.25 ve 63.50’de bulunmakta. 62.65 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise, sırasıyla; 62.20, 61.70 ve 61.25 destek noktaları izlemeye alınabilir.

ONS ALTIN

Emtia’da geçtiğimiz hafta FED ve ticaret savaşları ekseninde gel-gitler görülürken, hafta sonunda Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de görüşen Donald Trump ve Xi Jinping ‘in ılımlı mesajları bugünkü açılışın pozitif olmasına neden oldu. İki liderin öncülüğündeki heyetler arası görüşmede çıkan 90 günlük ateşkes kararı, emtia yatırımcılarına şimdilik nefes aldırırken; gözler yine de bu konunun üzerinde olmaya devam edecek. Zira, halen devam eden tarifelerin korunacak olması; başta Çin olmak üzere küresel ekonomiye dair büyüme kaygılarını canlı tutarken, konunun tamamen çözüme kavuşmasının önünü açabilecek gelişmeler yaşanması halinde emtialarda bir ralli yyaşanabilir. Öte taraftan sabaha karşı Çin tarafında açıklanan Caixin İmalat PMI’ı ise geçtiğimiz ay olduğu gibi bu dönemde de 0.1’lik artış gösterirken, Asya seansında sınırlı pozitifliğe neden olmakta. Günün devamında yine; ABD-Çin görüşmesinin yankıları emtia üzerinde etkili olabilir. Ayrıca; ABD’de açıklanacak olan ISM İmalat PMI’ı da FED projeksiyonları açısından önemli olup, Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizleri üzerinden volatil hareketlere neden olabilir. Teknik olarak ise; Nisan ayından başlayan düşen kanalı ihlal etmeye çalışan emtiada, bunun sağlanabilmesi halinde ilk etapta önemli yatay direnç seviyemiz olan 1236 hedef haline gelebilir. Şuan için 1226 bölgesine yakın fiyatlanan Değerli Metal’de yeniden satış baskısı oluşması halinde ise, izlenebilecek destek noktaları; 1222, 1218, 1216 ve 1212’de bulunmakta.






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
  
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.