Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurt İçi Tarafta Manşet Enflasyon Rakamı Kritik Olacak!
Dün, yurt içi tarafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 20 Türk bankasının kredi notlarını indirmesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme dair açıklamaları takip edildi. Erdoğan, yeni yıla ait bütçe tasarısının iki hafta içerisinde meclise gönderileceğini söylerken, stokçuluk yaparak enflasyonu etkileyenlere gerekli yaptırımlar yapılacağı konusunda uyardı. Euro Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta sonundan bu yana gündemin yine üst sırasına yerleşen İtalya bütçe açığı meselesi dün de fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. İtalya ve AB tarafından gelen karşılıklı açıklamalar zaman zaman restleşme boyutuna ulaşırken, İtalyan tahvil faizlerindeki yükselişlerin devam etmesi Euro üzerindeki baskısını devam ettirdi. Ancak, akşam saatlerinde İtalya’nın bütçe açığı hedefini düşürebileceği spekülasyonları paritede fiyatlamaları değiştirdi. NAFTA(yeni adıyla USMCA) konusunun şimdilik çözülmesi ile gözlerin Çin müzakerelerine çevrildiği ABD’de ise, FED politikaları da takip ediliyor. ABD Başkanı Trump dün akşam: “Dünya’nın en kötü ticaret anlaşması olan NAFTA’yı hallettik, şimdi sıra Çin’de ve Çin ile harika bir ilişkimiz olacak. Japonya ile de ticaret müzakerelerine hazırlanıyoruz” diyerek küresel riskleri azaltabilecek açıklamalarda bulundu. Yine akşam saatlerinde konuşan FED Başkanı Jerome Powell ise: ABD ekonomisinin görünümünün kayda değer şekilde pozitif olduğunu, ancak beklentiler çıpalanmışken enflasyonda hızlı yükselişin olası olmadığını belirtti. Bugün, Euro Bölgesi’nde; İtalya bütçe konusu, İngiltere’de ise; Brexit meselesi lokal risk unsurları olarak takip edilecek. Küresel anlamda ise; ticaret savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve gelişen ülkelerin durumunu izleyeceğiz. Bugünkü ekonomik takvimde, yurt içi tarafta; günün en önemli dataları Eylül ayı Enflasyon rakamları olacak. Özellikle manşet enflasyon(TÜFE) oranları, başlı başına TL kurlarındaki fiyatlamalara etki edebileceği gibi; bu ay sonuna dooğru yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı açısından da önem arz edecek. Zira, geçtiğimiz ay 625 baz puan faiz artırımı yapan TCMB’nin, olası yüksek gelebilecek enflasyon dataları nedeniyle yeniden aksiyon alması gerebilir. Bugün diğer bölgelerden gelecek ekonomik verilere baktığımızda ise; Euro Bölgesi, İngiltere, Almanya ve ABD’nin Eylül ayı Hizmet ve Bileşik PMI rakamları takip edilecek. Ayrıca, Euro Bölgesi’nin; Ağustos ayı Perakende Satışlar, ABD’nin; Özel Sektör İstihdam Raporu dataları ve FED/FOMC üyelerinin açıklamaları da oynaklığa neden olabilir. Petrol yatırımcıları ise haber akışlarının yanı sıra Enerji Bilgi İdaresi(EIA) tarafından açıklanacak olan stok ve üretim verilerini izleyebilirler.
EURUSD
İtalya’daki bütçe açığı problemi Euro varlıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratırken, İtalya 10 Yıllık Tahvil faizlerinin Mart 2014’ten beri en yüksek seviyeyi test etmesi dün de Euro’yu baskıladı. Ancak, akşam saatlerinde gelen haberlerde İtalyan hükümetinin geri adım atacağı ve 2019 yılı için %2.4’lük bir bütçe açığının sürdürüleceği, daha sonraki yıllarda önce %2.2 ve sonra bütçe açığının %2’ye kadar düşürüleceğinin belirtilmesi fiyatlamaları değiştirdi. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump dünyanın en kötü ticaret anlaşması olarak nitelendirdiği NAFTA’yı hallettiklerini, sırada Çin ve Japonya ile yapılacak görüşmelerin olduğunu açıkladı. Yine akşam saatlerinde FED Başkanı’nın konuşmaları takip edilirken, Başkan Powell: Amerikan ekonomisinin kayda değer bir biçimde pozitif olduğunu, uzun vadeli enflasyon beklentilerinde ise önemli bir değişikliğin olmadığını belirtti. Bugün parite açısından yine; İtalya bütçe açığı, Brexit ve ticaret müzakereleri gibi önemli konular takip edilecek. Ekonomik takvimde ise Euro bölgesinden Ağustos ayı Perakende satışlar, ABD’den ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve her iki ekonomiden Hizmet ve Bileşik PMI dataları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise dün 1.1530-1.1510 destek bölgesiinin aşağı yönlü geçilememesi ile oluşan yukarı yönlü hareketler Asya seansı ile birlikte devam ederken, Euro’da alıcılı seyri oluşturmakta. Şuan için 1.1580 direnç seviyesi civarındaki paritede; hareketlerin devamında 1.1610, 1.1630 ve 1.1655 dirençleri izlenebilir. Bugün yeniden oluşabilecek satıcılı senaryoda ise 1.1530-1.1510 destek bölgesi yine önemini korumakla beraber, kalıcılık ile geçilmesi durumunda satış işlemleri derinleşebilir.
USDTRY
Dün, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch; 20 Türk bankasının kredi notlarını negatife düşürürken görünümün ise negatif olduğunu bildirdi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın: ABD ve Almanya ile olan ilişkileri geliştirmek istediğine yönelik açıklamaları önem arz ederken, ABD ile Suriye’nin Münbiç kentinde ortak operasyonların başlatılması da jeopolitik risk unsurlarını azaltan türden bir gelişmeydi. Diğer taraftan Dolar tarafı bölgesel ve küresel risk unsurlarından destek bulmaya devam ederken dün akşam FED Başkanı Jerome Powell’’ın ABD ekonomisine dair pozitif söylemlerine karşın enflasyonda daha hızlı yükseliş olmayacağını belirtmesi kritikti. ABD Başkanı Trump’ın ticaret savaşlarına dair iyimser söylemleri ise Dolar Endeksi’nde geri çekilmelere neden oldu. Bugün yurt içi tarafta, gözler tamamen enflasyon rakamlarında olacak. Özellikle olası bir yüksek enflasyon rakamı TL aleyhine oynaklığa neden olabileceği gibi, akabinde TCMB ve hükümet kanadından faiz artırımına ilişkin verilebilecek sinyaller ise fiyatlamaları farklılaştırabilir. Bugünkü ABD ekonomik takviminde ise ISM Hizmet PMI’ı ve ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu önemli olabilir. Ayrıca yine ticaret savaşları başta olmak üzere küresel gelişmeler de kura dolaylı yoldan etki edebileceği için takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak bakıldığında şuan için 6.00 seviyesi civarında fiyatlama görülmekte. Bugün görülebilecek yukarı yönlü ataklarda 6.0425, 6.0690, 6.1030, 6.1200, 6.1460 ve 6.1800 direnç seviyeleri takip edilebilir. 6.00 altına geri çekilmeelerde ise izlenebilecek destek noktalarımız 5.9525, 5.9280, 5.8815 ve 5.8290’da bulunmakta.
GBPUSD
Brexit belirsizliğinin devam etmesi Sterlin üzerinde baskı oluşturmaya dün de devam etti. Özellikle İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Brexit sonrasında serbest ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine sınırlama getirmeye ve Kuzey İrlanda'ya İngiltere'den girecek malların Avrupa standartlarını taşıması talebini kabul etmeye hazırlandığı öne sürülse de Avrupa Birliği’nin şu an için konuya sıcak bakmaması parite üzerinde satış baskısı yaratıyor. ABD tarafında ise küresel ve lokal olarak yaşanan gelişmeler Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman algısı oluşturmaya devam ederken dün akşam saatlerinde FED Başkanı Jerome Powell ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı açıklamalar kısmen fiyatlamaların değişmesine neden oldu. Bugünkü ekonomik takvimde; her iki ülkeden Hizmet PMI dataları izlenecekken, ABD’den gelecek olan ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Değişikliği datası da önemli olabilir. AAyrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi öneme sahip gelişmeler de takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak bakıldığında; 21 Eylül’de başlayan satıcılı seyir ile, Ağustos ortalarından başlayan yükselen kanalın alt bandının test edildiğini gördük. Şuan için kısmen alımlar gördüğümüz paritede, 1.30 seviyesi civarında fiyatlama görülmekte. Buranın üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alıcılı işlemlerde 1.3050, 1.3100 ve 1.3135 dirençleri takibe alınabilir. 1.30 seviyesi altında kalıcılıkta yeniden oluşabilecek satıcılı seyirde ise yükselen kanal alt bandına denk gelen 1.2940 kritik destek noktasını izleyebiliriz. Zira, buranın kırılması halinde Pound aleyhine fiyatlamalar derinleşebilir.
BRENT PETROL
Venezuela’nın ana Petrol limanında 1 ay önce yaşanan kaza sonrası, gerekli onarımın halen bitmemesi ülkenin yaptığı sevkiyatları etkilemekte. Adı geçen Jose Limanı toplam emtia ihracatının yüzde 70’ni yüklenirken, Ham Petrol çıktısı bir önceki aya göre Eylül ayında %14’lük düşüş gösterdi. Diğer yandan Rusya Petrol Bakanı Alexander Novak: OPEC+ üreticilerinin senaryolar üzerinden faaliyet göstermediğini, duruma göre hareket ederek Petrol piyasasını dengelemeye çalıştığını belirtti. İran’ın Petrol üretimine de değinen bakan, Tahran Petrolü’nün pazardaki konumunu korunmasını tercih ettiğini belirtti. İran Petrol Bakanı Zenganeh de: OPEC’in daha fazla Petrol üretim kapasitesinin olmadığını, piyasadaki dengenin ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımların askıya alınmasıyla gerçekleşebileceğini açıkladı. Dün seans bitimine yakın açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü Ham Petrol Stokları ise bu hafta 907 Bin varil artış gerçekleştirdi. Yaklaşık 1,5 aylık süreçte 15 Dolar civarında artış gösteren emtiada; dün kısmen satıcılı seyir görülse de İran yaptırımları ve OPEC+ ülkelerinin arz politikaları konusunda farklılaşma olmadıkça ilerleyen süreçte fiyatların daha da artma ihtimali canlılığını koruyor. Ayrıca dün ABD Başkanı Trump’ın petrol fiyatlarının yüksekliği konusundaki sert söylemlerine karşın akşam saatlerinde Çin ile iyi bir anlaşma yapacaklarını belirtmesi de bugün Asya seansında alıcılı seyre neden oldu. Bugün, tüm bu konulara dair gelişmelerin yanı sıra; Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Haftalık Ham Petrol Stokları ve yine EIA tarafından haftalık olarak yayınlanan ABD günlük ortalama üretim dataları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 84.83 seviyesinde fiyatlama görülmekte. Alıcılı işlemlerin devamında 85.15, 85.90 ve 86.30 dirençleri takibe alınabilir. Geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktalarımız 84.50, 84.05 ve 83.25’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Çin tarafında Kuruluş Yıldönümü kutlamaları nedeniyle resmi tatiller dün de devam ederken, ABD Yönetimi’nden ticaret savaşları konusunda gerilimi tırmandıracak bir açıklama gelmemesi emtiadaki oynaklığı kısmen sınırladı. Ayrıca, Başkan Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalarda: Çin ile olan ticaret savaşlarını çözeceklerini ve harika bir ilişkileri olacağını söylemesi de yukarrı yönlü hareketlere neden oldu. Ayrıca dün akşam FED Başkanı Powell’ın açıklamaları da takip edilirken, İtalya bütçe açığı meselesi nedeniyle; AB ve İtalya arasındaki restleşme sonrası ülkenin tahvillerinden son birkaç günde yaşanan kaçış da güvenli liman talebine neden oldu. Bugün, ABD tarafında ADP Enstitüsü tarafından açıklanacak olan Özel Sektör İstihdam Raporu ve Hizmet PMI dataları takip edilecek. Ayrıca, küresel ve lokal gelişmeler kaynaklı riskler ve gelişmekte olan ülkelerin durumu da; tahvil piyasalarında oluşan fiyatlamalar ile birlikte emtiaya etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1205 direnç seviyesinin test edildiği görülmekte. Alım yönlü işlemlerle buranın üzerine çıkılması halinde izlenebilecek diğer direnç seviyelerimiz 1207, 1212, 1216 ve 1218’de bulunmakta. 1205 seviyesi altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise 1202, 1196 ve 1190 destek noktaları takip edilebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.issikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.