Yurtiçinde Gözler Enflasyon Datalarında!
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi tarafta yine TL kurlarında hareketlilik vardı. Güne yükselişle başlayan kurlar, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile TL vadeli mevduatlardaki vergilerin 3 ay süre için düşürülmesi sonrası geri çekilmeye başlarken, haftalık bazdaki sert yükseliş bir miktar frenlenmiş oldu. Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bazı tedbir açıklamalarına; TCMB’nin TL uzlaşmalı döviz satış ihalelerinin Bist(Viop) yoluyla da düzenleneceğinin eklenmesi de önemli satır başlarıydı. Yurt dışı tarafta ise; ABD Yönetiminin 23 Ağustos’ta yürürlüğe aldığı 16 Milyar Dolar’lık Çin mallarına gümrük vergisi uygulamasına ilave olarak 200 Milyar Dolar’lık Çin mallarına daha ithalat vergisi getirileceğinin duyurulması geniş yankı buldu. Ayrıca, ABD tarafının; AB otomobillerine yönelik olarak da vergi koyacağının açıklanması ve NAFTA müzakerelerinde Kanada ile ABD’nin henüz anlaşamadığının belirtilmesi de “ticaret savaşları” konusunun gündemden düşmeyeceğinin göstergeleriydi. Diğer taraftan, Perşembe günü Arjantin Pesosu’ndaki sert hareketlerle yeniden gündeme gelen Gelişmekte Olan Ülkeler(EM)’in durumu da göz ucuyla izlendi. Euro Bölgesi’nde İtalya’nın bütçe sorununa dair belirsizlikler Euro üzerinde etkili olmaya devam ederken, İtalyan-Alman tahvil spreadindeki artışlar ve Euro Bölgesi’nin zayıf gelen TÜFE verileri de para birimindeki diğer baskı unsurlarıydı. İngiltere’de ise Brexit konusuna dair gelişmeler yakından izlenirken; ülkenin Brexit Bakanı Dominic Raab ile AB Brexit Baş Müzakerecisi Michael Barnier arasındaki görüşmelerden yine bir sonuç çıkmadı. Bugün, güne Çin’den gelen Caixin İmalat PMI’ı ile başladık. Veri son zamanlarda Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlamayı teyit edercesine 14 ayın en düşük seviyesindeydi. ABD’de tatil nedeniyle ekonomik verinin açıklanmayacağı günde; Euro Bölgesi ve İngiltere’den de İmalat PMI dataları izlenecek. Yurt içi tarafta ise, sabah saatlerinde açıklanacak olan ennflasyon(TÜFE, Yİ-ÜFE) rakamları; hem ekonomik gösterge anlamında hem de 13 Eylül’de yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu toplantısı için önemli olacağından TL kurlarında volatil hareketlere neden olabilir.
EURUSD
Euro Bölgesi’nde TL gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sorunların bölge ekonomisine etkileri ve ABD ile yeniden bir ticaret savaşı çıkma olasılığı takip edilirken, Cuma günü kötü gelen manşet enflasyon rakamları Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Diğer taraftan Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in, Avrupa’da ekonomik olarak sorunlu ülkelerin başında gelen İtalya’nın, kredi görünümünü düşüreceğine yönelik oluşan beklentiler de paritedeki geri çekilmeleri destekledi. ABD tarafında ise son günlerde Çin ve AB ile artan ticaret gerilimleri, güvenli liman algısıyla birlikte USD lehine işlemlere neden oluyor. Bugün; yine başta ticaret savaşları olmak üzere önemli konu başlıkları, İtalya ve İspanya gibi ekonomik olarak sorunlu ülkelerin durumu ve gelişmekte olan ülkelerin Dünya ekonomisi üzerindeki etkileri gündemimizde olacak. Ekonomik takvimde ise; Avrupa’dan gelecek İmalat PMI rakamlarının yanı sıra FED ve ECB yetkililerinin açıklamaları izlenecek. Teknik olarak baktığımızda; son iki haftada oluşan kısa vadeli yükselen kanalı kıran paritede aşağı yönlü hareketlerin devamında 1.1610 seviyesi kritik olacak. Buranın altında kalıcılık halinde 1.1580, 1.1560 ve 1.1530 destek noktaları takip edilebilir. Paritede yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1630, 1.1655 ve 1.1685 ‘de bulunmakta.
USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TL vadeli mevduatlara uygulanan stopajlarda indirim yapılarak döviz vadeli mevduatların stopaj oranlarının artırılması TL lehine fiyatlamalara neden oldu. Yine TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin Borsa İstanbul çatısı altında(Viop) yapılmasına olanak sağlanması ve TCMB bünyesinde Döviz karşılığı TL swap piyasasının açılmasına karar verilmesi de önemliydi. Ancak, tüm bu olumlu sayılabilecek tedbirlere rağmen Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk swap(CDS) primimin; kurda rekorlar kırılan 13 Ağustos’taki seviyelerini geçtiği görüldü. Yurt dışı tarafta ise ticaret savaşları eksenli gelişmelerin yanı sıra Arjantin ve Brezilya gibi Türkiye ile benzer katagorideki ülkelerin durumu izlendi. Bugün, ABD tarafında resmi tatil nedeniyle önemli bir ekonomik veri açıklanmayacak. Türkiye’de ise oldukça önemli olan Ağustos ayı enflasyon verilerini izleyeceğiz. Zira, özellikle manşet enflasyonda TCMB’nin fonlama faizinin üzerine çıkabilecek gerçekleşmeler fiyatlar üzerinde baskıya neden olabilir. Bugün, enflasyon datalarının yanı sıra; başta ABD ve Türkiye arasındaki kriz olmak üzere önemli haber akışlarını, tahvil ve CDS fiyatlamalarını ve TCMB, BBDK ve SPK gibi önemli kurumların olası açıklamalarını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6.50 seviyesi üzerindeki kurda, yukarı yönlü hareketlerde 6.6450, 6.7030 ve 6.7450 direnç seviyeleri takip edileebilir. 6.50 altına geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktaları 6.4750, 6.4100 ve 6.3630’da bulunmakta.
GBPUSD
Cuma günü merakla beklenen; Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Michael Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab görüşmesinden istenilen açıklamaların gelmemesi Sterlin varlıkları üzerinde tekrardan baskı oluşturdu. Özellikle AB tarafının, hafta ortasında İngiltere’ye çok önemli bir anlaşma sunacaklarını deklare etmesiyle birlikte piyasa tarafında oluşan pozitif havanın yerini tedirginliğe bıraktığını gözlemledik. Açıklamalara bakacak olursak Raab: Brexit konusunda önemli bir aşama kaydettiklerini ancak hala daha anlaşılamayan konular olduğunu söyledi. Konuya daha sıcak yaklaşan Barnier ise anlaşmalı bir Brexit için hala daha umutlu olduğunu belirterek son anlaşma tarihini Kasım olarak açıkladı. ABD tarafında ise Başkan Trump’ın hafta başından itibaren 200 Milyar Dolarlık Çin ürününe gümrük vergisi getirecek düzenlemeyi devreye alabileceklerini belirtmesi piyasadakii risk iştahını tekrardan azaltırken Dolar varlıkları üzerinde de güvenli liman algısına neden oldu. Bugün yine; ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel ve lokal anlamda öneme sahip haber akışları izlenecek. Ekonomik takvimde ise İngiltere’den gelecek İmalat PMI’ının yanı sıra Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak 1.3040’ın geçilememesi ile birlikte geri çekilmeler görmekteyiz. Şuan için 1.2940 seviyesinin altında fiyatlanan paritede satış yönlü hareketlerin devamında izleyeceğimiz destek noktaları 1.2915, 1.2900 ve 1.2860’da bulunmakta. Paritede 1.2940 üzerinde yukarı yönlü hareketlerde ise 1.2960, 1.2990 ve 1.3020 direnç seviyeleri izlenecek olup, Sterlin lehine işlemlerde ivmelenme görmek için 1.3040 seviyesi daha kritik olacak.
BRENT PETROL
Cuma günü açıklanan ABD Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayısı 2 kule artarak toplamda 862 seviyesine ulaştı. OPEC’in toplam emtia arzı; Ağustos ayında 32 Milyon 79 Bin varil olarak açıklanırken 2018 yılı içinnde en yüksek seviyesine ulaştı. Bu ay tedarikte en büyük artış ise bir süredir sıkıntılarla boğuşan Libya’dan geldi. Ülkenin en büyük Petrol sahası tekrardan aktif olurken, ikinci büyük artış güney ihracatının rekor seviyelere ulaştığı Irak oldu. Rusya Enerji Bakanlığı’nın dün paylaştığı verilere göre ise Ağustos ayındaki üretim geçtiğimiz ay ile aynı kalarak günlük Petrol arzı 11 Milyon 21 Bin varil olarak açıklandı. Öte yandan ABD ve Çin arasında yapılan müzakerelerden sonuç çıkmaması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın 200 Milyar Dolar değerindeki Çin mallarına ek gümrük vergisi getireceği söylemleri ile tekrardan büyüyen ticaret savaşları gerginlikleri, küresel Petrol talebini düşüreceği beklentileri yaratarak OPEC üyelerinde görülen üretim artışları ile emtiayı aşağı yönlü baskılamakta. Cuma günü başlayan satıcılı seyir bu gün Asya seansı ile devam ederken, günün devamında başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar önemli olacaktıır. Teknik olarak baktığımızda ise; 77.60 seviyesi altındaki emtiada geri çekilmelerde 77.35-77.15 destek bandı önemli olacak. Zira, Ağustos ortasından başlayan yükselen trende denk gelen bu bölgenin kırılması halinde emtia üzerindeki satış baskısı derinleşebilir. 77.60 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 77.90, 78.25 ve 78.50’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Bir süredir yeniden gündeme gelen NAFTA görüşmeleri anlaşmazlıkla son buldu. ABD Başkanı Donald Trump: Kanada’yı yeni NAFTA anlaşmasında tutmak için bir gereklilik olmadığını, yıllardır süren tacizlerden sonra ABD için adil bir anlaşmanın olmaması durumunda Kanada’yı dışarıda tutacaklarını söyledi. Kongreden de NAFTA anlaşmasının sona erdirilme kararına müdahale edilmemesini istedi. Öte yandan Başkan Trump 200 Milyar Dolar değerindeki Çin malına ek gümrük tarifeleri getireceğini açıklarken, Çin’le ABD arasındaki gerginlikleri de diri tuttu. Pekin yönetiminden ise ılımlı mesajlar gelmeye devam ederken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping dün yaptığı açıklamada: Çin’in hala reform yapmaya kararlı olduğunu ve açık dünya ekonomisini inşa etmek için tüm taraflarla birlikte çalışacağını söyledi. Bugüne ise Çin’den gelen Caixin İmalat PMI verisi ile başladık. Endeks 50.7 beklentiye karşın 50.6 açıklanırken, ekonomik göstergelerdeki bozulmanın sürdüğüne işaret etti. Ons Altın’la bir süredir korelasyon gördüğümüz Çin Yuan’ındaki hareketler bugün de takibimizde olacak. ABD tarafına baktığımızda ise bugün ülkede Emek Bayramı olması sebebi ile herhangi bir veri akışı olmayacak. Ancak, gün boyunca ticari savaşları konusunda gelebilecek haber akışları da önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 1200 seviyesi civarında fiyatlanan Değerli Metal’de, aşağı yönlü hareketlerde 1197, 1190 ve 1188 destek noktaları takip edilebilir. 1200 seviyesi üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alım yönlü işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1205, 1207 ve 1212’de bulunmakta.
Işşık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.