Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Apple'dan Gelen Açıklamalar Piyasaları Karıştırdı!
Pazartesi günü Çin'de gelen devlet verisi sonrası dün açıklanan Caixin İmalat PMI'nda da 50 seviyesinin altına gelindiğinin teyit edilmesi küresel büyüme endişelerini yeniden yükseltirken, güvenli liman arayışları ile Ons Altın, Japon Yeni ve ABD tahvillerine talep geldiği görüldü. Dün piyasada diğer bölgelerden de İmalat PMI'ları takip edildi. Almanya ve Fransa dataları beklentilere paralel gelse de zayıflamanın devam ettiğine işaret ederken, ECB'nin İtalya'nın en büyük 10. Bankası olan Banca Carige'ye kayyum atadığı yönündeki haberler de Euro'yu baskıladı. İngiltere verisi ise son 6 ayın en yüksek gerçekleşmesini gösterse de bu tarafta da yaklaşan Brexit oylamasına dair belirsizlikler Pound üzerinde satış yönlü işlemlere neden oldu. Yurt içi tarafta açıklanan İmalat PMI da öngörülerin altında kalırken, Suriye'den ABD'nin çekilmesine yönelik spekülasyonlar ve gelişen bazı ülkelerde gelen olumsuz veriler ile artan büyümeye dair endişelerle oluşan fiyatlamalar TL kurları üzerinde etkiliydi. Günün bomba haberi ise geceyarısından sonra piyasalara düştü. ABD'nin ve Dünya'nın en önde gelen şirketlerinden Apple'dan yapılan açıklamada: Çin'deki yavaşlama ve boykot nedeniyle 4.Çeyrek'teki gelir tahminlerinin düşürüldüğü ve ticaret savaşlarının olumsuz etkilerinin hissedilmeye başlandığı yönündeki ifadeler; aralarında TL'nin de bulunduğu birçok para biriminde sert fiyat hareketlerine neden oldu. Açıklamalar "algoritmik trading" dediğimiz işlemleri tetiklerken, birçok para biriminden kaçışta yine; Japon Yeni, Ons Altın ve bazı majör tahvillere güvenli liman talebi geldiği görüldü. Bugün yurt içi tarafta gözler; 2018 'in son enflasyon datalarında olacak. Özellikle manşet taraftaki(TÜFE) senelik gerçekleşme; gerek YEP (Yeni Ekonomi Programı)hedefleri, gerekse TCMB'nin ileriye dönük alacağı kararlar açısından kritik olup, veriler sonrası yine TL kurlarında yine volatil hareketler görülebilir. İngiltere'de İnşaat PMI'nın açıklanaccağı günde, ABD'den ise; ISM İmalat PMI'ı, Yeni Konut Satışları, İşsizlik Maaşı Başvuruları ve ADP Özel Sektör İstihdam Raporu gelecek. Ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurlarının yanı sıra ABD'de hükümetin kapalılık durumu gibi lokal gelişmeler de piyasalarda oynaklığına neden olabilir.
EURUSD
Yeni yılın ilk işlem gününde küresel büyümeye yönelik endişelerin artış göstermesi piyasadaki risk iştahını azaltırken Dolar varlıkları üzerinde de güvenli liman algısı oluşturdu. Özellikle Çin tarafından son günlerde takip ettiğimiz olumsuz veriler bu endişelerin artmasında önemli rol oynarken, dün açıklanan Caixin İmalat PMI'ı da tahminleri karşılayamadı. Avrupa tarafında da takip ettiğimiz PMI rakamları da öngörüleri karşılasa dahi önceki dönemlere göre zayıflamaya devam ederek Euro üzerinde baskıya neden oldu. ABD'de ise kısmi olarak kapalı olan federal hükümetin durumu takip edilirken, bu gece saatlerinde Apple 'dan gelen açıklamalar ise paritede geçici de olsa hareketliliğe nneden oldu. Bugün yine ABD'den önemli veri akışlarını takip edeceğiz. Ayrıca küresel risklerin durumu da, pay ve tahvil piyasalarındaki hareketlerle birlikte izlenecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1370, 1.1390, 1.1410, 1.1425, 1.1445
Destekler: 1.1345, 1.1330, 1.1300, 1.1285, 1.1265
USDTRY
Yurt içi tarafta dün açıklanan İmalat PMI'ı beklentileri karşılayamazken, başta Çin olmak üzere bazı gelişen ülkelerden gelen olumsuz veriler ile birlikte TL üzerinde baskıya neden oldu. Ayrıca, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin zaman alabileceği yönündeki söylemler ile artan jeopolitik risklere dair belirsizlikler de spekülatif hareketleri destekler nitelikteydi. ABD tarafında ise açıklanan verilerden ziyade iç sorunlar takip edilirken, tahvil ve pay piyasası hareketleri; Dolar Endeksi ile birlikte takip edildi. Bugüne geçtiğimizde ise ABD'nin önde gelen şirketlerinden Apple'dan gelen küresel yavaşlama beklentisine dair söylemler Yuan ve bir çok para biriminde hareketliliğe neden olurken, aralarındaa TL'nin de bulunduğu daha kırılgan para birimlerinde ise çok daha sert fiyat hareketlerine neden oldu. Bugün, yurt içi tarafta; enflasyon(TÜFE-YİÜFE) rakamlarını takip edeceğiz. Özellikle senelik TÜFE oranı kritik olup, gelecek veri sonrası; TCMB, hükümet yetkilileri ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Ayrıca ABD heyetinin yapacağı Türkiye ziyaretinin de takip edileceği günde ABD tarafında da; yoğun veri ve haber akışının yanı sıra alternatif piyasa hareketleri izlenecek.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.4250, 5.4500, 5.4600, 5.4740, 5.5000
Destekler: 5.4000, 5.3880, 5.3730, 5.3575, 5.3420
GBPUSD
Dün günün erken saatlerinde Çin tarafından takip ettiğimiz Caixin İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz tablo global büyümeye yönelik endişeleri artırırken güvenli liman olarak da Dolar varlıkları üzerinde alış yönlü işlere neden oldu ve paritede satışlar görüldü. Diğer taraftan dün İngiltere'de açıklanan olumlu İmalat PMI verisine karşın devam eden BBrexit belirsizliği Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam etti. ABD tarafında ise; ticaret savaşları ve hükümetin durumu takip edilirken, bu gece yarısı Apple'dan gelen küresel ekonomiye dair uyarılar ile piyasada sert hareketlilik yaşandı. Bugünde yine; önemli veri akışlarının yanı sıra Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip gelişmeler ve ABD'de kapalı olan federal hükümetin durumu takibimizde olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2550, 1.2575, 1.2615, 1.2640, 1.2680
Destekler: 1.2525, 1.2500, 1.2480, 1.2455, 1.2410
BRENT PETROL
Dün Çin'de açıklanan Caixin İmalat PMI'nda 2017 Mayıs ayından bu yana en zayıf verinin görülmesi ile yeniden artan küresel resesyon riski sabah saatlerinde emtiayı baskıladı. Ayrıca, JP Morgan'ın; Arz Kısıntısı Konsorsiyumu'nun kesinti miktarına dair açıklamaları da fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Akşam saatlerinde ise OPEC 'in Aralık ayı üretiminde Suudi Arabistan başta olmak üzere; günlük 530 Bin varillik azaltıma gidildiğinin beelirtilmesi ve borsalarda görülen yukarı yönlü ataklar ile emtia tarafına da alımlar geldi. Bir süredir büyüme endişeleri ile baskılanan emtia için, Bugün yine küresel ekonomiye dair gelişmeler önemli olacak. Ayrıca, önemli petrol üreticisi ülkelerden ve OPEC gibi uluslararası kurumlardan gelebilecek haber akışları da fiyatlamalara etki edebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 54.45, 54.60, 54.75, 55.05, 55.30
Destekler: 54.25, 54.00, 53.60, 53.30, 52.70
ONS ALTIN
Dün, Asya ve Uzakdoğu tarafında Singapur ve Çin'den gelen zayıf veriler ile yeniden tartışılmaya başlanan küresel büyüme endişeleri; borsalarda satışa neden olurken, Japon Yeni ve bazı majör devlet tahvilleri(ABD, Almanya) ile birlikte Ons Altın'a da talep getirdi. Ayrıca, ABD tahvil faizlerinde oluşan fiyatlamalar ile verim eğrisine dair ortaya çıkan tablo da FED'in faiz artırım ihtimallerinin düşmesine neden olurken, emtiadaki alıcılı işlemleri destekledi. Yaklaşık olarak son 7 ayın en yüksek fiyatlarının görüldüğü emtia içiin bu geceyarısında ise Apple'dan gelen açıklamalar ile oynaklık oluştu. Bugün yine küresel ekonomik görünüme dair gelişmeler bu bağlamda önemli olacak. Ayrıca, ABD verileri ve haber akışlarının yanı sıra; borsalar ve tahvil piyasalarında oluşabilecek hareketler de volatiliteye neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1289, 1292, 1294, 1297, 1300
Destekler: 1286, 1283, 1280, 1277, 1273



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.