Yurtiçinde Enflasyon, ABD'de FOMC Tutanakları Ön Planda!
Bugün yurtiçi tarafta enflasyon dataları(TÜFE ve ÜFE) takip edilecek. Manşet tarafta(TÜFE-Tüketici Fiyat Endeksi) aylık bazda 0.50'lik artış beklenirken, senelik gerçekleşmenin ise baz etkisinden dolayı yüzde 11.71 düzeyine gerilemesi beklenmekte. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz ay açıklanan Kasım verilerinde tüketici fiyatları (TÜFE) aylık yüzde 1.49 oranında artış gösterirken, yıllık gerçekleşme yüzde 12.98'e çıkmış ve son 13 yılın en yüksek seviyesi görülmüştü. Üretici Fiyatları da(ÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2.02 oranında artış gösterirken, senelik bazdaki artış yüzde 17.30 düzeyine yükselerek 2008 Temmuz döneminden bu yana en yüksek değere sahip olmuştu. Manşet(TÜFE)'teki yükseliş sonrası ise gözler TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilmiş ve ortalama olarak minimum 100 baz puanlık bir artış beklentisi oluşmuştu. Ancak Merkez Bankası'nın hamlesi 50 baz puanla sınırlı kalmıştı. Bu kapsamda bugünkü gerçekleşmeler TCMB'nin politika kararları açısından da oldukça önemli olacaktır. Günün diğer önemli gelişmelerine baktığımızda, Euro Bölgesi'nden; Almanya İşsizlik verileri gelecekken, İngiltere'de İnşaat PMI(Satın Alma Müdürleri Endeksi), ABD'den ise; ISM İmalat PMI'ı ve son FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantılarının tutanakları açıklanacak. Bilindiği gibi FED'in yapmış olduğu son FOMC toplantılarında federal fonlama aralığı 25 baz puan artışla yüzde 1.25-1.50 düzeyine çıkartılırken, büyüme ve işsizlik öngörüleri olumlu yönde revize edilmiş buna karşın yine enflasyon kaygıları ön plana çıkartılmıştı. Bugün tüm bu ekonomik gelişmelerin yanı sıra sistematik risk unsurları da takip edilecek.
EURUSD
Dün ABD'de açıklanan Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi 55.0 beklentisine karşın 55.1 ile öngörülerin üzerinde açıklandı. Euro Bölgesi'nde ise Almanya İmalat PMI'ı tahminlere paralel olarak açıklanırken İspanya ve Fransa İmalat PMI'ları beklentilerden kötü gerçekleşti. Öte yandan düün Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure varlık alım programını, Eylül ayına kadar bitirme olasılıklarının yüksek olduğunu söyledi. Almanya koalisyon görüşmelerine baktığımızda gözler 7- 12 Ocak tarihleri arasında CDU/CSU ile SPD arasında yapılacak müzakerelere çevrilmiş durumda iken; Merkel'in, şirketlerin vergi yüklerini azaltmak istemesi görüşmeleri zorlu bir sürece sokabilir. ABD tarafında ise FED, 12-13 Aralık tarihlerinde yapılan FOMC (Federal Piyasa Açık Komitesi) toplantılarının tutanaklarını açıklayacak. Buradan gelecek sonuçlar parite volatilitesini artırabileceği gibi ISM (Kaynak Yönetim Enstitüsü) tarafından açıklanacak İmalat PMI datasının da takip edilmesinde fayda görüyoruz. Euro Bölgesi'nde ise bugün, Almanya İşsizlik verileri açıklanacak. Teknik olarak bakacak olursak 20 gün önce oluşan yükselen kanal içerisinde fiyatlamaların devam ettiği görülüyor. Ancak kanalın üst bantına denk gelen 1.2070-1.2090 bölgesi oldukça kritik. Burası geçilecek olursa 1.22250, 1.2325 gibi yeni hedefler ortaya çıkabilir. Aksi takdirde görülecek düzeltme hareketlerinde ise 1.2030, 1.1985 ve 1.1940 destek seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Dün açıklanan Türkiye imalat PMI'ı(Satın Alma Müdürleri Endeksi) 54.9 ile son dört ayın en yükseğine çıkarken, ABD'de açıklanan markit İmalat PMI'ı da 55.1 ile son 32 ayın en yükseğindeydi. Yine yurtiçi tarafta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Aralık ayı öncü Dış Ticaret verilerinde; ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,59 artarak 13 Milyar 881 Milyon Dolar, ithalatın ise yüzde 27.68 artışla 23 Milyar 452 Milyon Dolar olduğu belirtildi. Böylece Aralık ayı öncü Dış Ticaret Açığı 9 Milyar 571 Milyon Dolar olarak açıklandı. Bugün yurtiçi tarafta enflasyon datalarını takip edeceğiz. Geçtiğimiz ay yüzde 12.98 ile son 13 yılın en yüksek seviyesine çıkan senelik Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) için bu ayki beklenti yüzde 11.71 seviyesinde. Her ne kadar Üretici Fiyatları(ÜFE) ileriye dönük gerçeklleşmeler açısından önemsense de, ekonomik projeksiyonlarda kullanımı ve Merkez Bankası politikalara etkisi nedeniyle TÜFE(Tüketici Fiyat Endeksi) gerçekleşmesi daha da önemli olacak. Ayrıca bugün, ABD tarafında da önemli veriler takip edilecek. Kaynak Yönetim Enstitüsü(ISM) tarafından İmalat Satın Alma Müdürleri endeksi açıklanacakken, akşam 22:00'de ise 12-13 Aralık 2017 tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) toplantılarının tutanakları açıklanacak. Tutanak detayları volatil hareketlere neden olabilir. Yine yurtiçi tarafta ABD'de devam eden davanın sonuçları da teknik fiyatlamalar kadar önemli olacak. Teknik olarak Kasım sonundan başlayan düşen kanalının orta bantının test edildiğini görmekteyiz. Burada tutunmanın sağlanması ve tepki hareketleri görmemiz halinde sırasıyla 3.7800, 3.7860 ve 3.7975 dirençleri takip edilebilir. Şuan için 3.7690 desteği üzerinde kalıcılık arayan kur için yeniden satış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde ise izleyebileceğimiz önemlii destekler 3.7620, 3.7590 ve 3.7450 seviyelerinde bulunmakta.
GBPUSD
Dolar varlıklarının 2017 yılı sonlarındaki zayıf görünümü, yeni yılın ilk günlerinde de devam etmekte ve bu da paritede yukarı yönlü atakların devamına neden olmakta. Dün açıklanan verilere baktığımızda 55.0 olarak tahmin edilen ABD Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 55.1 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. İngiltere İmalat PMI'ı ise 58.0'lik beklentiye karşın 56.3 açıklanarak öngörüleri karşılamadı. Dün ayrıca İngiltere'nin Brexit'ten sorumlu Bakanı David Davis yaptığı açıklamada: Avrupa Birliği ile yapılacak ticari görüşmeler öncesinde, ülkesinin AB ticaret anlaşmasına finansal hizmetlerin de dahil edilmesini istediğini söyledi. Bu konuda gözler 16-17 Ocak tarihleri arasında İngiltere parlamentosunda oturumu gerçekleştirilecek olan Brexit yasa tasarına çevrilmiş durumda. ABD tarafında bugün açıklanacak olan FED/FOMC toplantı tutanakları parite fiyatlarında etkili olabilir. Bugünkü ekonomik takvime bakacaak olursak İngiltere'den İnşaat PMI'ı, ABD'den ise ISM (Kaynak Yönetim Enstitüsü) tarafından açıklanan İmalat PMI'ı takip edilecek. Teknik olarak ise paritede; alış yönlü hareketlerde 1.3615 ve 1.3655 seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde öne çıkan desteklerimiz ise 1.3585, 1.3535 ve 1.3480 bölgelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Dün, Rusya Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; ülkenin petrol üretimi geçtiğimiz yıl yüzde 0.1 artışla 10 Milyon 980 Bin varil ile rekor seviyeye yükseldi. Bilindiği gibi Rusya, Suudi Arabistan ile birlikte global arz kısıntısı anlaşmasına destek veren ülkelerin başında gelmekte. Öte yandan Rusya ve Çin arasında yıllık 15 Milyon Ton(110 Milyon 300 Bin varil) civarında petrol sevkiyatı yapılan Skovorodino - Daqing boru hattının ikincisinin de faaliyete geçirildiği ve böylelikle hattın kapasitesinin 30 Milyon Ton(Yaklaşık olarak 220 Milyon 600 Bin varil) düzeyine çıkartıldığı açıklandı. Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşuu Moody's ise petrol piyasasına dair bir rapor yayınladı. Raporda, 2017 yılında fiyatları destekleyen unsurlar; arz kısıntısının uzatılması ve politik huzursuzluklar olarak açıklanırken, 2018 yılında fiyatların 40-60 Dolar arasında kalacağı da öngörüldü. Emtiada Bugün, yine önemli petrol üreticisi ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar, başta İran ve Kuzey Kore meseleleri olmak üzere küresel jeopolitik risklere neden olacak gelişmeler ve teknik fiyatlamalar takip edilecek. Bu kapsamda, teknik olarak geçtiğimiz ay ortasından başlayan kısa vadeli yükselen kanalın devamı halinde takip edeceğimiz ilk dirençler; 66.85 ve 67.45 seviyelerinde bulunmakta. Kanalın kırılması halinde ise ilk olarak 66.45, 66.30 ve 65.80 desteklerini izleyebiliriz.
ONS ALTIN
Dün, İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney; İran'ın yabancı düşmanlarının ülkede isyan çıkardığını, bunu silah, para ve istihbarat ile desteklediklerini söylerken, olayların sorumlusu olarak ABD, İngiltere ve Suuddi Arabistan'ı hedef gösterdi. ABD'li yetkililerden yapılan açıklamada bu iddia yalanlanırken, Başkanı Donald Trump ise: ''İran halkı nihayet vahşi ve yoz İran rejimine karşı harekete geçti'' dedi. Yaşanan olaylar ve gelen açıklamalara bakıldığında bölgede ilerleyen dönemlerde gerilimin artması beklenmekte. Diğer bir taraftan nükleer silah kriziyle başlayan Kuzey Kore- ABD arasındaki gerginliğin karşılıklı atışmalar şeklinde devam ettiği de görülüyor. Dün ABD Başkanı Donald Trump'ın bu iki ülkenin yanı sıra Filistin ve Pakistan'ı da hedef alan açıklamaları takip edildi. Bu da önümüzdeki dönemde Dünya'daki jeopolitik risk unsurların yine gündemde olacağını göstermekte. Küresel risklerdeki bu artış nedeniyle güvenli liman talebine maruz kalan Değerli Metal'de bugün güne düzeltme hareketleri ile başladık. Bugün ayrıca, ABD'den iki önemli ekonomik haber akışı takip edilecek; ISM (Kaynak Yönetim Enstitüsü) tarafından açıklanacak olan İmalat PMI'ı ve 2017 yılının son FED/FOMC toplantılarınıın tutanakları. Teknik olarak ise son 20 günde oluşan yükselen kanalın üst bandının kalıcılıkla geçilemediğini gördük. Üzerinde bulunduğumuz 1313 seviyesi altında geri çekilmelerin devamı halinde takip edebileceğimiz ilk destekler 1309, 1305 ve 1300 seviyelerinde bulunmakta. Yeniden yukarı yönlü ataklarda ise 1318, 1320 ve 1326 dirençleriniz izleyebiliriz.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabıllır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.