Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

İmalat PMI’ları ve Küresel/Lokal Riskler Takip Edilecek!
Geçtiğimiz Cuma gününün piyasadaki önemli gündem maddesi İtalya’nın 2019 Bütçesi’ydi. Perşembe akşamı İtalyan hükümetinin belirlemiş olduğu bütçe açığı oranı AB tarafında olumsuz tepki görürken, İtalyan borsaları ve tahvil faizleri olumsuz yönde etkilendi. AB ile İtalya arasında krizin tırmanması Euro’yu yine baskılarken, tarafların karşılıklı suçlamaları; konunun çözümünün kolay olmayacağını bir kez daha gözler önüne serdi. ECB adına konuşan İrlanda Merkez Bankası Başkanı Philip Lane ise: Çekirdek enflasyondaki azalmaya karşın, yukarı yönlü gideceğinden emin olduklarını ve ECB’nin faizler konusundaki yönlendirmesinin verilere bağlı olarak revizyona açık olduğunu belirtti. İngiltere’de Brexit konusu gündemin üst sırasında yer almaya devam ederken, ülkeden gelen 2.Çeyrek GSYİH Değişimi yüzde 0.4’lük artışa işaret etmesine karşın; dönemin senelik gerçekleşmesi aşağı yönlü revize edildi. ABD tarafında açıklanan ekonomik verilerde karmaşık seyir izlenirken, senelik Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi(PCE)’nin geçtiğimiz ayki seviyesini koruduğu görüldü. ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşları krizi konusunda olumlu gelişmeler yaşanmazken, Çin Dış İşleri Bakanı Wang Yi yaptığı açıklamada: Çin ekonomisinin yüksek hızlı büyümeden yüksek kalite büyümeye doğru kaydığını ve ABD ile olan ilişkilerde panik yapmaya gerek olmadığı söyledi. Avrupa Birliği tarafından, ticaret savaşları konusunda ise; G20 zirvesinde Dünya Ticaret Örgütünü’nün modernleştirilmesinin tartışılması talebi geldi. Yurt içi tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya temasları takip edilirken, açıklanan ekonomik verilerin ise kurlar üzerinde etkileri çok sınırlı kaldı. Hafta sonunda ise bir süredir yılan hikayesine dönen Kanada’nın NAFTA’da yer alıp almayacağı konusu netlik kazanırken, yapılan son düzenlemeler ile bu sabaha karşı yapılan açıklamalarda: ABD ile Kanada arasında bir anlaşma sağlandığı bildirildi. Daha önce ABD ve Meksikaa arasında yapılan anlaşmaya Kanada’nın da katılması ile kurtulan NAFTA’da; yapılacak son görüşmeler sonucunda yeni hükümlerin yürürlüğe girmesinin 1-2 ay daha alması bekleniyor. Bugün piyasada; İmalat PMI rakamlarını takip edeceğiz. Ayrıca; Almanya’dan Perakende Satışlar, Euro Bölgesi’nden ise İşsizlik Oranı verileri izlenecek. Yine, gelişen ülkelerin durumu, İtalya bütçe konusu, Brexit, ticaret savaşları, NAFTA ve İran Nükleer anlaşması gibi önemli konular da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
EURUSD
Haftanın son işlem gününde İtalya bütçe tasarısına yönelik Avrupa Birliği tarafından gelen eleştiriler İtalya tahvil faizleri üzerinde sert yükselişlere neden olurken, Euro varlıkları üzerinde de baskı yarattı. Özellikle konu hakkında açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani’nin: bütçe açığını çok yüksek bulduğunu söyleyerek bu planın istihdam ve tasarruflar üzerinde sarsıntı yaratabileceğini belirtmesi dikkat çekti. Yapılan bu eleştiriler üzerine basının karşıısına geçen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ise: büyümeyle birlikte borçlarını azaltacaklarını ve Avrupa Birliği’nin bu konuda rahat olması gerektiğini belirtti. Başbakan’dan gelen bu piyasa tarafını rahatlatıcı mesajlar sonrası parite tarafında kısmen de olsa toparlanmalar görüldü. Öte yandan İrlanda Merkez Bankası Başkanı Philip Lane’nin, ECB hakkında sıkılaştırmacı yorumları da dikkat çeken unsurlar arasında yer aldı. ABD tarafında ise Çarşamba akşamı gerçekleştirilen FOMC kararlarının yansımaları takip edilirken ülkeden gelen verilerde karmaşık bir seyir hâkimdi. Bugün, yine İtalya konusu başta olmak üzere lokal ve küresel gelişmeleri takip edeceğiz. Bugünkü ekonomik takvimde ise; iki bölgeden gelecek PMI rakamlarının yanı sıra Almanya’dan Perakende Satışlar, Euro Bölgesi’nde ise İşsizlik Oranı verileri izlenecek. Teknik olarak kısa vadeli yükselen kanalın kırılmasıyla birlikte geri çekilmeler gördüğümüz paritenin satış yönlü işlemlerine devam edebilmesi için 1.1530 - 1.1510 bölgesii kritik olacak. Buranın altına kalıcılıkla geçilmesi USD lehine işlemleri derinleştirebilir. Şuan için 1.1580 destek seviyesi üzerindeki paritede olası toparlanma girişimlerinde ise; sırasıyla 1.1610, 1.1630 ve 1.1655 direnç noktaları takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan verilere karşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde her iki ülke arasındaki sorunların çözümüne yönelik açıklamalar önemliydi. Öte taraftan; tahvil faizleri ve CDS tarafında görülen yataya yakın fiyatlamalara karşın, Dolar Endeksi’nde oluşan yukarı yönlü ataklar ise kurda kısmen de olsa alıcılı kapanışa neden oldu. Bugün yine, yurt içi tarafta; hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olacak. Ekonomik veri olarak ise 2.Çeyreğe ait Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ve İmalat PMI’ı takip edilecek. ABD tarafında; Başkan Trump eksenindeki gelişmelerin yanı sıra İmalat PMI rakamları da Dolar Endeksi fiyatlamaları açısından izlenecekken, gelişen ülkelerin durumuna yönelik hhaber akışları ise; TL’nin, bu ülkelerin para birimleri ile olan korelasyonu açısından önemli olacak. Teknik olarak kur tarafına bakıldığında; şuan 6.0425 direnci altında fiyatlama görülmekte. Aşağı yönlü hareketlerde izlenebilecek destek noktalarımız 6.0140, 5.9660 ve 5.9525’de bulunmakta. Özellikle 5.9525 seviyesi kritik olup, buranın altında kalıcılıkta kur için TL lehine yeni hedefler ortaya çıkabilir. Kurda 6.0425 seviyesi üzerine çıkılması halinde başlayabilecek alıcılı işlemlerde ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 6.0690, 6.1030, 6.1200 ve 6.1460 ‘da bulunmakta.
GBPUSD
Cuma günü İngiltere’den takip ettiğimiz senelik büyüme(2.Çeyrek itibariyle) verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesi Sterlin varlıkları üzerinde baskı yarattı. Diğer taraftan Brexit anlaşmasının yapılıp yapılmayacağına ilişkin süregelen belirsizlikler de paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. ABD tarafında ise Cuma günü takip ettiğimiz verilerde her ne kadar karmaşık bir seyir hakim olsa da diğer bögeelerdeki lokal sorunların devam ediyor olması USD varlıkları üzerinde güvenli liman algısı oluşturdu. Bugün de yine; başta Brexit konusu olmak üzere global ve lokal gelişmeler takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise iki ülkeden gelecek PMI rakamları izlenecek. Ayrıca, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar da önemli olabilir. Bu bağlamda teknik olarak baktığımızda; şuan için 1.3020 destek seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamında; 1.2990, 1.2960 ve 1.2940 destek noktaları takibe alınabilir. 1.3020 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyelerimiz 1.3050, 1.3100 ve 1.3135’de bulunmakta.
BRENT PETROL
Brent Petrol, 2014 Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini görürken; ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suudi Arabistan Kralı Salman ile Petrol piyasasının istikrarı ve emtia fiyatlamaları ile ilgili telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Beyaz Saray’dan görüşme ile ilgili ayrıntı verilmezken, Krallığın; İran kaaynaklı yaşanan üretimdeki düşüşü dengelemek adına günlük 500 Bin varillik arz artışını düşündüğü ise gelen haberler arasında. Kasım ayında yapılacak olan ABD ara seçimleri öncesi yüksek Petrol fiyatları Başkan Trump için olumsuz gözükürken; bir önceki başkan Obama’nın deniz üstü sondaj çalışmalarına getirdiği katı güvenlik kuralları da, Trump tarafından esnetildi. Diğer yandan Suudi Arabistan’dan sonra OPEC’in en büyük üreticisi konumunda olan Irak, 2019 yılı için üretim artışını planlamakta. Irak Petrol Bakanı Jabar al-Luaibi dün yaptığı açıklamada günlük üretimi olan 4 Milyon 600 Bin varillik arza, 2019 yılı içerisinde 1 Milyon varillik ek bir artışı hedeflediklerini belirtti. Öte yandan, Cuma günü açıklanan ABD Baker Hughes Sondaj Kuyu sayıları 3 kulelik azalış ile 866 rakamına gerilerken; bugün sabah saatlerinde ABD ve Kanada arasındaki NAFTA görüşmeleri sonuçlanarak anlaşma sağlandığı bildirildi. Meksika’nın da dahil olduğu anlaşma, ticaret savaşlarının küresel Petrol talebini düşşüreceği beklentilerini kısmen dağıtarak emtia fiyatlamalarını yukarı yönlü destekledi. Bugün yine, İran nükleer anlaşması gibi önemli konular başta olmak üzere Petrol üretici ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 83.25 direncinin altında fiyatlama görülmekte. Buranın geçilmesi halinde 84.05, 84.50 ve 85.15 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 83.25 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek seviyelerimiz 82.60, 82.20 ve 81.95 ‘de bulunmakta.
ONS ALTIN
Ons Altın ile aralarında korelasyon görülen Çin Yuan’ındaki pozitif hava, Cuma günü itibari ile emtia fiyatlarının yukarı yönlü hareketlenmesine neden oldu. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin açıklamasının yanı sıra Çin Merkez Bankası(PBOC)’na yönelik beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Hafta sonunda ülkeden gelen İmalat PMI datalarının beklenti altında kalması ise bugün açılışta geri çekilmelerre neden oldu. Diğer yandan ABD ve Kanada NAFTA görüşmeleri kapsamında ortak zeminde buluşarak, Meksika ile birlikte üçlü bir Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) kapsamında anlaşma sağladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Ekim’i son tarih olarak bildirmesinden sonra iki ülke müzakerecileri yoğun görüşmelerden geçerek anlaşmazlıkları bu sabaha karşı sonlandırdılar. Gelen son bilgiler ise Kasım ayı sonuna kadar anlaşmanın resmi olarak imzalanacağı yönünde. Çin’de resmi tatil olan günün devamında; başta ticaret savaşları olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları takip edilecek. Ayrıca, ABD’den gelecek olan PMI verileri, tahvil piyasası hareketleri ve Dolar endeksinin durumu da emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1188 destek noktasına yakın fiyatlama görülmekte. Buranın altına inilmesi halinde; 1182 destek seviyesi oldukça kritik olacak. Buranın da kırılması halinde derinleşebilecek satıcılı işlemlerde; 1176, 1170 ve 1166 destek nokktaları takibe alınabilir. Öte taraftan Değerli Metal’de bugün görülebilecek toparlanma hareketlerinde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1196, 1202 ve 1205’de bulunmakta.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş