Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Avrupa Merkez Bankası Başekonomisti Philip Lane dün bir İtalyan gazetesine açıklamalarda bulundu. Bu açıklamasında Lane; zayıf bir ekonomik görünüm olmasına rağmen Euro bölgesinde resesyon beklemediğini, Euro bölgesinin beklenenden daha az büyüdüğünü fakat küçülmediğini, önümüzdeki yıl bir iyileşme beklediğini belirtti. Ek olarak Lane; Euro bölgesindeki ülkelerin mevcut düşük faiz oranlarını borçlarını azaltmak için kullanmaları gerektiği konsunda uyarılar yaptı. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayınladı. Raporda; bölgede finansal istikrar ortamının zorlu olmaya devam ettiği, düşük faiz ortamının ekonomik aktiviteyi desteklediği fakat yan etkilerin olabileceği belirtildi. Ek olarak raporda; Euro bölgesinde büyümenin daha uzun dönem sönük olabileceğinin beklendiği belirtildi. Gün içerisinde piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın açıklayacağı Para Politikası Toplantı Tutanakları'nı takip edecekler. Tutanaklarda yetkililerin önümüzdeki günler için neler planladıklarının ipuçları aranacak. Veri TSİ 15:30'da gelecek. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesinde 1.10825 - 1.10936 - 1.11081 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10645 - 1.10506 - 1.10294 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Hazine ve Maliye Bakanlığı dün 31 Ekim itibariyle merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Açıklamaya göre Ekim ayı itibariyle merkezi yönetim brüt borç stoku 1 trilyon 260.7 milyar lira oldu. Borç stokunun 638.5 milyar liralık kısmı TL; 622.2 milyar liralık kısmı ise döviz cinsi borçlardan oluştu. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan dün açıklamalarda bulundu ve önümüzdeki yılın faizlerin düştüğü bir yıl olacağını belirtti. TL kanadında gün içerisinde piyasalar sabah saatlerinde gelecek olan Tüketici Güveni ekonomik verisini takip edecekler. Diğer yandan doların küresel bazda performansına baktığımızda ise Amerika ile Çin arasında Hong Kong kaynaklı gerginlik etkisiyle doların G-10 paraları karşısında yükseldiğini görüyoruz. Buna karşılık USDTRY paritesi kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirerek dikkatleri üzerine çekiyor. Dün bu hareketlenmeler ile birkaç defa 5.68 seviyelerini test eden parite bu seviyelerin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Pariteyi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk olarak 5.71966 seviyesi direnç noktası olarak karşımıza çıkabilir. Bu seviye kırıldığı taktirde sırasıyla 5.73618 - 5.75459 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise sırasıyla 5.68750 - 5.66655 - 5.64019 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Altın fiyatlamalarında gündem oldukça yoğun. Büyük resimde ticaret savaşlarının bulutları zaman zaman fiyatları sert etkilemeye devam ediyor. Diğer yandan ABD Senatosu Salı günü Hong Kong'ta gerçekleşen protestoları destekleyen yasa tasarısını kabul etti ve Çin'i göstericilere karşı şiddet uygulamama konusunda uyardı. Bu yasa tasarısı Çin kanadını rahatsız ederken ilişkilerin bir miktar gerilmesine neden oldu. Çin kanadından ise ABD'nin iç işlere karışmaya son vermesi konusunda uyarı geldi. Tüm bu gelişmeler sonucunda zaten karmaşık olan ticaret görüşmeleri kafalarda daha da soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Diğer yandan dün akşam FOMC tutanakları takip edildi. Tutanaklarda; çoğu üyeye göre düşük enflasyonun faiz indirim kararını doğruladığını, önemli değişiklik olmadığı sürece indirim sonrası faizin uygun seviyede olduğu görüşleri yer aldı. Tutanaklar ile birlikte volatilitesi artan XAUUSD'de piyasalar gün içerisinde Amerika'dan gelecek olan ekonomik verileri takip edecekler. İlk olarak Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve ardından Mevcut Ev Satışları verileri izlenecek. Veriler sırası ile TSİ 16:30 ve 18:00'da açıklanacak. XAUUSD'de yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1475.69 - 1479.63 - 1487.40 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1469.32 - 1465.72 - 1460.61 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Yeni hafta ile birlikte aşağı yönlü kademeli hareketlenmeler gerçekleştiren brent petrol bu hareketlenmeler ile birlikte dün 60.30 seviyelerini test ederek Kasım ayının en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Bu seviye itibari ile toparlanma hareketleri sergileyen petrol fiyatlarında piyasalar dün Amerika'dan gelen ham petrol stoklarını takip etti. TSİ 18:30'da açıklanan veriye göre geçtiğimiz hafta Amerika'da stoklar 1.379M olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentilerin bir miktar altında gelen veri ile birlikte fiyatlarda volatilite arttı. Piyasalardaki beklentiler ise 1.543M seviyeleri idi. Stokların beklentilein altında gelmesi fiyatlamalarda yukarı yönlü hareketlenmelerin oluşmasını sağladı. Diğer yandan küresel bazda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları konusu yakından takip ediliyor. Küresel büyümeyi etkileyen ticaret savaşları petrole olan taleplerde dengenin bozulmasına neden olabilir. Bu sebeple her gerginlik fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Tüm bunlar ışığında brent grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 62.77 - 63.17 - 63.57 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlenmelerde ise 62.05 - 61.62 - 61.03 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Kasım ayının ilk haftasından itibaren aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren natgas; bu hareketlenmelerine kademeli şekilde devam ederek 2.50 seviyelerini test etti. Yaklaşık olarak son 3 haftanın en düşük seviyeleri yakınlarındaki fiyatlamalar sonrasında buralardan toparlanma eğilimi gösteren natgasda piyasalar gün içerisinde TSİ 18:30'da Amerika'dan gelecek olan doğalgaz stoklarını takip edecekler. Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta stoklar beklentilerin altında gelmiş ve 3B olarak gerçekleşmişti. Stoklarda meydana gelebilecek olası yükselişler fiyatlar üzerinde baskı kurabilir. Ek olarak büyük resimde ise ticaret savaşları konusu yakından takip ediliyor. İki büyük ekonomi arasında gerilimlerin artması emtia fiyatlarının üzerinde ağırlık oluşturuyor. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde ilk olarak 2.605 seviyesi karşımıza direnç noktası olarak çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ile birlikte 2.649 - 2.718 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise sırasıyla 2.498 - 2.411 - 2.350 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.