Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Son günlerde Avrupa'da koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artış endişeleri beraberinde getiriyor. Avrupa ülkelerinde vaka sayıları pandeminin başından bu yana gördüğü en yüksek seviyeleri görüyor. Almanya'da vaka sayılarının rekor seviyelere ulaşması sonrasında Merkel vaka sayılarından duyduğu endişeyi dile getirmiş ve ikinci dalganın hem sağlık sistemini hem de ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirtmişti. Fransa'da ise belli saatlerde belli yerlerde sokağa çıkma yasakları geri geldi. Bu gelişmeler Avrupa kanadında ekonomik toparlanmanın tahminlerden daha uzun sürebileceği beklentilerini oluştururken, fiyatlamalar üzerinde büyük baskılar oluşturdu. Bu baskılar ile birlikte EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite Ekim ayının en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşadı. Gün içerisinde piyasalar Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisini takip edecek. Veri TSİ 12:00'da açıklanacak. 15:30'da ise Amerika kanadından gelecek olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. Haftanın son işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.17247 - 1.17714 - 1.18285 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.16866 - 1.16509 - 1.16157 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
İçerisinde bulunduğumuz hafta da yeni rekor seviyelerini test eden USDTRY paritesinde rekor seviye yakınlarında fiyatlamalar devam ediyor. Avrupa'da Kovid19 vakaları kontrol altına alınamıyor ve koronavirüs pandemisinin çıktığı ilk günlerdeki vaka sayıları görülüyor. Fransa'da belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı yaşanırken, Almanya'da rekor vaka sayıları yaşandı. Bu gelişmeler küresel bazda risk iştahını azaltırken, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturdu. Bu baskılardan TL'de nasibini alırken, dolar risklerden kaçış ile birlikte küresel bazda değer kazanımları gerçekleştirdi. Diğer yandan piyasalar yurtiçinden gelen cari açık verisini takip etti. Gelen veriye göre Türkiye'de faiz dışı bütçe açığı Eylül ayında 13.5 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Diğer yandan Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri ise 291 milyon dolar azaldı ve 41.1 milyar dolara inmiş oldu. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan önemli bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar 15:30'da ABD'den gelecek olan Perakende Satışlar verisini izleyecek. Teknik olarak incelediğimizde 7.95916 seviyesi direnç noktası olarak izlenebilir. 8.00 seviyesi ise psikolojik direnç noktası olarak karşımıza çıkabilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.90063 - 7.85125 - 7.80156 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Piyasalarda dün endişeli bir gün geçti diyebiliriz. Avrupa kanadında Kovid19 vaka sayılarında önlenemeyen artış küresel risk iştahını oldukça azalttı. Almanya'da vaka sayılarında tarihi rekor seviyeler görülürken, Fransa'da belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı geri geldi. Küresel bazda dolar risklerden kaçış ile değer kazanımları yaşarken, altın fiyatları dolardaki bu yükseliş ile baskılandı. Diğer yandan Amerika kanadında teşvik paketine yönelik görüşmeler yakından takip ediliyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin hafta ortasında bir açıklama yapmış ve mali teşvik paketinin seçimler öncesinde çıkmasının zor olacağını belirtmişti. Bu açıklama ile umutlar bir miktar daha azaldı. Diğer yandan IMF Başkanı Georgieva'da teşvik paketleri yanlısı bir açıklama ile ekonominin koronavirüs etkisinden erken toparlanması için daha fazla kamu harcamasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Gün içerisinde piyasalar Amerika kanadından gelecek olan Perakende Satışlar verisini takip edecek. Veri TSİ 15:30'da açıklanacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1913.01 - 1931.48 - 1961.90 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1890.10 - 1872.71 - 1847.83 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Avrupa kanadında koronavirüs pandemisinde vaka sayılarında yaşanan artış ve bazı ülkelerde tedbirlerin sıkılaşması küresel bazda endişelere neden oldu. Bu endişeler ile birlikte ekonomilerin toparlanmasının zaman alabileceği ve bunun da küresel petrol taleplerine olumsuz yansıyabileceği beklentileri oluştu. Bu beklentiler ile birlikte petrol fiyatları üzerinde de baskılar yaşandı ve fiyatlarda dün aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Bu hareketlenmeler ile birlikte dün 41.55 seviyelerini test eden Brent petrol buralardan toparlanma hareketleri yaşadı. Bununla beraber piyasalar Amerika kanadından gelen ham petrol stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta Amerika'da ham petrol stokları 3.818M varil azalma gösterdi. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 0.294M artabileceği yönündeydi. Artış beklenirken azalan stoklar ile birlikte petrol fiyatlarında toparlanma yaşandı ve petrol kazançlarını korudu. Haftanın son işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 43.78 - 45.38 - 46.50 sırasıyla seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 42.20 - 41.25 - 39.78 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş