EURUSD
Hafta içerisinde Almanya'dan gelen ZEW ekonomik hissiyat verisinin beklentilerin altında çıkması ve yatırımcıların Almanya ekonomisine karşılık bakış açısının diğer aylara kıyasla daha kötümser olması EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmişti. Dolardaki toparlanma hareketleri de bu gevşemelerde etkili olmuştu. Bu hareketlenmeler ile birlikte dün 1.1720 seviyelerini test eden parite buralardan itibaren bir miktar toparlanma hareketleri sergiledi. Diğer yandan piyasaların gündeminde AB ile İngiltere arasındaki görüşmeler yer alıyor. Üst düzey bir AB yetkilisi; ticaret anlaşmasında bir miktar ilerleme yaşandığını fakat hala kapanması gereken pek çok uzaklık olduğunu belirtti. Dün Brexit anlaşması konusunda iki kanattan gelen ılımlı açıklamalar Sterlin ve Euro üzerindeki baskıları bir miktar azalttı. Gün içerisinde piyasalar Avrupa MB Başkanı Lagarde'ın konuşmasını takip edecek. Konuşma TSİ 19:00'da gerçekleşecek. 15:30'da ise Amerika kanadından gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi küresel bazda volatiliteyi etkileyecektir. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.17714 - 1.18285 - 1.18716 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.17278 - 1.16866 - 1.16157 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
İçerisinde bulunduğumuz haftaya yukarı yönlü hareketlenmeler ile başlayan USDTRY paritesinde yükseliş dün de devam etti ve parite 7.9586 seviyelerini görerek yeni rekor seviyesini kaydetti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 'normalleşme' ve sıkılaşma adımları kurda aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına vesile olmuş fakat bu hareketlenmeler uzun vadeye yayılamamıştı. Gün içerisinde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Bütçe Dengesi ekonomik verisini takip edecek. Veri 11:00'da açıklanacak. Diğer yandan TCMB önümüzdeki hafta para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Kurda son zamanlarda yaşanan gelişmeler ve bankanın son toplantısında 'sürpriz' denebilecek bir faiz artışı yapması sonrasındaki bu toplantı merakla takip bekleniyor. ABD kanadına baktığımızda ise gün içerisinde 15:30'da işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi izlenecek. USDTRY paritesini haftanın dördüncü işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 7.95916 seviyesi direnç noktası olarak izlenebilir. 8.00 seviyesi ise psikolojik direnç noktası olarak izlenebilir. Olası gevşemelerde ise 7.90063 - 7.85125 - 7.80156 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Amerika kanadında teşvik paketine ilişkin belirsizlikler piyasalar tarafından takip ediliyor. Görüşmeler arap saçına dönerken bu konu hakkında gelebilecek haber akışları küresel bazda volatiliteyi oldukça etkileyecektir. Bu belirsizliğin üzerine ABD'de Başkanlık Seçimleri yaklaşıyor. Tüm bu gelişmelere ek olarak dolar içerisinde bulunduğumuz haftada küresel bazda toparlanma eğilimleri gösteriyor. Altın fiyatlarına baktığımızda ise fiyatlar üzerinde bir miktar baskı hissedilirken, dalgalı bir seyir yaşanıyor. Dün ABD kanadından gelen ÜFE verisi takip edildi. Gelen veriye göre Amerika'da Eylül ayında üretici fiyatları endeksi Aylık ve yıllık bazda %0.4 arttı. Beklentilerin üzerinde gelen veri ile birlikte fiyatlarda volatilite bir miktar arttı. Gelen veri ile birlikte ABD kanadında fiyatlama gücünde ılımlı toparlanmanın devam ettiği görüldü. Hafta içerisinde yine ABD'den enflasyon verisi izlenmişti. Bu veriler ile birlikte FED'in hedefi olan %2 enflasyon oranına ulaşmanın oldukça zaman alabileceği görüldü. Gün içerisinde ise ABD kanadından gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma başvurusu verisi izlenecek ve veri 15:30'da açıklanacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1913.01 - 1931.48 - 1961.90 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1890.10 - 1872.71 - 1847.83 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Küresel bazda son günlerde gündemlerin başında Amerika kanadında görüşülen teşvik paketi var. Son gelen haber akışlarına göre Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi, Cumhuriyetçilerin teklif ettiği daha düşük ölçekli bir teşvik paketi yaklaşımını reddetti ve Hükümet'ten daha revize edilmiş bir teklif istedi. Diğer yandan Çin kanadında petrol ithalatı artıyor ve bu konu başlığı fiyatlar üzerinde toparlanma hareketlerini destekliyor. OPEC kanadına baktığımızda Suudi Arabistan ve Rusya OPEC+ ülkelerine üzerinde anlaşılan üretim kesintilerine sadık kalmaları konusunda açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar diğer üreticiler üzerinde üretimi azaltma konusunda bskı oluşturdu. Piyasalar gün içerisinde Amerika kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri TSİ 18:00'da açıklanacak. Piyasalardaki beklentiler stokların 3,387M azalış gösterebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bu sebeple gelecek veri fiyatlar üzerinde hareketliliği artıracaktır. Tüm bunlar ışığında Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 43.78 - 45.38 - 46.50 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 42.91 - 41.25 - 39.91 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.