Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Avrupa Merkez Bankası Eylül ayında gerçekleştirdiği toplantısının tutanaklarını yayımladı. Yayımlanan tutanaklarda; kısa vadeli fiyat baskılarının bastırılmış olmaya devam etmesinin beklendiği, cari bilgiler temelinde PEPP'in tamamen kullanılmasının büyük olasılık olduğu, politika faizlerinde daha fazla indirimin ve TLTRO şartlarında değişikliklerin araç seti içerisinde olduğu belirtildi. Ek olarak tutanaklarda; pandemi, Brexit, ABD seçimi, bütçe planlarının yakından izlenmesi gerektiğinin altı çizildi. İçerisinde bulunduğumuz haftada dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesinde piyasalar gün içerisinde küresel bazda gelebilecek haber akışlarını yakından takip edecek. Euro bölgesinden gelecek olan ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Hafta içerisinde ABD Başkanı Donald Trump'ın ek teşvik paketi müzakerelerini durdurma açıklaması sonrasında dün; Kovid19 yardım paketi üzerinde bir anlaşmaya varmak için iyi bir şans olduğunu ve görüşmelerin yeniden açıldığı açıklamasını yaptı. Bu açıklama ile küresel bazda volatilite bir miktar arttı. Haftanın son işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.17817 - 1.18083 - 1.18662 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.17199 - 1.16891 - 1.16263 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Haftanın ortasında Türk Lirası gelişen piyasa paralarından negatif ayrışmıştı. Ardından Perşembe gününe de yukarı yönlü hareketlenmeler sergileyen USDTRY paritesi rekor tazeledi ve 7.94 seviyelerini test etti. Piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı Haftalık Para ve Banka İstatistikleri raporunu takip etti. Rapora göre merkez bankasının brüt döviz rezervleri 1 milyar dolar azaldı ve 41.4 milyar dolara gerilemiş oldu. Merkez Bankası'nın son toplantısında faiz oranında artışa giderek sıkılaştırma adımları atmasına karşılık USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler kademeli devam ediyor. TL'nin 2020 yılı performansına baktığımızda ise dolar karşısında en fazla değer kaybı yaşayan gelişen piyasa para birimleri arasında yer alıyor. Bunlarla birlikte piyasalar dün ABD'den gelen işsizlik maaşı başvuruları verisini takip etti. 3 Eylül'de son bulan haftada ABD'de 840,000 işsizlik maaşı başvurusu gerçekleşti. Veri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Gün içerisine baktığımızda yurtiçinden gelecek olan ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 7.94674 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. 8.00 Seviyesi ise psikolojik direnç noktası olarak izlenebilir. Gevşemelerde ise sırasıyla 7.88913 - 7.85416 - 7.77764 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın
Hafta içerisinde Amerika kanadında başkan yardımcısı adaylarının canlı yayın tartışması takip edildi. Bu münazarada Demokrat Parti'nin başkan adayı Biden'a yönelik beklentiler bir miktar daha arttı ve akıllara 'ABD teşvik paketi, Joe Biden başkan olursa geçer mi?' sorusunun gelmesine neden oldu. Diğer yandan gelen anketlerde Joe Biden'ın bazı önemli eyaletlerde Trump ile arayı açtığı görülüyor. Piyasalar dün Amerika kanadından gelen işsizlik maaşı başvuruları verisini takip etti. Gelen veriye göre Amerika'da 3 Eylül'de son bulan haftada işsizlik maaşı başvuruları 840,000 olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde gelen veri ile birlikte küresel volatilite bir miktar arttı. Altın fiyatlarında piyasalar ABD Başkanlık seçimleri, koronavirüs pandemisindeki gelişmeler, virüs için yapılan aşı çalışmaları ve Amerika kanadında teşvik paketine ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. Bunlar dışında yaşanan küresel gelişmeler fiyatları etkileyen diğer etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın son işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk olarak 1912.74 seviyesi direnç noktası olarak izlenebilir. Bu seviyenin geçilmesi ile birlikte sırasıyla 1921.85 ve 1932.59 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise ilk etapta 1900.63 seviyesi destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviyenin kırılması ile birlikte sırasıyla 1886.22 ve 1873.47 seviyeleri diğer destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) '2020 Dünya Petrol Görünümü' raporunu yayımladı. Raporda; koronavirüs salgınının 1930'larda yaşanan Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en büyük ekonomik gerilemeye neden olduğu belirtildi. Ek olarak; geçtiğimiz yıl 289 milyon varil petrol eşdeğeri seviyesinde olan küresel birincil enerji talebinin, 2045'te günlük 361 milyon varil petrol eş değerine ulaşmasının öngörüldüğü ifade edildi. İçerisinde bulunduğumuz hafta da petrol fiyatlarının performansına baktığımızda kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler ile haftayı kazançlı kapamaya yöneldiği görülüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın haftanın başlarında ek teşvik müzakerlerini durdurduğunu açıklaması petrolde ki yukarı yönlü hareketleri yavaşlatsa da fiyatlar tekrar toparlanma eğilimine girdi. Haftanın son işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk olarak 43.82 seviyesi direnç noktaları olarak izlenebilir. Bu seviyenin kırılması ile birlikte sırasıyla 46.55 ve 48.75 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak test edilebilir. Gevşemelerde ise ilk olarak 41.18 seviyesi destek noktası olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması ile birlikte sırasıyla 39.97 ve 38.78 seviyeleri diğer destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.