EURUSD
Euro bölgesinde piyasalar bir yandan bölgeden gelen ekonomik verileri takip ederken, diğer yandan ise Amerika kanadından gelen verileri takip ediyor. Özellikle Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin son teşvik adımı ve varlık alımlarına yeniden başlama kararı Euro üzerinde baskı oluşturan unsurlar arasında yerini alıyor. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası Kurul Üyesi Sabine Lautenschlaeger'in sürpriz şekilde istifa etmesi piyasaların kafasını karıştırdı. AMB Başkanı Mario Draghi'nin son teşvik adımına karşılık oluşan muhalefet ortamı sonrası yaşanan bu istifa dikkat çekiciydi. Lautenschlaeger, Euro bölgesinde büyümeyi ve enflasyonu desteklemek için bu ay aldığı faiz indirimi ile birlikte varlık alımlarına yeniden başlama kararına en sert muhalefeti yapan üyeler arasındaydı. Bununla birlikte gün içerisinde Amerika'dan gelen büyüme verisi takip edildi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre Amerika'da 2. Çeyrek büyüme %2 olarak gerçekleşti. Veri beklentilere paralel olarak geldi. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.09330 - 1.09650 - 1.10233 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.08645 - 1.07925 - 1.07134 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Piyasalar dün gün içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayımladığı Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ni takip etti. Raporda ise merkez bankasının brüt döviz rezervlerinin geçtiğimiz hafta 2 milyar 164 milyon dolar arttığı ve 103 milyar 39 milyon dolara ulaştığı görüldü. Bununla birlikte Amerika'dan gelen ekonomik veriler takip edildi. Amerika Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre ABD 2. Çeyrekte beklentilere paralel olarak %2 oranında büyüme gerçekleştirdi. Bir diğer veri ise işsizlik maaşı başvuruları idi. 21 Eylül haftasında söz konusu veri 3K artış gerçekleştirdi ve böylelikle 213K seviyesine ulaşıldı. Dün kademeli gevşeme hareketleri gerçekleştiren USDTRY paritesinde gün içerisinde Amerika'dan gelecek olan ekonomik veriler takip edilecek. TSİ 15:30'da Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri volatiliteyi artırabilecek verilerin başında geliyor. Ek olarak gün içerisinde FOMC üyelerinin konuşma yapmaları bekleniyor ve bu konuşmalardan ipuçları aranacak. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.69435 - 5.71399 - 5.75700 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.65062 - 5.59621 - 5.53133 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Altın fiyatları son günlerde ticaret savaşlarında yaşanan gelişmeler ile birlikte oldukça hareketli anlar yaşıyor. Özellikle Amerika Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler'de gerçekleştirdiği basın toplantısında gerçekleştirdiği açıklama oldukça dikkat çekiciydi. Trump; Çin ile anlaşmanın düşünülenden daha yakında olabileceğini belirtti. Bu açıklama öncesinde de Çin kanadından gelen ılımlı açıklamalar ticaret savaşında iyimserlik yaşanmasına neden oldu ve bu da altın fiyatlarında gevşeme hareketleri yaşanmasına neden oldu. Özellikle bu açıklama ile Çarşamba günü %1.8 oranında düşüş yaşayan altında gelebilecek haber akışları volatiliteyi artırabilir. Dün akşam saatlerinde Çin Dışişleri Bakanı; Çin'in daha fazla Amerikan malı almaya hazır olduğu açıklamasında bulundu. Bu açıklama altında sert gevşeme hareketleri yaşattı. Gün içerisinde ise Amerika'dan gelecek olan ekonomik veriler takip edilecek. Tüm bunlar ışığında XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1512.13 - 1524.78 - 1535.15 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1500.18 - 1485.19 - 1475.49 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Petrol fiyatları ticaret savaşlarında yaşanan yumuşama işaretleri ile birlikte son günlerde yaşadığı kayıplarının kısmını geri verdi. Ticaret savaşlarının alevlenmesi küresel büyüme endişelerini artırırken bu endişeler petrol talebine negatif yansıyor. Bu da fiyatları baskılıyor. Fakat son günlerde yaşanan gelişmeler ticaret savaşlarında iyimserliği artırdı ve bu iyimserlik fiyatlardaki baskıyı bir miktar azalttı. Bununla birlikte Suudi Arabistan kanadından gelen haber akışları takip ediliyor. Petrol üretimindeki kayıpların kısa sürede eski seviyesine gelebileceğine yönelik işaretler fiyatları geçtiğimiz günlerde gevşetmişti. Ek olarak hafta içerisinde Amerika'dan gelen ham petrol stokları takip edildi. Gelen veride stoklarda beklentilerin oldukça üzerinde artış yaşandığı görüldü. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 63.11 - 64.95 - 67.41 seviyeleri direnç noktaları olarak; 61.43 - 59.57 - 57.59 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
NATGAS
Natgas fiyatlarında yaşanan kademeli düşüşler dün de devam etti. Küresel bazda ticaret savaşlarındaki iyimserlik hava gerginlikler bir miktar azaldı. Bununla birlikte Amerika'dan gelen doğalgaz stokları takip edildi. Piyasalardaki beklentilerin stokların 89B düzeyinde gelmesiydi. Fakat veri beklentilerin oldukça üzerinde gelerek 102B olarak gerçekleşti. Stoklarda yaşanan bu yükseliş ile birlikte natgasda aşağı yönlü sert hareketlenmeler gerçekleşti. An itibari ile 2.44 seviyelerinde fiyatlanan natgası teknik olarak incelediğimizde ilk olarak 2.469 seviyesi karşımıza direnç noktası olarak çıkıyor. Bu seviye kırıldığı taktirde ise 2.512 - 2.560 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.404 - 2.362 - 2.326 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
İnfo Yatırım FX Araştırma
www.infoyatirim.com
www.infoyatirimfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.