Resesyon endişelerinin dağılmasıyla EUR/USD geriliyor
ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçları 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. İnşaat izinleri aylık bazda %1,6 geriledi. Ağustos'ta %5,7 gerileme yaşamasının ardından toparlama gösteren inşaat izinleri, Ocak'ta da %1,4 artmıştı. Verinin Şubat'ta %1,3 düşmesi bekleniyordu, ancak düşüş beklentiden fazla oldu. İnşaat izinleri Şubat'ta son 8 ayın en sert düşüşünü yaşarken rakamlar 1.3 milyona geriledi. ABD ekonomisinde konut sektörü 2018'de oldukça dalgalanma gösterdi ve 2019'un ilk 2 ayındaki gösterge de karmaşıklığın devam ettiğini gösteriyor. Son istihdam verisinde ücretlerde artış yaşanmasına karşın hane halkının ev alma talebindeki düşüş sektörün de temkinli davrandığını gösteriyor. Haftanın 2. işlem gününde ABD Dolar Endeksi 96,50 seviyesi yakınında yatay seyir izlerken dolar, Japon yeni hariç tüm majör paralar karşısında düşüş yaşıyor. Sterlin, brexit parlamentonun gücü ele alması ile bugün yükseliş yaşarken GBP/USD 1,3250 yakınında alıcılı fiyatlanıyor. Haftaya 1,13 seviyesinde başlayan EUR/USD 1,1320 yakınında yatay seyir izliyor.Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1217 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1200 destek seviyesiyle 1,1500 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO'nın geçtiği 1,1300 seviyesinden yukarı yönde uzaklaşmış görünüyor, 50dk hareketli ortalama 1,1224 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 70 ref seviyesini aşağı kırma eğilimi EUR/USD paritesinde aşağı yönlü eğilim arttırmakta.
Dolar/TL'de güçlü düşüş sürüyor
TL'deki sert değer kaybının ardından yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında, Türk bankaların yasal sınırların da oldukça altında TL sağlama eğilimi neticesinde gecelik faizlerr hızla yükseldi. Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini "önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25'in oldukça altında kalacak" şekilde şekillendirdikleri söyledi. İlgili piyasada getiriler geçen hafta gecelik vadede yüzde 22, haftalık vadede yüzde 24 civarında seyrederken bugün gecelik vadede yüzde 230, haftalık vadede ise yüzde 120 seviyeleri görüldü. Londra swap piyasasında TL likidite elde yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL'nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanılıyordu. BDDK'nın kararı ve dün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL'nin maliyetini yükseltti. Yabancılar için TL maliyetindeki artış ve TCMB'nin Cuma gününden attığı adımlar TL'deki değer kaybını sınırlayan önemli etkenler oldu. Cuma 5.84'e tırmanan dolar/TL bugün 5.47'ye kadar geriledikten sonra 5.52 civarında denge arayışında. Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesiini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesinin ardından tepki yükselişi eğilimine girerek 5,25-5,50 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL'de 60 günlük HO 5,39 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 5,45 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,28 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 5,38 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.
Altın Vadeli İşlemleri yükselişte
Altın Vadeli İşlemleri, New York Ticaret Borsası'nın Comex bölümünde, Haziran ayı için %0,08 yükselerek onsu 1.322$'dan işlem gördü. Altın 1.303$ seviyesinde destek bulurken, 1.328$ seviyesinde dirençle karşılaştı. Dolar Endeksi Vadeli İşlemleri, diğer altı majör para birimi karşısındaki performansına göz attığımızda; %0,19 arttı ve 96,40 seviyesinden işlem gördü.
Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 13312$ seviyesinden geçiyor, gün içi oluşan fiyatlar bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 1320-1350$ aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1300$ seviyesindeki destek, kırılmasıyla birlikte 1300$ seviyesinin altında kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1320 ve 1323 direnç seviyesi olarak izlenirken, 1305$ ve 1300$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.
Petrol büyüme endişelerinin azalması ile yükseldi
Petrol fiyatları, küresel büyümeye ilişkin kötümserliğin biraz azalması ve dünyanın en büyük ham petrol rezervlerini elinde bulunduran Venezuela'da artan gerginliğin arzı daha da kısacağı beklentileri sonrası, küresel piyasalarla birlikte yükseldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uzun vadeli anlaşmalar dahilinde Venezuela'da 100 civarında asker bulunduran Rusya'yı bu ülkeye müdahale etmeme konusunda uyardı. Petrolün volatilite göstergesi, finans piyasalarının dünya ekonomisinin beklenenden daha hızlı yavaşlayaccağı korkusuyla sert düşmesi ile birlikte son iki seansta yükseldi. New York ve Londra'da ham petrol piyasaları bu yıl, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısma taahhütlerini tekrar teyit etmeleri ile birlikte yüzde 25'ten fazla yükseldi. ABD'nin İran ve Venezuela'ya yaptırımları arzın daha da kısılmasına neden olurken, yavaşlayan küresel ekonomi ve ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının sonucuna ilişkin belirsizlik petrolde talep görünümünü olumsuz etkiliyor.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vadeli yükseliş trendi 67 dolar desteğinin kırılmasıyla orta vadeli düşüş trendine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 51,60$ seviyesini yukarı kırmasının ardından 60-64$'ın hedef haline gelme ihtimalinin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini yukarı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 62,00$ seviyesi direnç olarak izlenirken 56,00$ seviyessi ise destek olarak izlenecektir.
İnfo Yatırım FX Araştırma
www.infoyatirim.com
www.infoyatirimfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.