Günlük Forex Bülten (İnfo Yatırım FX)

EURUSD paritesi aşağı yönlü salınımına devam ediyor
Bu hafta Fed Başkanı Powell'ın hem temsilciler meclisinde hem de senatoda konuşması olacak ve yeni başkanın konuşmaları öncesinde gözler faiz politikasına çevrilmişken dolar da bekleyişle beraber düşüş yaşıyor. Geçen hafta Fed yetkililerinin Ocak tutanaklarında enflasyona dair iyimser görüşte olmaları ve artan büyüme ile azalan işsizlik rakamlarının enflasyona destek sağlayacağı fikri doların yükselmesini sağlamıştı. Piyasalarda Mart toplantısında faiz artışına gidilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor, ancak Powell'ın toplantı öncesinde bu haftaki açıklamaları, yılın kalanı için uygulanacak politikalarda fikir edinmek için önemli ve piyasaların beklemeye geçmesi dolarda düşüş yaratıyor. Powell Salı günkü Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi ve 1 Mart'ta ise Senato bankacılık panelinde konuşacak.Teknik olarak kısa vadede 1,1920 seviyesinden başlayan yükseliş trendi Şubat ayı içerisinde 1,2200 desteğini görmesinin ardından 1,2600 seviyesine doğru zirve yapıp düzeltme eğilimine girmiş görünüyor. EUR/USD paritesinde 1,2206 desteği güçlü görünümünü korumakla birlikte bu seviyenin kritik bir seviye olduğunu unutmamak gerekiyor. 21 günlük hareketli ortalama 1,2381 seviyesinde bulunuyor. İndikatörler şimdilik dip arayışlarını işaret ederken. 60 dakikalık hareketli ortalama 1,2360 seviyesinde bulunuyor.

Dolar baskı altında, TL değerleniyor
ABD tahvil faizlerinin 4 yılın zirvesinden gerilemesi dolar üzerinde baskıya neden oluyor. Dolar endeksi, önemli direnç olan 90 seviyesi üzerine yerleşmekte zorlanırken, bu durum TL'yi destekliyor. S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu beklentilere paralel olarak değiştirmemesinin ardından dolar/TL yeni haftaya aşağı yönlü başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, cuma gece yarısı yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin 'BB' not ve 'Negatif' görünümünü korudu. Kur, geçen çarşambadan bu yana genel olarak 3.78-3.80 bandında hareket ederken, doların güçlü kalamaması TL'ye destek oluyorr. Dolar endeksi, geçtiğimiz hafta boyunca kritik direnç seviyesi olan 90 üzerine ataklar yapsa da burada tutunmakta başarısız oldu ve genel olarak 89-90 aralığında dalgalandı. Bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonomi üzerine ilk büyük konuşması takip edilecek.
Teknik olarak 3,98 seviyelerinden başlayan düşüş trendi Dolar/TL nin 3,73 seviyesinde taban oluşturmasının ardından 3,83 ile 3,73 arasında haber akışlarına bağlı olarak dalgalı bir seyir izlediği görülüyor. 60 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 3,7845'in altına sarktıktan sonra her fırsatta 3,75'in altında dengelenme eğiliminde olduğu görülse de Suriye sınırındaki gelişmelerle tekrar 3,78'in üzerine çıktı, Kısa vadede 3,75 seviyesi kritik destek olarak karşımıza çıkarken, 3,82 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

Altın Fed Başkanı Powell'ın konuşmaları öncesi yükseldi
Bu hafta Fed Başkanı Powell'ın hem temsilciler meclisinde hem de senatoda konuşması olacak ve yeni başkanın konuşmaları öncesinde gözler faiz politikasına çevrilmişken dolar da bekleyişle beraber düşüş yaşıyor. Geçen hafta Fed yetkililerinin Ocak tutanaklarında enflasyona dair iyimser görüşte olmaları ve artan büyüme ile azalan işsizlik rakamlarının enflasyona destek sağlayacağı fikri doların yükselmesini sağlamıştı. Dolar tarafında görülen yükseliş Ons Altın'ın 1,321$ seviyesine gerilemesine neden olmuş ve Ons Altın haftayı düşüşle kapatmıştı. Bu haftaya ABD Dolar Endeksi düşüşle başlarken Ons Altın da oldukça iyi yükseliş yaşayarak günü 1,332$ seviyesinden kapadı.
Teknik Olarak ons Altın fiyatında kısa vadeli düşüş trendi 1336 dolar seviyesinin kırılmasıyla 1311 dolara kadar gerilediyse de 1335 dolar seviyelerinde dengelendi. Ons altında 1364 dolar seviyesi güçlü direnç oluşturmaya devam ediyor. Kısa vadeli indikatörler şimdilik aşağı yönlü salınımın devam edeceğini işaret ediyor. 1356 ve 1360 dolar direnç seviyesi olarak izlenirken, 1325 ve 1322 dolar seviyeleri destek olarak izlenecektir.

Petrol arza yönelik gelişmelerle kazancını korudu
ABD'de petrol stokları geriledi, ayrıca 5 hafta sonra üretimde de düşüş yaşandı. Bu gelişmelerle yukarı yönlü hareketlenen petrol fiyatları 64,50 dolara yaklaştı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol toklarının geçen hafta 1,6 milyon varil (yüzde 0,4) azalarak 420,5 milyon varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 1,8 milyon varil artacağı yönündeydi. ABD'de ham petrol üretimi de geçen hafta bir önceki haftaya göre ortalama bin varil azalarak günlük ortalama 10,3 milyon varile geriledi. Böylece, ABD'de beş haftadır üst üste artış gösteren ham petrol üretiminde, ilk defa düşüş yaşandı. Ayrıca, ABD'nin petrol endüstrisinin görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı 17-23 Şubat döneminde bir adet artarak 799'a çıktı. Öte yandan OPEC ve OPEC dışı üretici ülkelerin ocak ayında üretim kesintisi kararına uyumun yüzde 133'e yükseldiğini açıklaması da petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketllenmeyi destekledi.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde tepki hareketi devam etmekle 50 günlü HO desteği 62,07 dolar seviyesini yukarı kırmasının ardından tepki yükselişi dikkat çekmekte, RSİ indikatörünün 70 referans seviyesine doğru yaklaşması bu seviyelerde yükseliş eğilimini hızlandırabilir. Kısa vadede 64,50 dolar seviyesi direnç olarak izlenirken 57,70 seviyesi ise destek olarak izlenecektir.


 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk vve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.