Günlük Forex Bülten (İnfo Yatırım FX)

Avrupa Merkez Bankası Bu Hafta Kararını Verecek
Piyasalar uzun süredir Avrupa Merkez Bankası'nın yıl içerisinde faiz indirim yoluna gideceğini bekliyor. Fakat bu indirimin ne zaman ve kaç baz puan yapılabileceğinin ipuçları gelen ekonomik veriler ve açıklamalar ile aranıyor. Bu hafta piyasalar bu sorunun cevabını kısmen alabilecekler. 25 Temmuz Perşembe günü gerçekleşecek olan para politikası toplantısı sonrasında piyasalardaki genel beklentiler faiz oranında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Fakat bu toplantı sonrası faiz indirimi için Eylül ayı işaret edilebilir. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta Euro bölgesinden gelen tüketici fiyatları takip edildi. Buna göre 19 üyeli Euro bölgesinde tüketici fiyatları yıllık bazda %1.2 oranından %1.3 oranına revize edildi. Bilindiği gibi enflasyon Mayıs ayında %1.2 olarak Nisan 2018'den beri en düşük seviyelere inmişti. Bununla birlikte Amerika'dan gelen ekonomik veriler yakından takip ediliyor. Doların küresel bazda hareketleri EURUSD paritesinde volatiliteyi artırıyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.1239 - 1.1283 - 1.1347 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.1195 - 1.1110 - 1.1041 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

TL İçin Önemli Bir Haftaya Giriliyor
USDTRY paritesinde her hafta piyasalar önemli haber akışlarını takip ediyor. S-400'lerin teslimatı ardından Amerika kanadının ne cevap vereceği beklenmiş fakat korkulan sert açıklamalar gelmemişti. Her ne kadar 'yaptırım' olup olmayacağı şuan netlik kazanmamışken, ABD Türkiye'nin şuanlık F-35 programının askıya alındığını açıklamıştı. Bununla birlikte hafta içerisinde Amerikalı heyetin Türkiye'ye geleceği bekleniyor ve bu görüşme yakından takip edilecek. Bununla beraber haftanın en önemli ekonomik verilerinden biri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısı. Birkaç hafta önce beklenmedik bir karar ile TCMB Başkanı görevinden alınmış ve yeni Başkan olarak Murat Uysal görece getirilmişti. Bu sebeple bu toplantı sonrası faiz indirimi olup olmayacağı merakla bekleniyor. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.7213 - 5.7925 - 5.9061 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.5788 - 5.4868 - 5.3993 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol Fiyatlarında Son Durum
Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta oldukça hareketli anlar yaşandı. Amerika'nın Hürmüz Boğazı'nda İran'a ait insansız hava aracını düşürmesi dikkatleri oldukça artırdı. Yaşanan bu gerilim ile birlikte Orta Doğu'da petrol üretiminde aksaklıklar olabileceği endişeleri petrol fiyatlarına yansıdı ve fiyatlarda yukarı yönlü hareketlenmelerin olmasına vesile etti. Geçtiğimiz haftanın ilk 4 günü düşüş gerçekleştiren petrol fiyatlarında bu düşüş kısmen de olsa bu haber akışı ile birlikte durdu. Bununla birlikte Amerika'dan gelen veriler takip ediliyor. Hafta sonu açıklanan Baker Hughes'in haftalık raporuna göre Amerika'da petrol sondaj kulesi sayısı 13 - 19 Temmuz haftasında bir önceki haftaya nazaran 5 azalış gerçekleştirdi. Bu azalış ile birlikte Amerika'da petrol sondaj kulesi sayısı 779 seviyesine gerilemiş oldu. Ek olarak zaman zaman gün yüzüne çıkan ticaret savaşları endişeleri petrol taleplerinde dengenin bozulmasına sebep olabiliyor ve bu da petrol fiyatlarına negatif yansıyabiliyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 67.62 - 70.56 - 75.39 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 61.39 - 59.69 - 50.83 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Yükselen Tansiyon Altına Yaradı
Son günlerde küresel çapta tansiyon oldukça yükseldi. Amerika ile Çin arasında süren ticaret savaşları gerginliği Donald Trump'ın Çin'e karşı yaptığı yeni tehditler ile birlikte arttı. Bununla birlikte Orta Doğu'da gerilimler her geçen gün artıyor. İlk olarak Amerika'nın Hürmüz Boğazı'nda İran'a ait İHA düşürdüklerini açıklaması gerilimleri oldukça artırmıştı. İran, Amerika'nın bu açıklamalarını yalanlasa da bu gerginlikler piyasalarda riskleri yükseltti. Ardından piyasalara İran'ın Hürmüz Boğazı'nda İngiltere'ye ait bir tankere el koyduğu haberleri düştü. Bu haber akışları piyasalardaki volatiliteyi oldukça sert bir biçimde artırdı. Bu gelişmeler ile birlikte piyasalarda 'güvenli liman' talepleri oldukça arttı. Bu güvenli liman talepleri ile birlikte yatırımcılar altına kaçmaya başladı ve altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. XAUUSD'yi yeni haftanın ilk iş günü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1478 - 1526 - 1578 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1382 - 1359 - 1320 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir



 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.