Dolar ticaret savaşı haberleri ile düştü
Dolar Pazartesi günü majör rakipleri karşısında pek değişim yaşamadı. ABD ve Çin arasında bir ticaret savaşının yükselmesine dair korkular yenilendi. Ekonomik takviminin sakin olmasıyla beraber piyasalar, Çin ve ABD arasındaki kısasa kısas ticaret çekişmesinde olası sonraki adımlara hazırlıklı olacak. Dolar, ABD ve majör ticaret partnerleri arasındaki küresel ticari gerilimlerin artmasından kaynaklı olarak güvenli liman talebini artırdı. ABD’nin bu gerilimlerden en az kaybı veren taraf olması bekleniyor. Öte yanda euro ve sterlin, Brexit şartlarında teşvik edici gelişmeler olması ile haftaya pozitif başladı. Euro %0,1 artış ile 1,1633 seviyesinde işlem gördü,
Teknik olarak kısa vadede 1,1720 seviyesinden başlayan yükseliş trendi Şubat ayı içerisinde 1,2200 seviyesini görmesinin ardından 1,2600 seviyesine doğru zirve yapıp düzeltme eğilimine girmiş görünüyor. EUR/USD paritesinde 1,2350 desteği kırılarak paritede aşağı yönlü baskı artmış durumda. 21 günlük hareketli ortalama 1,1542 seviyesinde bulunuyor. İndikatörler şimdilik satış baskısının artacağını işaret ederken. 60 dakikalık hareketli ortalama 1,1642 seviyesinde bulunuyor.
Dolar/TL tekrar faiz artırım öncesi seviyelerine geri dönme eğiliminde
Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta politika faizinde 625 baz puan ile beklentinin üzerinde bir artışa gitmesi ile sert gerileyen dolar/TL dün 6.25 civarında hareket ediyor. Perşembe günkü PPK kararı sonrası 6.01'e kadar gerileyen, Cuma günü ise 6.13/6.14 seviyesinde olan dolar/TL, dün 6.17/6.30 seviyesinde hareket etti. Piyasalar 20 Eylül'de açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'a (OVP) odaklandı. Sanayi üretimi, temmuz ayında yüzde 5.6 artış gösterdi. Yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış artışın yüzde 2 olması bekleniyordu. TÜİK, temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksini açıkladı. Buna göre, sanayi üretimi temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca, ağustos ayı ile ocakk-ağustos dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçları açıklandı. Merkezi yönetim bütçesi ağustosta 5,8 milyar lira, ocak-ağustos döneminde ise 50,8 milyar lira açık verdi. Buna göre, ağustosta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,3 artarak 70,3 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 31,5 yükselerek 76,1 milyar lira olarak gerçekleşti. İşsizlik ise çift haneye yükseldi. Mayıs ayında yüzde 9,7 olan işsizlik oranı haziranda yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik, geçen yılın aynı dönemine göre ise sabit kaldı. Teknik olarak 4,85 seviyesinden başlayan yükseliş trendi Dolar/TL’nin 7,20 seviyesinde zirve yapmasının ardından 5,76 desteğine gerilemesiyle birlikte tekrar gelen alımlar 6,84’ü ikinci zirve yaparak bir denge fiyatı oluşturma eğilimine girmiştir. Dolar/TL’nin jeopolitik riskler ve makro belirsizlikler ile 5,90 ile 6,80 arasında haber akışlarına bağlı olarak dalgalı bir seyir izlediği görülüyor. Kısa vadede 5,90 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 6,80 sevviyesi ise direnç olarak izlenmekte.
Ons Altın haftaya yükselişle başladı, ancak 1,200$ üzeri ataklar sınırlı kaldı
ABD ve Çin arasındaki ticaret tarifeleri Mart ayında ABD Başkanı Trump'ın hamlesi ile başlamış, ardından Çin'den de misilleme gelmişti. Ağustos'ta 50 milyar dolarlık ek verginin 14 milyarlık kısmını uygulayan ABD'ye Çin'den benzer kotalar uygulanarak cevap geldi. Son olarak ABD ve Çin yetkililerinin görüşmelerinin olması küresel ticaret savaşları endişelerini bir miktar azalttı, ancak Trump'ın yaptırımlara devam kararı sonrası tekrar riskler fiyatlanıyor. Küresel büyüme endişeleri ile Nisan ayında düşüş trendine giren ons altın, Haziran ve Ağustos'ta ise büyük kayıplar verdi. Eylül'ün ilk işlem haftasında düşüş yaşayan kıymetli metal, geçen hafta 1,212$ seviyesine yükselse de yükseliş sınırlı oldu ve haftayı tekrar düşüşle kapattı. Dolardaki zayıflığa karşın istenen toparlanmayı gösteremeyen altın, yeni haftaya alıcılı başladı ve 1,202$ seviyesine çıkarak günlük bazda %0,,70 değer kazandıysa da ikinci gün işlemlerinde yön tekrar aşağı dönmüş görünüyor.
Teknik Olarak ons Altın fiyatında nisan ayından buyana kısa ve orta vadeli düşüş trendi devam etmektedir, 1350$ seviyelerinden başlayan düşüş trendi 200 günlük HO’nın geçtiği 1300$ seviyesinin kırılmasıyla kalıcı bir hale gelerek 1213$ seviyesine kadar salınım devam etmiştir. Kısa vadeli indikatörler aşırı satım bilgelerine yaklaşmış olması düşüşleri kısmen de olsa sınırlayabilir, Yukarı yönde 1225 ve 1231$ direnç seviyesi olarak izlenirken, 1178 ve 1170$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.
Petrol arz artışı işaretleri ile 69 dolar civarında
Petrol fiyatları, ABD'de üreticilerin sondaj kuyusu sayısını artırdığına ilişkin işaretler ve Suudi Arabistan ve Rusya'nın İran'dan kaynaklanan arz açığını kapatacağına ilişkin ilişkin işaretlerle varil başına 69 dolar civarında seyretti.
Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de kıyı petrolü üreticileri geçen hafta, yoğun Permian Basin bölgesindeki boru hattı yetersizliğinin diğer bölgelerde üretimi teşvik etmesinin ardından, aktif petrol sondaj kuyusu sayısında son bir ayın en büyük artışını gerçekleştirdi. Öte yandan, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih Cumartesi Moskova'da bir araya gelerek fiyatlara istikrar getirme ve piyasadaki olası değişikliklere tepki verme konusundaki niyetlerini teyit etti. Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent düşerek varil başına 68.93 dolara geriledi.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde yükseliş trendi devam etmekle birlikte 50 günlük HO direnci 69,11$ seviyesini yukarı kırmasının ardından 75$ seviyelerinde zirve yapmasıyla tekrar satış ağırlıklı seyir dikkat çekmekte, RSİ indikatörünün 70 referans seviyesini aşağı kırması bu seviyelerde indikatörleri aşırı satım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 72,50$ seviyesi direnç olarak izlenirken 62,00$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.
İnfo Yatırım FX Araştırma
www.infoyatirim.com
www.infoyatirimfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.