"ABD'de enflasyonun kalıcı olabileceğine dair endişeler ve Fed'e ilişkin artan sıkılaşma endişeleri son dönemde küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Cuma günü ABD'de açıklanan ve Fed'in yakından takip ettiği çekirdek PCE beklentilerin üzerinde gelirken, veri sonrasında risk iştahında zayıflamanın devam ettiği görüldü. Merkez bankalarının sıkılaşma adımları ile açıklanan ekonomik veriler risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır.
Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
o 10:00 Türkiye - Dış Ticaret Dengesi Önem: Orta
o 16:30 ABD - Dayanıklı Mal Siparişleri Önem: Yüksek
Türkiye
Cumhurbaşkanlığının "Yeni Konut Finansman Programına İlişkin Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlandı. BDDK) konut kredilerinde azami kredi tutarı limitlerini güncelledi. Buna göre daha önce 10 milyon TL üzerinde birinci el konutlar için kredi kullanımı söz konusu olmazken, yeni düzenlemeyle 10 milyon ile 20 milyon TL arasında değeri olan ilk el konutlarda azami kredi tutarı enerji sınıfına göre %60-70 arasında değişecek. 20 milyon TL üzeri ilk el konutlarda ise azami tutar %50-60 arasında farklılaşacak. Alaşımlı veya alaşımsız demir ve çelikten yassı hadde mamullerinin 28 Ocak'ta yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla düzenlenen, 28 Şubat'ta yürürlüğe girmesi öngörülen gümrük vergisinde uygulama 1 Nisan'a ertelendi. Yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi rakamlarının açıklanması bekleniyor.
Euro Bölgesi
Avrupa borsalarında da geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bölgede güçlenen enflasyon baskısı söz konusu seyirde etkili oldu. Analistler, bölgede güçlü seyrini sürdüren enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şahin politikalara ne kadar daha devam edeceğine yönelik belirsizlikleri artırdığını söyledi. Hafta sonunda bir gazeteye demeç veren ECB Başkanı Christine Lagarde, bankanın mart ayında 50 baz puanlık faiz artışı yapması için yeterli nedene sahip olduğunu bildirdi. ECB üyesi Ignazio Visco da enflasyonu aşağı çekmek için her türlü tedbiri almaya devam edeceklerini belirterek, nihai faiz oranının gelen verilere göre belirleneceğini ifade etti.
ABD
ABD'de Fed'in yakından izlediği göstergeler enflasyonda ısınma olduğuna işaret etti. ABD'de Ocak ayında kişisel harcamalar yüzde 1,8 artış gösterdi. Ekonomistlerin beklentisi Ocak'ta kişisel harcamaların yüzde 1,4 artması yönündeydi. Reel kişisel harcamalar yüzde 1,1 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Ülkede kişisel gelirlerin Ocak'ta yüzde 0,6 ile yüzde 1'lik artış beklentisinin altında kaldığı izlendi. Fed'in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE ise Ocak'ta yıllık yüzde 4,7 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 4,3 artış yönündeydi. Aylık olarak çekirdek PCE yüzde 0,6 arttı. Buradaki beklenti yüzde 0,4 olmuştu. PCE deflatör Ocak'ta aylık yüzde 0,6 artışla yüzde 0,5'lik beklentiyi aştı. Yıllık bazda ise PCE deflatör yüzde 5,4 yükseldi. Bugün veri anlamında, ABD'de açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri ve askıdaki konut satışları verileri gün içinde birincil veri olarak takip edilebilir."
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.