Cuma günü ABD perakende satışlar çok zayıf gelmişti. Dün Empire imalat verisi ise oldukça güçlü geldi. Ara ara iki yöne de belirgin sapma gösteren veriler olabiliyor. Dün ile devam edelim. Empire imalat dışında gelen birkaç veri daha oldu. Onlar beklentilerin hafif üzerinde geldiler. Verilerin iyi gelmesi yavaşlamaya ve enflasyona dair beklentilerde paradoksa yol açabiliyor. Tersi de mümkün. Biri için iyi olan, diğeri için iyi olmayabiliyor. O yüzden bardağın boş - dolu tarafı gündemde kalıyor.
ABD şirketleri 1. çeyrek bilançolarını açıklamaya başladı. Ekonomik aktivite hakkında kestirim yapabilmek için reel sektör bilançolarının önemi geçerliliğini koruyor. Son dönemde bankalarda sorunlar görülmesi banka bilançolarına olan hassasiyeti artırmış durumda. O yüzden yatırımcılar temkinli, belki biraz endişeli banka bilançolarını izliyor-bekliyor.
Makro veriler, merkez bankası açıklamaları, ABD şirket bilançoları haftaya yayılmış durumda. Biz yatırımcıların bu hafta sınırlı olumlu çaba içinde olacağını değerlendiriyoruz. Ancak haftaya yayılan ajanda bu çabayı zayıflatma potansiyeli taşıyor.
Dün ABD borsaları seans sonu gelen alımlarla sınırı pozitif kapandılar. Avrupa borsaları ise zayıf kaldı; hafif artılar, eksiler oldu. Tahvillerde faizler biraz yükseldi. Kıymetli madenler biraz satıldı. Usd günün kazananı oldu.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr - sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi - yatay. Asya'da hava karışık. Çin hafif, Hong Kong yüzde 0,75 civarında eksi. Japonya olumlu ayrışıyor, yüzde yarıma yakın artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,59, Dolar Endeksi 102, ons altın 1.999 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta borsa yüzde 0,7 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta aşağı geldi. Eurobond fiyatları sınırlı negatif bir gün geçirdi. TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Merkezi bütçe dengesi Mart'ta 47 milyar TL açık verdi.
Hazine dün 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihraç etti. Toplam 1,6 milyar TL fonlama sağlandı. Bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvillerin ihracı ile Nisan programı tamamlanmış olacak.
Usd/TL:
Piyasalarda yön konusunda kararsızlık söz konusu. Haber akışı yatırımcılara net bir yön algısı vermiyor. Yine de yatırımcıların olumlu tarafa doğru bir çaba içinde olduğunu söyleyebiliriz.
Para piyasalarında, Usd dün sınırlı talep gördü. Dolar Endeksi 102 seviyesine erişti. İki günlük yükselişin ardından bugün soluklanabilir. Tabii açıklanacak veriler, şirket bilançoları gün içinde hareket yaratabilir.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,40 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,35 ve 19,30; yukarıda 19,45 ve 19,55 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine dün düzenlediği 6 yıl vadeli değişken faizli ihalede ROT dahil 1,6 milyar TL satış yaptı, ihale faizi 14,02% oldu. Bugün ise 2 ihale düzenleyecek. 5 yıl vadeli sabit faizli, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli kıymetler ihale edilecek. Nisan ayı ihale takvimi böylece tamamlanmış olacak.
Tahvil faizleri, mevduat faizlerinin ve enflasyonun altında kalmayı sürdürüyor. Seçime kadar olan dönemde mevcut yapının sürmesi bekleniyor. Seçim sonrası uygulanacak kural seti ise tahvil piyasasına yön tayini yapabilir.
Global tarafta tahvil faizlerinde biraz yükseliş söz konusu. Makro veriler ve merkez bankalarından yapılan açıklamalar piyasayı domine etmeyi sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 82 baz puan düşüşle %14,73 ve 15 baz puan düşüşle %12,17 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi piyasasında 5,000 üzerindeki yatay seyir devam ediyor..
Haftaya hafif satıcılı bir seyirle başlayan hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,66'lık kayıpla 5,059 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, "üçgen" formu içindeki konsolidasyon sürecinin devam etmekte olduğunu söyleyebileceğimiz piyasada, daha kısa sürece yönelik olarak 5,200 direncinden itibaren etkili olan, görece düşük hacimli düzeltme eğiliminin devam ettiğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece yönelik beklentimiz kabaca 5,000 bölgesinin destek olarak korunabilmesi halinde, piyasadaki yukarı yönlü toparlanma çabalarının devam edebileceği şeklindedir. Bu noktada ilk önemli hedef direnç aralığı olarak 5,150/200 bölgesini takip ediyoruz.
Diğer taraftan, 5,000 psikolojik sınırının üzerinde kalınamaması halinde ise, piyasada son günlerde yaşanan zayıflama eğiliminin 4,800/900 aralığına doğru devam ettirme riski bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu paralelde 5,000 bölgesini kısa vadeye yönelik uzun pozisyonlar için stop-loss seviyesi olarak takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Dolar Endeksi 102 seviyesine çıktı. İki günde yaklaşık yüzde 1 civarında prim sağlamış oldu. Haber akışı Usd lehine etki yapıyor. Dün açıklanan Empire imalat verisi beklenenin çok üzerinde sonuçlandı. Ayrıca birkaç veri daha beklentilerden biraz iyi geldi. Diğer yandan banka bilançoları biraz tedirginlikle, temkinli modda bekleniyor. Bölgesel banka bilançoları mevduat çekilişine işaret etti. Ancak majör rahatsızlık yaratmadı.
Bu hafta bilançolar, makro veriler, merkez bankalarından gelen açıklamalar ajandayı oluşturuyor. Yatırımcılar bir yanda resesyon, bir yanda bankalarda sorun çıkar mı endişesi ile hareket ediyorlar.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,091 ve 1,087 seviyeleri gün içi destek; 1,097 ve 1,101 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bugün İngiltere'de istihdam verisi açıklanacak. Yarın TÜFE, Cuma imalat ve hizmet PMI verileri açıklanacak. Enflasyonun yüksek seyrettiği süreçte hem yeni enflasyon verisinin nasıl geleceği hem de merkez bankası BOE'nin nasıl tepki vereceği önemli.
Paritenin diğer tarafında ise dün açıklanan veriler beklentileri karşıladı. Hatta Empire imalat verisi oldukça güçlü geldi.
Dolar talebi biraz arttı. Dolar Endeksi ise 102 seviyesine yükseldi.
Bu sabah 1,238 seviyesinde bulunan paritede 1,236 ve 1,232 seviyeleri gün içi destek; 1,241 ve 1,244 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
Piyasalar olumlu tarafa yönelik bir çaba ile başlamıştı düne. Ancak ABD kaynaklı haber akışı bir miktar Usd talebi yarattı. Diğer tarafta ise tahvil faizleri ılımlı yükseliş kaydetti. ABD verilerinin beklentileri karşılamasının, resesyon endişelerini az da olsa azaltıcı etki yaptığını söylemek mümkün.
Bu hafta risk iştahı lehine bir çaba olmasını bekliyoruz. Dün buna fırsat vermedi haber akışı. Hafta boyunca trafik yoğun. Güçlü veri, sert açıklamalar öngördüğümüz çabayı engelleyebilir.
Bu sabah 1.999 Usd seviyesindeki ons altında 1.991 ve 1.978 Usd seviyeleri gün içi destek 2.015 ve 2.031 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Dün, 'son 10 günlük periyotta ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 25 bp faiz artışı ile 3,50% seviyesine erişti' demiştik. Yükseliş 11. güne uzadı. 35 baz puana yükseldi. Dün ABD kaynaklı haberler bunu sağladı. Açıklanan veriler beklentilerden güçlü geldi. ABD tahvil faizlerinin yükselmesi diğer gelişmiş ülke tahvillerine de yansıdı-yansıyor.
Makro veriler, merkez bankası yönlendirmeleri ve ABD şirket bilançoları haftaya yayılmış durumda. Tahvil faizleri sınırlı bir yükseliş kaydedebilir. Sonrasında yönün aşağıya dönmesini bekliyoruz.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anket, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS günü 527 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 9-17 cent; orta vadelilerde 43-49 cent; uzunlarda 55-59 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,63%, 8,06% ve 8,71% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.