Günlük Bülten(Yapı Kredi Bankası)

ABD bütçe sorunu etkisini biraz daha hissettirmeye başladı. Hem siyasi tarafta hem piyasa tarafında. Siyasi tarafta ABD başkanı Biden, Asya ziyaretini kısa kesme kararı aldı. Çin'in Asya'da güç kazanmasının önüne geçmek için ABD bölgede etkin olmaya çalışıyor. Ancak bütçe problemi Biden'a geri adım attırdı. Ekonomi tarafında ise yatırımcılar biraz daha baskı hissediyorlar. Zira zaman daralıyor. Ancak taraflardan olumlu mesajlar da gelmeye başladı. Düne kadar birbirimize uzağız sözü duyuluyordu. Son durumda anlaşma mümkün sözleri de duyulmaya başladı. Yine de piyasa temkinli tavır takınıyor. Bu tavırda Hazine Bakanı Yellen'ın 'temerrüt olursa resesyon yol açar' şeklindeki sözü de pay sahibi.
Makro veri tarafında ABD perakende satışları beklenenden az arttı. Ancak önceki veri negatif bölgede idi. Yeni veri pozitife geçebildi, bardağın dolu tarafı bu. Bir diğer veri ise sanayi üretimi oldu, beklenenden oldukça iyi geldi. Günün sonunda, cansız bir ekonomi görüntüsü vermediler diyebiliriz.
Yukarıdaki gelişmeler ışığında FED'e baktığımızda, banka için kredi sorunu ve bütçe limiti sorunu önem arz ediyor. Bankanın Haziran toplantısına kadar limit sorunu (vaktinde) çözülürse, FED'in ajandasında çıkar diye düşünüyoruz. Aksi halde ajandaya resesyon riski yaratabilecek yeni bir değişken dahil olmuş olur. Şimdilik çözüm ihtimali söz konusu, kaldı ki temerrüde biraz daha zaman var. FED üyelerinin dünkü açıklamalarına baktığımızda Haziran ayında faiz artışı kapısını açık tutan sözler de duyduk, sabit kalabilir sinyali de gördük.
Piyasalar dünkü haber akışına riskten kaçmak şeklinde yanıt verdi. Hisseler, tahviller, kıymetli madenler satıldı. Usd biraz talep gördü. ABD borsaları yüzde 1'e varan düşüş gördü. Avrupa borsaları yüzde çeyrek civarında düşüş yaşadı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında alıcılı. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 1'e yakın artı; Hong Kong yüzde yarıma yakın, Çin yüzde yüzde 0,8 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,52%, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 1.991 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde 2'ye yakın arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta düştü. Eurobond fiyatları belirgin düştü. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2. tura kaldı. Ekonomi politikasının nasıl olacağının netleşmesi Haziran ayına kaldı diye düşünüyoruz. Lokal varlıklara olan talep Haziran ayını bekleyebilir. Meclis'te Cumhur ittifakı çoğunluğu almış durumda.
TCMB, bankaların TL mevduatlarını artırmaları için uyguladığı kuralda değişikliğe gitti. Buna göre bireysel hesaplarda 26 Mayıs - 28 Temmuz arasında 10% TL mevduat artışı yapılması kararı alındı. Aksi halde sağlanamayan kısım için menkul kıymet tesisi yapılacak. 28 Temmuz'dan sonra ise 30% artış yapılmasına karar verdi.



Usd/TL:
ABD perakende satışları beklendiği kadar artış kaydetmedi. İyi tarafı ise verinin, önceki ay eksi alanda iken pozitif alana geçmesi oldu.
Diğer tarafta FED yetkililerinin açıklamaları dikkat çekti. Dengeli, bekle gör şeklinde yaklaşımların yanı sıra şahin sözler de duyuldu.
ABD bütçe limiti sorununun çözümü için taraflar görüşmelerini sürdürüyor. Anlaşmanın mümkün olduğu ve aynı zamanda anlaşmanın uzak olduğu yorumları eş zamanlı olarak geliyor. Diğer yandan anlaşma olmaz ve temerrüt gerçekleşirse, resesyona yol açar sözü de dikkat çekti.
Günün sonunda ABD para birimi biraz prim elde etti. Dolar Endeksi hafif yükseldi.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur sürecindeyiz. En çok aday alan 2 aday, 28 Mayıs'ta tekrar yarışacak. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu Haziran ayına kalabilir.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,74 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,70 ve 19,65; yukarıda 19,75 ve 19,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Menkul kıymet tesisine dair kural setinin değişmesi, tahvil alımının daha da artmasına yol açıyor. Arz aynı oranda artmadığı için arz-talep dengesizliği oluşuyor ve tahvil faizleri yeniden tek haneye iniyor. 2 yıllık gösterge tahvil 2013'te gördüğü seviyeleri gördü.
Ana resimde ekonomi yönetiminin mevcut yaklaşımının değişip değişmeyeceği önemli bir soru. Yeni ekonomi yönetimi belirlendiğinde sorunun cevabı da netlik kazanabilir diye düşünüyoruz.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizleri dün hafif yükseliş kaydetti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 144 baz puan düşüşle %7,92 ve 174 baz puan düşüşle %9,85 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Sert satışların ardından tepki alımları ön planda...
Endekste ocak ayında 5,568 zirve noktasından başlayan düzeltme hareketini uzun vadeli trend desteğinin geçtiği 4,200/4,300 bandı üzerinde karşılama çabası devam ediyor.
Salı gününü tepki alımlarının etkili olmasıyla birlikte %1.97 oranında değer artışıyla 4,589 puandan tamamlayan piyasada, 4,200/4,300 destek bandını hafta içerisinde kritik destek bölgesi olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin geri çekilmelerini bu seviye üzerinde karşılaması durumunda, piyasada tepki alımlarının ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Yukarı ataklarda ise 4,750 ilk, 5,000 ara 5,250 seviyesini ise ana direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin Ocak ayından itibaren devam eden düzeltme hareketini 4,200 seviyesinden geçen trend desteği üzerinde tamamladığının onaylanabilmesi için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor.
Şu aşamada 4,200/4,300 destek bölgesi üzerindeki hareketi yakından izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, kısa vadeli yükselişin ilk onayı ise 5,000 üzerinde gerçekleşecektir.

Eur/Usd:
FED yetkililerinden şahin sözler duyuldu. Enflasyonun dirençli olabileceği, hala somut bir sonuç alınamadığı şeklindeki yorumlar ile faiz artışının mümkün olduğu sinyali veriliyor. Tabii aynı zamanda bekle gör yönünde açıklamalar da yapılıyor. Dünkü açıklama trafiği bu içerikte oldu.
Gündemin diğer konusu ABD borç limiti sorunu. Bu konuda görüşmeler sürüyor, henüz sonuç alınmış değil. Ancak anlaşmanın mümkün olduğu ve tarafların birbirine uzak olduğu yorumları eş zamanlı olarak geliyor. Esas dikkat çeken ise eğer anlaşma olmaz ise ABD ekonomisinin resesyona gireceği ve globalin etkileneceği oldu. Hazine bakanı Yellen aba altından sopa gösteriyor. Anlaşma olabileceğine dair sözlerin artmaya başladığını belirtelim.
Makro veri tarafında ise ABD perakende satışları beklendiği kadar artmadı. Sanayi üretimi ise beklenenden epey güçlü geldi.
Yukarıdaki haber akışı, ABD menşeili. Piyasanın reaksiyonu ise Usd talebinin biraz artması şeklinde oldu.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Paritenin seyrinde ABD kaynaklı haber akışı etkili olmayı sürdürüyor. FED yetkililerinin faiz patikasına ilişkin yönlendirmeleri öne çıktı. Açıklamalar hem duralım hem de faiz artışı yapalım şeklinde zıt içerikte oldu. Ancak yine de şahin sözler biraz daha dikkat çekici oldu.
Makro veri tarafında da güçlü ve zayıf sinyal geldi. Perakende satışlar beklendiği kadar artmadı ama geçen ay bulunduğu negatif alandan çıkmayı başardı. Diğer yandan sanayi üretimi belirgin güçlü sonuçlandı. ABD bütçe sorununa dair olumlu sözler artış kaydediyor.
İngiltere işsizlik oranı hafif artış kaydetti. 3,8% olan oran 3,9% seviyesine yükseldi.
Dolar Endeksi sınırlı bir yükselişle günü tamamladı. Endeks bu sabah 102.6 civarında bulunuyor.
Bu sabah 1,248 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,243 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,261 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
ABD para biriminin ve tahvil faizlerinin bir yükseliş kaydettiği bir gün geride bırakıldı. ABD bütçe sorununa dair görüşmeler sürüyor. Sonuç alınmasına ilişkin olarak çözümün yakın-mümkün olduğuna dair sözler de duyuldu, anlaşmaya uzak olunduğu da. Sorunun çözülebileceğine dair sözlerin artması umutları artırıyor. Makro veri tarafında da ABD verileri dikkat çekti. Sanayi üretimi beklentilerin oldukça üzerinde sonuçlandı.
Kıymetli madenler, ABD bütçe sorunununda çözüm sinyali verilmesi, FED'den şahin sözlerin duyulması güvenli liman araçları üzerinde baskı yaratıyor.
Bu sabah 1.991 Usd seviyesindeki ons altında 1.980 ve 1.965 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.000 ve 2.011 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi son günlerdeki sıkışmasını yukarı yönde kırma çabası sergiliyor. Bütçe sorunu çözülmüş değil ama çözülebilir şeklindeki sözler dikkat çekti. Diğer yandan FED üyelerinden gelen şahin açıklamaları da göz önüne alan tahvil faizleri, yukarıya yöneldi.
Yakın vadeli seyirde veriler takip ediliyor. Hem piyasa hem merkez bankaları duruşlarını verilere göre belirlemeyi sürdürüyor. Bu kapsamda ABD tahvil faizlerindeki yükselişi diğer ülke tahvilleri de takip ediyor.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı. Ekonomi yönetiminin yaklaşımının ne olacağı 2. tur sonrasında netleşebilir. Türkiye eurobondları negatif ayrışmayı dün de sürdürdü. 5 yıllık CDS bu sabah 650 puan seviyesinde.
Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 40-58 cent; orta vadelilerde 185-232 cent; uzunlarda 246-271 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 10,40%, 9,27% ve 9,55% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş