Günlük Bülten(Yapı Kredi Bankası)

FED'in haftaya faizi sabit bırakacağına dair beklenti artıyor. Eğer FED faiz artışı kararı alırsa bu sürpriz etkisi yapabilir ve piyasanın baskılanmasına ve fiyatların negatife yönelmesine yol açabilir.
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisinin FED'deki yansımasını bilmiyoruz. Zira FED üyeleri, faiz kararı öncesi sessizlik dönemindeler. Haftaya Salı günü TÜFE dirençli gelirse (bu durumda ellerinde 2 güçlü veri olur: istihdam+TÜFE) FED'in nasıl bir tepki vereceği karar anında ortaya çıkabilir. Tabii enflasyonun ne kadar yüksek geleceği de önemli. Tolere edilebilir bir sonuç FED'i çok zorlamayabilir. Özetle piyasa FED'in faizi değiştirmeyeceğine oynuyor, FED'in ne düşündüğünü Çarşamba akşam göreceğiz. ABD TÜFE verisi kritik rolde.
Bir de FED'in sadece faiz kararının dışında ne söyleyeceği de önemli. Sözlü yönlendirme de dikkat çeken bir parametre. Faiz sabit kalabilir, Powell şahin konuşabilir veya tam tersi olabilir.
ABD bütçe limiti sorunu geride kaldı. Hazine, finansman için tahvil arzını artırabilir. Bu durumda birincisi Usd talebi artabilir. İkincisi ise bir finansal ürünün-aracın arz artıyorsa fiyatının düşmesi beklenir. Bunu ABD tahvillerine uyarlarsak faizleri artmalı. İşte bu noktada alıcılar iştahlı olurlar ise ABD tahvil faizleri artmayabilir. İştah az olur ise faizlerin yükselişine tanıklık edebiliriz.
Genel olarak, ABD TÜFE verisinin ve FED kararının beklendiği, sınırlı iyimser modda bir fiyatlama olacağını düşünüyoruz.
ABD hisse endeksleri dün yüzde çeyrek civarında alıcılı idi. Avrupa'da da benzer bir hava vardı. Tahvil faizleri az gevşedi. Kıymetli madenler yatay kapandı. Usd gücünü korudu.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri sıfıra yakın yatay. Asya borsaları çoğunlukla pozitif. Hong Kong yüzde 1,2 civarı, Çin hafif artı. Japonya yüzde 1,2 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,66%, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 1.963 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 0,3 arttı. TL Tahvillerde faizler kısa taraf yatay kaldı, uzun tarafta biraz yükseldi. Eurobond fiyatları hafif satıcılı idi. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Yeni Hazine yönetiminin netleşmesi bekleniyor. Piyasa ise beklentileri satın alıyor. Lokal varlıklar olumlu fiyatlanıyor. Bir sonraki adımda Mehmet Bey'in çizeceği çerçeve fiyalamada belirleyici olabilir diye değerlendiriyoruz.
Bugün nakit dengesi, Cuma sanayi üretimi haftanın verileri.
Reel efektif kur, önceki verinin altına indi. TL biraz daha zayıfladı.



Usd/TL:
Haftaya Salı günü ABD TÜFE, Çarşamba ise FED kararı açıklanacak. Güçlü istihdam sayısı sonrası TÜFE'nin nasıl geleceği önemli. Dirençli enflasyon FED'in Haziran ayında daha şahin olmasına yol açabilir. O yüzden piyasalar riskli varlıklara çok yaklaşamıyor. Para piyasalarında ise Usd hala gücünü koruyor. TÜFE'nin zayıf gelme ihtimali de var; FED'in pas geçme ihtimali. Bir kararsızlık yaşanıyor piyasalarda. Bu hafta bu dinamiğin süreceğini düşünüyoruz. Dolar Endeksi 104 civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Mehmet Şimşek'in yeni ekonomi yönetimini oluşturması bekleniyor. Yeni ekip yeni yaklaşım ile lokal varlıklar yeni denge noktalarına yönelebilir.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 22,17 civarında işlem görüyor. Aşağıda 22,00 ve 21,90; yukarıda 22,40 ve 22,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Tahvil faizlerinin normalleşmesi mevcut yasal çerçevenin değişmesine bağlı. Bankaların tahvil alımı yapması arz-talep dengesinin bozulmasına yol açıyor. Talebin aşırı olması tahvil faizlerini enflasyon, mevduat faizi gibi parametrelerin altına indirmiş durumda. Arz-talep dengesinin sağlanması ile tahviller daha yukarıda bir yerde dengelenebilir.
Bu noktada gözler Mehmet Şimşek'te. Yeni kadro ve yeni yaklaşım yönü tayin edebilir.
Globalde tahvil faizleri dün biraz gevşedi. ABD TÜFE verisi, bir yandan da FED'in faiz kararı bekleniyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %15,28 ve 94 baz puan artışla %14,38 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Seans içi ilk önemli destek noktası olarak 5,250 seviyesini izliyoruz....
Endekste kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı seyrin önemli destek noktası olarak izlediğimiz 4,400 üzerinde gerçekleştirdiği taban oluşumunun ardından, önceki hafta başlayan yukarı hareket etkisini sürdürüyor.
Salı gününü % 0.3 oranında değer artışıyla 5,388 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 5,250 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin devam ettiğini düşündüğümüz piyasada, 5,250 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler alım eğilimini sürdürecektir. Bu durumda ilk etapta 5,500 seviyesini hedefleyecek yukarı hareket devam edecektir.
26 Mayıs tarihinde başladığı yukarı hareketin gücünü koruduğu piyasada, sert yükselişin 5,500 hedef direnç noktasında ara bir realizasyon üretebileceğini düşünüyoruz. Ancak ara realizasyonlar 5,250 üzerinde yükselişin devamını getirecektir.


Eur/Usd:
FED toplantısına sayılı gün kaldı. Haftaya Çarşamba akşam karar açıklanacak. Piyasada beklenti (CME) 81% ihtimalle faizin sabit kalacağı şeklinde. Dün sabah 76% idi. Faizin sabit kalacağı beklentisi biraz daha artmış durumda.
Haftaya Salı günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Verinin beklenti üstü gelmesi piyasaların ve FED'in keyfini kaçırabilir. Tabii o noktada, ne kadar saptığı önemli olur. Belirgin bir sapma FED'i daha tedirgin edebilir ve şahinliğe itebilir.
Verinin olumlu etki yaratması (düşük gelmesi) ise veri açıklandıktan itibaren havanın yumuşamasını sağlayabilir. Piyasa FED'i daha rahat modda bekleyebilir.
Her şeye rağmen FED'in faiz artışı yapıp yapmayacağı net değil. O yüzden piyasa sabit kalıra daha yakın olduğu için faizin artması belirgin hareket yaratabilir.
Piyasa, her ne kadar faiz sabit kalacak diye düşünse de Usd talebi hala canlı. Bunda Usd likidite sıkışıklığının da etkisi var. Önümüzdeki haftaki ABD TÜFE verisi hariç majör veri bulunmuyor. Eğer beklentilerden saparlarsa hareket yaratabilirler. Güçlü veri görmez isek Dolar Endeksi bir miktar gevşeme kaydedebilir.
Bu sabah 1,069 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,074 ve 1,077 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
FED toplantısı yaklaşırken piyasalar yönsüz kalıyor. Her ne kadar 'FED faiz artışı yapmayacak' ihtimali yüksek olsa da Usd gücünü koruyor. Tabii burada ABD bütçe tavanı sorununun aşılması sonrası Usd likiditesinin sıkışıklığının da etkisi olduğunu düşünüyoruz.
ABD'de enflasyon verisi ve ertesi gün FED kararı kısa vadenin rengini belli edebilir. Piyasa FED'in faizi sabit bırakmasını bekliyor. Aksi, belirgin harekete yol açabilir. Öncesinde piyasaların biraz olumlu modda hereket etme çabası sergileyeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 1,243 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,237 seviyeleri gün içi destek; 1,247 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Kıymetli madenler de son bir iki gündür yavaşladı. Gün içlerinde hareket olsa da günün sonunda değişim aralığı daralıyor. Yatırımcılar FED kararını bekliyor. Bir yandan ad makro verilerden ipucu arıyor. Çoğunluğun beklentisi FED'in faizi sabit bırakacağı yönünde. Yine de piyasa fiyatlamasına baktığımızda bir rahatlama yaşandığını söyleyemeyiz. Bir miktar tedbir hala söz konusu.
Bu hafta majör bir veri açıklanmayacak. Haftaya Salı ABD TÜFE var. Dirençli enflasyon piyasanın baskılanmasına yol açabilir. Bu halde kıymetli madenler de baskıyı hissedebilir. Diğer türlü ise rahatlayan bir piyasa ve FED'i sıkıştırmayan bir sonuç kıymetli madenlere talep yaratabilir. Öncesinde ise kararsız seyir görebiliriz.
Bu sabah 1.963 Usd seviyesindeki ons altında 1.950 ve 1.932 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.975 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Tahvil faizlerinin FED kararı öncesi çok değişmeyebileceğini bir miktar geri çekilme görebileceğimizi düşünüyoruz. FED'in faizi sabit bırakacağı beklentisi tahvil faizlerinde daha yukarısının görülmesine mani olabilir. Eğer bütçe limit sorunu sonrası ABD hazinesinin tahvil arzı yeterli alıcı ile karşılaşmaz ise tahvil faizleri yukarı çıkabilir. Bu ihtimali de göz önünde tutmak gerektiği kanaatindeyiz. Yakın vade için ABD TÜFE verisi ve FED kararı faizlerin seviyesini belirleyebilir.
Lokal tarafta yeni ekonomi yönetimi satın alınıyor. Varlıklar talep görüyor. Olumlu havanın devamı Şimşek'in ortaya koyacağı yeni yaklaşıma bağlı diye düşünüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS'i düşüşünü dün de sürdürdü. Son günlerde 200 baz puana yakın düştü. Dünün kapanışı 489 oldu.
Eurobondlar dün sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile +8 cent; orta vadelilerde 15-35 cent; uzunlarda 30-37 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,03%, 8,53% ve 8,85% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.