EURUSD
Haftanın ikinci işlem gününde 1,02 seviyelerinden açılan EUR/USD paritesi, gün boyu sergilediği kademeli değer kayıplarıyla günü 1,01 seviyelerinden tamamladı. Dün piyasalar sakin bir gün geçirmişti. Fakat Çin ve ABD arasında Tayvan kaynaklı gerginlik piyasaları oldukça etkiledi. Bu gerginliğin devam etmesi ve olası bir savaş durumu piyasalarda oldukça sert volatiliteye neden olabilir. Avrupa Bölgesinde rekor derecede yükselen enflasyon ve Rusya’nın gaz akışını keseceği endişesi 19 üyeli Euro Bölgesi ekonomisini tehdit ediyor ve bu durum EUR/USD paritesini baskılamaya devam ediyor. Ek olarak İspanya’da hükümet Rusya gazına bağımlılığı azaltmak adına gaz tüketimini yüzde 7 düşürmeyi hedefleyen yasa tasarısını onayladı. Ek olarak Goldman Sachs stratejistleri, Avrupa’da resesyonun tam olarak fiyatlanmadığını vurguladı. Yeni güne 1,01 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesinde piyasalar euro bölgesinden TSİ 11:00’de Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) ve ardından TSİ 12:00’de Perakende Satışlar verilerini takip edecek. 17:00’da ise ABD’den gelecek olan ISM PMI verisi izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0295 - 1.0462 - 1.0602 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0126 - 1.0031 - 0.9950 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Haftaya 17.90 seviyelerinden başlayan USDTRY paritesi haftanın üçüncü işlem gününde, haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisini takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre Temmuz ayına ilişkin tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 79.60 artış gerçekleştirdi. Böylelikle gelen veri ile birlikte enflasyon yıllık bazda son 24 yılın en yüksek seviyelerinde gerçekleşmiş oldu. Aylık bazda artış ise yine Temmuz’da yüzde 2.37 olarak gerçekleşti. ÜFE oranlarına baktığımızda ise Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 144.61 artış yaşandı. Aylık bazda artış ise yüzde 5.17 oldu. Günün ilerleyen saatlerinde piyasalar TSİ 17:00’da ABD kanadından gelecek olan ISM PMI verisini takip edecek. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 - 18.15 - 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 - 17.60 - 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Dün 1772 seviyesinden açılan ons altın gün boyu sergilediği dalgalı seyirde 1778 seviyesini test etse de günü bir miktar değer kaybı ile 1761 seviyesinden tamamladı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Salı günü verdiği demeçte, merkez bankasının enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesini gerektiğini savunarak, ekonominin durgunluktan kaçınabileceğini düşündüğünü söyledi. Ek olarak Bank of Amerika ABD’de ekonomik yavaşlamanın beklenenden daha şiddetli olacağını öngörerek 10 yıllık tahvil getirilerinde önümüzdeki 6-12 aylık süre zarfı içerisinde yüzde 2 seviyesinin görülebileceğini tahmin etti. Ek olarak Goldman Sachs stratejistleri kanadından gelen söylemler ise, şu an da Fed’in zayıf ekonomide faiz indirmeyeceklerini vurgulayarak, piyasaların şahin bir atağa karşı hassas olduğunu belirtti. Son olarak Çin ve ABD arasında Tayvan kaynaklı gerginlik piyasaları oldukça etkiledi fakat olası bir savaş durumu yüksek volatilitelere sebep verebilir ve bu durum değerli metalde güvenli liman aracı oluşturabilir. Yeni günde 1760 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, TSİ 17:00’da ABD kanadından gelecek olan ISM PMI verisini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1775 - 1790 - 1811 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1755 - 1745 - 1732 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.