Günlük Bülten (Yapı Kredi Yatırım)

Geçtiğimiz hafta yoğun ve hareketli idi. Bu hafta, aynı yoğunlukta olmasa da hareketli olmaya aday.
FED, ECB, BOJ… Geçen hafta merkez bankalarının toplantı ve karar haftasıydı. Önce FED piyasa faizini 25 baz puan artırdı ertesi gün ECB 25 baz puan faiz artışına giderek enflasyonla mücadelede bir adım daha attılar. İki merkez bankasının da yaptıkları açıklamalarda gelen verilerin ümit verici olduğu fakat bunun bir trend oluşturup oluşturmadığının yakından takip edeceklerini söylediler. ABD'de açıklanan büyüme verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ve işsizlik verilerinin düşük gelmesi piyasalar açısından ekonominin hala sıcak olduğu ve FED'in yılın geri kalan zamanında bir faiz artışına daha gideceği şeklinde yorumlandı. Büyük resme odaklandığımız zaman düşen enflasyon beklenenden iyi gelen büyüme (yılın başında resesyon tehlikesi vardı) ABD'de işlerin yolunda gittiği gerçeğini bizlere düşündürüyor. Ana resimde verilere bağlı, adım adım ilerleme modu geçerliliğini koruyor. Hem merkezler hem piyasa bu şekilde ilerliyor.
Önceki bültenlerimizde de bahsettiğimiz gibi yurt dışında genel resimde bir değişiklik beklemiyoruz. Eylül ayında yapılacak FED toplantısına kadar piyasalar da veri odaklı hareketlerin yaşanacağını düşünüyoruz. Kar satışları ile karşılaşsak bile bunun ana trendi tersine çevirmesini beklemiyoruz. Piyasaların bundan sonraki süreçte enflasyon verileri ve özellikle istihdam verilerini yakından takip edeceğini düşünüyoruz.
Cuma günü Japonya Merkez bakası Japonya Merkez Bankası (BOJ) getiri eğrisi kontrolünde esnemeye gideceğini açıkladı. Bu karar öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizi %3'e yakın yükselişe geçerek kritik direnç 3,90% seviyesini geçti. Bu noktayı önemsiyoruz. Getiri eğrisinde devam edilecek esneme Japon yatırımcısının ABD tahvillerinden (ve diğer ülke tahvillerinden) çıkış yapıp Japon tahvillerine geçmesine neden olabilir. ABD tahvillerindeki talep azalması faizlerin yukarı yönlü hareketine devam etmesini sağlayabilir. Japonya'da oluşan enflasyon riskinin önemli hale geldiğini düşünüyoruz (siyah kuğu).
Yeni haftada Japon merkez bankası BOJ'un son hamlesinin sindirilmesi, BOE faiz kararı, ABD tarım dışı istihdam veri seti, ABD şirket bilançoları, Çin destek paketi beklentileri önemli unsurlar bizce.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı eksi seyrediyor. Asya borsaları pozitif. Bu sabah Japon ve Çin verileri iyi geldi. Japonya yüzde 1,2, Çin yüzde 0,50 civarında, Hong Kong yüzde 1,5'a yakın artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,99%, Dolar Endeksi 101,70, ons altın 1.950 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Merkez Bankası Başkanı Sn. Gaye Erkan'ın açıklamaları piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Önceki raporlarımızda da değindiğimiz üzere kademeli sıkılaştırmada hızdan ziyade ana resimdeki değişimin önemli olduğunu düşünmeyi sürdürüyoruz. Maliye politikası ve para politikasını bir bütün olarak düşünüyoruz. Enflasyon ile mücadelede hedeflerin gerçekçiliği ana resimdeki sorunun farkındalığı ve mücadele edilmesi, iç-dış yatırımcılar tarafından olumlu karşılandığını görüyoruz. Bu mücadelede doğru yolda olunduğunu lokal varlıklara olan talebin gücü de teyit ediyor.
Perşembe günü Temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak. Kur artışı, vergi artışı, maaş artışı enflasyondaki riskleri yukarı yöne çevirmiş durumda. Kaldı ki TCMB yıl sonu enflasyon tahminini 58% seviyesine çıkardı. Temmuz enflasyonu çift haneye yakın gelebilir. Bloomberg'deki anket aylıkta 8,4% artışa işaret ediyor. Böylece yıllık oran 46,8% seviyesine çıkabilir.


Usd/TL:
Geçen hafta ABD tarafından gelen beklenti üstü büyüme ve beklenti altı gelen haftalık istihdam verileri dolar endeksinde hareketlilik yarattı. Cuma günü ise PCE enflasyonu beklenen altı %3 gelince kazanımlarını geri verdi. Dolar Endeksi'nde verilere odaklı yön arayışı devam ediyor. Veri odaklı piyasada güçlü-zayıf sonuçlarla 'testere ağzına benzer' hareketler oluşuyor.
Lokal tarafta, yeni ekonomi yönetiminin attığı adımları olumlu yorumluyoruz. Yabancı yatırımcının bakış açısının değişmeye başlaması ve yurt dışında yapılan ekonomik anlaşmalarının ekonomi ekibinin elini biraz rahatlattığını düşünüyoruz. Yapılan iyileşmeler ile Usd talebinin dengelendiğini anlıyoruz.
Bu hafta Perşembe günü Temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak. Vergi artışı, kur yükselişi, yeni maaşlar ile aylık enflasyonunun çift haneye yakın gelmesi bekleniyor. Bloomberg'deki anket aylık 8,4% artış ile yıllık oranın 46,8% seviyesine çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta TCMB yıl sonu enflasyon tahminini belirgin artırmıştı.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,55 ve 25,80; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Perşembe günü Temmuz ayı enflasyonunu karşılayacağız. Bloomberg'deki beklenti aylıkta 8,4% oranında artış olması yönünde. Böylece yıllık oran 46,8% seviyesine çıkmış olacak. TCMB'nin yıl sonu tahminini 58% seviyesine çıkardığını belirtelim. O yüzden enflasyonun yüksek gelmesi ve gelecek aylarda yükseliş eğilimini koruması sürpriz değil.
TL tahvil faizleri ise düşük kalmayı sürdürüyor. Menkul kıymet tesisi nedeniyle bankalar güçlü alıcılı konumundalar. Arz- talep dengesi talepten yana bozuk olmaya devam ediyor. Sadeleşme-kademeli faiz artışları ile devam edeceği mesajı sonrasında Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışı içinde olacağını bekliyoruz.
Globalde, BOJ Cuma günü getiri eğrisindeki kontrolünü gevşetti. O yüzden globalde tahvil piyasası yeni denge noktalarına doğru ilerliyor. Sonrasında rahatlayan ABD tahvil faizleri Cuma günü yüzde 1,25 değer kaybı ile kapadı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 8 baz puan artış ile %16,29 ve yatay %18,58 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş trendi güçlü seyrini sürdürüyor... Ara realizasyon eğilimini 6,500 desteği üzerinde karşılamayı başararak yeniden yukarı hareketin hakim olduğu piyasada, geçtiğimiz hafta kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 6,800 seviyesinin yukarı geçildiğini gözlemliyoruz.
Banka ve Holding hisseleri lokomotifliğinde haftalık periyotta %5.67 oranında değer artışının gerçekleştiği piyasada, hafta içerisinde 6,800 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 6,800 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 7,100 olmak üzere 7,290 ve 7,425 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu kapsamda, şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan ve 6,800 üzerinde yeniden güç kazanan hareketi devamı yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Aynı zamanda bu noktanın ise stop loss seviyesi olarak alınmasını öneriyoruz.


Eur/Usd:
Geçen hafta ABD piyasalarında Perşembe günü gelen beklenti üstü büyüme ve beklenti altı istihdam verisi sonrası Dolar Endeksi 101 seviyesinin üstüne çıktı. Cuma günü ise PCE beklenti altında gelerek enflasyonda işlerin yolunda gittiğinin sinyalini yineledi. Dolar Endeksi veri sonrası zayıfladı. Hem büyüme olması hem enflasyonun düşmesi dezenflasyon etkisi yaratabilir. Piyasaların bu olasılığı yeterince satın almadığını düşünüyoruz. ABD'de istihdam verisinin ve gelecek enflasyon verilerinin olumlu olması halinde paritenin fiyatlamalara ayak uyduracağını düşünüyoruz.
Ana resimde Dolar Endeksi'nde 103 üstü kapanışlar görmediğimiz sürece Euro lehine sürecin devam edeceğini düşünüyoruz.103 üstü fiyatlamalarda düşüncemizi tekrar gözden geçirebiliriz.
Bugün saat 12'de AB 2. çeyrek büyümesi ve TÜFE verileri açıklanacak. Beklenti üstü gelen veriler paritede yukarı yönlü hareketlere sebep olabilir. Beklenti altı gelmesi halinde Usd talebi artabilir.
BOJ'un hamlesi hareketlilik yaratıyor. Geçtiğimiz hafta hareketli geçti. Bu hafta da hareketli olmaya aday. BOE faiz kararı, ABD tarım dışı istihdam veri seti haftanın parametreleri konumunda.
Bu sabah 1,102 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,11 ve 1,1150 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Enflasyonda hafif gevşeme oldu ama işgücü hala sıkı, ekonomi hala canlı. Bir de maaş artışlarındaki yükseliş trendi kırılmaya çalışıyor. İngiltere MB, Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. 25 baz puan faiz artışı bekleniyor. Enflasyonla mücadelesini sürdüren banka için daha uzun bir yol var.
Bugün Avrupa 2. çeyrek büyüme ve TÜFE verileri açıklanacak. Saat 12'de açıklanacak veri paritede hareketliliğe neden olabilir. 1,27 üstü orta vade de yükselişin devam noktası olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,2850 seviyesinde bulunan paritede 1,28 ve 1,275 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,30 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Altın tarafında yön arayışı devam ediyor. FED tarafından faiz politikasının sonlarına gelindiğini düşünüyoruz. Son yapılan faiz artışlarının sürecin başında yapılan faiz artışları kadar etkisi olmayabilir (marjinal etkisi azalıyor). Bu nedenle altın tarafındaki düşüşlerin sınırlı olduğunu görüyoruz.

Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd. Üzeri kapanışlar 2.000'li seviyelerin kapısını açabilir. Kısa vade kuvvetli destek 1.935 Usd. 1.935 ile 1.985 Usd arası trade aralığı olarak okunabilir. Fiyat hareketleri ile kırıldığı nokta doğrultusunda hareketin devamı gelebilir.
Bu sabah 1.950 Usd seviyesindeki ons altında 1.935 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.960 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Cuma günü BOJ, getiri eğrisi kontrolünü daha esnek hale getirmek için adımlar attı. Cuma günü gelen ABD PCE beklenti altında kalmasıyla ABD 10 yıllık tahvil faizleri 3,95% seviyelerine çekildi. Ancak BOJ'un hamlesi tahvil faizlerini yukarıya doğru itebilir. Bu hafta BOE faiz kararı ve ABD istihdam veri seti öne çıkıyor, hareket yaratabilirler.
Lokal tarafta, Gaye Erkan'ın sunumu ve açıklamaları piyasada güven oluşturdu. Sıkı maliye politikası ve beraberinde enflasyon ile mücadelede sonuç alınana kadar uygulanacak kademeli faiz artışı politikası pozitif fiyatlamalar neden olmaya devam etti.
Türkiye 5 yıllık CDS 400 seviyesinin altına indi. Cuma kapanışı 389. lokaldeki değişim daha aşağılarını mümkün kılabilir.
Euro Bondlar cuma günü pozitif kapadı. Faizler ise sırasıyla 6,92%, 8,35% ve 8,17% oldu.
Eurobondlar Cuma günü pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 44-46 cent; orta vadelilerde 122-129 cent; uzunlarda 184-191 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,16%, 7,99% ve 8,37% oldu.



Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.