Global piyasalarda dün sahne ECB’nindi. ECB faiz toplantısında sıkılaşma kararı çıktı. Banka mevduat faizini yüzde 4; politika faizini yüzde 4,50; gecelik borç verme faizini ise yüzde 4,75 seviyesine çıkardı. Toplantı sonrası karar metninde enflasyon beklentileri artarken büyüme beklentilerinin düşürüldüğü görüldü. Avrupa Merkez Bankası önceki raporlarımızda da değindiğimiz gibi enflasyonu majör tehdit görmeye devam ediyor. Euro Bölgesi enflasyon ile mücadelede en yüksek faiz seviyesine çıktı. Sıkılaşma ile birlikte talepteki yavaşlama ve sıkılaşma enflasyon üzerindeki baskıyı azaltabilir. Tabii resesyon endişeleri de sıcak kalmayı sürdürebilir. Başkan Lagarde toplantı sonrası yaptığı açıklamada hedefe ulaşma konusunda kararlılık mesajı verdi. Mevcut politika faiz oranları yüzde 2'lik hedef ulaşmada yardımcı olacağına, ihtiyaç duyulması durumunda tüm araçlarını gözden geçirmeye hazır olduklarına ifadelerinde yer verdi. Avrupa’nın gelinen sıkılaştırma noktasında bir süre verileri takip ederek sıkılaştırma sürecinde nefes alacağını düşünüyoruz. Ekonomik verilerin beklenti altında kalması ve sıkılaştırma ekonomik verilerin daralma bölgesinde kalmasına neden oluyor.
Amerika tarafında, Çarşamba günü açıklanan manşet TÜFE beklenti üstü gelirken, çekirdek TÜFE beklentilere yakın sonuçlanmıştı. Dün açıklanan ABD perakende satışları beklenti üstü geldi. ABD tarafında ekonomi beklenenden canlı, enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon üzerinde baskı yaratsa bile genelde piyasa beklentisi uygulanan sıkılaşmanın derecesinin yeterli olduğu noktasında.
Çin tarafının deflasyon ile mücadelesi, Avrupa tarafındaki ekonomik verilerin daralma bölgesini işaret etmesi enerji fiyatlarındaki yükselişi sınırlayıcı bir etki yapabilir. Bu noktada yumuşak iniş senaryosu ile kontrol edilebilir bir enflasyon FED‘in elini oldukça rahatlatabilir. Atlanta FED 3. çeyrek büyüme tahminini %5,6 ‘dan %4,9’a indirdi. Büyüme tahminin düşürülmesi piyasaya sıkılaşmanın yeterli olduğu ip ucunu veriyor. Bu noktadan sonra piyasalar için sıkılaşmanın süresinin ön planda olacağını düşünüyoruz.
Asya piyasalarında, Çin zorunlu karşılık oranlarını 25 bp indirdi. Çin ekonomisinde yaşanan sıkıntılar ve gelen ekonomik veriler deflasyon riski ile karşılaşıldığını gösteriyor. Çin hükümetinin attığı bu adımların ekonomi üzerinde piyasanın beklentilerini karşılamasa da sorunun farkında olup aksiyon alınması açısından olumlu, alınan aksiyonları ise yetersiz buluyoruz.
Dün piyasalar, ABD teknoloji şirket haberleri ve yumuşak iniş senaryoları ile pozitif iştah gösterdi. Teknoloji hisseleri yükselişe öncülük etti.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2 artı seyrediyor. Asya borsaları da pozitif. Çin yüzde 0,3 civarı, Japonya 1,2% civarı, Hong Kong 1,7% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,28%, Dolar Endeksi 105,3, ons altın 1.915 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP hedeflerine ulaşmak için sıkılaşma sinyali verdi. Şimşek, kredi kartı, konut kredileri ve taşıt kredilerini hem fiyatlama hem miktar olarak sınırlayacaklarını belirtti. Yeni ekonomi yönetiminin hem mali hem para politikaları kullanarak enflasyon ile mücadelesi devam ediyor. Kademeli faiz artırımlarının hızı ve büyüklüğü bu süreçte önemli olmaya devam ediyor. 21 Eylül’de yapılacak olan PPK’da verilecek mesajların, piyasanın ve yabancı yatırımcının algısı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Usd/TL:
Global tarafta majör merkez bankaları enflasyon ile mücadele etmek için sıkılaştırma süreçlerinin sonlarına geliyorlar. Politika faizlerinin plato noktalarına yaklaştığını düşünüyoruz. Bu noktadan sonra sıkılaştırmanın süresinin ön planda olacağı bir fiyatlama bekleyebiliriz.
Lokal tarafta Şimşek, kredi kartı, konut kredileri ve taşıt kredilerini hem fiyatlama hem miktar olarak sınırlayacaklarını belirtti. Talep enflasyonuna karşı atılan adımlarla birlikte kademeli sıkılaştırma devam ediyor. Usd talebini azaltıcı politikalar TL üzerinde yaşanan baskının azalmasını sağlayabilir. OVP’de tespit edilen sorunlar ve sonrasında tedavi edici politikaları bir bütün olarak değerlendiriyoruz. 21 Eylül tarihinde yapılacak PPK toplantısında sıkılaşmanın devamını bekliyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına yükselmesini sağlayabilir
Global tarafta piyasalar ABD ekonomisinin diğer ekonomilere göre görece olumlu kalmasını ödüllendiriyor. Usd talebi artarken, enflasyonun yükselme ihtimali ABD 10 yıllık tahvil faizlerini yukarı çekmeye devam ediyor. Diğer taraftan yumuşak iniş senaryosu ile ABD ekonomisinin görece güçlü kalması yatırımcının ilgisini ABD hisse senetlerine çekiyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 140 baz puan azalış ile %22,63 ve 204 baz puan artış ile %24,42 günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
TL zirve 8,400'lerden başlayan gerileme, ilk önemli desteklere ulaşmasını takiben alışla karşılaşmış durumda... Perşembe günü volatil bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı 1,31'lik artışla 8,118 seviyesinden yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, geçen hafta TL zirve 8,400 bölgesinden itibaren etkili olan gerilemenin, hem TL(7,900), hem de USD bazında (290 USD) ilk önemli desteklerine dün itibarıyla ulaştığını ve bu desteklerden hızlı bir toparlanma yaşandığını söyleyebiliriz. Gün içinde, 7,800'lere kadar bir savrulmanın yaşandığı piyasada, özellikle USD bazında ilk önemli desteğin bulunduğu bu seviyelerden itibaren yukarı yönlü çabaların güçlendiğini görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, eski yükselen trendine geri dönebilmesi için bugün için piyasanın 8,300'lerin yeniden üzerine çıkabilmesi gerekiyor ve yükselen trendin özelliğinden dolayı da bu seviyenin her geçen gün artacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla, eski yükselen trende geri dönüş için dün başlayan yukarı yönlü tepkinin gücünü izlemek gerekiyor.
Aşağı yönde ise, öncelikle psikolojik 8,000 eşiği olmak üzere, 7,800/7,900 aralığı en ciddi kısa vadeli destek seviyeleri olarak önem kazanıyor.
Eur/Usd:
ECB toplantısında sıkılaştırma kararı çıktı. ECB faizleri 25 baz puan artırarak politika faizini %4,5’e çıkardı. ABD’nin beklenti üstü ekonomik veriler enflasyon tehdidiyle Dolar Endeksi’ni kuvvetli tutarken, ECB tarafından yapılan sıkılaşma Avrupa Bölgesi ekonomik görünüm korkuları ile birleşince piyasa Eur tercihi yapamıyor, Dolar talebi kuvvetli kalıyor.
Dünkü faiz kararından sonra konuşan Lagarde, faiz artışında zirveye ulaşıldığını söylemek için erken olduğunu söyledi. Bu sözlerin FED’e benzer olduğunu söyleyebiliriz. Her iki merkez bankasının zirve sözünü söylemek için acele etmeyeceklerini düşünüyoruz. Kaldı ki her ikisi de enflasyon hedefinden uzak.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,064 seviyesindeki paritede 1,055 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
ECB’nin toplantısında sıkılaşma kararı çıktı. Merkez bankaları ana tehlike olarak enflasyonu görmeye devam ediyorlar. Sıkılaştırma adımları atıldıkça Avrupa tarafında ekonomiler iyiden iyiye zorlanmaya başladılar. Beklenti altı gelen veriler piyasalarda resesyon korkularını tetiklerken faiz artışlarına rağmen ekonomik korkular ön plana çıktığından Dolar talebi kuvvetli kalıyor.
İngiltere Merkez Bankası Eylül ayı toplantısı ayın 21’inde yapılacak. Yavaşlayan aktivite, artan petrol fiyatları BOE’nin karar alma sürecini zorlaştırabilir.
Paritede 200 günlük ortalama 1,241 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin yönüne (ortalama üstü-altı) karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,242 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,245 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD’de beklenti üstü gelen veriler, ekonominin sıcak olması, enerji fiyatlarındaki yükseliş… Bu sebepler enflasyon endişelerini beslerken, diğer ekonomilere göre görece kuvvetli olan ABD ekonomisi Dolara olan talebi sıcak tutmaya devam ediyor. Dolar endeksi (DXY) için 105,5 noktası kritik bir seviye ,kuvvetli direnç noktası aşılmadıkça altın tarafında bir toparlanma görülebilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.919 Usd. 200 günlük ortalaması 1.919 Usd civarında bulunuyor. 1.919 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.915 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD makro verileri yumuşak iniş senaryosunun temelini oluştururken artan enerji fiyatları enflasyon korkusunu tetikliyor. Risk barometresi olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin hareketini önemsiyoruz. Kıymetin faizinde düşüş gelmediği sürece enflasyon beklentileri yukarı yönlü devam edebilir. FED’in bir tur daha sıkılaşma ihtimalinin olması ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin düşüşünü sınırlandırıyor.
Lokal tarafta, kendi iç dinamiklerimiz devam ediyor. Enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş ve talep tarafında oluşan canlılık enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Mali politikalar ve kademeli faiz artışları ile talebi kısmaya yönelik adımlar hızla atılıyor. Yabancı yatırım kuruluşları, TCMB faiz seviyesine dair tahminlerini yukarı revize ediliyorlar. Faiz için 35-45% civarında tahminler yapılıyor.
OVP ile birlikte 21 Eylül’de PPK toplantısında alınacak kararlar ve Kredi Derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir.
CDS 380 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 4-14 cent; uzunlarda 11-12 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,57%, 8,45% ve 8,82% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.