Günlük Bülten (Yapı Kredi Yatırım)

Jeopolitik, ekonomik konuların önüne geçti. Orta Doğu’da tansiyon son zamanların en yüksek seviyesine erişti. Haber akışı tansiyonun yüksek kalmasına yol açıyor. Yeni bir saldırı yapılması hala mümkün. İsrail’in Şam’da İran’ın büyükelçiliğini Nisan ayı başında bombalaması çatışma sürecini yeni bir evreye taşıdı. İran, İsrail’e vekaletlerle değil doğrudan saldırı yaptı. Bu İsrail’in de doğrudan-açık saldırı yapmasına yol açabilir. Günün sonunda vekaletlerle, gizli-dolaylı yapılan saldırı, sabotaj düzlemi yerini açık ve doğrudan saldırı düzlemine bıraktı. Başta bölge olmak üzere dünya daha yüksek endişe seviyesine ve riske maruz kalabilir.
Söz konusu risk, global ekonomik dinamik aleyhine sonuçlar yaratabilir. İlk etapta artan enerji fiyatlarının maliyetler üzerinden enflasyonla mücadeleyi zorlaştırması konuşulabilir. Bu noktada piyasaların yakından takip ettiği konu FED faiz patikası. Patikanın seyri piyasaların seyrini doğrudan etkiliyor.
Ekonomik tarafta ise geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan ABD TÜFE verisi manşette belirgin beklenti üstü, çekirdekte ise hafif beklenti üstü geldi. Ertesi gün açıklanan ÜFE ise çekirdekte beklenti üstü sonuçlandı. Verilerden sonra FED’in faiz indirimine dair beklentiler törpülendi. Olası faiz indirimlerinin zamanının ötelenmesi, miktarının azalması olasılığı öne çıktı. Risk iştahı azalırken Dolar talep gördü, tahvil faizleri yükseldi. Bir süredir ayrı parametrelerle fiyatlanan kıymetli madenlere olan talep ise sürdü. Güçlü veriler FED’in ECB’den sonra faiz indirimine başlaması ihtimalini artırıyor. Dolar’a olan talebin bir sebebi de bu.
Risk iştahının azalmasına yol açan başka bir sebep ABD şirket bilançolarındaki zayıflık oldu. Citigroup ve Wells Fargo’nun 1. çeyrek karları düştü. JP Morgan’ın ise karı iyi olsa da net faiz geliri zayıf kaldı.
Yeni haftada makro veri trafiği yoğun ama çok kritik değil. Merkez bankaları kanadında hafta boyunca açıklamalar olacak. Dikkat çeken ise Salı FED-Powell, Çarşamba ECB-Lagarde ve BOE-Bailey’nin konuşmaları. Bu hafta jeopolitik yine sıcak kalabilir. İsrail’den yapılan açıklamalar yeni bir saldırı kapısını açık bırakıyor. Özetle, yatırımcıların risk iştahlarını makro verilere, ABD şirket bilançolarına, merkez bankası yönlendirmelerine ve Orta Doğu’ya göre ayarlamalarını bekliyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,3% civarında sınırlı artı. Asya piyasalarında Çin 0,6% civarı artı. Hong Kong 1% civarı, Japonya 0,9% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,56, Dolar Endeksi 106, ons altın 2.356 Usd civarında işlem görüyor
İç tarafta, normalleşme çabası sürüyor. Para politikasındaki adımları maliye politikasındaki adımların izlemesi bekleniyor. Orta Doğu’daki tansiyon ve güçlü ABD verileri yerli varlıklar üzerinde sınırlı baskı yaratabilir.
Hazine, bugün ve yarın 4’er kıymet ile fonlama sağlanacak. Bugün 12 ay vadeli bono, 2 yıl vadeli tahvil ve 2 yıl vadeli altın tahvil ve 2 yıl vadeli altın sukuk fonlamaya konu olacak kıymetler.
TCMB 2023’ü 818 milyar TL zararla kapattı.
İşsizlik oranı, merkezi bütçe dengesi, dış ticaret dengesi, konut satışları ve enflasyon beklentisi haftanın verileri.




Usd/TL:
Globalde yoğun bir hafta geride kaldı. Ekonomi tarafından çok jeopolitik tarafa daha çok konuşuldu.
Para piyasalarında Dolar güç kazandı. Dolar Endeksi ABD TÜFE verisinin yüksek gelmesinden ve Orta Doğu’daki saldırılardan ötürü 104 seviyesinden 106 seviyesine erişti.
Bu hafta ekonomi ajandasında çok kritik veriler yer almıyor. FED-Powell’ın katılacağı toplantı dışında jeopolitik taraf yine önde olabilir.
Yeni saldırıların gelmemesi tansiyonun gevşemesini sağlayabilir. Bu ise Dolar’ın biraz zayıflamasını sağlayabilir.
Lokal tarafta, ajanda TL lehine sonuç üretmeye yönelik yapıda ilerliyor. Dış gelişmeler globalde Doları güçlendirdi, bunun baskısı hissedilebilir. Yeni haftada global tansiyonun düşmesi TL’nin rahatlamasını sağlayabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,40 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Bu hafta Hazine Nisan ayı borçlanma programına başlayacak. Bugün ve yarın 4’er kıymet ile fonlama sağlanacak. Bugün 12 ay vadeli bono, 2 yıl vadeli tahvil ve 2 yıl vadeli altın tahvil ve 2 yıl vadeli altın sukuk fonlamaya konu olacak kıymetler.
İç tarafta normalleşme tahvil piyasası için de sürüyor. Kural setinin sadeleşmesi, tahvil piyasasının kendi dinamiğini oluşturmasını sağlayabilir.
Global piyasalarda ekonomik ve jeopolitik haber akışı fiyatlanıyor. ABD TÜFE verisi tahvil faizlerinin yükselmesine yol açtı. Orta Doğu kaynaklı tansiyon ise sınırlı alım getirdi. Bu hafta jeopolitik gündemi oluşturabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay seyir ile %43,58 ve 4 baz puan düşüş ile 27,19% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Bayram öncesinde 9,814 puanda TL bazında yeni tarihi zirveye ulaşan piyasada, jeopolitik risklerdeki artış yakından izleniyor...
Bayram öncesinde 9,450-8,700 bandındaki konsolidasyon sürecini yukarı yönde sert bir hareketle aşmayı başaran hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin 9,814 puanda TL bazında yeni bir tarihi zirveye ulaşmayı başardığını görüyoruz.

Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, yukarı yönde yaşanan kırılmanın ardından USD bazında da önemli bir psikolojik eşik konumundaki 300 USD’nin üzerine çıkan piyasada ilk önemli destek olarak artık bu seviyeyi izlemeyi öneriyoruz. ( 300*32,00=9,600) TL bazındaki analizde ise, eski tarihi zirve bölgesinin bulunduğu 9,450 puanın artık ana destek görevi üstlenebileceğine inanıyor ve hızlı yükselişin ardından oluşması muhtemel düzeltme/realizasyon ihtimallerinde bu iki seviyeyi kritik destekler olarak takip ediyoruz.
Yukarı yönde baktığımızda ise, USD bazında Eylül 2023'te test edilen 314 USD’nin ilk önemli hedef direnç olarak ajandaya girdiğini söyleyebiliriz. TL bazında yaklaşık 10,000/10,200 aralığına denk düşen bu seviyenin aşılması halinde ise, önümüzdeki süreçte yeni hedef seviyeler olarak öncelikle 324 ve sonrasında da 340 USD dirençlerinin takip edilebileceğine inanıyoruz.




Eur/Usd:
ABD TÜFE verisi tırmanışını sürdürdü. Geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan veri manşette belirgin beklenti üstü, çekirdekte ise hafif beklenti üstü geldi. Ertesi gün açıklanan ÜFE ise çekirdekte beklenti üstü sonuçlandı.
Ekonominin canlı oluşu, enerji fiyatlarındaki artış enflasyon riskini sıcak tutuyor. Sonuçların FED için anlamı ise faiz indiriminde acele etmeye gerek olmadığı şeklinde oluşuyor. Geçtiğimiz hafta yapılan sözlü yönlendirmeler de bu şekilde oldu.
Jeopolitik gelişmeler petrol fiyatlarının artmasına - yüksek kalmasına yol açıyor. Maliyetlerdeki artış enflasyonla mücadele edildiği bir dönemde zorlaştırıcı etki oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta artan tansiyonun bu hafta izleyeceği yol emtialar ve finansal varlıklar üzerinde belirleyici olabilir.
Dolar Endeksi ABD TÜFE verisi öncesi 104 civarında işlem görüyordu. Veri ve jeopolitik gelişmeler ile 106 seviyesine erişmiş durumda. Bu haftanın haber akışı yön tayini açısından önemli.
Son gelişmeler FED umutlarının ötelenmesine ve azalmasına yol açtı. Tansiyonun sürmesi Usd baskısının sürmesine hatta biraz daha artarak sürmesine yol açabilir. Dolar Endeksi’nde 104 üstü fiyatlamalar devam ettikçe Dolar talebi gücünü koruyabilir.
Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,067 ve 1,07 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay - sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
ABD kaynaklı makro veriler ve Orta Doğu’daki gelişmeler Usd’nin güçlenmesine yol açıyor. Gbp de baskı altında kalıyor.
Geçtiğimiz hafta yüksek ABD enflasyon verileri FED iyimserliğinin azalmasına yol açtı. Haftanın sonunda ise jeopolitik riskler enflasyon endişelerini artırdı.
Dolar Endeksi 106 seviyesine yükseldi. 104 seviyesi üstü kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,246 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,237 seviyeleri gün içi destek; 1,249 ve 1,255 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay - sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Altın:
ABD TÜFE verisi ile altın sınırlı baskılandı. Zira FED iyimserliği azaldı. Altın aynı zamanda jeopolitik risklerden de destek aldığını Cuma günü gösterdi. Ons fiyatı 2.430 Usd seviyesine ulaşan altın sonrasında kazancını koruyamadı. 2.340-50 Usd civarına geri çekildi.
Yeni hafta ekonomi ajandası çok yoğun değil. Gözler yine Orta Doğu’da olur diye düşünüyoruz. Haber akışına göre güvenli liman talebi değişebilir. Bölgeden gelen haberler yeni bir saldırı kapısının kapanmadığını gösteriyor.
Altında teknik olarak 2.350 Usd seviyesinin üzerinde 2.750-2.800 Usd bölgesi hedef haline gelebilir.
Bu sabah 2.356 Usd seviyesindeki ons altında 2.345 ve 2.325 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Paritede bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD istihdam verisinden sonra ABD enflasyon verisi de yüksek geldi. Enflasyon endişelerinin artması ve eşzamanlı olarak FED iyimserliğinin azalması tahvil faizlerini yukarı itiyor. Enerji fiyatları maliyet artışına yol açtığı için Orta Doğu’daki gelişmeler yakından takip ediliyor. Bölgeden gelen haberler tansiyonun sürdüğünü işaret ediyor.
Lokal tarafta seçim sonrasında olumlu hava oluştuğunu söyleyebiliriz. Global tahvil faizleri ise yukarı meyil içinde, bu baskı yaratabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 305 ile Salı gününü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-10 cent; orta vadelilerde 27-37 cent; uzunlarda 45-46 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,64%, 7,57% ve 8,24% oldu.
                                                                                                            








Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi



Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.