Piyasalar ABD ara seçimlerine, ABD enflasyon verilerine odaklanmışken kripto piyasası haberleri risk iştahını baskıladı.
Kripto para platformu FTX’in ilk etapta nakit sıkışıklığı yaşadığı haberi duyuldu. Rakibi Binance’in alıcı olacağı haberi ise tansiyonu azaltmıştı. Ancak Binance geri çekilince FTX’in iflası konuşulmaya başlandı. Tansiyon arttı. Satışlar kripto paralarla sınırlı kalmadı. Finansal piyasalarda da düşüşler görüldü. Piyasaların ritmi biraz bozuldu.
Ana gündem ise ara seçim ve enflasyon başlıkları üzerinden ABD menşeili. Biden’in güç kaybetmesi. Karar alma sürecinin artık daha zorlu olma ihtimali konuşuluyor. Diğer yanda ise ara seçimden güçlenerek çıkan Cumhuriyetçileri 2024 seçimlerinde kimin temsil edeceği konusu dikkat çekiyor. Eski başkan Trump’ın ismi de adaylar arasında.
Biden’in güç kaybetmesinden destek bulan FED yavaşlayacak öngörüsü (olumlu), Trump isminin telaffuz edilmesi (sınırlı olumsuz), kripto sarsıntısı (-şimdilik- sınırlı olumsuz) ile piyasalar ABD TÜFE verilerini bekliyor.
Enflasyon tarafında ise düğüm bugün çözülecek. ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri saat 16:30’da açıklanacak. Piyasa her iki veride de düşüş bekliyor (manşetin 7,9%’a, çekirdeğin 6,5%’e).
Beklentilerin karşılanıp karşılanmaması kritik. Enflasyonda düşüş olması ve bunun piyasaların ikna etmesi halinde risk iştahının artması mümkün olabilir. Enflasyonun dirençli olması ise piyasanın iştahını azaltıcı etki yapabilir.
Günün öne çıkan diğer üç haberine bakalım. İlki petrol fiyatlarındaki düşüş. ABD stoklarının beklentinin çok üzerinde gelmesi fiyatları aşağı çekiyor. İkincisi Rusya’nın Herson’dan çekileceğini açıklaması. Diğer haber ise Çin’de vaka sayılarının artması. Sıfır vaka politikasının gevşetilmesinin beklendiği sırada tersi yönde adım gelebilir. Asya tarafı satıcılı. Geniş bakışta ise Çin’in kısıtlamaları azaltmaktan artırmaya yönelmesi global ekonomik aktivite ve yüksek enflasyon noktasında olumlu sonuçlar doğurmayabilir.
Üst bölümde kriptolardaki satışların, piyasaların ritmini bozduğunu ifade etmiştik. Dün bunu yaşayan piyasalar için bugün ABD TÜFE verisi belirleyici olabilir. Ama bir yandan da kripto tarafı izlenmeye değer diye düşünüyoruz.
Dün ABD borsaları yüzde 2-2,5, Avrupa borsaları hafif düşüşle kapandı. Kıymetli madenler de değer kaybetti. Tahviller ise alıcılı oldu. Dolar biraz güç kazandı.
Bu sabah… Global risk iştahı karışık. ABD vadeli borsaları hafif artı. Asya ise satıcılı. Çin vaka sayısı artışı baskı yaratıyor. Japonya yüzde 1, Hong Kong yüzde 2, Çin yüzde yarım civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,08%, Dolar Endeksi 110,3, ons altın 1.710 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yatay kapandı. TL Tahviller kısada hafif alıcılı, uzun taraf hafif satıcılı seyretti. Eurobond birim fiyatları çok değişmedi. TL ise günü sınırlı kayıpla tamamladı.
Yarın dış denge (cari açık) ve sanayi üretimi açıklanacak.
Usd/TL: Dolar Endeksi geçen hafta 113 civarında iken dün 109,5 seviyesine kadar gevşedi. Yatırımcılar FED yavaşlayacak beklentisi ile riskli varlıklara yönelmeyi tercih ettiler, Usd talebini azalttılar. Dün ise Usd biraz güç kazandı. Biden yönetiminin güç kaybetmesi, ilkten olumlu algılandı. Ancak piyasa Cumhuriyetçilerin güç kazanmasının aynı zamanda Trump’ın güç kazanması anlamına gelebileceğini gördüler. Diğer yandan kripto piyasalarındaki oynaklık dikkat çekiyor. FTX borsasının likidite sorunu yaşaması, hatta iflas edebileceğinin konuşulması tedirginlik yaratıyor. Tüm bu haber akışı ile risk iştahı biraz azaldı, Usd talebi biraz arttı.
Bugün kritik bir gün. ABD TÜFE verisi açıklanacak. Güçlü veri Usd lehine, zayıf veri ise Usd aleyhine fiyatlama yaratabilir. Saat 16:30’da açıklanacak veri önce para piyasaları yatay seyredebilir. Veri ise hareket yaratma potansiyeli taşıyor. Beklentilerden saptığı oranda daha çok hareket yaratabilir.
Kur bu sabah 18,59 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,55 ve 18,51; yukarıda 18,61 ve 18,64 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Global piyasalar son günlerde iyimser modda fiyatlama çabası içinde. Haber akışı bunu mümkün kılıyor. Bir yandan da piyasa bu yönde bir motivasyon içinde. Gelinen nokta FED’in yavaşlayabileceği şeklinde. Bu algıyı ise büyük oranda FED karar metni, ABD ara seçimleri, ABD enflasyonunda düşüş beklentileri sağladı diyebiliriz. Diğer yandan gündeme yeni giren kripto piyasalarındaki dalgalanmanın ise risk iştahını azaltabileceği ihtimali söz konusu. Bugün ABD enflasyonu açıklanacak. Kısa vadeli yön tayinini belirleyebilir. Tahvil faizleri de bu kapsamda etkilenebilir.
Lokal tarafta, gevşek para politikası ve makroihtiyatı tedbirler tahvil faizlerini tek hane sınırına yaklaştırmış durumda. Orta uzun vadeli olanlar tek haneye daha yakınlar. Tahvilleri yönelik iştahın canlı tutulması ise tahvil faizleri enflasyonun oldukça altına geldi. Negatif reel faiz söz konusu. Mevcut ekonomi yaklaşımı bu farkın devamını hatta biraz daha artmasını mümkün kılabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 17 baz puan düşüşle %14,48 ve 14 baz puan artışla %12,42 ile tamamladı.
Hisse Senedi (YAPI KREDİ YATIRIM): İlk önemli destek 4270 bölgesinde... Çarşamba günü dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü yatay bir eğilimle 4,360 seviyesinden tamamladığını görüyoruz. Gün içinde 4,400 direncini aşma denemesi başarısız kalan piyasada, günün büyük bir bölümünde yatay alanda dalgalı bir seyrin etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Genel olarak baktığımızda ise, ilk önemli destek seviyesi olarak 4,330 puanı, ana destek olarak da 5 günlük üssel hareketli ortalamanın bulunduğu 4,270 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. 5 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde karşılanabilecek gerilemeleri düzeltme olarak değerlendiriyor ve belirtilen seviye üzerinde piyasadaki yükseliş eğiliminin kademeli bir şekilde 4,400 ve 4,500 hedefleriyle devam edebileceğine inanıyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, kısa vadeli önemli bir trend takip seviyesi olarak izlediğimiz 5 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 4,270 bölgesini, yukarı yönlü pozisyonlar için önemli bir stop-loss seviyesi olarak takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd: ABD ara seçimlerinde, güncel ekonomik şartların da etkili olduğunu ve seçmenin Biden yönetiminden biraz uzaklaştığını söyleyebiliriz. Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı çözüm bekleyen bir sorun olarak masada durmaya devam ediyor.
Cumhuriyetçilerin avantaj sağlaması, gelecek seçimde Trump’ın tekrar siyaset sahnesine dönmesini daha olası kılıyor. Piyasalar Trump dönemindeki ekonomik-siyasi kararları (örn Çin’le yaşanan gümrük vergisi sorunu, iklim anlaşmasında çıkış yapılması…) hatırlamak durumunda kaldı.
Başka bir gündem ise ABD TÜFE verisi. Bugün açıklanacak. Manşet ve çekirdek TÜFE’de piyasa düşüş bekliyor. Ancak yine de bir tedirginlik de söz konusu. Enflasyon olumsuz sürpriz yapar ise piyasaların reaksiyonu FED endişelerinin artması şeklinde olabilir. Kripto paralardaki dalgalanma gündemi olumsuz anlamda meşgul eden bir konu oldu.
Dün piyasaların seyrinde, ara seçiminin, enflasyon beklentilerinin, FED üyelerinin açıklamalarının, kripto dalgalanmasının öne çıktığı fiyatlama oldu. Risk iştahı varlıklar arasında ayrıştı. Hisseler satıldı, tahvil alındı. Usd ise talep gördü.
Dolar Endeksi 3 gün içinde 113 seviyesinden 109,5 seviyesine hızlı bir iniş yaptı. Dün ise tepki ile 110,5 civarına yükseldi.
Bu sabah 1,002 seviyesindeki paritede 1,00 ve 0,997 seviyeleri gün içi destek; 1,005 ve 1,008 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay; veri sonrası ise verinin beklentilerden sapmasına ve sapma yönüne bağlı seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: Dünkü seyirde yatırımcıların Usd talebi arttı. Gpb ise Usd, Eur karşısında zayıf kaldı. İngiltere kaynaklı haber akışı Gbp için destekleyici olamıyor. Para politikasında geçen hafta Merkez Bankası güvercin sinyal verdi. Maliye politikasında ise yeni başbakan Sunak’ın 17 Kasım’da plan açıklaması bekleniyor. Truss’ı erken istifaya zorlayan ‘mevcut ekonomik koşulların kolay olmaması’ oldu. Çözüm yaratma konusunda Sunak’ın performansı Gbp için kritik.
Usd tarafında ise bugün TÜFE verisi karşılanacak. Yavaşlayan enflasyon piyasaların iştahını artırabilir. Bu Gbp için iyi haber olabilir. Direnç gösteren bir enflasyon ise Usd için iyi haber olabilir. Ara seçim sonuçlarının ise Usd aleyhine tesir yarattığını belirtelim.
Bu sabah 1,14 seviyesinde bulunan paritede 1,137 ve 1,135 seviyeleri gün içi destek; 1,143 ve 1,145 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay; veri sonrası ise verinin beklentilerden sapmasına ve sapma yönüne bağlı seyir bekliyoruz.
Altın: Dünkü bültende son günlerde altının 80 Usd, gümüşün ise 2 Usd civarında yükseliş kaydetmiş olduğunu ifade etmiştik. Kıymetli madenler dün sınırlı geri çekilme ile kazançlarının bir kısmını geri verdiler. Bu geri çekilmeye ister teknik ister temel gerekçeler sebep olmuş olsa da bugün bir eşiğe gelmiş durumdayız. ABD TÜFE verisi piyasaların kısa vadeli fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. Düşüş gösteren enflasyon risk iştahının artmasını, kıymetli madenlerin talep görmesini sağlayabilir. Beklenti üste gelen veri ise tersi yönde fiyatlamaya yol açabilir. Veri saat 16:30’da açıklanacak.
ABD ara seçimleri de fiyatlama tesir ediyor. Biden yönetiminin güç kaybetmesi Cumhuriyetçilerin karar almada daha etkin olması anlamına geliyor. FED endişelerinin azalmasını sağlıyor.
Bu sabah 1.709 Usd seviyesindeki ons altında 1.705 ve 1.698 Usd seviyeleri gün içi destek 1.719 ve 1.725 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay; veri sonrası ise verinin beklentilerden sapmasına ve sapma yönüne bağlı seyir bekliyoruz.
Eurobond: ABD tahvil faizleri öncülüğünde tahvil faizleri aşağı yönde hareket ediyorlar. Son birkaç gündeki gevşemede ABD kaynaklı haberler öne çıkıyor. Biden yönetiminin güç kaybetmesi, enflasyonun düşeceği yönündeki beklenti, FED’in yavaşlayacağı beklentisi arka planı oluşturuyor.
Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi kısa vadeli seyir açısından önemli. Beklentilerin altına inen bir enflasyon tahvil faizlerinde düşüşün sürmesini sağlayabilir. Enflasyonun beklentileri karşılamaması ise tahvil faizlerinde yönü yukarı çevirebilir. Veri saat 16:30’da açıklanacak.
Türkiye eurobondlarının da üst paragrafta ifade ettiğimiz ABD TÜFE haber akışından etkilenmesini bekliyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 622 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün kısa ve orta vadede sınırlı pozitif, uzun vadede sınırlı negatif seyir izledi. Birim fiyatlar, kısalarda 0-9 cent; orta vadelilerde 20-25 cent; uzunlarda 20-35 değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,52%, 9,24% ve 9,68% oldu
Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.