Günlük Bülten (Yapı Kredi Yatırım)

Neredeyse tüm üyeler faizin sabit kalmasından, bazı üyeler ise 25 baz puan faiz artışı yapılmasından yana. Haziran ayı toplantısında faizin sabit bırakılması kararı alındı. Ancak karar öncesi bazı üyelerin ilkten faiz artışından yana fikir sundukları görüldü. Haziran ayı toplantı tutanakları FED şahinliğine işaret etti. Piyasada şahinlik endişesi oluştu. Para piyasalarında reaksiyon daha sınırlı kalırken, hisse senetleri ve tahviller biraz daha reaksiyon verdi. Usd alındı, hisse ve tahviller satıldı. Fiyatlama bugün ve yarın açıklanacak ABD istihdam verileri ile yön bulabilir.
Dün FED tutanakları dışında FED'den Williams da dikkat çekti. New York FED başkanı, verilerin daha fazla faiz artışını desteklediğini ifade etti. Piyasanın gerginleşmesine katkı yaptı.
26 Temmuz akşamı FED faiz kararını açıklayacak. Öncesinde 2 önemli viraj var. Biri bu Cuma ABD istihdam verisi, diğeri hafta Çarşamba TÜFE verisi. İlk viraja girmeden önce bugün haftalık işsizlik başvuruları ve ADP firmasının istihdam verileri açıklanacak. Yarın ise tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar günü.
İşgücü dirençli olmayı sürdürüyor. Gerçi bazı veriler de bu şekilde. Bu sebeple FED'in ikna olmaması ve hala 2 faiz artışı yapabilirim demesi bundan. Kaldı ki enflasyonun düşüş hızı azalıyor. Hal böyle olunca yoğurdu üflemek zorunluluğu ortaya çıkıyor. Tabii aşırı sıkılaşmanın da zararları var. O yüzden FED bir denge yakalamak durumunda. Enflasyon hedefine bir an önce yaklaşmak ile ekonomide sert yavaşlama arasında denge sağlama zanaatini icra ediyor. Başarısı hem kendisi hem ABD için hem de global ekonomi için kıymetli.
Dün AB, İngiltere, Almanya hizmet PMI verileri beklentilere paralel geldi. ABD fabrika siparişleri beklenenden iyi, dayanıklı mal siparişleri yatay sonuca işaret etti.
Dün ABD piyasaları yüzde çeyrek civarında düştü. Avrupa borsaları yüzde 0,5-1 aralığında aşağı geldi. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler hafif düştü. Usd prim kazanan tarafta idi.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde yarım civarında eksi. Asya borsaları da satıcılı. Japonya ve Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 1,5 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,95%, Dolar Endeksi 103,4, ons altın 1.918 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 2 civarında arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif düştü, uzun tarafta hafif arttı. Eurobondlar sınırlı kayıp yaşadı. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Haziran ayı enflasyonu beklentilerin altında arttı. Yıllık oran 38,21% oldu. Son iki aydır 40 seviyesine yakın yatay seyir oluştu. Bundan sonrası için kurdaki yükseliş ve ücret artışları yukarı yönlü riske yol açabilir.
Lokal varlıkların fiyatlamasına Ankara'nın adımları önemli. Yeni ekonomi yönetimi kademeli hareket edeceğini ifade ediyor. Sürecin hızı ve içeriği lokal varlıkların denge noktalarını da belirleme gücüne sahip diye düşünüyoruz.


Usd/TL:
Haftanın 2 önemli parametresinden biri dün akşam açıklandı. FED tutanakları Haziran toplantısında faiz komitesi üyeleri arasında bir ayrışma olduğunu ortaya koydu. Tutanaklar çoğu üyenin faizi sabit bırakmaktan yana olduğunu, bazı üyelerin ise 25 baz puan artıştan yana olduğunu gösterdi. Şahinlik tonunun yüksek çıkması para piyasalarında Usd talebinin biraz artmasına yol açtı. Dolar Endeksi 103,4 civarına geldi (dün sabah 103,15 civarında idi). Endeksin seyri için bugün ve yarın açıklanacak ABD istihdam verileri de önemli. Veri seti beklenenden saptığı oranda hareket yaratabilir.
İç tarafta Haziran ayı enflasyonu açıklandı. Piyasa beklentisinin biraz altında gelen sonucun etkisi sınırlı kaldı. Yıllık oran 38,21% seviyesine indi. 40'ın biraz altındaki seyir sürüyor. Diğer yandan haber akışı enflasyonun önümüzdeki aylarda yukarı yönlü risk taşıdığına işaret ediyor. Zira kurdaki yükseliş ve maaş artışları buna zemin hazırlıyor.
Ana resimde ise ekonomi yönetiminin duruşunun netleşmesi bekleniyor. İlk adımların piyasa tarafından olumlu karşılandığını belirtelim.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,05 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
TÜFE yıllık bazda 38,21% seviyesine indi. ÜFE ise 40,42% oldu. Haziran ayı enflasyonu piyasa beklentisinden biraz daha az arttı. Bu açıdan iyi. Ancak son 2 veri 40 civarında kalmaya devam ediyor. Üstelik kur ve maaş artışları enflasyonun aşağı gelmesini zorlaştırıcı olabilir. Bu sebeple önümüzdeki ayların verileri soğuma yönlü olmayabilir.
Gelelim tahvil faizlerine, düşük seviyede kalmayı sürdürüyorlar. Hem politika faizinin hem de menkul kıymet tesisi kural setinin değişimi ile tahvil faizleri yukarı gelebilir. Mevcut durumda mevduat faizlerinin ve enflasyonun belirgin altında bulunuyorlar.
Globalde tahvil faizleri yukarı meyilli hareket ediyor. FED ve ECB sıkılaşma sinyali verdikleri için bir süre daha faizler yüksek kalabilir. Dün açıklanan FED tutanakları şahin algılandı. Faizler biraz daha yukarı geldi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 73 baz puan düşüşle %13,31 ve 14 baz puan artışla %16,73 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa soluklu düzeltmeyi takiben yükseliş gücünü koruyor...
Çarşamba günü volatil bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksi günü %1,71'lik yükselişle tamamlamayı başardı.
 
Gün içinde dalgalı bir seyir izleyen piyasada endeksin 5,900 bölgesine doğru bir salınım yaptığını ve ardından da hızlı bir toparlanma sergileyerek kapanışı TL bazında yeni bir zirve olan 6,106 puanda yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, dün seans içinde yaşanan kar satışlarıyla piyasanın kısa vadeli düzeltme ihtiyacını karşıladığını ve güçlü teknik görüntüsünü sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Önümüzdeki kısa süreçte, 6,000 bölgesini ilk önemli destek olarak takip ediyoruz. Yukarı yönde ise, piyasadaki yükselişin ilk etapta 6,200 seviyesine doğru devam edebileceğini düşünüyoruz. Bir üst hedef direnç olarak da 6,500 bölgesini takip etmeyi öneriyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, öncelikle psikolojik 6,000 sınırı olmak üzere, dünkü düzeltmenin yeniden alımlarla karşılaştığı 5,900 puanı önemli destek seviyeleri olarak izliyoruz.


Eur/Usd:
Çoğunluk faizin sabit kalmasından yana, bazı üyeler 25 baz puan artış yapılmasından yana. Bu detay FED tutanakları ile ortaya çıktı. Haziran toplantısında FED üyelerinin arasında şahinlikten yana ayrışma olduğu görüldü.
Powell'ın açıklamaları (komite yıl sonuna kadar 2 ya da daha fazla faiz artışını uygun görüyor) daha önce şahinlik konusunda zemin hazırladığı için dün tutanaklar piyasada çok hareket yaratmadı. Dolar talebi biraz arttı.
Gözler bugün ve yarın ABD istihdamında olacak. Bugün haftalık işsizlik başvuruları ve ADP firmasının istihdam raporu açıklanacak. Yarın ise büyük gün tarım dışı istihdamını karşılayacağız.
Bugün ve yarın işgücü verileri piyasaya yön verebilir. Sapma olmaz ise mevcut seviyeler korunabilir (DXY, Eur, Gbp…). Sapma olur ise sapmanın yönüne ve büyüklüğüne göre hareket oluşabilir. Avrupa tarafında bugün Almanya fabrika siparişleri ve AB perakende satışlarının açıklanacağını belirtelim.
Dolar Endeksi bu sabah 103,4 civarında işlem görüyor. Açıklanacak istihdam verileri büyük sapma göstermezse bu hafta mevcut seviyelerde kapanabilir.
Bu sabah 1,084 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,097 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başı yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında saat 15 sonrası ABD işgücü verileri hareket yarabilir.


Gbp/Usd:
Dün İngiltere hizmet PMI verisi beklentilere paralel geldi. Benzer söz Almanya ve AB verileri için de söylenebilir. ABD tarafında ise FED tutanakları açıklandı. Tutanaklar şahin algılandı. Bazı üyeler faiz artışını dile getirmişler. Tutanaklar ise Usd biraz primlendi. Fiyatlama bugün açıklanacak ABD istihdam verileri ile şekillenecek. İstihdam verileri güçlü gelirse Usd biraz daha güçlenebilir.
Paritede ABD tarafı daha belirleyici olmayı sürdürüyor, bugün ve yarın ABD istihdam verileri dikkat çekiyor.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,267 ve 1,263 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başı yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında saat 15 sonrası ABD işgücü verileri hareket yarabilir.


Altın:
Dün günün ilk kısmında altın güç kazandı ancak kapanışını kayıpla yaptı. Gümüş de iyi başladı güne, altından farklı olarak kazançlarını korudu. Dünkü haber akışı kıymetli madenler için lehte olmadı. FED tutanakları şahin içerikle karşımıza geldi. Usd'nin değer kazandığı, tahvil faizlerinin yükseldiği bir fiyatlamaya yol açtı. Kıymetli madenler için keyifli bir yapı değil bu. Yapının devam edip etmeyeceğini bugün ve yarın açıklanacak ABD istihdam verileri netleştirebilir. Güçlü istihdam baskının sürmesine yol açabilir. Bugün haftalık işsizlik maaş başvuruları ve ADP aylık istihdamı, yarın ise aylık istihdam veri seti açıklanacak.
Ana resimde FED ve ECB şahinliği sürüyor. FED faiz artışlarının sonuna yaklaştığı sinyalini verse de hala bir iki faiz artışı yapabilir konumda. Sonrasında kıymetli madenler için hava lehe dönebilir.
Bu sabah 1.918 Usd seviyesindeki ons altında 1.911 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başı yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında saat 15 sonrası ABD işgücü verileri hareket yarabilir.


Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% seviyesine yaklaştı. Kasım ayından gelen düşüşü yukarı aşma görüntüsü içinde. 3,80'lerin üstünde kalması yukarıyı işaret ediyor. Dün açıklanan FED tutanakları Haziran toplantısında faiz artışından yana olan üyeler olduğunu ortaya koydu. Üyelerin kararlarını etkileyecek parametreler makro veriler. Bu sebeple bugün ve yarın açıklanacak ABD istihdam verileri önemli. Güçlü veriler FED şahinliği olarak algılanabilir. Tahvil faizleri için yükseliş sinyaline dönüşebilir.
Lokal tarafta Haziran sonu yılık enflasyon 38,21% oldu. Aylık artış beklentilerin biraz altında oldu. Yakın gelecekte enflasyon riski yukarı yöne işaret ediyor.
Yeni ekonomi yönetiminin duruşu ve aksiyonları takip ediliyor. Değişim sürecinin zamansal ve içerik olarak nasıl olacağı önemli. Türkiye eurobondları ve CDS fiyatlaması da buna göre yapılabilir kanaatindeyiz. Türkiye 5 yıllık CDS'i günü 504 baz puan ile tamamladı. 500 bp civarındaki seyir sürüyor.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 9-15 cent; orta vadelilerde 40-54 cent; uzunlarda 68-70 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,63%, 8,70% ve 9,10% oldu.


Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Ticaret Bakanlığı: Bakanlığımızca savunmaları dikkate alınarak, bu kişiler hakkında önümüzdeki günlerde idari para cezaları uygulanabilecektir
Ticaret Bakanlığı: İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirilmiştir
Ticaret Bakanlığı: Bu düzenleme 15.7.2023 tarihinde yürürlüğe girecek olup, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel, gerekse ticari ilanlarını kapsamaktadır
Ticaret Bakanlığı: . Bu düzenlemeye aykırı her bir ilan, Bakanlığımızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanabilecektir
Ticaret Bakanlığı: 2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan, 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcılar tespit edilmiş olup, bu satıcılardan söz konusu satışlara ilişkin savunmaları talep edilmektedir
Facebookta Paylaş