Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Piyasalar yılın son günlerini bu yıl biraz daha farklı geçiriyor. Farkı ise esasen mevcut konjonktür yaratıyor. Alışılmış sakinlik, mevcut ajandadan ötürü gelecek yıla ilişkin ihtimallere, endişelere dayalı olarak biraz bozuluyor. Son günlerdeki seyre baktığımızda dalgalı fiyatlamanın olduğunu ve yön konusunda kararsızlık yaşadığını söyleyebiliriz.
Çin’in salgınla mücadelede strateji değiştirmesi küresel çapta etki yaratma potansiyeli taşıyor. Çin’in daha fazla üretim, tüketim yapması globalin de benzer tepki vermesini sağlayabilir. Kısaca küresel aktivite canlanabilir. Ekonomilerin canlanması ise enflasyon riskinin daha da uzamasına yol açabilir. Sıkı para politikası da benzer yol çizebilir.
Çin’den gelen yolculara yapılan testte yeni varyanta rastlanması. İtalya’nın yaptığı bu açıklama ise salgın endişeleri biraz azaldı. Dünkü bültende Çin’in salgın ihracı yapma riskinden söz etmiştik. Varyant olmaması yeni bir endişe kaynağı oluşmasına engelledi. Ama yine de salgının yayılımı da artabilir. Bu konuda Çin’den çıkışlar veya başka ülkelere kabullerde negatif test sonucu istenebilir. Bu ise yayılımı sınırlayabilir.
Piyasalar dalgalı seyirle yılın son iş gününe kadar geldi. Risk iştahı güne yatay-sınırlı negatif başlıyor. Salgın endişelerinin azalması Çin canlılığını odağa çekebilir. Bu ise risk iştahının, normal zamanda artmasını sağlayabilir iken, mevcut yapıda biraz baskılanmasına yol açabilir.
Yeni yıla yüksek enflasyon, yüksek faizler, arz problemi, yavaşlama-resesyon, savaş başlıkları devroluyor. Piyasadaki katılım azlığı ve hacim düşüklüğü gelecek haftadan itibaren normalleşmeye başlayabilir.
Dün ABD’de açıklanan istihdam verileri beklentilere paralel geldi. Bir aşırılık göstermedi. Verilerin piyasalara yansıması olumlu oldu. ABD borsaları yüzde 1-2,5 aralığında kazanç sağladı. Avrupa borsaları sınırlı iyimser idi; yüzde 0,2-1 bandında primler oldu. Tahvil faizleri sınırlı düştü. Kıymetli madenler ise yüzde 1’in altında yükseldi.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif eksi (yüzde çeyrek). Asya ise hafif alıcılı. Japonya yüzde çeyrek, Hong Kong yüzde 0,8; Çin yüzde yarım civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,83%, Dolar Endeksi 104, ons altın 1.818 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 2,5 civarında yükseldi. TL Tahviller yatay seyretti. Eurobondlar sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
Gündemde ise KGF, EYT, ücret zamları yer alıyor. EYT, KGF paketi ve asgari ücret zammı netleşmişti. Memur, emekli zamları için karar bekleniyor. Alınan kararların mali yükü çok fazla. O yüzden gerek kamuda gerekse özel sektörde kaynak ihtiyacı artabilir. EYT için ilkten 250 milyar TL kaynak ihtiyacı olabileceği belirtiliyor.
Ekonomik güven Şubat’tan beri en yüksek seviyesine çıktı. Alt başlıklarda ise en çok sırasıyla perakende, hizmet, inşaat, imalat sektörü olumlu algı içerisinde.
Bugün dış ticaret dengesi açıklanacak.
İstanbul’da konutlara verilen doğalgazın fiyatına 12% indirim yapılacak.



Usd/TL: Yıl son işlem gününe piyasalar biraz moralli giriyor. Çarşamba günü hava tatsız iken dün iyimserlik hakim oldu. ABD’de açıklanan istihdam verilerinin beklentiler dahilinde gelmesi ve Çin’li turistlere yapılan covid testlerinde yeni varyanta rastlanmaması günün öne çıkan haberleri oldu ve risk iştahına olumlu yansıdı. Tabii riskli varlıklar odan noktasına girince Usd talebi az da olsa zayıfladı. Dolar Endeksi 104 seviyesinin altına indi. Bu sabah 104 sınırında işlem görüyor.
Genel olarak yıl sonu etkisinin hissedildiği hava hakim. Katılım az, işlem hacmi yarı yarıya düşmüş durumda. Bugün gün iyimser başlıyor. Dolar globalde yatay olabilir.
Haftanın risk iştahı anlamında biraz olumlu olacağını değerlendiriyorduk. Ancak salgın haberleri dalgalanma yarattı. Dünkü test sonuçları ise salgın endişelerini azalttı. Yeniden iyimserlik hakim olabilir.
Gelecek hafta katılımın artmasını, dolayısıyla işlem hacminin artışa geçmesini bekliyoruz.
Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular. EYT netleşti. Yaş sınırı uygulanmadı, 2,25 milyon kişiyi kapsayacak şekilde karar alındı. 200 milyar TL tutarındaki KGF de göz önüne alındığında alınan kararların rakamsal hacmi oldukça yüksek.
Asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı; gözler memur, emekli maaş artışlarında.
Ekonomik alandaki alınan-alınacak kararlar kamuda ve özel sektörde mali yük yaratma potansiyeline sahip. Kamu açısından bakarsak bütçe dengesi zorlanabilir. Bu ise TL üzerinde baskı yaratabilir. Örneğin EYT’nin ilkten 250 milyar TL kaynak ihtiyacı yarattığını belirtelim.
Kur bu sabah 18,71 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,68 ve 18,65; yukarıda 18,72 ve 18,75 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Globalde tahvil faizleri son 2 3 haftadır yukarı yönde hareket ediyorlar. Dün ise düşüşler görüldü. Ama yükseliş hareketi ile belli seviyelere erişilmiş durumda. O yüzden dünkü düşüş oldukça sınırlı kalıyor. Dün ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde 10 yıllık tahvil faizleri aşağı geldi.
Lokalde ise global dinamiklerin, hatta lokal dinamiklerin etkisi ikinci planda kalıyor. Regülasyonlarla canlı alıcı iklimi oluşmuş durumda. Bu sebeple tahvil faizlerinde negatif reel faiz belirgin yüksek seyrediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 16 baz puan artışla %9,97 ve 4 baz puan düşüşle %10,41 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): BIST Yılın son işlem gününe pozitif seyirle başlıyor... Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %2,46'lık yükselişle 5,476 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, son 5,500'lerden itibaren etkili olan kar satışlarıyla 5,250/300 bölgesindeki desteğine doğru bir düzeltme sergileyen piyasada, belirtilen destek aralığının korunmasını takiben de Perşembe günü yukarı yönlü eğilimin yeniden güç kazandığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, 2022'nin son işlem gününün yaşanacağı Cuma gününe pozitif bir tonda başlamasını beklediğimiz piyasada, BIST 100 Endeksinin yıl kapanışını da tarihi TL zirveye yakın ve/veya yeni zirve seviyelerde yapabileceğini düşünüyoruz. Bu paralelde, 5,550 bölgesi ilk önemli direnç olarak önem kazanıyor.
Diğer taraftan aşağı yönde baktığımızda ise, hafta içinde yaşanan düzeltmenin destek bulduğu 5,250 bölgesinin ana destek olarak izlenebileceğine inanıyoruz.



Eur/Usd: Çin’den gelen yolcularda korona olanların sayısı yüksek çıktı. İtalya’da yapılan test sonuçları ise yeni varyant olmadığına işaret etti. Dolayısıyla yeni bir endişe kaynağı oluşmadı. Piyasalar moral buldu. Tabii bu ABD’nin negatif test talebine engel değil.
Ekonomi tarafında ise ABD verileri odakta idi. Haftalık işsizlik sigorta başvuruları ve devam eden iş başvuruları beklentiler dahilinde geldi. Piyasalar moral buldu.
Haber akışı ile risk iştahı arttı. Yatırımcıların Us talebi az da olsa azaldı. Dolar Endeksi 104 seviyesinin altına indi. Bu sabah 104 seviyesinin hemen altında işlem görüyor.
Yılı son işlem günü moralli başlıyor. Bu ise Usd talebinin yatay kalmasını sağlayabilir.
Dalgalı bir hafta bugün tamamlanacak. İşlem hacmi bugün de az olabilir. Haftaya ise piyasalar normal yoğunluğuna dönüş yapabilir.
Bu sabah 1,066 seviyesindeki paritede 1,064 ve 1,061 seviyeleri gün içi destek; 1,067 ve 1,07 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Makro veri olarak bu hafta zayıf bir hafta idi. Zira İngiltere’de bugün açıklanacak konut verisi dişe dokunur olarak tanımlanabilir. Onun da pek heyecan yaratması pek mümkün olamayabilir.
Paritenin diğer yakasında ise dün açıklanan istihdam verileri hareket yarattı. Haftalık işsizlik başvuruları, devam eden başvurular beklentilere paralel geldi. İstihdam ABD’nin güçlü kası, orada sakinlik olması havayı yumuşattı. Risk iştahı arttı.
Haftanın genelinde dalgalı seyir oldu. Parite de bu kapsamda hareketli oldu. Gbp ise Usd ve Eur karşısında son bir iki haftadır güç kaybı yaşıyor.
Bu sabah 1,205 seviyesinde bulunan paritede 1,121 ve 1,198 seviyeleri gün içi destek; 1,208 ve 1,221 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Piyasaların genel olarak dalgalı seyir izlediği, yön konusunda netlik olmadığı günlerden geçiyoruz. Haber akışı her iki yöne de gitmeyi mümkün kılar nitelikte geliyor. Yani birbiri ile çelişen akış söz konusu. Hal böyle olunca ufuk çizgisi grileşiyor. Bu ise güvenli liman talebini destekler nitelikte oluyor. Tabi diğer yandan enflasyonda görülen yumuşama da (özellikle ABD) kıymetli madenler lehine yorumlanabilir.
Bu hafta dalgalı seyir oldu. Gümüş 1 Usd, altın ise 35 Usd civarında bir bant oluşturdu. Haber akışındaki zıtlık buna yol açtı diyebiliriz. Yeni gün ise olumlu tarafa meyilli başlıyor.
Yılın son işlem günü. İşlem hacmi düşük, katılım az. Haftaya piyasa şartları normalleşebilir.
Bu sabah 1.818 Usd seviyesindeki ons altında 1.811 ve 1.805 Usd seviyeleri gün içi destek 1.821 ve 1.825 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: Son 2 hatta 3 haftanın en üst seviyelerine erişilmiş durumda. Gelişmiş ülke 10 yıllıklarında faizleri ayın en yükseğini önceki gün görmüş olabilirler. Dün ise sınırlı bir geri çekilme oldu.
Yılın tamamında ise belirgin yükselişler söz konusu oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi 2021’i 1,51% ile tamamlamıştı, bu yılı ise 3,80%’nin üzerinde kapatmaya yakın duruyor. Genel olarak globalde trend benzer oldu. Yeni yıl ise enflasyon, yavaşlama-resesyon ikileminde başlıyor. Tahvil faizleri yeni yılda düşüş kaydedebilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden olumlu ayrışıyor. 5 yıllık CDS dün akşam 513 seviyesinde kapandı. Yıl sonu olmasından ötürü katlımın ve hacmin düşük kalmasını bekliyoruz.
Dün Eurobondlar sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-9 cent; orta vadelilerde 35-55 cent; uzunlarda 27-31 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,41%, 7,86% ve 8,95% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.