Çin yönetimi salgınla mücadelede sınırlı gevşeme adımı attı. Vaka sayıları yüksek seyrediyor. Yüksek seyretmeye devam etmesi kısıtlamaların sorgulanmasına yol açabilir. Hem günlük yaşama etkilerinden ve yapılan protestolar açısından önemli. Hem de ekonomik aktiviteye etkisinden ötürü önemli. Tabi bu noktada bu sabah açıklanan PMI verileri (imalat ve imalat dışı) beklentilerin altında kaldı. PMI’nın ekonomide yavaşlama sinyali vermesinden ötürü kısıtlamalar önemli. Yavaşlayan Çin’in global risk iştahı açısında iyi bir haber olmayacağı aşikar.
ABD tarafında trafik yoğun. Hem makro veri tarafı hem FED tarafı öne çıkıyor. Veri tarafında tüketici güveni beklentilerden ve geçen aydan daha iyi geldi. Mevcut sıkılaştırmaya rağmen tüketicinin hala iyimser olduğu mesajı alınmış oluyor. Tam buradan FED’e döndüğümüzde ise Bullard’ın şahin sözleri dikkat çekiyor. Piyasa FED’i hafife alıyor, 2023’te de faiz artışları devam edebilir cümleleri son iki gün piyasaları rahatsız ediyor. Powell’ın bu akşam yapacağı konuşma dikkat çekici olabilir. Başkan bizim saatimizle 21:30’da konuşmaya başlayacak. Yeni, farklı sözler piyasalarda hareket yaratabilir.
Ana resimde FED yavaşlayacağı iyimserliği sürüyor. Ama haber akışı yoğun ve risk iştahı aleyhine gelen haberler söz konusu iyimserliği gölgeliyor. Kaldı ki iyimserliğin etkisi de doğal olarak zaman içinde azalmak durumunda.
Küresel yatırımcıların son günlerdeki farklı, zıt haberlerden ötürü risk iştahı azalması yaşadıkları kanaatindeyiz. Azalan iştahın varlıklar arasında da farklı derecelerde oluştuğunu söyleyebiliriz.
Haftaya başlarken Çin, makro veriler, merkez bankası konuşmaları çerçevesinde bir fiyatlama olmasını beklediğimizi ifade etmiştik. Bugün Powell’ın sahne alması önemli olabilir diye düşünüyoruz. Haftanın devamında ABD tarafında tarım dışı istihdam, özel sektör istihdam, Bej Kitap, tüketici güveni dikkat çeken veriler. Avrupa’da ise veri tarafında TÜFE, ÜFE ve Lagarde’ın konuşması takip edilecek.
Dün ABD borsaları karışık kapandı, sınırlı değişimler oldu. Avrupa borsaları da benzer havada idi. Tahvil faizleri ABD’de ve diğer gelişmiş ülkelerde hafif yukarı geldi. Kıymetli madenler değer kazandı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da iştah biraz karışık. Çin hafifi, Hong Kong yüzde yarımın üzerinde artı. Japonya yüzde çeyrek eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,73%, Dolar Endeksi 106,5, ons altın 1.753 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dünü Borsa yüzde 1’e yakın primle kapandı. TL Tahviller alıcılı seyretti; kısa taraf biraz alıcılı olan taraftı. Eurobond birim fiyatları sınırlı primlendi. TL ise günü yatay tamamladı.
Veri trafiği yoğun değil. Bugün 3Ç büyüme verisi açıklanacak.
Usd/TL: Son günlerde gelen haberler piyasaların yönünü bozmaya devam ediyor. Yatırımcıların iştahı gün içinde dalgalı seyir izliyor. Ayrıca varlıklar arasında ayrışma da oluşuyor.
FED’den Bullard’ın piyasaların FED’i yeterince fiyatlamadığını ifade etmesi ayrıca faizin zirvesi için 5-7% aralığına işaret etmesi Pazartesi’nden sonra Salı günü de etki yarattı.
ABD’de açıklanan tüketici güveni beklentilerin üzerinde, geçen aya paralel geldi. Ekonomik canlılığın sürdüğü sinyali verdi.
Bugün FED başkanı Powell’ın konuşması piyasalar için kritik olabilir. Başkan FED’in patikası hakkında güncel görüş hakkında bilgi verebilir.
Çin’de vaka sayılarındaki artış sürüyor. Salgınla mücadelede Çin yönetimi kısıtlamaları biraz gevşeteceği sinyalini verdiler.
Kur bu sabah 18,64 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: TL tahvillerde canlı alıcı yapı devam ediyor. 2 ve 10 yıllık gösterge tahviller tek hane sınırına iyice yaklaştılar.
İştahı canlı tutan regülasyonlar. Böylece kurumsal taraf regülasyonlarla tahvil tarafında alıcı olmaya devam ediyor.
Global tarafta ise risk iştahının azalması ile tahvil faizleri biraz yükseliş kaydettiler.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 56 baz puan düşüşle %10,65 ve 4 baz puan düşüşle %10,80 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 4,750 üzerindeki hareketleri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren BIST 100 Endeksi, ara hedef noktası olarak izlediğimiz 4,950 seviyesini test ediyor.
Günü % 0.80 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, seans içerisinde 4,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 4,750 üzerindeki hareketlerde piyasadaki yükseliş eğilimi etkisini sürdürecektir. Bu durumda yeniden test edilen 4,950 ara hedefini aşma denemelerinin devam edeceğini düşünüyoruz. 4,950 üzerindeki hareketler ise piyasada sırasıyla 5,000, 5,100 ve 5,200 seviyelerini hedefleyecek yükseliş trendinin devamını getirecektir.
4,750 altındaki olası hareketlerin ise piyasada zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu kapsamda bu seviyenin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.
Eur/Usd: Çin yönetimi salgınla mücadelede sınırlı bir gevşeme adımı atacağını açıkladı. Yaşlıların daha fazla aşılanması sağlanacak. Ancak bu karar protestoları bitirecek mi sorusu cevap bekliyor. Bir de vaka sayılarının yüksek seyri halinde gevşeme devam edebilir mi sorusu da cevap bekleyenler arasında. Biz bugüne dönelim. Çin yönetimi gevşeme adımı atmış oldu. Piyasalar için sınırlı olumlu değerlendirilebilir. Bu sabah Çin’de açıklanan imalat PMI ve imalat dışı PMI verilerinin beklentilerin ve geçen ayın altında kaldığını belirtelim. Yani piyasaların korktuğu ‘Çin yavaşlayabilir’ endişe sinyali olduğunu söyleyebiliriz.
ABD tarafında ise ekonomik başlığı altında yoğun trafik söz konusu. Dün açıklanan tüketici güveni beklentilerden biraz iyi geldi. Şu ana kadar yapılan sıkılaşmanın tüketici üzerinde baskılayıcı belirgin etkisi oluşmuş gözükmüyor. Pazartesi’nden beri FED-Bullard’ın sözleri piyasaları etkiliyor.
Bugün FED başkanı Powell’ın konuşması önemli ve kritik (saat 21:30). Yine Bej Kitap günün diğer kritik verisi olabilir.
Bu sabah 1,036 seviyesindeki paritede 1,032 ve 1,03 seviyeleri gün içi destek; 1,039 ve 1,043 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: BOE başkanı Bailey ‘tahvil piyasasının tam olarak normale dönmediğini’ ifade etti. Truss döneminde türbülansın etkilerinin sürdüğünü söylemiş oluyor. Banka, o günlerde satın aldığı tahvilleri bu hafta satacağını açıklamıştı.
Gpb kanadının çok anlatacak, Gbp fiyatı etkileyecek veri akışı olduğunu söylemeyeyiz. Ancak Usd tarafında trafik yoğun. Makro veri, FED konuşmaları takip ediliyor. FED tarafında Bullard şahin sözler söyleyip piyasayı biraz baskıladı. Bugün ise başkan Powell konuşacak. Konuşma saat 21:30’da. Başkan farklı, yeni bir şey söylerse etkisi çok olabilir.
Çin yönetimi salgınla mücadele için sınırlı gevşeme sinyali verdi. Ama yüksek seyreden vaka sayıları yüksek kalmaya devam ederse sürecin nasıl yönetileceği önem arz edebilir.
Bu sabah 1,199 seviyesinde bulunan paritede 1,195 ve 1,192 seviyeleri gün içi destek; 1,204 ve 1,207 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın: Dün ons altın yüzde 1’lik, gümüş ise yüzde 2’lik bir bantta hareket etti. Korunması gereken kritik gördüğümüz seviyelerin üzerinde kalmayı başarıyorlar. Altında 1.745-1.750 Usd bölgesi, gümüşte ise 21-21,3 Usd bölgesini önemli olarak değerlendiriyoruz.
Çin yönetimi salgınla mücadelede sınırlı gevşeme kararı aldı. Yaşlıların daha fazla aşılanması hedefleniyor. Protestoların bitip bitmeyeceği ise mühim. Yönetim güç kullanılacağını açıkladı. Bu sabah Çin imalat ve imalat dışı PMI veriler geldi. Her iki veri de yavaşlama sinyali içeriyor. Dolayısı ile Çin ekonomisi sıfır vaka yaklaşımının sürmesi halinde daha da yavaşlamaya hazır gibi gözüküyor.
Bugün FED’den Powell konuşacak. Başkanın konuşması 21:30’da başlayacak. Piyasalar için kritik olduğunu düşünüyoruz. Lakin yeni, farklı sözler hareket yaratabilir.
Bu sabah 1.754 Usd seviyesindeki ons altında 1.745 ve 1.738 Usd seviyeleri gün içi destek 1.761 ve 1.767 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond: Gelişmiş ülke tahvilleri dün yükseliş kaydetti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,73% seviyesine erişti.
Dün AB’de açıklanan enflasyonlar Kasım ayında enflasyonun düşüş kaydettiğini ortaya koydu. Örneğin Alman TÜFE verisi 10% seviyesine indi. Enflasyon ABD’de birkaç aydır düşüyor. AB’de de düşmeye başlaması enflasyon endişelerinin azalmasını sağlayabilir.
Lagarde zirve daha görülmemiş olabilir dedi. Bakalım Powell bugünkü konuşmasında neler söyleyecek. Başkanın yeni, farklı sözler sarfetmesi hareket yaratabilir.
Türkiye eurobondlarında ve CDS’inde globaldekine benzer olumlu tarafa seyir izliyor. CDS Temmuz ortasından bu yana 370 bp aşağı gelmiş durumda.
Türkiye 5 yıllık CDS dünü 533 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 10-14 cent; uzunlarda 36,48 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,08%, 8,05% ve 9,03% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.