Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda 06-07 Kasım tarihinde yapılacak FED toplantısı öncesinde gözler bu Cuma açıklanacak olan ABD istihdam veri setinde olacak. FED öncesi diğer kritik parametre ise 5 Kasım ABD başkanlık seçim sonuçları.

 

Hatırlanacağı üzeri son FED toplantısında iş gücü piyasasında beklenenden fazla görülen soğuma sonrasında FED faiz indirim sürecine 50 baz puanlık bir adımla başlamış bundan sonraki süreçte ise ‘istihdam odaklı’ yaklaşım sürdüreceğinin mesajlarını vermişti. Eylül ayında güçlü istihdam raporu ve beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verisi sonrasında FED üyelerinden faiz indirim patikası için daha temkinli açıklamaların geldiğini görüyoruz.

 

Son gelen güçlü makro veriler ABD ekonomisinin gücünü teyit ederken, diğer taraftan yaklaşan başkanlık seçimleri ve adayların uygulayacağı politikalar, FED faiz indirim patikasının şekillenmesi adına önemli olacaktır. ABD Başkanlık seçimine doğru zaman daralırken, anket sonuçları fiyatlamaların seyrini belirlemeye devam ediyor. Anketlerde Trump’ın az bir farkla yarışı önde götürmesi, Cumhuriyetçi adayın uygulayacağı ticaret politikaları (gümrük tarifelerinin artması, gevşemeci makro politika adımları) enflasyon endişelerinin artmasına neden oluyor. Bu beklentiler ile birlikte ABD tahvil talebi düşerken, dolar talebinin gücünü koruduğunu görüyoruz.

 

Bu hafta ABD tarafında iki veri ön planda olacak. Perşembe günü açıklanacak FED’in favori enflasyon göstergesi Çekirdek PCE (beklenti: %2.6 önceki: %2.7) ve Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam veri seti. Son gelen eylül ayı tarım dışı istihdam verisi 150 binlik piyasa beklentisinin üzerinde 254 kişi artış kaydetmiş ve güçlü gelen veri sonrasında piyasada FED faiz indirim beklentileri azalmıştı. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon ve istihdam piyasasıyla ilgili iki rapor faiz kararında belirleyici olabilir. Güncel durumda FED'in kasım toplantısında %99 ihtimalle 25 baz puan, aralık toplantısında da %75 ihtimalle 25 baz puan olmak üzere toplamda 50 baz puan faiz indirim fiyatlanıyor. Bu toplantıda FED’in 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğini ve fakat makro verilerin güçlü seyrine devam etmesi halinde aralık ayı toplantısını pas geçebileceğini düşünüyoruz.

 

Asya tarafında, yarın Japonya Merkez Bankası’nın gerçekleşecek toplantısında faiz oranlarında değişime gidilmesi beklenmiyor. BOJ'un ilerleyen sürece dair yapacağı yönlendirmeler ve faiz artırımına ilişkin vereceği mesajlar önemli olacak.

 

Bugün piyasalar da hem Avrupa hem Amerika da 2024/3Ç’e ilişkin i büyüme verileri açıklanacak. AB - 3Ç GSYİH (beklenti: %0.8 önceki: %0.6), ABD - 3Ç GSYİH (beklenti: %3.0 önceki: %3.0). İş gücü öncü verilerinden ABD özel sektör istihdam verisi de yakından takip edilecek. ABD - ADP Özel Sektör İstihdam (beklenti: 98.000 önceki: 143.000).

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,2 bandında artı. Asya piyasalarında Çin %0,9 civarında, Hong Kong %1,9 civarında eksi, Japonya %1,2 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 2.778 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, bugün ekonomik güven endeksi ekim ayı verisi açıklanacak. dış ticaret dengesi, imalat PMI haftanın diğer önemli verileri. Cuma günü , uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P tarafından, Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne yönelik değerlendirme raporunun yayınlanması bekleniyor. Piyasa da genel beklenti not görünümünün artacağı yönünde.

 

Cuma akşamı kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin kredi not değerlendirmesi yapması bekleniyor. Piyasada genel beklenti not artırımı yönünde şekilleniyor. Bizce kredi notu görünümü kritik konu. S&P kredi notu gözden geçirmesinin sonucu ‘not artışı ve pozitif görünüm olursa’ heyecan yaratabilir.

 

 

 

 

Usd/TL:

Dolar haftaya güçlü başladı. ABD seçimlerinin yaklaşması ve belirsizliğin devam etmesi dolar talebinin gücünü korumasını sağlıyor.

Bu hafta makro veri tarafı kritik. ABD’de aylık istihdam veri seti açıklanacak. Diğer yandan FED’in önemsediği kişisel tüketim harcamaları endeksini karşılayacağız.

Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi’nin (DXY) mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103 -105,5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.

İç tarafta, ekonomik güven, dış ticaret dengesi, imalat PMI haftanın verileri.

TCMB sıkı para politikası uygulayarak, iç talebin soğumasını ve talep yönlü fiyat artışını sınırlandırmak istiyor. Aynı zamanda uygulanan politikayla birlikte rezervlerini de güçlü konuma getirdi. Kasım başında alacağımız ekim enflasyon verisinin kazanımları görmek açısından önemli olacağını düşünüyoruz.

Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P not değerlemesi yapması bekleniyor. Piyasada genel beklenti not artırımı yönünde şekilleniyor. Kredi notu görünümü bizce kritik konu. Pozitif sonuç piyasayı olumlu etkiler diye düşünüyoruz.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,29 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Kasım ayı borçlanma programını yarın karşılayacağız. Bir önceki stratejiye göre Kasım ayında toplam 119,9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 182,2 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktaydı.

TCMB tarafından uygulanan sıkı para politikasıyla beraber net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralması devam ediyor. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P not değerlemesi yapması bekleniyor. Atılan adımların somut neticesi olarak piyasada genel beklenti not artırımı yönünde şekilleniyor.

Mevcut durumda TCMB enflasyonla mücadelede şahin tavır içinde. Enflasyonda düşüş olması halinde şahin politikanın gevşeme kaydetmesi bekleniyor. Kasım ayının başında açıklanacak olan ekim ayı enflasyon verisinin kritik önemde olduğunu düşünüyoruz.

Globalde, FED’in faiz gevşetme döngüsü hızını azaltabilir. Bu ise tepki içindeki tahvil faizlerinin biraz daha yükselmesine en iyi ihtimalle mevcut seviyelerine tutunmalarına yol açabilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay seyir ile %42,98 ve 8 baz puan azalış ile %30,23 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Piyasada 8,650 desteği üzerinde oluşan tepki alımları devam ediyor... Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketini sürdüren piyasada, geçtiğimiz hafta ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 8,650 seviyesini koruma çabasının tepki yükselişi oluşturduğunu gözlemliyoruz. Pazartesi günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tek işlem seansında %0.42 oranında değer artışının gerçekleştiği piyasada, kısa işlem haftasında yaşanacak geri çekilmelerde 8,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,650 üzerindeki hareketlerde bir üst direnç olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Tepki alımlarını kısa vadeli taban oluşumu açısından önemli olarak değerlendirdiğimiz piyasada, yukarı atakların güç kazanması için ilk önemli direnç olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin aşılması gerekiyor. Bu durumda kısa vadeli ana direnç olarak izlediğimiz 9,200 ve trend direnci olarak izlediğimiz 9,500 seviyeleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerde 8,650 desteğinin önemini koruyacağı piyasada, bu seviye üzerindeki hareketleri şu aşamada tepki yükselişinin devamı yönünde izliyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

ABD ekonomisi, Avrupa ekonomisine kıyasla güçlü görünüm sergiliyor. Bu hafta ABD tarafında açıklanacak olan TDI verisi paritenin seyri açısından önemli olacak.

Diğer taraftan ABD başkanlık seçim süreci ve belirsizliklerin artması, Cumhuriyetçi aday Trump’ın enflasyonist etkiler doğurması beklenen seçim vaatleri dolar talebini artırıcı bir diğer neden olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa ekonomilerinde görülen daralmanın derinleşmesi ve bu çerçevede Avrupa Merkez Bankası’nın güvercin tutumu da parite tepki hareketlerinin sınırlı kalmasına neden oluyor.

Japonya seçimlerinde iktidar kayıp yaşıyor. Çoğunluk sağlamadı, ülkede iktidar yarışı olması bekleniyor. 31 Ekim Perşembe günü Japonya Merkez Bankası’nın gerçekleşecek toplantısında faiz oranlarında değişime gidilmesi beklenmiyor. BOJ'un ilerleyen sürece dair yapacağı yönlendirmeler ve faiz artırımına ilişkin vereceği mesajlar önemli olacak. Yaşanan gelişmelerin Dolar Endeksi(DXY) de JPY payı göz önüne alındığında önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir. 105,5 seviyesinin yukarı kırılması ise dolar talebinin hızlanmasına neden olabilir.

Bu sabah 1,081 seviyesindeki paritede 1,076 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,083 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Paritenin seyri gelecek makro verilerin gücüne bağlı olacak. Paritede ‘ajanda yoğunluğu’ ABD tarafında. İngiltere tarafında enflasyonla mücadelede kat edilen mesafenin fazla olması, BOE üzerinde faiz indirim beklentilerinin artmasına neden oluyor. Dolar haftaya güçlü başlıyor. Bu hafta ABD istihdam verileri haftası. Cuma günü tarım dışı veri seti açıklanacak.

Dolar Endeksi direnç seviyesine erişti. Bir süre bu civarda zaman geçirebilir (103,8-105,5).

Bu sabah 1,30 seviyesinde bulunan paritede 1,295 ve 1,291 seviyeleri gün içi destek; 1,305 ve 1,308 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

Bu hafta ABD istihdam verileri haftaya yön verecek. Dün açıklanan ABD Çalışma Bakanlığı, eylül ayına ilişkin JOLTS açık iş sayısı verilerini açıkladı. Buna göre, ülkedeki açık iş sayısı, eylülde bir önceki aya kıyasla 418 bin azalarak 7 milyon 443 bine geriledi. Bugün ADP özel sektör istihdam, Cuma günü aylık istihdam veri seti açıklanacak. Perşembe günü kişisel tüketim harcama endeksi PCE’yi karşılayacağız.

ABD seçim belirsizliğinin artması, ABD'de seçimlerin ardından hazine harcamalarının yükselmesi ihtimalinin enflasyona dair endişe oluşturmasıyla altın talebi canlı kalmaya devam ediyor.

Teknik olarak ilk etapta 2700 Usd seviyesi üstünde 2.900 Usd kuvvetli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sabah 2.778 Usd seviyesindeki ons altında 2.758 ve 2.742 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.780 ve 2.811 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın dördüncü çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 565 milyar dolardan 546 milyar dolara düşürdü. Aralık sonu nakit dengesinin 700 milyar dolar olacağı tahminine yer verilen açıklamada, borçlanma öngörüsünün Temmuz'da duyurulan tahminden 19 milyar dolar düşük olduğu aktarıldı.

ABD'de seçimlerin ardından hazine harcamalarının yükselmesi ihtimalinin enflasyona dair endişe oluşturmasıyla yüzde 4,19 seviyesinde güç toplayan ABD 10Y tahvili, yüzde 4,45-4,50 bölgesine erişmek isteyebilir. Bunun içi bu hafta açıklanacak ABD istihdam verileri destek sağlamalı.

İç tarafta, enflasyon ve enflasyon beklentileri katı. Orta Doğu’da tansiyonun biraz düşmesi bize olumlu yansıyabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüksek seyretmesi ise lokal tarafta baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Cuma günü S&P kredi notu gözden geçirmesinin sonucu ‘not artışı ve pozitif görünüm olursa’ heyecan yaratabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -3 ile +1 cent; orta vadelilerde +8 ile +11 cent; uzunlarda +16 ile +17 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,96%, 6,86% ve 7,93% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş