ABD, İngiltere, Japonya merkez bankalarını para politikası kararları öncesi piyasa temkinli olmayı tercih ediyor. İster ayrı ayrı beklentilere bakalım ister topluca net bir konsensüs hali oluşamıyor. FED bu noktada biraz daha net tahmin yapılabilir halde. Diğer ikisi bulanıklığı daha çok yaratıyorlar.
FED için Eylül ayı faiz indirim beklentisi neredeyse yüzde 100 oranında satın alınmış durumda. Son zamanlarda yavaşlama sinyali veren ABD makro verileri ve güvercin konuşan FED yetkilileri Eylül beklentisini oluşturdu. Piyasanın diğer bir tahmini ise yıl sonuna kadar 2 hatta 3 faiz indirim yapılacağı yönünde (2x25 ya da 3x25 baz puan). FED’in ilk faiz indirimi için sinyal vermesi daha olası. Ancak yılın tamamını kapsayacak bir sinyal vermesi kolay değil. Hem daha geçen ayki toplantıda 2024 için 1 faiz indirimi sinyali verdi hem de dataya bağlı politika ürettiği için şimdiden yönlendirme yapmak istemeyebilir.
İngiltere merkez bankası BOE’nin faiz indirmesi mümkün görülüyor. Ama bir konsensüs hali bulunmuyor. Politika faizi yüzde 5,25, son enflasyon verisi ise yüzde 2 seviyesinde. Bu iki veri faiz düşmeli diyor ama hizmet sektöründe enflasyon dirençli bir de ücretlerin artış hızı düşmüş değil. Toplam 9 üyeli para politikası kurulundan nasıl bir sonuç çıkacak ve üyeler arasında nasıl bir fikir birliği-ayrılığı aritmetiği oluşacak merak konusu.
Japonya’da ise merkez bankası BOJ, sıkılaşma yolunda ilerliyor. Daha önceki bültenlerimizde ‘klasik şahin merkez bankası refleksi beklemediğimizi’ ifade etmiştik. Zira Japonya’da yüksek maaş artışları yapıldı, enflasyon kıpırdanma oluştu ama toplumun harcama istediği coşkun değil. Halkın tasarruf isteği yüksek. Bu alışkanlık, maaşların artırılması ile istenen sonuca mani oluyor adeta. BOJ, şahinliğini faiz artışı ile gösteremese de tahvil alım tutarını düşürerek gösterebilir. Bu noktada ise ne kadar azaltacağı önemli.
FED Eylül’ü işaret eder mi yoksa yakın zaman deyip Eylül sonrası da olabilir şüphesi yaratır mı? İngiltere MB faiz indirir mi, üyeler arasındaki fikir ayrılığı nasıl oluşur? Japonya MB faiz artırır mı yoksa tahvil alımını azaltır mı? Bu sorulara çok net yanıt verilememesi piyasa risk iştahını azaltıyor. Yatırımcılar bekle-gör moduna geçiyor.
ABD Hazinesi Temmuz-Eylül net borçlanmasını 740 milyar Usd’ye indirdi. Önceki tutar 847 milyar Usd idi. Daha az borçlanma tahvil piyasasını alış yönlü destekler diye düşünüyoruz. Bütçe dengesi için payı çok düşük olsa da olumlu etki yarattığını söyleyebiliriz. Haber ABD tahvil faizleri için düşüş anlamına gelebilir. Dolar’ın lehine hava yaratabilir.
Bugün Microsoft, yarın Meta, Perşembe Apple ve Amazon 2Ç finansallarını açıklayacak. Sonuçlar piyasa risk iştahını etkileyebilir. Daha çok borsalarda süren ‘rotasyon’un derinliği-süreci açısından önemli.
Orta Doğu’da tansiyon bir miktar düştü. Daha doğrusu artmadı. Petrol ve altın geri çekiliyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,20-0,40 civarında eksi. Asya piyasalarında da endeksler satıcılı. Hong Kong %1,3 civarında, Japonya %0,7 civarında, Çin %0,5 civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,18, Dolar Endeksi 104,6, ons altın 2.383 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, gri liste, Moody’s not artırımı beklentileri realize oldu. Mevcutta bir beklenti bulunmuyor. O yüzden iç varlıklara yönelik momentum biraz zayıf seyrediyor. Genel çerçevede olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Meclis’ten geçen vergi paketi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 30 milyar Usd tutarındaki teşvik paketi ekonomi alanındaki son haberler.
Veri tarafında yarın Hazine Ağustos borçlanma takvimini duyuracak. Perşembe imalat PMI verisi açıklanacak.
Usd/TL:
Yarın akşam açıklanacak FED faiz kararı öncesi yatırımcılar biraz temkinli tarafa geçmeyi tercih ettiler. Dolar talebi biraz arttı. Diğer yandan ABD Hazinesinin tahvil satış rakamını düşürmesi de Usd için destekleyici oldu.
Bu hafta ABD ajandası yoğun. Bir yanda istihdam odaklı veri akışı diğer yanda FED faiz kararı fiyatlanacak.
Dolar Endeksi için 104,5 seviyesi yatay bant direnci olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah 104,6 civarında işlem görüyor. Direncin üzerinde 105 ilk hedef olabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci TL lehine sonuçlar üretmeye devam ediyor. Biz TL’nin avantajlı durumunun süreceğini düşünüyoruz.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,06 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma programını yarın açıklayacak. Geçen ay sonu açıklanan programda Ağustos ayı için 114,3 milyar TL itfa karşılığı 169,2 milyar TL borçlanma planlanmıştı.
Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını veriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentileri öngörülen seviyeleri inene dek bunun devam edeceği ifade ediliyor. Bu sebeple TL faiz bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. Faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalınıyor. Oluşan resim tahvil alıcısını acele etmemeye itiyor.
Globalde, yarın akşam FED faiz kararını açıklayacak. Eylül ayı faiz indirimi için işaret edilecek mi sorusu kritik. Piyasa Eylül’de indirim olacak görüşünü benimsemiş durumda. Tahvil faizleri düşüş eğilimini koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 12 baz puan artış ile %42,23 ve 16 baz puan artış ile %28,22 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
11,000 ara direnci altında aşağı baskı devam edecek ... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki seyrin 11,250 hedef direnç noktasını aşma denemelerinde başarısız kalmasıyla birlikte piyasada geçtiğimiz hafta başlayan aşağı hareket sürüyor. Haftanın ilk işlem gününü -%1.45 oranında değer kaybıyla 10,733 puandan tamamlayan piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Piyasada gün içerisinde 11,000 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 11,000 direnci altındaki seyrin sürdüreceği aşağı baskının ise ilk etapta 10,700 olmak üzere 10,500 ve 10,250 seviyelerini hedefleme riskinin devamını getireceğini düşünüyoruz. Şu aşamada 22 Temmuz tarihinde başlayan aşağı hareketin devam ettiği ve henüz kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, yeniden yukarı atak için 11,000 ara direncinin aşılması gerekiyor. Geri çekilmelerde ise destek noktalarını olası taban oluşumu için yakından izliyoruz.
Eur/Usd:
ABD Hazinesi’nin tahvil arz tutarını düşürmesi Usd lehine fiyatlama sağladı. FED öncesi pozisyon ayarlaması da Dolar Endeksi talep yarattı.
Eylül ayında faiz indirimi olacak mı? Piyasa bu soruya evet yanıtı veriyor ve bunu satın almış durumda. Yılın sonuna kadar olan dönemde ise toplamda 2-3 faiz indirimi olabilir görüşü fiyatlanıyor.
Yarın akşam FED’in yaklaşımı göreceğiz. FED piyasa beklentisini karşıladığı ölçüde risk iştahı olumlu olabilir. İlk adım Eylül ayı indirimi. İkinci adım yılın tamamı için toplam indirim sayısı. İkinci adım için bugünden bir sinyal vermesi kolay değil. İlki için sinyal vermek daha kolay.
Mevcut şartlarda yavaşlayan ekonomik aktivite, düşen enflasyon, zayıflayan istihdam elde var. Bu resim FED’e güvercin olma alanı tanıdı. Bunu faiz indirimi ile taçlandırıp taçlandırmayacağı önemli.
Bugünden başlayarak ABD istihdamına dair veri akışı olacak. Bugün JOLTS açık iş sayısı, yarın ADP özek sektör istihdamı, Perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve nihayet Cuma aylık istihdam veri seti açıklanacak.
Avrupa’da bugün 2Ç büyüme, yarın TÜFE verileri açıklanacak.
Dolar Endeksi (DXY) 104,5 seviyesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Bu seviyeye kadar olan atakları şimdilik tepki hareketi olarak takip ediyoruz. Endeks bu sabah itibari ile 104,6 seviyesinde ve eşiğin üzerinde. Eşik üzerinden kalıcılık 105 seviyesini mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,083 ve 1,078 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,094 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Faiz indirimi çok net olmasa da ihtimal dahilinde. Diğer konu ise para politikası komite üyeleri arasındaki fikir birliği-ayrılığı. Paritenin diğer yakasında ise FED’in vereceği sinyal bekleniyor. Cuma günü ise ABD istihdam veri setini karşılayacağız.
Dolar Endeksi 104,6 seviyelerinde. 104,5 direnç olarak izliyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık 105 seviyesinin mümkün kılabilir. Ajanda yoğun. Bu haftanın kapanışı sinyal verebilir.
Bu sabah 1,285 seviyesinde bulunan paritede 1,281 ve 1,278 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,294 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Kıymetli madenler için resim, Dolar’ı ve ABD tahvil faizlerini baz aldığımızda olumlu olarak tanımlanabilir. Bu noktada FED’e dair oluşan ılımlı beklentilerin (esasında bunda FED’in güvercin mesajları zemini oluşturdu) payı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bir konu ise jeopolitik. Orta Doğu’daki gelişmeler güvenli liman talebi yaratıyor.
Ajandada FED ve ABD istihdam verileri dikkat çekiyor. Yarın akşam FED piyasaya istediğini (Eylül’de faiz indirimi) verirse ve ABD istihdamı yavaşlarsa haftanın en ideal karışımı oluşmuş olur. Birinden biri eksik olursa duruma göre mevcut fiyatlama hali sürebilir. Hiçbirinin olmaması ise en tatsız senaryo.
Dün iyi geçti. Bugün ise zayıf başlıyor. Hem Dolar biraz güçlü, hem Orta Doğu’da tansiyon biraz azaldı. Altın dünün kapanışı civarında işlem görüyor.
Altın 2.275-2.440 Usd bandına geri girmiş durumda. Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık (önce bandın üzerine çıkması gerek) sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.
Bu sabah 2.383 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi son ayların en düşük seviyelerinde FED kararını bekliyor. Hazine ihaleleri başarılı geçti. Diğer yanda Hazine tahvil ihraç tutarını azalttı. Tahvil faizlerinde aşağı yön olası olmaya devam ediyor. Yarın FED’in vereceği mesaj önemli. Faiz indirimi sinyali tahvil faizlerinde düşüşü sürdürebilir. Cuma ise ABD istihdam veri seti açıklanacak.
İç tarafta, ajandanın boş oluşu (bir beklenti yok) momentumu azaltabilir. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Bir sonraki hedefimiz ise 210-220 civarı. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 263 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 1-4 cent; uzunlarda 10-11 değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 6,02%, 6,95% ve 7,85 oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.