Dün finans piyasalarının iki merkezi kapalı idi. ABD ve İngiltere piyasaları bugün açılacak. Dün açık olan yerlerde katılımın ve hacmin az olduğu bir gün yaşandı.
Ajandaya baktığımızda ABD bütçe limitini kenara bırakırsak FED faiz kararının yaklaştığını görüyoruz. Öncesinde açıklanacak makro veriler kararın nasıl olacağına dair sinyal verebilir. Tabii bu sinyaller piyasa için de üretilmiş olacak. Makro verilerde ilk önemli durak bu Cuma günü açıklanacak ABD aylık istihdam verisi. Güçlü veri gerginlik yaratabilir, risk iştahını baskılayabilir. Zayıf veri ise havanın yumuşamasını sağlayabilir. Zira verilere göre fiyatlama - verilere göre karar alma sürecindeyiz.
Tabii denkleme ABD bütçe tavanı sorununu dahil ettiğimizde dalgalanma boyutu artabilir. Sorun çözülürse sınırlı etki ile geride bırakılmış olacak. O zaman makro veri, FED gibi konuları konuşacağız. Sorun çözülmez ise ABD’nin temerrüde düşmesini, resesyonu konuşabiliriz. Çarşamba günü bütçe artışının yasal sürece girmesi bekleniyor. Şu an umutlu bir bekleyiş var. Ancak mutlak çözülür diyemiyoruz. Yani risk hala var.
ABD ve İngiltere kapalı idi. Tahvil faizleri biraz gevşedi. Para piyasaları ve kıymetli madenler yatay seyretti.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarı artı. Asya borsaları negatif. Japonya yüzde çeyrek, Çin yüzde yarımın üzerinde, Hong Kong yüzde bire yakın eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,75%, Dolar Endeksi 104,2, ons altın 1.942 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün borsa yüzde 4 yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta biraz düştü; uzun tarafta yatay kapandı. Eurobond fiyatları yatay-hafif alıcılı idi. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ekonomi yönetiminde kimin direksiyona geçeceğinin netleşmesi bekleniyor. Yeni bakanlar kurulunun bu Cuma açıklanabileceği speküle ediliyor. İsimler netleştikten sonra, ekonomi yaklaşımın nasıl olacağının da netleşmesi bekleniyor. Lokal varlıklar bunu bekliyor.
Bugün ticaret dengesi, Çarşamba 1Ç büyüme, iç borçlanma takvimi, Perşembe S&P imalat PMI verileri açıklanacak.
Ekonomik güven endeksi önceki veriye göre artış kaydetti (103,2).
Usd/TL:
Global piyasalar dün sakin bir gün geçirdi. ABD ve İngiltere piyasaları kapalı idi. Bugün açılacaklar. Gündemde ise ABD borç limit sorununun çözülmesi, makro veriler ve FED Haziran toplantısı yer alıyor.
Global risk iştahının olumlu çaba içinde olmasını bekliyoruz. Ancak mevcut haber akışı Usd’ye avantaj sağlıyor. O yüzden Dolar Endeksi’nin 104 seviyesinin üzerinde kalacağını düşünüyoruz.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası gözler yasal takvimin (kesin sonuçların açıklanması, yemin etme, mazbata teslimi…) işlemesi ve seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusunun netlik kazanmasında.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 20,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 20,10 ve 20,00; yukarıda 20,25 ve 20,40 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
TL tahviller de diğer lokal varlıklar gibi ekonomi yönetimini bekliyor. Bu hafta yeni kabinenin netleşmesi bekleniyor. Sonrasında ise izlenecek yolun açıklanmasını. Tahvil faizleri de bu yola göre tepki üretebilir.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizleri belli seviyeye yükseldi. Bütçe tavanı sorununun çözüme yakın olduğu algısı ve FED’in Haziran toplantısında faiz artışı yapılacağına dair beklentiler ön planda.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 69 baz puan düşüşle %10,43 ve yatay %9,09 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki alımlarının ilk önemli direnç noktası olarak 4,900 seviyesini izliyoruz ...
Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı seyrin önemli destek noktası olarak izlediğimiz 4,400 seviyesini korumayı başardığı piyasada, Cuma günü başlayan tepki yükselişinin sürdüğünü gözlemliyoruz.
Haftanın ilk işlem gününü %4.1 oranında değer artışıyla 4,768 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 4,900 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Son iki işlem gününde güçlenme eğiliminde olan tepki alımlarının kısa vadeli yükselen trend özelliği kazanabilmesi için 4,900 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise bir üst noktada bulunan 5,250 seviyesini hedefleyecek yukarı hareketin etkisini sürdürebileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşündüğümüz piyasada, ilk önemli destek konumunda bulunan 4,600 üzerinde yön yukarı olacaktır. 4,900 seviyesi ise bu kapsamda tepki alımlarının yeni bir yükseliş trendine dönüşmesi açısından kritik bir geçiş noktası olacaktır.
Eur/Usd:
Dün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı idi. Merkezi finans piyasalarının kapalı olması ile finansal varlıklar illikit seyir izledi.
Ajanda, ABD bütçe tavanı sorunu, makro veriler, FED faiz kararı ile oluşmuş durumda. Tavan sorununun çözümü için yarın uzlaşı metninin yarın oylama sürecine girmesi bekleniyor. Onaylanmasının garantisi ise bulunmuyor. Ancak umutlar korunuyor.
Cuma günü ABD istihdam veri seti açıklanacak. Bir gün önce ise özel sektör istihdamını karşılayacağız. ABD istihdamına alınacak sinyaller hem piyasa hem FED için önemli. Zira Haziran toplantısı için kıymetli verilerden biri. FED’in faiz artışı için ne düşüneceğini etkileyebilir.
Dolar Endeksi 104,2 seviyesinde güne başlıyor. Usd bir süre daha fiyatlama avantajını elinde tutabilir. Usd’yi ne zayıflatabilir diye baktığımızda, zayıf istihdam verisi bunu tetikleyebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,066 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,074 ve 1,078 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere piyasaları bugün açılacak. Dün kapalı olduğu için likidite sınırlı oldu. Keza ABD piyasaları da kapalı idi. Bugün katılımın ve hacmin normale dönmesini bekliyoruz.
Ajandada ABD tarafı daha ağır basıyor. Makro veri olarak istihdam verileri öne çıkıyor. Güçlü veri piyasaları gerebilir. FED faiz kararını yükseliş yönünde etkileyebilir. Zayıf gelirse ise bunların tersi yönde etki yapabilir.
Gündemin diğer maddesi ise ABD bütçe limiti sorunu. Bunun bu hafta çözülmesi umuluyor. Aksi halde piyasalar majör bir sıkıntı ile karşı karşıya kalabilirler.
Dolar Endeksi 104 civarında işlem görüyor. Haber akışı Usd lehine fiyatlama sağlıyor.
Bu sabah 1,235 seviyesinde bulunan paritede 1,23 ve 1,225 seviyeleri gün içi destek; 1,238 ve 1,244 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Kıymetli madenler ABD makro verilerini ve FED kararını fiyatlıyor. Tabii gündemde ABD bütçe limiti sorunu da yer alıyor. Limit sorunu bu hafta çözülür diye bekleniyor. Cuma günü ise ABD istihdam verisi karşılanacak. Çözüm ardından zayıf veri ideal koşulu yaratabilir. Bu durumda piyasa iştahı olumlu olabilir. Bir de FED’in faiz artışı yapacağına dair beklentiler azalabilir. Kıymetli madenler için alıcılı piyasa anlamına gelebilir.
Mevcut yapıda kıymetli madenler baskı altında kalabilir. Zira Usd güçlü, tahvil faizleri yüksek.
Bu sabah 1.942 Usd seviyesindeki ons altında 1.930 ve 1.921 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.955 ve 1.969 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
FED’in Haziran ayında 25 bp faiz artışı yapacağına dair beklentiler artıyor. Bu ise tahvil faizlerinin yükselişine yol açıyor. Önce ABD bütçe limiti sorunu ardından ABD istihdam verileri ajandada yer alıyor. Limit sorunu çözülür ve istihdam güçlü gelmez ise en iyi denklem oluşmuş olur bizce. Tahvil faizleri bu durumda gevşeyebilir. Tabi bir de ABD bütçe tavanında anlaşma olmaz ise resesyon endişeleri ile faizler gevşeyebilir. Güçlü istihdam verisi FED’e dair beklentileri iyice şahinleşmesine yol açabilir. Tahvil faizleri için yukarı yönün korunması demek olabilir.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanı seçimi ardından ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağının ve yaklaşımının ne olacağının netleşmesi bekleniyor. Türkiye eurobondları da diğer lokal varlıklar gibi bu sürece odaklanmış halde. 5 yıllık CDS 664 puan seviyesinde. Dün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı olduğu için işlem hacmi çok çok az oldu.
Eurobondlar dün yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -5 ile 0 cent; orta vadelilerde artı 11-12 cent; uzunlarda artı 19-20 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 10,32%, 9,66% ve 9,65% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.