Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yılın son işlem günü.
Noel tatili nedeni ile işlem hacimlerinin zayıf kaldığı yurtdışı piyasalarda pozitif hava korunuyor. Kasım başından beri yıl sonuna kadar beklediğimiz temkinli-olumlu yöndeki risk algısı devam ediyor. Yeni senenin ilk ayında bu hareket devam edecek mi? Ekim ayından beri %16 yükselen S&P endeksi yılı en yüksek seviyeden kapatmaya çalışıyor. Risk barometresi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık faizi yüzde 3,90 altında kapanışlar alarak risk iştahı için yeni bir alan yarattı diyebiliriz. Risk iştahının devam etmesi ise dolar talebini azaltarak, Dolar Endeksi’nde (DXY) kritik destek 101 seviyesi etrafında fiyatlamalara neden oluyor. Reel getirilerde yaşanan azalış ve bunu bağlı olarak Dolar Endeksi’nde görülen güç kaybı, değerli metal altına olumlu yansıyor. Kritik direnç seviyesi 2.070 Usd üzerine çıkmak isteyen altın yılı en yüksek noktada kapatmaya çalışıyor.
FED toplantısı sonrasında güvercin açıklamalar ile destek bulan risk iştahı, daha hızlı ve daha erken faiz indirimi beklentilerini de güçlü tutuyor. Bu hareket devam eder mi? Risk algısında görülen kuvvetli duruş hareketin Ocak ayının bir kısmında daha devam etme olasılığını güçlendirebilir. Sonrasında aşırı alım bölgesine yaklaşan ABD endekslerinde ve tahvillerde bir kar satışı görmemiz muhtemel gözüküyor. Mevcut fiyatlama davranışının sürmesi, ABD’de enflasyon tehdidinin azalmaya devam etmesi ve ekonominin sınırlı güç kaybı yaşaması ile mümkün olabilir. 2024 yılında veri odaklı yaklaşım bize fiyatlamaların devamı için ip uçları sunacaktır.
Avrupa tarafında, 2024 yılında ekonomik verilerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Hali hazırda Almanya başta olmak üzere öncü ekonomik veriler daralma bölgesinde derinleşiyor. Bu noktada gelecek olan ekonomik veriler eğer bu derinleşmenin dip yaptığını gösterir nitelikte olursa yapılacak olan faiz indirimlerinin ekonomik nedenler ile yapılmadığı algısını güçlendirebilir. Veriler daralma bölgesinde derinleşme devam eder ve faiz indirimleri gelir ise resesyon korkuları ön plana çıkabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,4% civarı eksi, Japonya 0,2% civarı eksi; Çin yüzde 0,3 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,84, Dolar Endeksi 101,2, ons altın 2.069 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında ‘döviz’ ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanma istisnası 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı. TL yatırımları cazip kılma stratejisi devam ediyor. Para ve maliye politikalarında izlenen sürece bağlı kalınması lokal varlıklara olan ilginin devamını sağlayabilir diye düşünmeyi sürdürüyoruz.
Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 95,3 iken, Aralık ayında yüzde 1,1 oranında artarak 96,4 değerini aldı.
Yabancı yatırımcıları 22 Aralık haftasında 34 milyon Usd tahvil, 140 milyon Usd hisse senedi alımı yaptı. TCMB’nin açıkladığı söz konusu kayıtlar yabancı ilgisinin sürdüğünü gösteriyor.
Bugün dış ticaret dengesi verisi açıklanacak.




Usd/TL:
Yılın son işlem gününde piyasaları etkileyecek önemli bir veri bulunmuyor. Güvercin FED ve beklenenden erken faiz indirimleri fiyatlaması devam ediyor. Dolar Endeksi (DXY) kritik destek 101 seviyesinde tutunmaya çalışırken, risk iştahının güçlü olması Dolar talebini azaltıyor.
Lokal tarafta, bu hafta majör veri bulunmuyor. Piyasaları hareketlendirecek bir veri bulunmaması, globalde de benzer şartların geçerli olması TL mevcut fiyatlama davranışını sürdürebilir olarak okunabilir.
Ekonomi politikasındaki TL’yi cazip hale getirme hedefi devam ediyor. Hali hazırda devam eden TL fonlar için stopaj avantajının süresi (döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç) 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,50 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,00 ve 28,50; yukarıda 29,70 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Tahvil tarafına son zamanlarda ilgisi artan yabancı yatırımcı yılın son haftasında tatil takvimi nedeniyle sakin. TCMB verisine göre yabancılar geçen hafta 34 milyon Usd tahvil alışı yaptı.
Merkez Bankası’nın sıkılaşması ve mevzuattaki sadeleşme adımları ile tahvil faizleri normalleşti, sıkılaşmada son virajdayız. Tahvil tarafında fiyatlamalar ve pozisyonlanmalar başladı. Bu ise tahvil faizlerinin daha da yükselmesinin önüne geçiyor. Böylece tahvil faizlerinde zirve daha aşağıda ve daha erken oluşabilir görüşümüzü destekliyor. 2024’de TL sabit getirili kıymetler yatırımcılar için iyi getiri sunabilirler. O yüzden cazibelerinin artmasını bekliyoruz.
TCMB’nin politika faizinin zirvesini Ocak PPK toplantısında tayin edeceği kanaatindeyiz. Zirve faiz seviyesi ise 45% olabilir. Sonrasında bekleme aşamasında geçmesini ve faizin platoya oturmasını bekliyoruz.
Globalde, temkinli-olumlu fiyatlama davranışı sürüyor. Bir yandan da yıl sonu etkisi ile düşük hacimler görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 105 baz puan artarak %39,09 ve 29 baz puan artarak 26,45% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,500 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz... Son dönemde oluşan sert satış baskısını ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,200 seviyesinde karşılama çabasında hareketlenen piyasada, dün tepki yükselişinin ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Perşembe gününü tepki alımlarının ardından % 1.87 oranında değer artışıyla 7,396 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, 2023 yılının son işlem gününde 7,500 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin son dönemde oluşan satış baskısından kurtularak yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 7,500 ara direnç noktasının yukarı geçilmesi gerekiyor. Şu aşamada yukarı atakların zayıf kaldığı ve başarısız yükseliş denemelerinin ardından direnç noktalarının aşağı baskı oluşturmayı sürdürdüğü piyasada, seans içerisinde 7,200 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz.




Eur/Usd:
Noel tatili ve yıl sonu etkisi ile işlem hacimleri paritede normalin belirgin altında. Dün Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) en şahin üyelerinden olan Robert Holzmann, 2024’te faiz indirimlerinin ‘garanti’ olmadığını belirtti.
Üyelerden ihtiyatlı yorumlar gelmeye devam ediyor. Merkez bankalarının sıkılaştırmada zirve seviyelere ulaştıklarını düşünüyoruz. Bekle- gör sürecinde faiz indirimlerinin boyutunu ve sıklığını ekonomilerde yaşanan gelişmelerin yön çizeceğini ve merkez bankaları üyelerinin de bu süreci sözlü yönlendirme ile temkinli yöneteceğini düşünüyoruz.
Genel olarak Usd’nin yatay veya biraz zayıf olmasını mümkün görüyoruz. Dolar Endeksi bu çerçevede seyir izleyebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,106 seviyesindeki paritede 1,105 ve 1,102 seviyeleri gün içi destek; 1,11 ve 1,116 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Noel tatili sonrası piyasaya katılımda biraz artış söz konusu. Yeni yılla beraber dinamik normalleşebilir. Fiyatlama davranışının Gbp lehine olmasını bekliyoruz. İngiltere piyasaları tatil nedeniyle erken kapanacak.
İngiltere ekonomisi zayıf. Gelecek yıl seçim yapılacak. O yüzden merkez bankası politikaları ile siyasetçilerin talepleri arasında çatlaklar oluşabilir. Seçim ekonomisi büyümeye yönelik teşvikleri gündeme gelmesine neden olabilir.

Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,273 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,265 seviyeleri gün içi destek; 1,277 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Noel tatilinin geride kalması ve bazı güçlü ABD verilerinin fiyatlamadaki etkisini azalması ile altın kritik 2.070 Usd seviyesinin üzerinde aylık güçlü bir kapanış yapmak istiyor. 2024 senesinin merkez bankalarının faiz indirim senesi, para politikalarında gevşeme senesi olacağını düşünürsek altın bu süreçte pozitif etkilenebilir.
Önümüzdeki dönemde jeopolitik risklerin ortaya çıkması altın için ayrıca hareket alanı yaratabilir.
2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi altında yükseliş için alan açabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.069 Usd seviyesindeki ons altında 2.050 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.070 ve 2.095 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.
       



Eurobond:
Enflasyon tehlikesinin azalması ve FED’in 2024 yılında faiz indirimlerine başlama beklentisi, ABD 10 yıllık faizlerinde aşağı yönlü dengelenme yaşanmasını sağlıyor. ‘Daha hızlı, daha erken’ fiyatlaması devam etmesi halinde, aşağı yönde baskılı seyrin devamı gelebilir. Reel getirilerin azalması risk iştahını destekleyebilir.
ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü dengelenme hareketinin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. CDS düşüşün borçlanma maliyetleri azaltması ile Ocak ayı içinde yeni ihraçlar görebiliriz.
CDS 283 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent arttı; orta vadelilerde 7-8 cent düştü; uzunlarda 15-17 cent düştü. Faizler ise sırasıyla 5,72%, 7,11% ve 7,71% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.