Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda dün ABD'de piyasaların Şükran Günü nedeniyle kapalı olması dolayısıyla düşük hacim görüldü. Piyasa fiyatlamalarında Trump’ın uygulayacağı politikalar ve FED’e yönelik faiz indirim beklentileri ana gündemi oluşturmaya devam ediyor.

 

Makro veri tarafında önceki gün ABD PCE (kişisel tüketim harcamaları endeksi) ve çekirdek PCE de açıklandı. Manşet yüzde 2,3 ile beklenti ile aynı geldi, önceki verinin (%2,1) hafif üzerinde çıktı. Çekirdek de beklenti ile aynı geldi (2,8). Önceki verinin (%2,7) hafif üzerinde çıktı. Çekirdek tarafta katılığın devam ettiği görüldü. Piyasa fiyatlamalarında her ne kadar Cumhuriyetçi ajanda ön plana çıksa da aralık ayında FED faiz indirim beklentilerinin daha çok konuşulmaya başlanacağını düşünüyoruz. Trump’ın ekonomi politikalarının olası enflasyonist etkileri ile ABD ekonomisinin gücünü korumaya devam etmesine bağlı olarak, FED başkanının son söylemlerinden FED’in temkinli bir moda geçtiğini düşünüyoruz. ABD tarafından son gelen güçlü makro veriler FED’in ton değişikliğini destekler nitelikte olmaya devam ediyor.

 

İlk başkanlık döneminde ticarette korumacı politikalar izleyen Trump, yeniden seçilmesi halinde bu politikaların devam sinyalini veriyor. Hatırlanacağı üzere Trump hafta sonu yaptığı açıklamada, başkanlık görevindeki ilk gününde Meksika ve Kanada’dan gelen tüm ürünlere %25, Çin'den ithal edilen ürünlere ise %10 ek gümrük vergisi getireceğini belirterek, uygulamak istediği politikalarda kararlı olduğunu göstermişti.

 

Trump’ın seçilmesi ile birlikte tekrar ABD politikasının ana gündemini ele geçiren ‘ticaret savaşı’ ülkelerin korumacı yaklaşımla yerli sanayiyi geliştirmek, yeni iş kolları yaratmak, dış ülkelere ekstra vergi koyması ve ihracat ürünlerine uygulanan kotayı artırması şeklinde özetlenebilir. Trump’ın uygulamak istediği korumacı politikaların karşı misillemelerle karşılaşması durumunda küresel piyasalarda tedirginlik artabilir. Uygulanacak politikaların hızı ve şiddetinin bu açıdan oldukça önemli olacağını düşünüyoruz.

Belirsizliklerin arttığı bu dönemde haliyle Amerika Merkez Bankası faiz indirim sürecinde aceleci olmak istemeyebilir. Piyasa fiyatlamalarına baktığımız zaman 2025 için faiz indirim beklentilerinin bir miktar törpülendiği görülüyor. Diğer taraftan ABD’nin yeni tarifeler getirme planlarıyla beraber, küresel piyasalarda özellikle paritelerde oynaklığın artmasına neden oluyor.

 

Avrupa tarafında bugün, Euro Bölgesi kasım ayı tüketici enflasyonu verileri açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, son açıklamasında enflasyon tahminlerinin tutması durumunda ??faizlerde daha fazla indirimin gelebileceğini belirtmişti. Gelecek olan enflasyon verileri ECB faiz indirim temposunun hızını belirleyebilir.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri %0,3-0,5 aralığında artı. Asya piyasalarında Çin %1,6, Hong Kong %1,3 civarında artı, Japonya %0,4 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25, Dolar Endeksi 105,8, ons altın 2.658 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, TÜİK verilerine göre Ekim'de dış ticaret açığı, Ekim'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalarak 6,6 milyar dolardan, 5,91 milyar dolara geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayına ilişkin ekonomik güven endeksi yüzde 0,9 oranında azalarak 97,1 değerini aldı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 22 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 45 milyon dolar azalışla 156 milyar 639 milyon dolara geriledi.

 

Geçtiğimiz hafta yabancı yatırımcılar tahvilde net 814 m$, hisse senedinde ise net 272 m$ satış yaptı.

Bugün 3Ç büyüme verisi açıklanacak (beklenti +2,5%).

 

 

 

 

Usd/TL:

Trump’ın seçilmesi sonrasında ‘güçlü dolar’ teması hız kaybetse de devam ediyor. Bu hafta FED üyelerinden karışık sinyaller gelmeye devam etti. Aralık ayı için üyelerin açıklamalarında netlik görülmüyor Trump’ın uygulamak istediği politikalar ile birlikte ABD’de de FED'in öngördüğü zaman diliminde enflasyonun istenen düzeye inmemesi ihtimali bir risk olarak masada yer alıyor.

Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.

İç tarafta, bugün 3Ç büyüme verisi açıklanacak. Türkiye'nin üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralması öngörülüyor. Yıllık bazda ise aynı dönem için yüzde 2,5 büyüme bekleniyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) aylık toplantısında dezenflasyon sürecinin devam ettiğini, hizmet sektörü enflasyonunda iyileşmenin gözlendiğini söyledi. Gözler faiz indirimi beklentisi için 3 Aralıkta açıklanacak enflasyon verisinde olacak.

Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,67 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,30 ve 34,00; yukarıda 34,70 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan "Haftalık Menkul Kıymet İstatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 814,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 9,6 milyon dolarlık Genel Yönetim Dışındaki Sektör (ÖST) varlığı sattığı açıklandı.

3 Aralık tarihi önemli. Kasım ayı enflasyonu olumsuz sürpriz yapmaz ise piyasada olumlu hava kuvvetlenebilir. Tahvil faizlerinde ise aşağı yönlü hareket görebiliriz. Eğer TCMB faiz indirimine dair kanaat gelecek ayları da kapsarsa o vakit tahvil faizlerinde aşağı eğilimi sürebilir, derinleşebilir.

Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,26 seviyelerinde. Trump’ın müstakbel Hazine Bakanı’nın gümrük duvarları konusunda kademeli artıştan yana olması piyasayı biraz rahatlattı. Tahvil faizleri Kasım ortasındaki seviyelerinden geri çekiliyor. Bundan sonraki seyir Trump ve ekibine ve ikincil sırada makro verilere bağlı.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 11 baz puan artış ile %40,97 ve 3 baz puan azalış ile %29,33 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

9,500 desteği üzerinde kısa vadeli momentum gücünü koruyor...

Perşembe günü dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı yatay kalarak 9,640 puandan yaptığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, hızlı yükselişin ardından gün boyunca yatay alanda sergilediği dalgalı hareketlerle konsolide olmaya çalıştığını söyleyebileceğimiz piyasada, 9,500 desteği korunabildiği sürece yukarı yöndeki kısa vadeli momentumun devam edeceğini düşünüyoruz.

İlk önemli direnç bölgesi olarak da, 9,750 seviyesini izlediğimiz piyasada, bu direncin aşılabilmesi halinde, 10,000-10,200 bölgesinin ajandaya girebileceğine inanıyoruz.

Aşağı yönde ise, kısa vadeye yönelik kritik destekler olarak 9,500 ve 9,350 seviyelerini izlemeyi öneriyoruz.

 

 

 

Eur/Usd:

Avrupa tarafında bugün, Euro Bölgesi kasım ayı tüketici enflasyonu verileri açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, son açıklamasında enflasyon tahminlerinin tutması durumunda ??faizlerde daha fazla indirimin gelebileceğini belirtmişti.

Dün de benzer açıklama, Fransa Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Üyesi Francois Villeroy de Galhau’den geldi, AMB'nin gelecek ayki toplantıda daha büyük indirim konusunda kapıyı açık tutması gerektiğini söyledi. Açıklanacak olan enflasyon verileri ECB faiz indirim temposunun hızını belirleyebilir. Zira politika yapıcılardan ekonomik nedenlerden dolayı ECB’e faizleri indirmesi yönünde baskı artmaya devam ediyor.

Dün açıklanan Almanya'da yıllık enflasyon, Kasım ayında yeniden yüzde 2,2'ye ulaştı. Piyasalardaki beklenti, enflasyonun Kasım'da yüzde 2,3'ye ulaşması yönündeydi.

Teknik açıdan 1,045 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY(Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,056 seviyesindeki paritede 1,051 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,064 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere'de araştırma grubu GfK'nın tüketici güveni ölçümü Ekim ayında eksi 21 iken Kasım ayı anketinde eksi 18'e yükselmişti. Avrupa'ya kıyasla İngiltere ekonomisinin kondisyonu daha iyi görünüyor. Avrupa Merkez Bankasının ekonomiyi desteklemek için faiz indirim derecesini ya da hızını artırabilir. Bu olasılıkta, sterlin Eur göre bir miktar daha öne çıkabilir.

Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,263 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,282 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

 

Altın:

Kıymetli madenleri destekleyen jeopolitik risklerde azalma söz konusu. Ekonomik tarafta ise Trump faktörü ve uygulamak istediği politikalar belirsizlik yaratıyor. Korumacı ve enflasyonist politikalar FED’in faiz indirim süreci temkinli ilerletmesine neden olabilir. Powell son sunumunda bu durumu destekler nitelikte, faiz indirimleri için aceleci olmayı gerektiren bir durum görmediklerini belertmişti.

Jeopolitik riskler azalmaya devam edecekse altın ekonomik ajandaya daha çok odaklanabilir. ABD ekonomisi ise ana gösterge. Eğer FED beklendiği gibi faizi gevşetmeye devam ederse altın için alan açılabilir. Ancak artık Trump faktörü de var. O sebeple önce Trump sonra FED veya makro veriler. Zira Trump ekonominin ritmini değiştirebilir. Bu ise FED’in duruşunu değiştirebilir. Trump’ın FED’e etkisinin miktar ve zaman gibi parametreleri üzerinden altının seyri netleşebilir.

Kısa vadede 2.615-2.660 Usd fiyat aralığında bir süre yatay seyir görebiliriz.

Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.

Bu sabah 2.658 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.635 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.660 ve 2.680 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

ABD Hazinesinin bu hafta düzenlediği ihalelerde talep büyük oranda gücünü korudu. Tahvil faizleri ise Kasım ortasındaki seviyelerden geri çekiliyor. Tekrar yön yukarı döner mi sorusunun yanıtı Trump’a bağlı. Trump politikaları ile beraber makro veri trafiğinin daha ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Aralık ayında açıklanacak ABD istihdam piyasası veri seti ve TÜFE verisi FED FOMC toplantısında yön haritası için belirleyici olabilir.

İç tarafta, TCMB faiz indirimi sinyali geliyor. Dışarıda ise tahviller sınırlı alıcılı seyrediyor. ABD piyasalarında tahvil faizlerinin gerilemesi bizim eurobondlarımız lehine fiyatlama sağlayabilir. 3 Aralık’ta açıklanacak enflasyon eğer olumsuz sürpriz yapmaz ise hava olumluya kayabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda 0 ile +2 cent; orta vadelilerde +4 ile +10 cent; uzunlarda -4 ile -8 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,35%, 6,76% ve 7,88% oldu.
Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş