Makro verilerdeki yumuşama (yavaşlayan ekonomik aktivite, düşen enflasyon) FED'in dilinin de yumuşamasını sağlıyor. Hal böyle olunca piyasalar üzerindeki FED endişeleri azalıyor. Yatırım iklimi ılımlılaşıyor. Bu yapının bir süre etkili olmasını bekliyoruz.
Hisse senedi piyasalarındaki volatilite nedenli risk algısına dair bir ölçü sunan VIX Endeksi (Volatilite Endeksi), son 3 yılında dibinde. FED'in sıkılaştırmada zirve noktasının görüldüğüne dair inanç artıkça ve enflasyon ile ilgili endişeler azaldıkça yatırımcılar temkinli-iyimser bir şekilde yılı bitirmeye çalışıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizi Ekim'de yüzde 5 seviyelerini görünce FED tarafından gelen sözlü müdahale ve ihraç takviminde uzun vadeden kısa vadeye yoğunlaşma yükselişi sınırlamıştı. Ardından, beklenti altında gelen enflasyon verileri ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmeye neden oldu. Beklentilerin olumlu taraf kayması ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri kritik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında fiyatlanıyor. Risk iştahının olumlu yönde ilerlemesi, tahvil faizleri üzerinde aşağı yönlü baskı kurabilir. Bu da risk iştahı için yeni bir alan yaratabilir.
Bu hafta Perşembe günü açıklanacak ABD çekirdek PCE ve Cuma günü gelecek ABD ISM imalat Endeksi verileri piyasalarda hareketlilik yaratabilir. Kişisel tüketim harcamaları verisinin beklenti civarı veya beklenti altı kalması FED'in faiz indirimlerini öne çekme görüşünü destekleyebilir. Büyüme öncü verilerinin beklenti veya beklenti üstü gelmesi 'yumuşak iniş' senaryosunu destekleyebilir (iyi veri iyi piyasa). Dün ABD'de Conference Board tüketici güven endeksi, Kasım ayında aylık bazda 2,9 puan yükselerek 102'ye çıktı. Jeopolitik risklerin azalması, ekonomide genel iyileşme görülmesi tüketici güveninin arttığını gösteriyor.
Avrupa tarafında ECB'nin sıkılaşma sürecinde zirve noktaya geldiğini düşünüyoruz. Ekonomik anlamda resesyonun kıyısında olan kıtada, sıkılaşma adımlarının etkisi görülmeye devam ediyor. Perşembe günü AB manşet ve çekirdek TÜFE verisini karşılayacağız. Çekirdeğe dair beklentiler yüzde 4.2'den yüzde 3,9 seviyesine azalış olması yönünde. Dün AMB Yönetim Konseyi Üyesi Nagel enflasyon görünümü kötüleşirse yeniden faiz artırımı gerekebileceğini söyledi. Faiz indirimini tartışmak için erken olduğunu belirtti. Bundan sonraki süreçte de üyelerden benzer (itidalli) açıklamalar göreceğimizi düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1% civarı artı. Asya piyasalarında Hong Kong 1,8% civarı eksi, Çin yüzde 0,3 civarı eksi, Japonya yüzde 0,3 civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,30, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 2.045 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB attığı adımlar ve kullandığı sözlü yönlendirme piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Kademeli sıkılaşmanın sona ermesine yakınız. Politika faizinin Ocak ayına kadar yüzde 42,5-45 zirveye ulaşmasını bekliyoruz. Daha sonraki dönem faizde plato dönemine geçiş yapabileceğini öngörüyoruz. Bu noktada sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin izleneceği döneme gireceğimizi düşünüyoruz. Ana resimde ise Yeni Ekonomi Ekibinin senkron hareket etmesi olumlu algı yaratmayı sürdürüyor.
Yarın 3Ç GSYF verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi yıllık bazda 5,3% büyüme olması yönünde.
Bu hafta ayrıca, bugün dış ticaret dengesi, Cuma imalat PMI veriler açıklanacak.
Usd/TL:
Yılın son ayına girerken piyasalarda risk algısı olumlu yönde devam ediyor. Perşembe günü ABD çekirdek PCE verisi önemli olabilir. Cuma günü ABD ekonomik öncü göstergesi ISM imalat Endeksi ve FED Başkanı Powell'ın konuşmaları öne çıkıyor. Powell'ın sözlü yönlendirmesinin temkinli bir tonda yapılmasını bekliyoruz.
ABD tarafından gelecek veriler ışığında Dolar Endeksi'nde 103 seviyesi karar-yön için kritik. Ana resimde aşağı yönde ilerleme olmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, enflasyon ile mücadelede atılan adımlarda bütünlük olması, kurumların ve ekonomi yönetiminin uyumlu karar alması mücadeleyi hızlandırıyor. Sıkılaşma döngüsünün sonlarına geliyoruz. Yabancı yatırımcı ve yerli yatırımcının güveni atılan adımlar ile birlikte artıyor. Sıkılaşma adımları ile birlikte TL cazip hale getirilmeye devam ediyor. Yurt dışı tarafta jeopolitik risklerin azalması ve enflasyon ithal etmiyor oluşumuzda fiyat istikrarı sürecini destekliyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,91 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Ocak ayının sonuna kadar faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. Dezenflasyon sürecinde Merkez Bankası mümkün olduğunca TL'nin cazip bir yatırım aracı olmasını istiyor. Tahvil faizlerinde dengelenmenin bitmesine yakın noktalardayız. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Tahvil yatırımı için cazip seviyelere yaklaştığımızı düşünüyoruz.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor.
Globalde, enflasyon endişeleri azaldıkça ABD 10 yıllık faizinde aşağı yönde baskı devam ediyor. Piyasaların normalleşmesi, risk iştahının artması ile tahvil faizleri kritik destek yüzde 4,40 altı kapanış yapmaya başladı. Aşağı yönlü baskının devamını bekliyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 11 baz puan düşerek ve 90 baz puan artarak, %40,73 ve %29,25 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz... Endekste 7,400 ana desteği üzerinde başlayan kısa vadeli yükseliş hareketinin etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz.
Salı gününü -%0.17 oranında değer kaybıyla 8,093 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Seans içi geri çekilmelerde 8,000 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin bir üst noktada direnç olarak izlediğimiz 8,250 seviyesine yöneldiğini düşünüyoruz. 8,250 direncini aşacak seyrin ise piyasada 8,560 seviyesinde bulunan zirve noktasını test edebileceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,750 üzerindeki hareketleri yükselişin devamı yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda 7,750 desteğinin aynı zamanda stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.
Eur/Usd:
Yıl sonu fiyatlamaları devam ediyor. İşlem hacimlerinde azalma gözüküyor. Perşembe ve Cuma günü açıklanacak ABD PCE ve PMI verileri paritede hareketlilik yaratabilir. Yılın sonuna kadar piyasanın iyimser modda fiyatlama yapma isteğinde olacağını düşünüyoruz. Buna paralel risk iştahı destek bulabilir. Böyle bir durumda Dolar Endeksi'nde (DXY) aşağı yönlü baskı devam edebilir. Cuma günü ayrıca FED Başkanı Powell'ın konuşması olacağını belirtelim.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Bundesbank Başkanı Nagel faiz indirimini konuşmak için erken olduğunu belirtti. Gerekirse yeniden faiz artışı olabileceği mesajı verdi. Sözlü yönlendirmelerle enflasyon ile mücadelede kazanımlar korunmak isteniyor.
Dolar Endeksi'nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir. Toparlanma için 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlamalar başlamalı.
Bu sabah 1,10 seviyesindeki paritede 1,096 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,1050 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
FED tarafından mevcut sıkılaşmanın zirve noktaya ulaşması, enflasyon endişelerinin azalması ve yıl sonuna girerken risk iştahının olumlu olması Dolar talebini azaltıyor. Dolar Endeksi (DXY) kritik destek 103 altı fiyatlamalar oluşuyor. 103 altı kapanışların yaşanması DXY'de aşağı yönlü baskıyı derinleştirebilir. İngiltere'de seçimler yaklaşırken vergi teşviklerinin gündemde olmasından dolayı Usd karşısında diğer para birimlerine göre Sterlin tarafında daha pozitif bir süreç görebiliriz.
Dolar Endeksi'nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasını ABD haber akışı ile birlikte aşağı yönde kırmış durumda. Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,255 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,267 ve 1,263 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
FED'in zirve faiz oranına ulaştığı görüşü piyasada destek buldukça Altın fiyatları 2.000 Usd üstünde günlük kapanışlar yapıyor. Parasal sıkılaşmalarda zirve noktalar görülmüş olabilir. Bundan sonraki süreçte sıkılaşmanın süresinin ön planda olacağını düşünüyoruz. Gecikmeli para politikasının etkilerini veriler tarafında görmeye devam edersek bu süreç 2024 faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesine neden olabilir.
Kısa vadeli seyirde ve orta vadeli seyirde yukarı yönde hareket beklemekteyiz. Kısa vade destek noktası 1.985 Usd olarak karşımıza çıkıyor.
Dolar Endeksi'nde 103 altı, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 altında kapanış yapması altın tarafında yükseliş açısından alan yaratabilir..
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor.
Bu sabah 2.045 Usd seviyesindeki ons altında 2.033 ve 2.025 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi yıl sonu risk alma iştahı ile birlikte kritik destek seviyesi yüzde 4,40 seviyesinin altında ilk kapanışı yaptı. Enflasyon endişelerinin azalması uzun vadeli tahvil tarafının talep görmesini sağlıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40'ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. CDS fiyatlarının 350 seviyesinin altına gelmesi atılan adımları doğrular nitelikte olduğunun da bir göstergesi. CDS'de yaşanan hızlı düşüş yerini bir süre dinlenme (sindirme) sürecine bırakabilir.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 342 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 14-21 cent; uzunlarda 50-52 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,64%, 8,20% ve 8,79% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.