ABD mali dönemi Eylül sonunda bitiyor. Fakat yeni mali döneme ait bütçe onaylanmış değil. bu durum hükümet harcamalarının yapılamaması, yükümlülüklerin karşılanamaması riski yaratıyor. Son 10 yılda 3 defa temerrüt düşmüş ABD, 4.’sü ile karşılaşabilir. Şu an zaman bitmiş değil. Ancak taraflar (Demokratlar, Cumhuriyetçiler) hızlıca anlaşabilir görüntü vermiyorlar. Kaldı ki kendi içlerinde de mutabakat görüntüsü pek yok. Kongrede, Senato ve Temsilciler Meclisi arasında farklı tasarıları tartışılıyor. O yüzden temerrüde giden yolun kapısını açılıyor diyebiliriz.
Öngörü yapmanın kolay olmadığı mevcut yapının üzerine bir de ABD bütçe onay sorunu ekleniyor. Piyasalar için FED için denkleme bir değişken daha dahil oluyor. Bütçe sorunu kısa vadede çözüme kavuşursa etkisi çok sınırlı olabilir. Vade uzadıkça etki gücü artabilir. Kamu hizmetinin durması başta büyüme olmak üzere tahminlerin revizesini gerektirebilir. Bu ise para politikasının, FED patikasının revizesi anlamına gelebilir.
ABD’de makro endişeler eşliğinde haftanın son gününe başlıyoruz. 1 Ekim‘e kadar 2024 bütçesinin onaylanmaması durumunda ABD hükümeti kapanmayla yüzleşmek durumunda kalacak. Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD'de ‘hükümetin kapanmasının’ ülke ekonomisi için ‘önlenebilir bir risk’ olduğunu belirterek, tarafları federal hükümete sağlanan finansmanın sürdürülmesi konusunda fikir birliğine varmaya çağırdı. Enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş maliyet enflasyonu tarafında baskı yaratırken ekonominin beklenenden iyi durumda olması enflasyon korkularını da beraberinde getiriyor. Faizlerin artmasıyla birlikte sıkı finansal koşullar tedirginlik yaratırken güvenli liman olarak Usd talebi artmaya devam ediyor.
ABD piyasaları için genel görüşümüz ana resimde olumlu olmaya devam ediyor. Yaşanılan bu sürecin inişli-çıkışlı bir yolda olması gereken düzeltme süreci olarak görmeye devam ediyoruz. Bugün (FED ’in önem verdiği) çekirdek PCE açıklanacak.
Avrupa bölgesinde, petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon endişelerini de beraberinde getiriyor. Çin tarafında deflasyonist etkiler görülürken yaşanılan bu sıkıntı Avrupa tarafının ekonomik verilerine de yansımaya devam ediyor. Avrupa tarafında daralma bölgesindeki ekonomik veriler enflasyon endişeleriyle birleşince stagflasyon endişeleri ortaya çıkıyor. Eylül ayı Euro bölgesi tüketici güven endeksi beklentilere paralel geldi. Diğer taraftan Çin gayrimenkul sektörüyle ilgili haber akışı devam ediyor. Çin'in borç krizindeki inşaat ve emlak şirketi Evergrande'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan'ın, ‘yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle’ soruşturulduğu bildirildi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı seyrediyor Asya borsalarında Hong Kong yüzde 2,7 civarı artı, Çin yüzde 0,1 civarı artı. Japonya ise yüzde 0,1 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60 %, Dolar Endeksi 106,1, ons altın 1.863 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın PPK toplantı özetinde enflasyon beklentilerindeki mevcut seyir ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın, enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu ifade edildi. Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş maliyet enflasyonu olarak kontrol dışı bir kalem olarak karşımıza çıkıyor. Merkez bankasının TL cazip kılmak amacıyla çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, finansal piyasalarda Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar ele alındı.
Bu akşam Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirmesi bekleniyor.
Usd/TL:
Global piyasalarda ABD hükümetin kapanma riski devam ediyor. Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve merkez bankalarının sıkı duruş sürelerinin beklenilenden uzun tutulacağının anlaşılması güvenli liman olarak dolar talebini artırıyor.
Lokal tarafta, PPK toplantı özetlerinde mevcut seyir ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın, enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu ifade edildi.
Bugün kredi değerlendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not görünümünü gözden geçirmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcının bakış açısını anlayabilmek adına önemli görüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,44 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,00 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 28,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Enflasyonla mücadelede kademeli sıkılaştırma adımları devam ediyor. Adımlarla birlikte tahvil faizleri yukarı yönlü yeni denge arayışına devam ediyor. Orta Vadeli Programda 2024 senesi enflasyon tahmininin yüzde 33 olduğunu düşünürsek kademeli faiz artışlarıyla politika faizi yüzde 35-40 seviyesinde sonlanmasını bekleyebiliriz. Tahvil faizlerinin dengelendiği noktada, TL tahvillerin iç ve dış yatırımcı için bir fırsat penceresi oluşturabileceğini düşünüyoruz.
Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor.
Globalde, ABD’de yaşanan makro riskler risk iştahını sınırlamaya devam ediyor. Diğer taraftan petrolde yaşanan yükseliş ve faizlerde yaşanan yükseliş Usd talebini artırıyor. Dün günü yüzde 1 eksi ile 4,57% seviyesinde kapatan 10 yıllık tahvilin piyasa üzerinde oluşturduğu olumsuz baskıya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 46 baz ve 22 baz puan artış ile %29,16 ve %27,57 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,400 zirve bölgesini yakından izlemeyi sürdürüyoruz... Ara düzeltme trendini 7,650 desteği üzerinde karşılamayı başararak yukarı hareketini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, alım eğiliminin 8,400 zirve seviyesini test ettiğini gözlemliyoruz.
Perşembe gününü %0.06 oranında hafif bir değer artışıyla 8,218 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,300 olmak üzere 8,403 zirve seviyesini aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. 8,403 zirvesinin aşılması ise 8,500 ve 8,750 hedeflerini gündeme getirecektir.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, 8,150 üzerindeki hareketlerde alım eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz 8,150 altındaki olası seyrin ise 8,000 ve 7,900 risklerinin gündeme gelebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
Finansal piyasalarda aşırı satış sinyali oluşuyor. Bu durum tepki çabasına imkan veriyor. Dün Dolar Endeksi’nde fiyatlama bu yönde oldu diye düşünüyoruz. Ana senaryoda beklenenden uzun sürecek sıkı faiz politikaları ve artan petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde yarattığı baskı bulunuyor. Riskten kaçış olarak piyasalar güvenli liman olarak gördüğü Usd talebi artırıyorlar. Bugün (FED’in önem verdiği) çekirdek PCE açıklanacak. 'İyi veri kötü' şeklindeki piyasa algısının ön planda olduğu bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. 103 seviyesinden beri uzun yönde izlediğimiz Dolar Endeksi’nde 105.5 üzeri 107 ara hedefe yaklaşıldı. Bu seviyelerden bir miktar kar satışıyla karşılaşıldı. Teknik olarak haftalık kapanış seviyesini önemsiyoruz.
Bu sabah 1,057 seviyesindeki paritede 1,055 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası BOE Eylül ayında ekonomik nedenlerden ötürü faiz artışına gitmedi. İngiltere'nin 30 yıllık tahvil faizi %4.84 ile 22 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin arkasında enflasyon endişeleri olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonun yukarı bir noktada dengelenmesi durumunda tahvil faizlerindeki artışın devamı gelebilir.
Dolara Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyeleri üzerinde fiyatlamaya başlanması parite üstünde baskı unsuru olmaya devam ediyor.
Bu sabah 1,222 seviyesinde bulunan paritede 1,215 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,23 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay bekliyoruz.
Altın:
FED‘den gelen uzun süre sıkı duruş mesajı ve bir faiz artışının masada olması altın üzerinde oluşan baskıyı devam ettiriyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde dengelenme görülene kadar kadar aşağı yönlü baskı devam edebilir.
Ara ara tepkiler olsa bile haftalık kapanışlar 1.911 Usd üzerinde olmadıkça değerli metalde teknik olarak satış baskısı devam edebilir.
Bu sabah 1.863 Usd seviyesindeki ons altında 1.850 ve 1.830 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.900 ve 1.911 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Global piyasalarda, tedirginlik devam ediyor. ABD hükümetin kapanma olasılığı artmaya devam ediyor. Diğer taraftan piyasalar daha sıkı daha uzun bir yatırım ortamı gerçeğini fiyatlamaya devam ediyor. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 1’e yakın düşüş gerçekleşti. Düşüş piyasaları bir miktar rahatlattı.
Yurt içi piyasada, dün PPK piyasası toplantı özeti yayımlandı. Enflasyonla mücadelede kayda değer sonuç alınıncaya kadar kademeli faiz artışlarına devam edileceği vurgusu yapıldı. Bugün kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye notunu gözden geçirmesi bekleniyor. Olumlu yönde revize CDS risk primi üzerinde olumlu yansıyabilir. Türkiye eurobondlarında, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş trendi baskı kurmaya devam ediyor.
CDS 404 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 12-14 cent; orta vadelilerde 62-103 cent; uzunlarda 118-120 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,56%, 8,70% ve 9,17% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.