Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

aftanın ajandasında ağırlığı olan 2 güne başlıyoruz.

 

Bugün ABD 2. çeyrek büyüme verisi, Almanya TÜFE,

Yarın ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE), kişisel gelir ve harcamalar, Chicago PMI, Michigan güven; Avrupa’da ise AB TÜFE açıklanacak.

 

Bu veriler içinde ABD büyüme ve PCE verileri daha kritik. Büyüme verisinin 2. okuması, revize gelmesi beklenmiyor. PCE ise FED’in takip ettiği enflasyon endeksi olduğu için önem taşıyor. Genel olarak sonuçlar beklentilerden saptıkları ölçüde fiyatlamada hareket yaratabilirler.

 

Bu hafta merak edilen diğer bir başlık NVIDIA bilançosu idi. Şirketin gelir ve kar rakamları normal şartlarda belirgin artış kaydetti. Ancak NVIDIA’ya ait beklentiler ciddi yüksek olduğu için dün açıklanan kar-gelir rakamları ve gelecek çeyrek beklentileri piyasaları heyecanlandıramadı. Seans sonrası açıklanan sonuçlar piyasa risk iştahının zayıf kalmasına yol açtı.

 

 

- ‘Kesinti yapıp sonra tekrar faiz oranlarını artırmak zorunda kalacağımız bir duruma düşmek istemiyorum’.

- ‘Dolayısıyla, eğer bir tarafta hata yapacaksam, iniş çıkışlar olmaması için daha uzun süre beklemem gerekecek’

Bu iki cümle FED-Bostic’e ait. Geçtiğimiz hafta Powell, güvercin sözleri duyuldu ve fiyatlandı. Bostic’in sözleri ise FED komitesinin endişelerinin bitmediğini gösteriyor.

 

Büyük resimde piyasa FED faizinin Eylül’de inmesi üzerine bahsini koruyor. İndirim miktarı ise tartışma konusu hala. 25 baz puan mı 50 baz puan mı ayrımında ise %65-35 dağılımı söz konusu. Hafta başında 50 baz puan indirimin payı %28,5 idi. Heyecan yaratmayan NVIDIA bilançosundan sonra gözler bugün ve yarın açıklanacak ABD makro verilerinde olacak. Sonuçlara göre fiyatlar değişecek. Gün keyifli başlamıyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,4-0,8 aralığında eksi. Asya piyasalarında da negatif görünüm hakim. Hong Kong %0,6 civarında, Çin %0,5 civarında, Japonya %0,1 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,83, Dolar Endeksi 100,9, ons altın 2.514 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, ajandanın boşluğunu OVP doldurabilir. OVP’ye dair haberler çıkmaya başladı. Önümüzdeki günlerde içeriğine dair detaylar duymayı bekliyoruz. Majör metriklerde yapılacak olası revizeler kritik faktörler. Yatırımcıların olumlu algısını sağlayacak sonuçlar TL varlıklar lehine fiyatlama saplayabilir.

 

Dış ticaret dengesi beklentiler dahilinde geldi (-7,29 milyar $). Veri sonrası Mehmet Şimşek, programın cari açık rakamının azalmasını sağladığına dikkat çekti.

 

Hazine borçlanma programını bugün açıklayacak.

 

Yarın Zafer Bayramımız. Piyasalar kapalı olacak.

 

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi bu hafta yatay bir görünüm içinde. 100,5 seviyesine kadar gevşedikten sonra o civarda işlem görmeye devam etti. Bu sabah 101 seviyesinin hemen altında.

Bugün açıklanacak 2. çeyrek büyüme verisi ve yarın açıklanacak kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) Dolar Endeksi’ni biraz hareketlendirebilir.

Büyük resimde ise FED ve ECB faiz indirimleri tartışılıyor. Para birimleri buradaki uyuma göre denge bulacak diye düşünüyoruz.

İç tarafta, ajandanın boş olması normalleşme sürecinde kıvam kaybına yol açıyor. Mehmet Şimşek’in bizzat yalanlamak durumunda kaldığı spekülasyonlar da eklenince TL baskı altında kalıyor.

Para politikasındaki şahinliğin maliye politikasında da eşleniğinin görülmesi TL üzerindeki baskıyı azaltabilir. İlk konu OVP olabilir.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 34,17 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

İtfa rakamı 126,9 milyar TL, borçlanma rakamı 186,6 milyar TL olarak ifade edilmişti. Eylül ayına dair Ağustos sonunda yayımlanan strateji metninde. Yeni program bu akşam yayımlanacak. Borçlanma rakamının ne yönde değişeceğini takip edeceğiz.

TCMB şahin duruşunu sergilemeye devam ediyor. Enflasyona dair endişeler masada. Bu yapı TL faizlerinin bir süre daha yüksek kalacağı anlamına geliyor. Tahvil faizleri mevcut seviyelerini bir süre daha koruyabilir. Enflasyon verisinin beklenenden iyi gelmesi halinde eylül PPK toplantı sonucu açıklanacak metinde değişiklik görebiliriz.

Tahviller potansiyellerini koruyor, sıkı duruşun süresinin uzama ihtimali tahvil faizlerde beklenen düşüşün ötelenmesine yol açıyor. Hazine yarın eylül ayı borçlanma programını açıklayacak.

Globalde, ABD ekonomi resesyona girmeden yavaşlamaya, enflasyon hedefe yakınsamaya devam ediyor. Bunun paralelinde tahvil faizleri aşağı inmeyi sürdürüyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan artış ile %42,18 ve 6 baz puan artış ile %28,47 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Yukarı yöndeki çabalar yeterince güçlenemiyor... Çarşamba günü sıkışık bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0,09'luk yükselişle 9,757 puandan tamamladığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, TL zirve 11,250'lerden başlayan ve %15'lere ulaşan satıcılı seyrin ardından, dün 9,500 bölgesinden başlayan yukarı yönlü toparlanma çabalarının henüz yeterince güçlenemediğini söyleyebiliriz.

Mevcut hareketin yukarı yönde güçlenerek devam edebilmesi yönünde de, öncelikle 9,900 direnci olmak üzere psikolojik 10,000 eşiği ve 100 günlük üssel ortalamanın bulunduğunu 10,100 seviyesinin henüz tam anlamıyla sağlanamamış olan kuvvetli hacim desteğiyle aşılabilmesi gerektiğini bir kere daha vurgulamak istiyoruz.

Diğer taraftan, belirtilen dirençleri aşmakta başarısız olacak özellikle de hacim desteğini alamayan denemelerin piyasada yeniden satıcılı bir eğilime neden olması beklenebilir. Böyle bir gelişme durumunda da, 9,500/9,400 aralığını kısa vadeye yönelik ana destek hattı olarak izlemeyi öneriyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Hafta başından bu yana piyasa yatay seyir izledi. Haftanın son iki günü hareketlilik artabilir.

Haftanın ajandasının dengesini göz önüne aldığımızda Perşembe ve Cuma günü daha ağır içeriğe sahip. Fiyatlamadaki iyimserliğin biraz azaldığını görüyoruz. Parite 1,12 iken bu sabah 1,11’e daha yakın.

Bugün ABD 2. çeyrek büyüme verisi (2. okuma) açıklanacak. Ayrıca Almanya TÜFE verisini göreceğiz.

Yarın FED’in önemsediği kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) dikkat çekiyor. Ayrıca kişisel gelir ve harcamalar, Chicago PMI, Michigan güven; Avrupa’da ise AB TÜFE açıklanacak.

Etki gücü anlamında ABD PCE verisi ilk sırada olmak üzere verilerin tamamı beklentilerden saptıkları oranda fiyatları değiştirebilirler.

Ana resimde ise FED faiz indirimi bekleniyor. İndirim miktarı ise tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi önemli. Kuvvetli destek seviyenin kırılması aşağı yönlü hareketin devamını sağlayabilir. Bu sabah 100,6 ile güne-haftaya başlıyoruz.

Parite 1,10 seviyesini taban yapma çalışmasını tamamladıktan sonra 1,11 seviyelerinin üstünde tutunma çabasında.

Bu sabah 1,113 seviyesindeki paritede 1,11 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,116 ve 1,12 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Dolar Endeksi 101 seviyesinin hemen altında güne başlıyor. Bugün ABD 2Ç büyüme, yarın PCE verisi bekleniyor. İngiltere’de ise konut kredisi başvuruları açıklanacak. ABD verileri daha kritik. ABD ekonomisine dair veriler pariteyi domine edebilir. NVIDIA bilançosu çok heyecan yaratmadı, fiyatlamaya beklenen olumlu katkısını sunamadı.

Dolar Endeksi 101 seviyesinin altına inmiş durumda. Genel görüntü aşağıyı işaret ediyor.

Bu sabah 1,32 seviyesinde bulunan paritede 1,317 ve 1,313 seviyeleri gün içi destek; 1,325 ve 1,33 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Hafta başında piyasa modu daha olumlu idi. Dolar daha zayıftı, ABD 10Y tahvil faizi biraz daha aşağıda idi. Bu sabah görece piyasa iyimserliği biraz daha sınırlanmış durumda. Diğer yandan jeopolitik tansiyon hala benzer seviyede ilerliyor.

Ekonomik ajanda bugün ve yarın daha kritik. Bugün ABD 2. çeyrek büyüme, yarın ise kişisel tüketim harcama endeksi (PCE) açıklanacak. Sonuçlar beklentilerden saptığı ölçüde hareket yaratabilir.

Büyük resimde FED’in faiz indirim döngüsüne girdiği görüşü kıymetli madenler için olumlu fiyatlama dönemi sonucunu beraberinde getirebilir. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.515 Usd seviyesindeki ons altında 2.490 ve 2.477 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.515 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Dün ABD Hazinesi’nin 2 yıl ve 5 yıl vadeli tahvil ihalelerinde faizler önceki ihalelere göre biraz daha indi. Talep ise benzer seviyede sürdü. Bugün ise 7 yıl vadeli tahvil ihalesi yapılacak. İhale sonuçlarının ana çerçevedeki FED faiz indirimi ile uyumlu olmayı sürdürdüğü kanaatindeyiz.

İç tarafta, global piyasalarda tahvil faizlerinin gevşemesine Türkiye eurobond faizleri tam olarak eşlik edemiyor. Bir miktar negatif ayrışma söz konusu. Türkiye eurobondlarına olumlu bakmakla birlikte katalizör eksikliğinin hissedildiğini düşüyoruz. İlk katalizör OVP ve 2025 bütçesi olabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 272 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 3-4 cent; uzunlarda 6-11 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,07%, 6,66% ve 7,65% oldu.
 
Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş