Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD'de son günlerde açıklanan veriler karışık sinyaller veriyor.
Cuma, PCE düşüş gösterdi, dayanıklı tüketim siparişleri güçlü geldi.
Çarşamba, Dallas FED imalat verisi, Philadelphia FED imalat dışı verisi, Case Shiller konut fiyatları endeksi ABD ekonomisinin canlı olduğunu gösterdi. Söz konusu veriler beklentilere ve önceki veriye göre belirgin iyi geldiler.
Dün, Richmond FED hizmet aktivitesi beklentilerin ve önceki ayın belirgin altında kaldı.
PCE dışındaki veriler majör veriler değil. Ancak veri trafiğinin cılız olduğu bir haftada yatırımcıların tutumuna tesir edebiliyorlar. Bir de tabii sapmaların (gerçekleşme ile beklenti arasında, gerçekleşme ise önceki veri arasında) fazla olması da etki yaratıyor. Tabii bu ekti yılın son günlerinde olunması, tatil havasının hissedilmesi ile sınırlı kaldı.
Piyasalarda ana yön 'FED faiz indirimi yaklaşıyor' bakışı üzerine oluşturulmuş durumda. Yukarıda ifade ettiğimiz güçlü verilerin ve Noel tatilinin etkisi ile ana yöndeki fiyatlama birkaç gün soluklandı. Piyasa dün itibari ile ana yöndeki fiyatlama davranışına tekrar yakın durdu. Borsalar biraz yükseldi, Dolar biraz değer kaybetti. Günün kazananı kıymetli madenler oldu (Burada altına parantez açalım. Kritik 2.070 Usd seviyesinin üzerinde kalıcılık göstermesi yükseliş isteğini destekleyebilir). Yılın son 2 iş gününde finansal araçlarda olumlu fiyatlama isteği sürebilir.
ABD borsaları Ekim ayı son günlerinden bu yana yükseliş eğiliminde. Yıl sonu rallisini de (Santa Rallisi) içine alan iyimserlik sürüyor. Dow Jones, yeni tarihi zirveler tayin ediyor. S&P ve Nasdaq 2021 sonu-2022 başındaki zirvelerine yaklaşmayı sürdürüyor.
Akla gelen kritik soru 'bu iyimserlik sürer mi?' şeklinde. Mevcut fiyatlama davranışının sürmesi, ABD'de enflasyon tehdidinin azalmaya devam etmesi ve ekonominin sınırlı güç kaybı yaşaması ile mümkün olabilir bizce. Bu kolay bir denge değil. Şu ana kadar geçerliliğini korudu. Bundan sonrası ABD ekonomi yönetiminin elinde, daha çok FED'in elinde. Alınacak kararlar dengenin sürüp sürmeyeceğini belirleyebilir diye düşünüyoruz. Jeopolitik riskler gibi risklerin ortaya çıkma ihtimali de söz konusu; bunlar süreci zorlaştırabilir.
Son günlerdeki ABD verileri, genel fiyatlama davranışını değiştirmedi (enflasyon riski azalıyor, sıkılaşmanın sonu yaklaşıyor). Enflasyon düşüş kaydederken (PCE), bazı veriler ekonomik aktivitenin iyi olduğu sinyalini verdiler. Yılın son günleri tatil havasında, düşük katılım, az işlem hacmi ile geçiyor. Sürpriz bir gelişme olmaz ise bu haftanın bu şekilde tamamlanacağını düşünüyoruz. Düşük hacimli, düşük katılımlı sığ piyasa dinamiği iki gün daha sürebilir. Risk iştahının ise olumlu tarafa meyilli olmasını bekliyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,10-0,20 aralığında artı. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 1,7% civarı, Çin yüzde 1,2 civarı artı; Japonya 0,5% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,80, Dolar Endeksi 100,8, ons altın 2.086 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında izlenen sürecin takip edilmesi lokal varlıklara olan ilginin devamını sağlayabilir diye düşünmeyi sürdürüyoruz. Yeni yılın ilk ayında TCMB faizinin zirve yapmasını bekliyoruz. Enflasyonun ise Nisan-Mayıs gibi zirvesini görmesi piyasanın genel beklentisi.
Asgari ücrette zam oranı 49% olarak tayin edildi. Böylece asgari ücret 17.002 TL seviyesine yükseldi.
Yarın dış ticaret dengesi verisi açıklanacak.



Usd/TL:
Son günlerde açıklanan bazı ABD verilerinin güçlü gelmesi ile piyasa ana baz olan 'FED faiz indirimi yaklaşıyor' fiyatlamasında soluklanmaya geçmişti. Dün tekrar olumlu fiyatlamaya doğru seyir oldu. Geçtiğimiz Cuma'dan beri açıklanan bazı ABD verileri Dolar Endeksi'ndeki (DXY) zayıflayamaya da ara verilmesini sağladı. Zira zayıf gelen verilerin yanında güçlü veriler de gelmişti. Sürpriz bir gelişme olmaz ise DXY mevcut seviyelerini koruyabilir veya biraz aşağı inebilir. Endeks kritik 101 seviyesinin hafif altına inmiş durumda.
Lokal tarafta, bu hafta majör veri bulunmuyor. Piyasaları hareketlendirecek bir veri bulunmaması, globalde de benzer şartların geçerli olması TL mevcut fiyatlama davranışını sürdürebilir olarak okunabilir.
Ekonomi politikasındaki normalleşme sonucu, yabancıların TL varlıklara ilgisi artıyor. Son haftalarda TL varlıklara giren yabancı yatırımcı (hisse senedi, tahvil) yılın son haftasında tatil takvimi nedeniyle azalırken yeni yılda ilginin devamını bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,39 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,00 ve 28,50; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
İç ve dış ajanda bu hafta piyasaların sakin olmasını sağlayabilir. TL sabit getirili piyasasında mevcut fiyatlama dinamiği geçerliliğini koruyabilir. Tahvil tarafına son zamanlarda ilgisi artan yabancı yatırımcı yılın son haftasında tatil takvimi nedeniyle sakin.
Merkez Bankası'nın sıkılaşması ve mevzuattaki sadeleşme adımları ile tahvil faizleri normalleşti, sıkılaşmada son virajdayız. Tahvil tarafında fiyatlamalar ve pozisyonlanmalar başladı. Bu ise tahvil faizlerinin daha da yükselmesinin önüne geçiyor. Böylece tahvil faizlerinde zirve daha aşağıda ve daha erken oluşabilir görüşümüzü destekliyor. 2024'de TL sabit getirili kıymetler yatırımcılar için iyi getiri sunabilirler. O yüzden cazibelerinin artmasını bekliyoruz.
TCMB'nin politika faizinin zirvesini Ocak PPK toplantısında tayin edeceği kanaatindeyiz. Zirve faiz seviyesi ise 45% olabilir. Sonrasında bekleme aşamasında geçmesini ve faizin platoya oturmasını bekliyoruz.
Globalde, temkinli-olumlu fiyatlama davranışı sürüyor. Bir yandan da yıl sonu etkisi ile düşük hacimler görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 40 baz puan artarak %38,04 ve 14 baz puan artarak 26,16% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,200 seviyesi ilk önemli destek konumunda... Kısa vadeli aşağı hareketini sürdüren piyasada, son dönemde oluşan sert satış baskısının 7,200 üzerinde dengelenme çabası ön plana çıkıyor. Çarşamba gününü dengelenme çabasının ardından -% 0.53 oranında değer kaybıyla 7,260 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi tepki yükselişleri şu aşamada zayıf kalmaya devam ediyor. Böylece zayıf yukarı atakların ardından direnç noktalarının aşağı baskı oluşturmayı sürdürdüğü piyasada, seans içerisinde 7,200 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Gün içerisinde 7,200 desteğini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviye altındaki seyrin sürdüreceği satış baskısının ise 7,000 seviyesini hedefleyebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Şu aşamada satış baskısının sürdüğü ve henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, 7,500 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin sert satış baskısından kurtularak yukarı yönde bir atak gerçekleştirebilmesi için ilk etapta 7,500 direncinin aşılması gerekiyor.



Eur/Usd:
Noel tatili etkisi ve geçtiğimiz Cuma gününden bu yana açıklanan ABD verilerinin sonuçlarının genel olarak karışık olması, PCE verisindeki olumlu sonucu gölgeledi. Bardağın bir kısmı dolu (PCE düşüyor), bir kısmı boş (ekonomi canlı) gibi bir sonuç risk iştahında biraz kararsızlık yarattı. Yine de piyasanın olumlu tarafa daha yakın durmaya çalıştığını söyleyebiliriz. İşlem hacmi ve piyasaya katılım az. Parasal sıkılaşmanın süresinin ve faiz indirimlerinin piyasanın odak noktasında olacağını düşünüyoruz.
Genel olarak Usd'nin yatay veya biraz zayıf olmasını mümkün görüyoruz. Dolar Endeksi bu çerçevede seyir izleyebilir.
Dolar Endeksi'nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,112 seviyesindeki paritede 1,107 ve 1,102 seviyeleri gün içi destek; 1,116 ve 1,124 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Noel tatili sonrası piyasaya katılımda biraz artış söz konusu. Yeni yılla beraber dinamik normalleşebilir. Fiyatlama davranışının Gbp lehine olmasını bekliyoruz. Zira FED'in yavaşlaması üzerine kurulan fiyatlama birkaç günlük aradan sonra yeniden etki gösteriyor.
İngiltere ekonomisi zayıf. Gelecek yıl seçim yapılacak. O yüzden merkez bankası politikaları ile siyasetçilerin talepleri arasında çatlaklar oluşabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,281 seviyesinde bulunan paritede 1,277 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,287 ve 1,294 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Noel tatilinin geride kalması ve bazı güçlü ABD verilerinin fiyatlamadaki etkisini azalması ile altın kritik 2.070 Usd seviyesinin üzerine çıkmış durumda. 2024 senesinin merkez bankalarının faiz indirim senesi, para politikalarında gevşeme senesi olacağını düşünürsek altın bu süreçte pozitif etkilenebilir.
Önümüzdeki dönemde jeopolitik risklerin ortaya çıkması altın için ayrıca hareket alanı yaratabilir. Dolar Endeksi'nin kritik destek 101 seviyesi altına inmesi altının 1.985-2.070 bant aralığını yukarı yönde aşmasını sağlıyor. Teknik olarak Dolar Endeksi'nde (DXY) 101 altına inilmesi altında yükseliş için alan açabilir.
2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.086 Usd seviyesindeki ons altında 2.070 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.095 ve 2.120 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.
       


Eurobond:
ABD'nin son enflasyon (PCE) verisinin beklenti altı kalması ile 'enflasyon tehlikesinin azaldığı' algısı destek buldu. Piyasa FED için ilk faiz indirimi beklentisini Mart ayına çekmiş durumda. Buna paralel ABD 10 yıllık tahvil faizi hafif gevşeme gösteriyor. Faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesi tahvil faizlerini düşürürken beklentilerin bozulması faizin yukarı çıkmasına neden olabilir.
ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü dengelenme hareketinin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. Ocak ayı içinde CDS geldiği seviyeleri dikkate alırsak yeni ihraçlar görebiliriz.
CDS 284 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-2 cent; orta vadelilerde 34-49 cent düştü; uzunlarda 18-29 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 5,71%, 7,10% ve 7,69% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş