Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD tarafında makro endişeler devam ediyor. 1 Ekim‘e kadar 2024 bütçesinin onaylanmaması durumunda ABD hükümeti kapanmayla yüzleşmek durumunda kalacak. Kalan sürenin azlığı kapanma ihtimalini artırırken bu noktadan sonra üstünde düşünülmesi gereken nokta kapanmanın süresinin ne kadar olacağı? 2024’ün seçim yılı olması ve Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki güç mücadelesi devam edecek gibi görünüyor (politik sebepler). Bu risklerle ilgili Fitch'in ABD'nin kredi notunu indirmesinden bir ay sonra diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ABD'de federal hükümetin kapanmasının ülke notunu negatif etkileyeceği uyarısı birkaç gün önce yaptı. Piyasa yansımalarına gelirsek sıkılaşmanın beklenenden uzun sürme ihtimali, petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve büyümenin beklenenden iyi durumda olması enflasyon beklentilerini artırıyor. Bu beklenti faizleri yukarı iterken ABD tahvil faizlerinden çıkış devam ediyor. Makro endişeler ile yaşanan prestij kaybı ile birlikte açıklanan FED projeksiyonları birleşiyor. Bu akşam FED Başkanı Powell’ın konuşması olacak. En son toplantıda ‘şahin’ bir tutum sergileyen Powell’ın akşam vereceği mesajların önemli olacağını düşünüyoruz. Dün Fed/Kashkari, faiz oranlarının yükselmesi riskinin bulunduğunu, ABD ekonomisinde yaşanan direncin sürpriz olduğu açıklamalarında bulundu. ABD'de dayanıklı mal siparişleri, Ağustos'ta düşüş beklenirken arttı. Bu artış, borçlanma maliyetlerindeki yükselişe rağmen yatırımların dirençli kaldığına işaret etti. 'İyi veri kötü' şeklindeki piyasa algısının ön planda olduğu bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.
ABD piyasaları için genel görüşümüz ana resimde olumlu olmaya devam ediyor. Yaşanılan bu sürecin inişli-çıkışlı bir yolda olması gereken düzeltme süreci olarak görmeye devam ediyoruz. Cuma günü (FED’in önem verdiği) çekirdek PCE açıklanacak.
Avrupa bölgesinde, dün Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden açıklamalar geldi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann olası şoklar karşısında bankanın yeniden faiz artıracağını söyledi. ECB-Elderson, Eylül ayı kararının tam olarak politika faizlerinin zirve yaptığı anlamına gelmediğini, hala çok fazla belirsizlik olduğunu belirtti. Avrupa’da yaşanan daralma ve ekonomik verilerin beklenti altında kalması ECB’nin faizi bu noktada sabit bırakmasına neden olabilir. Bundan sonraki süreçte üyelerden gelen açıklamalar sözlü yönlendirme politikası açısından ‘şahin’ mesajlar içerebilir.
Asya bölgesinde, Çin'in sanayi şirketlerinin kârları bir yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez Ağustos ayında arttı. Son zamanlarda emlak sektöründe yaşanan belirsizlikler ve soruna müdahale yetersizliği devam ediyor. Dün Çin Politbüro, büyük riskleri önlemek ve çözmek için güçlü önlemler alacağız açıklamasında bulundu. Sıkıntıların Çin hükümeti tarafından takip edilmesi olumlu, şimdiye kadar alınan önlemleri ise yetersiz görmeye devam ediyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı eksi seyrediyor. Sorunlu emlak şirketi Evergrande’nin Hong Kong’da işlemleri durduruldu. Asya borsalarında Hong Kong yüzde 1 civarı, Japonya yüzde 2 civarı eksi. Çin yüzde 0,1 civarı artı olumlu ayrışıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60 %, Dolar Endeksi 106,7, ons altın 1.874 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Finansal Times’a konuşan Şimşek hükümetin yeni ekonomi politikalarına destek verdiğinin altını çizerek, güvenin kazanılmaya başlandığının ancak zorlu bir süreç içinden geçildiğinin bu süreçte sabırlı olunmasının gerektiğini belirtti. Mehmet Şimşek 2024 ortalarına kadar enflasyonun geçiş sürecinde olacağını belirtti. Orta Vadeli Programda 2024 enflasyon beklentisi yüzde 33. Kurumlar arası iletişim-bütünlük ile hükümet desteğinin alınması enflasyonla mücadelede önemli bir katalizör etkisinde bulunacağını düşünüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirmesi bekleniyor.



Usd/TL:
Global piyasalarda ABD hükümetin kapanma riski diğer tarafta artan petrol fiyatlarının manşet enflasyondan çekirdek enflasyon verilerine olumsuz yansıma olasılığı yatırımcıları güvenli liman rezerv para Usd tarafına itiyor. Usd talebi artarken majör para birimleri baskı altında kalmaya devam ediyor. Dolar Endeksi 106,6 seviyesine erişti.
Lokal tarafta, yeni politika duruşu ve kademeli faiz artışları ile TL yatırımlarının cazibesini artıracağını düşünüyoruz. Cuma günü kredi değerlendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not görünümünü gözden geçirmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcının bakış açısını anlayabilmek adına önemli görüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,33 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 28,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Gerçekleşen enflasyonun oldukça gerisinde olan tahvil faizleri, beklenen enflasyona ise daha yakın. Yine de yukarı yönde hala marjı var. Politika faizinin zirvesine yaklaşması, TL tahvillerin yatırım seçeneğine dönüşmesini de yaklaştırıyor. Orta Vadeli Programda 2024 senesi enflasyon tahmininin yüzde 33 olduğunu düşünürsek kademeli faiz artışlarıyla politika faizi yüzde 35-40 seviyesinde sonlanmasını bekleyebiliriz. Tahvil faizlerinin dengelendiği noktada, TL tahvillerin iç ve dış yatırımcı için bir fırsat penceresi oluşturabileceğini düşünüyoruz.
Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor.
Globalde, yüksek seyreden enerji ve gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz etki gösterme endişeleri ABD 10 yıllık faizinde yukarı yönlü seyrin devamını sağlıyor. Dün günü yüzde 2 artış ile 4,63% seviyesinde kapatan 10 yıllık tahvilin piyasa üzerinde oluşturduğu olumsuz baskıya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 21 baz ve 42 baz puan artış ile %28,70 ve %27,35 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,400 zirve bölgesini aşma denemeleri seans içi realizasyon oluşturuyor... Ara düzeltme trendini 7,650 desteği üzerinde karşılamayı başaran BIST 100 Endeksi'nde, geçtiğimiz hafta 7,900 direncinin kırılmasıyla onaylanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Bu kapsamda son iki işlem gününde 8,400 zirve bölgesini aşma denemelerinin seans içi realizasyonların ön plana çıktığını gözlemliyoruz.
Çarşamba gününü -%0.35 oranında değer kaybıyla 8,213 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,300 olmak üzere 8,403 zirve seviyesini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, 8,150 üzerindeki hareketlerde alım eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz 8,150 altındaki olası hareketlerde ise 8,000 ve 7,900 risklerinin gündeme gelebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
Finansal piyasalarda risk off modu devam ediyor. Başta FED olmak üzere merkez bankalarından ‘daha sıkı-daha uzun şahinlik’ mesajları gelmeye devam ediyor. Sıkılaşma sürecinin beklenenden uzun sürme durumu artan faizler ile şirketlerin ve bireylerin yüksek borç yükü ile karşılaşma olasılığını artırıyor. Bu korkular ve reel getiri arayışı Dolar Endeksi’nin artmasını sağlıyor. Bugün Powell’ın konuşması ve vereceği mesajlar önemli olacak. ABD hükümetinin kapanma olasılığı da makro endişeler olarak karşımıza çıkıyor.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 teknik olarak artık destek noktası olarak takip edilmeli. 103 seviyesinden beri uzun yönde izlediğimiz Dolar Endeksi’nde 105.5 üzeri 107 ara hedefe yaklaşılmış olup Powell konuşması sonrası kar satışları görülebilir.
Bu sabah 1,05 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,047 seviyeleri gün içi destek; 1,055 ve 1,06 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Risk off modunda olan piyasalarda güvenli liman olarak Usd talep görmeye devam ediyor. ‘Daha uzun süre-daha yüksek faiz’ fiyatlamaları devam ediyor. ABD tahvillerinde satış devam ederken majör para birimleri Dolar karşısında baskılanmaya devam ediyor.
Dolara Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyeleri üzerinde fiyatlamaya başlanması parite üstünde baskı unsuru olmaya devam ediyor.
Bu sabah 1,213 seviyesinde bulunan paritede 1,212 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Altın:
FED‘den gelen uzun süre sıkı duruş mesajı ve artan enflasyon endişeleri, petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyonda çapalanmanın bozulacağı endişelerini besliyor. Risksiz getiri fırsatı sunan ABD 10 yıllık tahvil faizi yönünü kuzeye çevirmeye devam ediyor. Yüzde 4,62 seviyesinde -2007’den beri en yüksek- günü kapattı. Bu baskılar sonucunda biriken enerji ile birlikte altında satıcılar galip geldi.
‘Dolar Endeksi’nde teknik olarak kritik direnç noktası 105,5 üstünde yaşanan fiyatlamalar değerli metalde baskı unsuru olarak karşımıza çıkabilir.’ önceki bültenlerde yer verdiğimiz beklediğimiz baskı dün gerçekleşti. 1870 seviyesine kadar baskılanan değerli metalde, bugün akşam Powell konuşması yumuşak geçerse, bir tepki yükselişi yaşanabilir. Haftalık kapanışlar 1.911 Usd üzerinde olmadıkça değerli metalde teknik olarak satış baskısı devam edebilir.
Bu sabah 1.874 Usd seviyesindeki ons altında 1.850 ve 1.830 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.900 ve 1.911 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda bir tarafta artan petrol fiyatları, diğer taraftan beklenenden uzun süreceği söylenen sıkı faiz politikası ve bunun borçlanma maliyetleri üzerinde oluşturduğu negatif etkiler. Riskten kaçış güvenli liman dolar talebini artırıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yeni denge noktaları arayışı ile birlikte kuzeye doğru yükseliyor. Bugün Powell‘ın dengeli, belki biraz piyasaları sakinleştirici açıklamalarda bulunmasını bekliyoruz. Cuma günü ABD manşet-çekirdek PCE verisi volatilite yaratabilir. 'İyi veri kötü' şeklindeki piyasa algısının ön planda olduğu bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.
Yurt içi piyasada TL'nin cazibesinin artırılmak istenmesi ve kademeli faiz artışlarının devam etmesi yabancı yatırımcının ilgisini çektiğini düşünüyoruz. Bu noktada bir sonraki adım swap kanallarının gevşemesi ve yabancı yatırımcının TL’ye erişimi kolaylaşması olabilir. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye notunu gözden geçirmesi bekleniyor. Olumlu yönde revize CDS risk primi üzerinde olumlu yansıyabilir. Türkiye eurobondlarında, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş baskı kurmaya devam ediyor.
CDS 399 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-10 cent; orta vadelilerde 21-27 cent; uzunlarda 40-47 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,45%, 8,54% ve 9,00% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.