Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

‘’Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) enflasyon oranı yüzde 9'u aşarak 41 yılın zirvesine çıktı.’’ Temmuz 2022 sonrasında FED tarafından uygulanmakta olan sıkı para politikası sonucunda son açıklanan manşet enflasyon verisi %2,9 seviyesine geriledi. FED’in hedef enflasyon seviyesi yüzde 2. Alınan mesafeye bakılınca uygulanan politikanın somut bir kazanım sağladığı rahatlıkla söyleyebiliriz.

Enflasyon tehlikesinin önüne geçildiği bir ortamda uygulanan sıkı para politikasının yan etkileri ise piyasaların gündemini meşgul etmekte. Sıkılaşmanın doğal etkisi ABD makro verilerinde de görülüyor. ABD ekonomisinin kondisyonu piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. ABD ekonomisinin durumu hakkında fikir verebilecek önemli gösterge ise istihdam verileri olarak karşımıza çıkıyor. FOMC tutanakları ve FED üyeleri tarafından gelen açıklamalarda, işgücü piyasasına ilişkin gelişmelerin altının çizildiğini dikkate aldığımızda, FED’in artık sadece “enflasyon odaklı” değil “istihdam odaklı” da olacağını ve piyasalarında istihdam verilerine çok daha hassas olacağı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.

Bu sabah, vadeli faiz kontratları, 18 Eylül FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faiz indirimine %70 ihtimal verilirken %30 ihtimalde 50 baz puan faiz indirimine veriliyor. Yılın son üç toplantısına yönelik beklenti ise 100 baz puan olarak geçerliliğini koruyor. 6 Eylül Cuma günü yayımlanacak olan işsizlik raporu, Federal fon oranında atılacak gevşeme adımının netlik kazanmasını sağlayabilir. Zayıf bir istihdam verisi ilk atılacak faiz indirimi adımının 50 baz puan olmasına neden olabilir.

Veri tarafında dün açıklanan ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, Ağustos'ta aylık 1,4 puan artışla 103,3'e yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bu haftanın geri kalanında, ABD 2Ç büyüme (2. okuma), PCE, kişisel gelir-harcamalar, AB TÜFE, Almanya TÜFE verileri de takip edilecekler listesinde yer alıyor. ABD Hazinesinin tahvil ihaleleri, FED yetkililerinin konuşmaları da ajandada yer alan diğer unsurlar. Bugün ABD tarafında günün en kritik bilançosu çip şirketi Nvidia'nın bilançosu olarak öne çıkıyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı yatay. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarında eksi. Asya piyasalarında negatif görünüm hakim. Hong Kong %1,0 civarında, Çin %0,2 civarında, Japonya %0,2 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,83, Dolar Endeksi 100,7, ons altın 2.514 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayına ilişkin para politikası kurulu toplantı özetinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun süreceği vurgulandı. Öncü göstergelerin ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaşlayacağı belirtildi.

Dün açıklanan, TCMB'nin sektörel enflasyon beklentileri anketinin Ağustos sonuçlarına göre, 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 1,3 puan azalarak yüzde 28,7 seviyesine, reel sektör için 1,2 puan azalarak yüzde 53,8 seviyesine gerilerken, hane halkı için 1,1 puan artarak yüzde 73,1 seviyesine yükseldi.

 

 

 

 

Usd/TL:

Bu hafta açıklanması beklenen ABD büyüme ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verileri önemli başlıklar olarak takip ediliyor. Büyümenin beklenenden iyi durumda olması resesyon korkularının azalmasına ‘yumuşak iniş’ senaryosunun kuvvetlenmesine neden olabilir.

İç tarafta, TCMB'nin 20 Ağustos günü gerçekleştirdiği TCMB faiz kararı toplantısının özetini yayımlandı. Toplantı özetinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun süreceği vurgulandı

Para politikasındaki şahinliğin maliye politikasında da eşleniğinin görülmesi TL üzerindeki baskıyı azaltabilir.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 34,06 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

TCMB'nin 20 Ağustos günü gerçekleştirdiği TCMB faiz kararı toplantısının özeti yayımlandı. Özette aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği belirtildi.

TCMB öncü göstergelerin ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaşlayacağı belirtildi. 3 Eylül’de, Ağustos ayı enflasyon verisini alacağız. Fiyat artış hızında beklenenden hızlı bir yavaşlama, piyasada faiz indirim beklentilerinin artmasına neden olabilir. TCMB şahin duruşunu sergilemeye devam ediyor. Zira enflasyona dair endişeler hala sıcak. Bu yapı TL faizlerinin bir süre daha yüksek kalacağı anlamına geliyor. Tahvil faizleri mevcut seviyelerini bir süre daha koruyabilir. Enflasyon verisinin beklenenden iyi gelmesi halinde eylül PPK toplantı sonucu açıklanacak metinde değişiklik görebiliriz.

Tahviller potansiyellerini koruyor, sıkı duruşun süresinin uzama ihtimali tahvil faizlerde beklenen düşüşün ötelenmesine yol açıyor. Hazine yarın eylül ayı borçlanma programını açıklayacak.

Globalde, ABD ekonomi resesyona girmeden yavaşlamaya, enflasyon hedefe yakınsamaya devam ediyor. Bunun paralelinde tahvil faizleri aşağı inmeyi sürdürüyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 11 baz puan artış ile %42,16 ve 11 baz puan artış ile %28,41 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Son dönemdeki satıcılı seyrin ardından piyasada toparlanma çabaları göze çarpıyor... Salı günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,91'lik yükselişle 9,748 puandan tamamladığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, TL zirve 11,250'lerden başlayan ve %15'lere ulaşan satıcılı seyrin ardından, endeksin 9,500 bölgesinden itibaren yukarı yönlü tepki üretme çabasında olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut hareketin yukarı yönde güçlenerek devam edebilmesi yönünde de, öncelikle 9,900 direnci olmak üzere psikolojik 10,000 eşiği ve 100 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 10,100 seviyesinin henüz tam anlamıyla sağlanamamış olan kuvvetli hacim desteğiyle aşılabilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Diğer taraftan, belirtilen dirençleri aşmakta başarısız olacak özellikle de hacim desteğini alamayan denemelerde piyasada yeniden satıcılı bir eğilimin etkili olması beklenebilir. Böyle bir gelişme durumunda da, 9,500/9,400 aralığını kısa vadeye yönelik ana destek hattı olarak izlemeyi öneriyoruz.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankalarının attığı gevşeme adımlarına eylül ayında FED’in de eşlik etmesi bekleniyor. Bu beklenti doğrultusunda dolar talebinin azaldığı görülüyor. Eylül ayında yapılması neredeyse kesin fiyatlanan FED faiz indiriminin büyüklüğü ise önemini koruyor.

Özellikle ABD istihdam piyasası ve büyüme öncü göstergelerinin FED indirim sürecinin hızı ve büyüklüğü için önemli olacağını düşünüyoruz. FED’in Avrupa Merkez Bankasına göre faiz indiriminde daha fazla bir alana sahip olması ise yatırımcıların dolar talebini azaltan diğer bir sebep olarak karşımıza çıkıyor.

 

Bu hafta ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi dikkat çekiyor. FED baz aldığı için veri kıymet taşıyor. PCE Cuma günü açıklanacak. Sonuca (düşük-yüksek) bağlı olarak fiyatlamalar değişebilir. Ayrıca ABD 2Ç büyüme verisinin 2. okuması, kişisel gelir-harcamalar, AB TÜFE, Almanya TÜFE verileri de takip edilecekler listesinde yer alıyor.

Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi önemli. Kuvvetli destek seviyenin kırılması aşağı yönlü hareketin devamını sağlayabilir. Bu sabah 100,6 ile güne-haftaya başlıyoruz.

Parite 1,10 seviyesini taban yapma çalışmasını tamamladıktan sonra 1,11 seviyelerinin üstünde tutunma çabasında.

Bu sabah 1,116 seviyesindeki paritede 1,115 ve 1,11 seviyeleri gün içi destek; 1,12 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

ABD ajandası ise daha dolu olduğu bir haftayız. Fiyatlamalar bu çerçevede gelişiyor. Dolar endeksinde talep zayıflığı devam ediyor haliyle majör para birimlerinin güçlü duruşu devam ediyor. Fiyatlamalarda yukarı yönlü yeni bir kapının açılması için Dolar Endeksi(DXY) 101 seviyesi altında kalması etki edebilir. 101 seviyesi üzerinde fiyatlamaya geçilmesi halinde paritede kar satışları görülebilir.

Bu sebeple yine ABD ekonomisine dair veriler pariteyi domine edebilir. Bir de NVIDIA bilançosunu not edelim. Bugün açıklanacak bilanço risk iştahı üzerinde etkili olmasını bekliyoruz.

Dolar Endeksi 101 seviyesinin altına inmiş durumda. Genel görüntü aşağıyı işaret ediyor.

Bu sabah 1,324 seviyesinde bulunan paritede 1,317 ve 1,313 seviyeleri gün içi destek; 1,325 ve 1,33 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Enflasyon tehdidinin azaldığı bir dönemde merkez bankaları faiz indirim sürecine girdi. Son olarak Jackson Hole’da konuşan Powell eylül ayı faiz indirimi için çok net sinyal verdi. Gevşeme adımlarının atıldığı ve reel getirilerin azalmaya başladığı bir dönemde altın fiyatlarının pozitif seyri devam edebilir.

Orta Doğu’da yaşanan olumsuz gelişmeler ve jeopolitik risklerin hala masada olması ise güvenli liman özelliği olan atın talebinin artmasını sağlayan bir diğer neden olarak da karşımıza çıkıyor.

FED’in faiz indirim döngüsüne girdiği görüşü kıymetli madenler için olumlu fiyatlama dönemi sonucunu beraberinde getirebilir. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.514 Usd seviyesindeki ons altında 2.490 ve 2.477 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.515 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,85 civarında işlem görüyor. Son birkaç gündür sıkışma söz konusu. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü hareketini sürdüreceğinden hareketle sıkışmanın aşağı yönlü kırılması daha olası olabilir. Tetikleyici ABD verileri olur diye düşünüyoruz. Gevşeme adımlarının atılacağı ve resesyon korkularının masada olduğu noktada ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselişlerinde alıcıların devreye girdiği görülüyor.

İç tarafta, global piyasalarda tahvil faizlerinin gevşemesine Türkiye eurobond faizleri tam olarak eşlik edemiyor. Bir miktar negatif ayrışma söz konusu. Türkiye eurobondlarına olumlu bakmakla birlikte katalizör eksikliğinin hissedildiğini düşüyoruz.

Türkiye 5 yıllık CDS 268 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 10-12 cent; uzunlarda 17-30 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,01%, 6,66% ve 7,63% oldu.
  
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş