ABD PCE verisi
Japonya eksi politika faizi bölgesinden çıktı. Ülke merkez bankası BOJ’un şahin adımının arkasından yeni bir şahin adım gelmesi pek kolay olmayabilir. BOJ’un klasik şahin merkez bankası tavrı içinde olmasını beklemiyoruz. Ancak Japon Yeni ABD Doları karşısında kritik seviyede bulunuyor. Söz konusu çaprazda bir tansiyon oluştuğunu düşünüyoruz. Usd-Jpy çaprazının 152 seviyesi sınırında bulunuyor. Bu seviyenin üstü sarsıcı olabilir.
Tamura, Ueda, Suzuki… BOJ yetkililerinin son açıklamaları ‘piyasa hareketlerini düzeltmek için faiz artırmayız, kur hareketlerini dikkate alarak kur istikrarı için elimizden geleni yapacağız, kur hareketlerinin ekonomi ve fiyatlar üzerindeki etkisi büyük ve yakından takip ediyoruz’ şeklinde oldu.
Bu sözleri Jpy’deki tansiyonun bir yansıması olarak alıyoruz. Şöyle düşünüyoruz: ABD tarafında FED’in beklenen faiz indirimi gelmedi ve öteleniyor. Şu an için Haziran aynı speküle ediliyor. Son sözü yine makro veriler söyleyecek.
Japonya kanadında ise BOJ şahin bir adım attı ama aynı zamanda gevşek adım sinyali de verdi. Kaldı ki BOJ yetkilileri (şahinlikte) FED hızlı olamayız ifadesini dile getirdiler. Özetle Usd-Jpy’de kırılma seviyesindeyiz. Eşiğin üzerine çıkılmaması için FED faiz indirim beklentilerinin kuvvetlenmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. Aksi halde para piyasaları hareketlenebilir ve yeni denge noktaları oluşabilir. Yarın açıklanacak ABD PCE verisi bu noktada önemli. Beklentiden yukarı yönde ne kadar saptığına bağlı olarak, güçlü bir veri bardağı taşıran damlaya dönüşebilir.
Piyasalar bir yandan makro veriler üzerinden merkez bankalarını (FED’i, ECB’yi), bir yandan ABD şirketlerini (Apple’in Çin’deki satışlarının düşmesini, Nvidia coşkusunun azalmasını…) bir yandan da jeopolitiği takip ediyor. Genel olarak yön tayininde, risk iştahında bir kararsızlık söz konusu. Yolu oluşturan ve güncel piyasa yapısını yaratan makro veriler. Yolu gösterecek olan yine makro veriler (fiyatlamada büyük paya sahipler). ABD PCE verisi ilk önemli durak. Yarın Paskalya nedeniyle ABD piyasalarının kapalı olduğunu not edelim.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1% civarında hafif eksi. Asya piyasaları Japonya hariç pozitif. Çin 1,1% civarı, Hong Kong 1,4% civarı alıcılı; Japonya 1,1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,21, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 2.195 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, seçim öncesi son 2 iş günü. Bir süre önce oluşan hareketlilik ve spekülasyonlar TCMB’nin şahin adımı ile sönümlendi. Seçim sonrası periyotta sükûnette artış bekliyoruz. Lokal varlıkların fiyatlanmasında yabancı yatırımcının iştahının belirleyici olmasını bekliyoruz.
Bugün TCMB'nin 21 Mart tarihinde yaptığı PPK toplantısının özeti yayımlanacak. Metin, toplantıya dair detayların görülmesi açısından önemli olabilir.
Usd/TL:
Dolar Endeksi, sıkışma yaşıyor. Endeksi’ne Kasım ayı başında beri olan periyotta 104,5 seviyesini direnç olarak alıyor ve son günlerde bu dirence çok yakın duruyor.
Yarın ABD’de PCE verisi açıklanacak. Bu veri kişisel harcamaların fiyat artışını gösteriyor ve FED tarafından önemseniyor. Bu sebeple piyasa için önemli. PCE yüksek gelirse Dolar primlenme çabası içine girebilir. Eğer veri düşük gelirse o vakit Dolar zayıflama gösterebilir. Veri bazlı fiyatlama davranışında kısa vadeli seyir PCE üzerinden oluşabilir.
Lokal tarafta, seçim öncesinde son 2 iş günü. Bir süre önce piyasada oluşan hareketlilik ve spekülasyonlar TCMB’nin şahin faiz artışı ile azaldı. Seçim sonrası havanın biraz daha sakinleşmesini bekliyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,31 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Tahvil yatırımcısı için bir yanda Merkez Bankası’nın yaklaşımı (şu an şahin) bir yanda enflasyon ve enflasyon beklentileri ana başlıklar. Merkez, son toplantısında sürpriz şahin adımı ile enflasyonla mücadelede kararlı olduğu mesajını verdi. Söz konusu kararın yeterli algılanıp algılanmaması enflasyon tahminlerini ve bunların doğal sonucu olarak tahvil faizlerinin seviyesini etkileyebilir.
Global tarafta ABD verileri ekonomik aktivite ve enflasyon için sıcak sinyal veriyor. Karşı tarafta ise FED son durumda güvercin tavrını sürdürüyor. Tahvil faizleri için zıt haber akışı söz konusu. O yüzden belirgin hareket etmiyorlar. Yarın açıklanacak PCE verisi hareket yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 10 baz puan düşüş ile %45,58 ve 22 baz puan düşüş ile 26,71% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste 9,336 seviyesinden başlayan ve 9,000 ara desteğinin kırılmasıyla etkisini arttıran satış baskısının 8,700 seviyesini koruma çabasında hareketlendiğini gözlemliyoruz. Çarşamba gününü -% 0.01 oranında hafif bir değer kaybıyla 8,807 puandan tamamlayan piyasada, güne yatay bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi geri çekilmelerde ise 8,700 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin 9,336 seviyesinden başladığı geri çekilmesi içerisinde 8,700 desteğini koruma çabasının kısa vadeli hareket içerisinde önemli olacağını düşünüyoruz. 8,700 desteğinin korunması, piyasada daha geniş band olan 8,700/9,400 aralığındaki yatay konsolidasyon sürecinin devamını getirecektir. Yukarı ataklarda ise 9,080 seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunuyor. Yukarı atakların yeniden güç kazanması için 9,080 direncini aşması gereken piyasada, 8,700 altındaki olası hareketlerin ise 8,550 ve 8,100 risklerini gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
Kararsızlık, yönsüzlük, belirsizlik… son günlerdeki fiyatlama davranışı için bu tanımlamayı yapmak mümkün. Hal böyle olunca trend oluşumu da mümkün olamıyor. Parite yılın başından bu yana 1,07-1,10 bandında hareket ediyor.
Makro veriler üzerinden hareket eden piyasa yaklaşımı bir süre daha devam edebilir. Veriler sürpriz yarattığında öngörü yapmak, trend oluşumu da pek olası olmuyor. O yüzden merkez bankalarının (FED, ECB) yönlendirmeleri de miyop oluyor ve zamanla değişebiliyor.
Yakın zamanda ABD verileri ekonomik aktivite için olumlu sinyal verdiği için FED faiz indirimi için ayak sürüyor. Zaman geçtikçe faiz indirimini ilk FED yapar tahmini zayıflıyor. Diğer yandan ilk indirimin zamanında FED ile diğerleri arasındaki fark da kapanıyor. Geldiğimiz noktada FED’in Haziran’da faiz indirimine başlaması bekleniyor. ECB yetkilileri de aynı tarihi işaret ediyorlar. Hal böyle olunca parite için hareket alanı daralıyor.
Yarın Paskalya tatili. ABD piyasaları kapalı. Ajandada yeri olan FED önem verdiği kişisel harcamalar endeksi (PCE) açıklanacak. Verinin sonucu hareket yaratabilir.
Majör para birimlerinde Usd çaprazlarına dair haber akışları etkili oluyor. Örneğin USDJPY paritesinde artacak stres, Dolar talebini artırıcı bir neden olarak karşımıza çıkabilir. PCE verisi Jpy çaprazları için tetikleyici olabilir mi sorusuna dikkat çekmek istiyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üstünde kalmaya çalışıyor.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,09 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Nisan ayında İngiltere asgari ücreti artacak. Artış oranının 10% olması bekleniyor. Maliyet artışı maliyetleri ve enflasyonu aynı yönde etkileyebilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD para birimi ve tahvil faizleri son günlerde fazla bir değişim göstermiyorlar. Ancak altın olumlu ayrışma çabası sergiliyor. Fiyatlamayı ekonomik başlık dışında jeopolitik tarafın da etkilediğini söylemek mümkün. Enflasyonda düşüş trendi, politika faizlerinin ineceği beklentisi altını sıkıştıran faiz kıskacının gevşemesini sağlıyor. Jeopolitik gerginlikleri de eklediğimizde altın alıcılarının iştahlanmaları karşılık buluyor.
2.200 Usd seviyesine eriştikten sonra 2.145-2.190 Usd arasında konsolidasyona giren altın yeni zirve tayinine hazırlanıyor olabilir. Yarın ABD’de açıklanacak PCE verisi bu tetikleyici olabilir. Eğer veri beklentilerin altında gelirse altın yukarı yönde hareketlenebilir. Güçlü veri ise konsolidasyon aralığının devamını sağlayabilir.
Teknik olarak bir önceki zirve noktası 2.145 Usd seviyesi kısa vade destek noktası olarak görülebilir. 2.145 Usd altı kapanışlar yaşanması halinde satış baskısı artabilir.
Altında teknik olarak kritik destek seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesine inmeden yeniden yönünü yukarı çevirdi. 2.225 Usd seviyesinin üzerinde 2.275 Usd seviyesi hedef olabilir.
Bu sabah 2.195 Usd seviyesindeki ons altında 2.155 ve 2.145 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.200 ve 2.225 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,18% üzerinde kalması yukarı yönde hareket riski yaratıyor. Yarın açıklanacak PCE verisi bu açıdan kritik olabilir. Güçlü veri tahvil faizini 4,30% seviyesine taşıyabilir. Zayıf sonuç ile 4,10-4,15% aralığı görülebilir. Ana resimde FED faiz indirimleri bekleniyor ama öteleniyor. Ekonomik aktivitenin canlı oluşu tahvil faizlerinin inişine mani oluyor. Piyasa veriler üzerinden (FED de aynı durumda) ilerlemeyi sürdürüyor.
Lokal tarafta PPK faiz kararı lokal tarafta son günlerde oluşan kafa karışıklığını azalttı. Olumlu etkisi oldu. Dış tarafta ise ABD tahvil faizleri yönsüz davranıyor. Seçim öncesi son 2 iş günü. Seçim sonrası iç tarafa dair algının olumlu yöne kaymasını bekliyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 320 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-10 cent; orta vadelilerde 23-33 cent; uzunlarda 40-42 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,71%, 7,41% ve 8,08% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.