Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda odak noktası merkez bankaları politikaları ve makro veriler. Süreç bu kaynaklardan gelen haber akışı ile ilerliyor, fiyatlamalar bunlara göre yapılıyor. ABD bilanço döneminin sonlarına yaklaşılması ile birlikte piyasaların bundan sonraki yol haritası için makro verileri daha yakından takip edeceğini düşünüyoruz.
Muhteşem yedili (Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla) ve gelen bilançoları risk iştahının devam etmesinde ana faktör olarak karşımıza çıktı. Teknoloji şirketlerinin öncülüğünü çektiği iyimserliğin genele yayılması için gelecek olan makro verilerin bu süreci desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Son gelen makro veriler ABD ekonomisinde istenilen soğumanın olmadığı, enflasyonda ve istihdam piyasasında katılığın devam ettiğini gösterdi. Dezenflasyon süreci devam etmesine rağmen hızının azaldığını düşünüyoruz. ABD ekonomisinde görülmeye başlayan katılık piyasanın faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu.
Dün açıklanan ABD'de dayanıklı mal siparişleri Ocak'ta aylık %-6.1 (beklenti %-4.5, önceki:%0.0) gelerek beklentilerin altında gerçekleşti. ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, Şubat'ta aylık 4,2 puan azalışla 106,7'ye düştü. Uygulanan sıkı para politikasının ekonomi üzerinde etkisi bakımından bugün açıklanacak olan ABD-4Ç GSYİH verisi (2. okuma) ilk okumadan farklılaşırsa piyasada hareketlilik yaratabilir.
Avrupa tarafında, Almanya'da Tüketici Güven Endeksi, Şubatta yaşanan ciddi gerilemenin ardından Mart'ta hafif yükseldi ancak negatif bölgede kalmaya devam etti. Tüketici Güven Endeksi, Şubat'ta 0,6 puanlık artışla eksi 29 puana çıktı.
Asya tarafında, Japonya'da çekirdek tüketici enflasyonu Ocak ayında art arda üçüncü ayda da yavaşlasa da beklentilerin üstünde geldi. 2 Yıllık tahvil faizi 2011 yılından beri en yüksek seviyeye çıktı. BOJ’un negatif faiz politikasından çıkmasına dair beklentilerin güçlendiğini düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yatay. Asya piyasalarında ağırlıklı seyir negatif. Hong Kong 0,5% civarı, Çin 0,7% civarı, Japonya, 0,1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,29, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.030 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, ajanda sakin. Bugün dış ticaret dengesi ve Şubat ayına yönelik ekonomik güven endeksi açıklanacak. En son açıklanan veri 99,40 seviyesinde gerçekleşmişti. Yarın ise 4. büyüme verisi açıklanacak. Veri gündemde alan kaplayabilir.




Usd/TL:
ABD bilanço döneminin sonuna yaklaşılması makro veri odaklı piyasaya dönülmesini sağlayabilir. Son gelen ABD makro verileriler, piyasa ve FED faiz indirim beklentilerini yaklaştırdı. FED'in ilk faiz indirimini gerçekleştireceği tarih için beklentiler ileriye kayarken Haziran'da faiz indirimine %70 olasılık verilmeye başlandı.
Beklentilerde değişimin devam etmesi makro verilere bağlı olacak. Bu haftanın en önemli verisi Perşembe günü açıklanacak PCE enflasyon verisi olarak karşımıza çıkıyor.
Lokal tarafta, ajanda bu hafta nispeten sakin, 4Ç büyüme, cari denge, imalat PMI verileri dikkat çekiyor.
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,50 ve 32,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Son PPK toplantısında TCMB politika faizinde değişikliğe gidilmeyerek zirve seviye tayin edildi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun devam edileceği mesajı verildi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi, TCMB'nin politika faizini indirme senaryosunun ötelenme fiyatlamasından dolayı rekor seviyelere yükseldi. Yüzde 44 seviyelerinden alıcıların devreye girmesi ile günü yüzde 42,61 seviyelerinden kapadı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 138 baz puan azalarak %42,61 ve 7 baz puan artarak 26,88% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Zayıf seyrin trend desteği olarak 9,000 seviyesini izliyoruz... 7,200 seviyesinden başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini dokuzuncu işlem haftasında %31.25 lik değer artışıyla 9,450 seviyesine kadar taşımayı başaran piyasada, son iki işlem gününde zayıf seyir hakim oluyor. Salı gününü zayıf seyrin ardından -% 1.66 oranında değer kaybıyla 9,179 puandan tamamlayan piyasada, güne yatay bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin, 9,000 seviyesinde önemli bir trend desteği bulunuyor. Endeksin ara geri çekilmelerini 9,000 ana desteği üzerinde karşılanmasıyla birlikte yükseliş hareketinin etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda 9,400 ara direnç noktasını aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. 9,400 üzerinde ise sırasıyla 9,500, 9,750 ve 10,000 seviyeleri hedef konumunu alacaktır. Ara geri çekilmelerin ardından 9,000 üzerinde kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyacak olan piyasada, bu destek bölgesini aşağı geçecek olası hareketlerin ise endekste aşağı yönlü bir eğilim yaratabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.





Eur/Usd:
ABD ve Avrupa tarafında gelen makro veriler ve politika yapıcıların verdiği mesajlardan sonra piyasada oluşan faiz indirimi beklentileri ötelendi. Beklentilerin ötelenmesi ile birlikte Dolar Endeksi (DXY), Dolar talebinin artması ile Ocak ayından itibaren 101 seviyelerinden başlayan yükseliş Şubat ayının ortasında görülen 104,9 seviyelerine kadar devam etti. Dengelenmenin sonrasında DXY kritik seviye 103,9 civarı işlem görüyor. Parite 1,08 üstünde kalıcı olmaya çalışıyor.
Bu hafta Perşembe günü açıklanacak olan ABD PCE fiyatlamalarda önemli olabilir. Beklentilerden düşük gelebilecek veri paritede yönün netleşmesini sağlayabilir. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi, faiz indirim ihtimallerinin ertelenmesine yol açabilir. 01 Mart Cuma günü ABD'de şubat ayı imalat PMI ve ISM imalat PMI verileri de diğer önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor. Hafta içerisinde, Fed üyelerinin konuşmaları ve vereceği mesajlarda paritede hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,7 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,086 ve 1,090 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Bu hafta ABD ajandası parite üzerinde baskın olabilir. Gelecek makro verilerin, ekonomide soğuma ve istihdam da azalış göstermesi halinde dolar endeksinin güç kaybına neden olabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. Mevcut dinamik 104,7 üzerinde 105,5 seviyesi denemelerini beraberinde getirmek isteyebilir.
Bu sabah 1,266 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Merkez bankalarının faiz indirim zamanlamasına ve derecesine bağlı hareket değerli metalde devam ediyor. Faiz indirim döngüsünün netlik kazanmaması ve piyasada oluşan indirim beklentilerinin törpülenmesi altın fiyatlarında 2.000-2.070 Usd bant aralığının devam etmesini sağlıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25-4,30 bandından sıkışık bir seyir izlerken, altın fiyatlarının 2.030 Usd üstünde kalma çabası görülüyor.
Son dönemde geçerli olan (2.000-2.070 Usd) bant hareketi devam ediyor. Kısa vadede 2.045 Usd üstü hareket yukarı isteği artırabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. DXY 104,7 üstü kapanışlarda yukarı istek artabilir.
Bu sabah 2.030 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Makro verilerin piyasa davranışlarını etkilediği süreçte ilerliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25-4,30 bandından sıkışık bir seyir devam ediyor. Bu hafta PCE ve ISM imalat verileri hareket yaratabilir. ABD 10Y tahvil 4,27% civarında güne başlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, bu hafta ajanda yoğun değil, büyüme verisi dikkat çekiyor. Yeni ekonomi politikası olumlu algı yaratmaya devam ediyor. Yurt dışına korele hareket devam edebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanacak gerileme lokal piyasaya olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 290 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-5 cent; orta vadelilerde 29-34 cent; uzunlarda 68-71 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,00%, 7,51% ve 8,17% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
 

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş