Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dayanıklı tüketim siparişleri ve Dallas FED imalat endeksi piyasa beklentilerinin de altında geldi. Veriler ABD ekonomisine dair yavaşlama sinyali verdiler. Majör veri olmadıklarından, etkileri de fazla olmadı. Piyasalardaki iyimserlik sınırlı kaldı.
Haftanın ilk gününe başlarken piyasalar olumlu fiyatlama yapmakta zorlanıyordu, ABD verileri buna biraz imkan sağladı. Ancak soru şu iyimserlik sürebilir mi? Verilere bağlı seyir olduğu, hem piyasaların hem merkez bankalarının verilere göre hareket ettiği bir dinamikteyiz. İyimserliğin devamı olumlu algılanacak verilere bağlı. Bunun anlamı ekonominin yavaşladığı, enflasyon riskinin azalmasına katkı sağlayan (örn ABD) göstergelere ihtiyaç olduğu şeklinde ifade edilebilir. Hafta boyunca açıklanacak verilere bu gözle bakıyoruz.
Şubat ayı başından bu yana ABD ekonomisi beklenenin aksine canlı bir yapı ortaya koyuyor. Piyasalardaki baskı sürüyor.
Bu hafta makro veri trafiği ve merkez bankası açıklamaları yoğun. Veriler hem piyasalar hem merkezler için belirleyici olabilir. Güçlü veriler piyasa iştahının baskı altındaki seyrini uzatabilir. Bugün ABD tüketici güveni, toptan stoklar açıklanacak. Hafta boyunca merkez bankalarından gelecek açıklamaların ise şahin olmasını bekliyoruz. İçinde bulunduğumuz hafta piyasaların iyimser olmasını zayıf makro veriler sağlayabilir.
Dün risk iştahı biraz arttı. Ancak hem sınırlı bir tepki oldu hem de riskli varlıklar ayrıştı. Örneğin hisseler alındı, tahviller çoğunlukla talep görmedi. ABD borsaları yüzde 0,5 civarında primlendi. Avrupa endeksleri daha alıcılı idi; yüzde 0,7-1,5 arasında pozitif kapandı. Kıymetli madenler tarafında altın biraz alıcılı, gümüş ise satıcılı idi.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da da hava benzer. Çin ve Japonya hafif, Hong Kong yüzde 0,5 civarı pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,93%, Dolar Endeksi 104,7, ons altın 1.816 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 2,75% civarı yükseldi. TL Tahvillerde yatay kaldı. Eurobond fiyatları kısa vadede uzun vadeye doğru daha alıcılı idi. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor.
Ocak ayı cari açığı -14,2 milyar Usd olarak açıklandı.
Bugün 4. çeyrek büyüme, Cuma ise Şubat ayı enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyonun aylık bazda 3,5% artması, yıllık oranın ise 55,7% seviyesine gevşemesi bekleniyor (Bloomberg).


Usd/TL: Şubat ayı boyunca ABD kaynaklı haber akışı ile güçlenen Usd yeni haftaya soluklanarak başladı. Dün açıklanan ABD verileri yavaşlama sinyali verdi. Piyasanın beklediğinden biraz daha zayıf sonuçlar geldi. Bunun Dolar Endeksi’ne yansıması ise sınırlı düşüş şeklinde oldu. Endeks dün 105 seviyesinin biraz üzerinde idi, bu sabah 104,7 civarında bulunuyor. Bundan sonraki seyir makro verilere büyük oranda bağlı olmaya devam edecek diyebiliriz. Bu hafta makro veri ve merkez bankasından gelecek açıklama trafikleri yoğun. Verilerin güçlü-zayıf gelmesi piyasaları ve Usd’yi etkileme potansiyeli taşıyor.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Depremden etkilenen insanlarımız için uygun yaşam koşulları oluşturulmaya çalışılıyor. Diğer yandan depremin ekonomiye yansımaları için de önlemler alınıyor.
Cuma günü Şubat ayı enflasyonu açıklanacak. Bloomberg’deki beklentiye göre aylık 3,5% artış bekleniyor. Yıllık oran böylece 55,7% seviyesine inmiş olacak.
Kur bu sabah 18,89 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,85 ve 18,83; yukarıda 18,92 ve 18,95 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: ABD dayanıklı mal siparişleri, Dallas FED imalat endeksi için piyasa zayıf olacakları şeklinde tahminlerde bulunmuştu. Dün açıklanan veriler piyasa beklentisinden daha zayıf bir resim ortaya koydu. Veriler ile piyasalarda risk iştahı sınırlı arttı. Tahvil faizleri karışık seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi hafif düştü. Ancak diğer gelişmiş ülke tahvilleri (Avrupa kanadında) yine de yükseliş kaydettiler. Makro verilere bağlı seyir bir süre daha gündemde kalacak gibi gözüküyor. Bu noktada ABD verileri önem sırasında ilkte yer alıyor.
Lokalde Şubat ayı enflasyonu bu hafta Cuma günü açıklanacak veri önemli. Piyasa yıllık bazda hafif düşüş bekliyor. Düşüş baz etkisinden kaynaklanacak.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan düşüşle %10,66 ve yatay %10,49 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,000 üzerinde dengelenmeyi başaran piyasada yukarı hareket güç kazanıyor... Seans içi geri çekilmelerde yakından izlediğimiz 5,000 desteğini koruma çabasının başarılı olmasıyla birlikte, Borsa İstanbul'da haftaya güçlü bir seyirle başlandığını gözlemliyoruz.
Haftaya % 2.74 oranında yükselişle başlayan piyasada, önümüzdeki sürece baktığımızda ise seans içi geri çekilmelerde 5,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 5,000 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler ise piyasada 5,350/5,400 direnç bandını hedefleyecek yükseliş eğiliminin devamını getirecektir.
Diğer taraftan 5,000 seviyesi altındaki hareketlerin ise piyasadaki aşağı baskısının devamını getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda ise aşağı yönde bir alt noktada bulunan ve son dönemdeki düşüş esnasında kapanış bazında oldukça başarılı bir destek olarak çalışan 4,700 bölgesine yönelik baskı etkisini sürdürebilir.


Eur/Usd: Veriden veriye seyir yön bulmaya devam ediyor. Son zamanlarda ABD verileri öncülüğünde piyasalar fiyatlanıyor. Ekonomik canlılığa işaret eden göstergeler piyasa iştahının baskılanmasını, aynı zamanda Usd’nin güçlenmesini beraberinde getiriyor. Dün ise soluklanma mümkün oldu. Zira ABD dayanıklı tüketim siparişleri ve Dallas FED imalat endeksi aktivitenin yavaşladığı sinyalini verdiler. İyi tarafı ise sonuçlar piyasanın beklediğinden daha zayıf oldu. Risk iştahı biraz canlandı. Majör değişiklik için açıklanacak verilerin güçlü gelmemesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Dolar Endeksi 105 seviyesinin altına indi. Endeks dün 105,35’e kadar çıkmıştı. Zayıf veriler ile Usd talebi biraz olsun azaldı.
Makro veriler piyasaları ve merkez bankalarını etkilemeye, kıymetli olmaya devam ediyor. Bu haftada trafik yoğun (hem veri trafiği hem merkez bankası açıklamaları). Güçlü veriler risk iştahı anlamında haftanın tatsız yaşanmasına yol açabilir. Merkez bankası yetkililerinin konuşmalarında şahin sözler duymak sürpriz olmayacak kanaatindeyiz.
Bugün ABD tüketici güveni, toptan stoklar, Richmond Fed aktivite endeksi açıklanacak.
Bu sabah 1,059 seviyesindeki paritede 1,056 ve 1,052 seviyeleri gün içi destek; 1,062 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD verileri sapma gösterdikleri oranda hareket yaratabilirler.


Gbp/Usd: İngiltere ve AB Kuzey İrlanda Protokolü’nde anlaştı. Brexit sonrası yaşanan ayrılıkta gümrükle ilgili pürüzler nihayete ermiş oldu. Windsor Çerçeve Anlaşması ise el sıkışıldı. İngiltere Krallığı içinde ticaretin sorunsuz akışı ve Kuzey İrlanda ile AB ve İngiltere arasındaki gümrük sorunları çözüme kavuşmuş oldu.
Piyasalarda ise ABD verileri fiyatlara tesir etti. Beklenti altı gelen ve yavaşlama sinyali veren veriler piyasaların biraz rahatlamasını sağladı. Olumlu yöne bir dönüş verilere bağlı. ABD kanadı daha kritik olarak takip edilecek. Diğer taraftan BOE başkanı Bailey yarın konuşacak. Başkan yeni-farklı sözler söylerse hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,205 seviyesinde bulunan paritede 1,202 ve 1,198 seviyeleri gün içi destek; 1,208 ve 1,212 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD verileri sapma gösterdikleri oranda hareket yaratabilirler.


Altın: Kıymetli madenler tarafında altın ve gümüş dün ayrıştı. Altın sınırlı primlendi, gümüş ise değer kaybı yaşadı. Piyasa tarafında ise risk iştahı biraz kıpırdadı. İki ABD verisi piyasanın tahmin ettiğinden daha fazla düşüş kaydetti. Ancak verilerin ağırlığı fazla olmadığı için yarattıkları iyimserlik güçlü olmadı. Risk iştahı biraz nefes aldı diyebiliriz. Bunun devamı için açıklanacak yeni verilerin ekonomide yavaşlama olduğuna işaret etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda kıymetli madenler de lehte fiyatlama görebilir.
Bu hafta gerek veri trafiği gerek merkezlerden gelecek açıklamalar fazla. O yüzden verilere bakarak piyasa iştahının belirleneceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 1.816 Usd seviyesindeki ons altında 1.807 ve 1.796 Usd seviyeleri gün içi destek 1.820 ve 1.829 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD verileri sapma gösterdikleri oranda hareket yaratabilirler.


Eurobond: ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% sınırını aşamadı, hafif geri çekildi. Dün açıklanan dayanıklı tüketim siparişleri ve Dallas FED imalat endeksi piyasanın beklentisinden daha zayıf geldiler. Çok majör veriler olmadıkları için fiyatlara tesirleri sınırlı kaldı.
Tahvil faizleri son haftalarda yukarı gidiyor. Yönün aşağıya dönmesi için haber akışının enflasyon endişelerini azaltması, yavaşlama sinyali üretmesi gerekiyor. Aksi halde mevcut fiyatlama sürebilir. Bu hafta açıklanacak veriler ve merkez bankası yetkililerinin konuşmaları bu bakışla izlenecek.
Lokal tarafta depremin açtığı yaralar kapatılmaya çalışılıyor. Depremin mali külfeti bir miktar baskı yaratıyor. 5 yıllık CDS günü 567 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar dün alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 18-19 cent; orta vadelilerde 71-88 cent; uzunlarda 115-122 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,60%, 8,56% ve 9,20% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş