Noel tatili sebebi ile global piyasalarda işlemler düşük likidite ortamında devam ediyor. Kasım ayından itibaren yıl sonuna kadar beklediğimiz global piyasalar için temkinli-iyimser mod varlığını koruyor. Ajandanın sakin olduğu son haftada global piyasalar seneyi iyi kapatmak istiyor (Noel Baba rallisi).
Merkez bankaları, ‘2022-2023 sıkılaşma sürecini’ tamamladıklarını ilan etmeseler de piyasalar artık döngünün sonuna gelindiğini ve 2024 yılında gevşeme yaşanacağını bekliyor. Beklenti ile birlikte FED’in ilk faiz indirimini Mart ayında yapma olasılığı yüzde 80 civarında fiyatlanıyor. Piyasalar sabırsız olmasına rağmen haksız sayılmaz. Sıkılaşma ile başlayan enflasyon mücadelesinde merkez bankaları büyük yol aldılar, kazanımlar sağladılar. Faiz ilacını doğru zamanda doğru dozda kullandılar. Bundan sonraki süreç oldukça önemli olacak. Merkez bankaları erken zafer ilan etmek istemeyebilirler ve fakat ilacın dozunu (sıkılaşma) uzun tutmaları halinde yan etkileri ekonomiler üzerinde yıpratıcı olabilir (resesyon tehlikesi).
2024 yılında bolca konuşacağımız konulardan biri sıkılaşma döngüsünün bitmesi ile FED,ECB ve BOE arasında ilk faiz indirimini kimin yapacağı olacak. Büyüme verileri sıkılaşmanın süresi üzerinde oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Ekonomi yumuşak iniş dahilinde olup enflasyon düştüğü için yapılacak faiz indirimleri en olumlu senaryo olarak karşımıza çıkarken, ekonomik endişelerden dolayı yapılacak faiz indirimleri ise resesyon korkularını tetikleyebilir.
ABD'de konut fiyatları Ekim'de yıllık %4,87 arttı (beklenti %4,85), faiz indirimi beklentileri fiyatlara yukarı yönlü etki yapıyor. Ayrıca Dallas FED imalat verisi ve Philadelphia FED imalat dışı verisi de ABD ekonomisinin canlı olduğunu gösterdi. Dün açıklanan söz konusu veriler beklentilere ve önceki veriye göre belirgin iyi geldiler.
Petrolde Kızıldeniz'deki gemilere yönelik bir dizi Husi saldırısının ardından nakliye kesintilerinin odak noktası olmasıyla fiyat artışları yaşandı. Sonrasında ticari gemilerin korunmasına yardımcı olacak çok uluslu bir denizcilik görev gücünün kurulması ile endişeler şimdilik azaldı. Ticari gemilerin rotalarının değişmesi ve sevkiyat sürelerinin uzaması tedarik sıkıntısı yaratacağı için enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya piyasaları alıcılı. Hong Kong 1,6% civarı, Japonya 1,1% civarı, Çin yüzde 0,4 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,88, Dolar Endeksi 101,5, ons altın 2.065 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, ajanda hem yurt içinde hem yurt dışında sakin. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Reel kesim güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 103,4 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,5 puan azaldı ve yüzde 77,5’e geriledi. TCMB'nin depo alım ihalesine 130,3 milyar lira teklif geldi, ortalama faiz %42,27 oldu
Dün, İsveç'in NATO'ya üyelik protokolü TBMM Dışişleri Komisyonu’nda oy çokluğu ile kabul edildi.
Usd/TL:
Yurt dışı finansal iklim yıl sonunu temkinli-iyimser modda sonlandırmaya çalışıyor. Kasım ayından beri süren yumuşak iniş senaryosu devam ediyor. Gelen ekonomik veriler de şimdilik bu tezi destekliyor. Son gelen ABD büyüme revizyonu ve hem çekirdek hem manşet PCE (Kişisel Tüketim Harcamaları) beklenti altında kalarak risk iştahını destekledi.
Lokal tarafta, bu hafta majör veri bulunmuyor. Piyasaları hareketlendirecek bir veri olmaması, globalde de benzer durum olması TL fiyatlamasında mevcut şartlar devam edebilir olarak okunabilir.
Merkez Bankası sadeleşme adımlarının sonuna yaklaşıyor. Ocak ayında zirvenin son faiz artırımı ile birlikte tayin edileceğini düşünüyoruz. Atılan adımlar ile birlikte TL‘nin cazip bir yatırım aracı olma süreci devam ediyor. Sıkılaşmanın sonlanması ile birlikte mali politikalar ile bu sürecin devamını bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,30 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,00 ve 28,50; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Tahvil tarafına son zamanlarda ilgisi artan yabancı yatırımcı yılın son haftasında tatil takvimi nedeniyle sakin.
Sıkılaşma ve sadeleşme adımları ile tahvil faizleri normalleşti, sıkılaşmada son virajdayız. Tahvil tarafında fiyatlamalar ve pozisyonlanmalar başladı. Bu ise tahvil faizlerinin daha da yükselmesinin önüne geçiyor. Böylece tahvil faizlerinde zirve daha aşağıda ve daha erken oluşabilir görüşümüzü destekliyor. 2024’de TL sabit getirili kıymetler yatırımcılar için iyi getiri sunabilirler..
Globalde, temkinli-olumlu fiyatlama davranışı sürüyor. Bir yandan da yıl sonu etkisi ile düşük hacimler görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 27 baz puan artarak %37,64 ve 15 baz puan artarak 26,02% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi:
7,200 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz... Kısa vadeli aşağı hareketini sürdüren piyasada, son dönemde oluşan sert satış baskısının 7,200 seviyesi üzerinde dengelenme çabası ön plana çıkıyor. Salı gününü dengelenme çabasının ardından oluşan tepki alımlarıyla % 0.47 oranında değer artışıyla 7,299 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi tepki yükselişleri şu aşamada zayıf kalmaya devam ediyor. Böylece zayıf yukarı atakların ardından direnç noktalarının aşağı baskı oluşturmayı sürdürdüğü piyasada, seans içerisinde 7,200 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Gün içerisinde 7,200 desteğini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviye altındaki seyrin sürdüreceği satış baskısının ise 7,000 seviyesini hedefleyebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Şu aşamada satış baskısının sürdüğü ve henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, 7,500 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin sert satış baskısından kurtularak yukarı yönde bir atak gerçekleştirebilmesi için ilk etapta 7,500 direncinin aşılması gerekiyor.
Eur/Usd:
Global piyasalarda işlemler düşük likidite ortamında devam ediyor. Ajanda sakin haliyle fiyat hareketleri de sakin. Parite 1,10 seviyesinin üstüne yerleşmeye çalışıyor. 2024 yılında faiz indirimleriyle beraber büyüme verileri başat rolde olabilir. Avrupa tarafında yaşanan ekonomik daralma devam etmez ise bu parite üzerinde olumlu etki yaratabilir. Dolar Endeksi’nde (DXY) kritik direnç seviyesi olarak 101 takip ediyoruz. 101 altında fiyatlamalar parite de yükseliş yönlü yeni alan yaratabilir. Veri odaklı piyasada Ocak ayı verileri paritede yön hususunda yön gösterici olabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,103 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,105 ve 1,109 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
BOE tarafından uygulanan sıkılaşma zirve noktaya ulaştı gibi gözüküyor. Bu noktadan sonra sıkılaşmanın gecikmeli etkileri ile birlikte ekonomik verilerde büyümenin yavaşlamaya başladığını görmemiz muhtemel. Büyüme verilerinde keskin bir düşüş resesyon korkularını canlı tutabilir. Ilımlı bir büyüme ve enflasyonda yaşanacak düşüş ise yumuşak inişe neden olabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
FED sıkılaşmada zirve faiz oranında olduğunu açıklamasa da piyasa ve gelen veriler zirvenin görülmüş olabileceğine işaret ediyor. Bu beklenti ile birlikte reel faiz oranlarında yaşanan düşüş altın için destekleyici olmaya devam ediyor.
Değerli metal yılın son haftasında kritik direnç noktası 2.070 Usd seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Dolar Endeksi’nin kritik destek 101’e yaklaşmış olması altını 1.985-2.070 bant aralığını korumasını sağlayabilir. Teknik olarak Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi altında yükseliş için alan açabilir.
2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.065 Usd seviyesindeki ons altında 2.050 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.070 ve 2.095 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 5 seviyelerinden gelen ekonomik veriler ve enflasyon tehdidinin azalması ile birlikte yüzde 3,88 seviyelerine kadar geri çekildi. Bu geri çekilme piyasanın risk iştahını olumlu yönde etkiledi. Sıkılaşmanın ötelenen etkilerinin görülmesi ile 2024’te yumuşak iniş mi yoksa resesyon mu (sığ, derin) olacak? sorularına cevap aranacak. Bu cevaplarda tahvil faizlerinin seyri açısından önemli olacaktır.
ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü dengelenme hareketinin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. Ocak ayı içinde CDS geldiği seviyeleri dikkate alırsak yeni ihraçlar görebiliriz.
Noel tatili ve yılın son haftasında olmamız nedenleriyle Türkiye eurobondları dün hacimsiz kaldı. Dün ABD Noel tatilinden dönmüştü, bugün Avrupa dönüyor. Hacimde sınırlı bir hareket görülebilir.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.