Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Şükran Günü bir kez daha yıl sonuna geldiğimizin habercisi oldu. Cuma günü ABD’de yapılan internet satışları geçen yıla göre 7,5% artış kaydetti. Yaklaşık 10 milyar Usd ile yeni satış rekoru kaydedildi. Bugün ise Siber Pazartesi. Teknoloji ürünleri piyasası hareketli bir gün geçirebilir.
Normal şartlarda satışları artması arzu edilen bir durum. Ancak şu an canlılık istenen heves edilen bir gelişme değil. Bu yüzden Cuma günü çok satış yapan şirketlerin hisseleri iyi bir gün geçirmiş olsa da piyasa ve FED pek keyif almamış olabilir.
Yılın sonuna yaklaşıyor olunması tatil modunun devreye girmesi anlamına geliyor. Ancak FED için bu pek söz konusu olmayabilir. Güçlü veriler FED’i tetikte tutabilir. FED ise piyasaya bunu yansıtabilir.
Ana resimde ABD ekonomisinin yavaşlaması, FED’in güvercinleşmesi döngüsünün gündemi oluşturmasını, varlık fiyatlarının buna göre oluşmasını bekliyoruz. Makro verilerin arada güçlü gelmesi ve gelebilecek olması, FED’in temkinli olmasına yol açıyor. FED tatmin oluncaya dek ‘aba altından sopa göstermeye’ devam edebilir. Benzer durum ECB için de geçerli. Tabii BOE’yi unutmayalım. BOE’nin şu an diğerlerinden farklı siyasi kanattan gelen canlandırıcı maliye politikası sinyali. Malum gelecek yıl seçim yapılacak. ABD’de de seçim yapılacak ancak hem bütçe dengesi hem de siyasi yapı canlandırıcı adımlara imkan vermeyebilir.
Bu hafta yoğun veri akışı olacak makro veri ve merkez bankaları kanadında. Veriler çok hayati değiller. FED-Bej Kitap, AB TÜFE, imalat PMI’lar dikkat çekenler. Merkezler tarafında ise Lagarde ve Powell’ı dinleyeceğiz. Farklı veriler, farklı sözler hareket yaratabilirler.
Bu sabah global piyasalarda risk sınırlı negatif. ABD vadelileri 0,2% civarı eksi. Asya piyasalarında Hong Kong 1,0% civarı, Çin yüzde 0,7 civarı, Japonya yüzde 0,5 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,50, Dolar Endeksi 103,4 ons altın 2.010 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Şimşek’in sözler dikkat çekiyor. Bakan bey, KKM’de tüzeller için vergi istisnasının kalkabileceğini, swap limitinin gevşeyebileceği, dış tahvil ihraçlarının kademeli olacağı sinyalini verdi. Diğer yandan ortaya konulan finansal istikrar sağlamaya başladığını ifade etti. Bu konuda CDS’deki düşüşü örnek gösterdi.
Perşembe günü 3Ç GSYF verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi yıllık bazda 5,2% büyüme olması yönünde.
Bu hafta ayrıca dış ticaret dengesi, imalat PMI veriler açıklanacak.




Usd/TL:
Perşembe ve Cuma günü ABD piyasaları tatil havasında idi. O yüzden piyasalar normal dinamiklerinin dışında işlem gördü. Yeni hafta majör veri olmasa da veri trafiği yoğun. Cuma günü açıklanan veriler ABD ekonomisinin yavaşladığı sinyalini verdiler. Dolar Endeksi biraz aşağı indi. Bu sabah 103,4 civarından işlemler geçiyor. 103 seviyesi karar-yön için kritik. Ana resimde aşağı yönde ilerleme olmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar bir miktar ekonomik istikrar sağlıyor. Ancak adımların bire bir karşılığı oluşmuş değil. Bu konuda Şimşek’in son açıklamaları dikkat çekiyor. Bakan bey kararlı olduklarını yineleyerek süreçle ilgili ajanda hakkında bilgi verdi. KKM vergi istisnası, swap kanalının açılması, dış tahvil ihraçları gündemin sıcak konuları. Sürecin TL lehine sonuç ürettiğini, üreteceğini düşünmeyi sürdürüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,89 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Yeni yılda enflasyonun 70% civarında tepe yapması bekleniyor. Merkez Bankası, dezenflasyon sürecinde kararlı durmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta yapılan 500 baz puan artışını bu şekilde okuyoruz. Merkez’in şahin olması enflasyon tepesinin daha aşağıda oluşmasını sağlayabilir. Bu ise tahvil faizlerinde oluşması beklenen tepenin de aşağıda oluşması anlamına gelebilir. Dolayısı ile TL tahvil faizlere dair ‘anlamlı getiri’ algısının tetiklenmesini kolaylaştırabilir. Tahvil yatırımı için cazip seviyelere yaklaştığımızı düşünüyoruz.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, parasal sıkılaşmanın sona erdiği beklentisi güçlendikçe ABD 10 yıllık faizinde yaşanan baskı azalıyor. Yıl sonuna kadar temkinli iyimser piyasa göreceğimizi düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 6 baz puan düşerek ve 32 baz puan azalarak, %41,05 ve %28,39 seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı atakların yeniden güç kazanması için 8,100 direncinin aşılması gerekiyor... Endekste 7,400 ana destek noktasında oluşan yukarı hareketin, geçtiğimiz hafta 8,100 hedef direnç noktasını aşma denemelerinde zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Haftalık periyotta %1.36 oranında değer artışının oluştuğu piyasada, ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,750 seviyesinin hafta içerisinde önemli olacağını düşünüyoruz. İlk etapta 7,750 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu noktanın korunmasıyla birlikte endeksin yükseliş eğilimini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk önemli direnç konumunda bulunan 8,100 hedef direnç noktasını aşama denemeleri etkisini sürdürecektir. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 8,100 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda yukarı hareket sırasıyla 8,250 ve 8,500 seviyelerini hedeflemeyi sürdürecektir. 7,750 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 8,100 direncinin oluşturduğu zayıflama sinyalinin ardından 7,400 ana desteğine baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
ABD merkez bankası FED piyasaları domine etmeyi sürdürüyor. Rüzgar güvercin tarafa doğru esiyor. Bu sebeple Usd talebi zayıflama kaydediyor. Ülke ekonomisine dair makro veriler zayıf geldikçe talepteki azalma devamlılık kazanıyor. Tabii her veri farklı sonuçlara işaret ettiği-edebileceği için ara ara Usd talebi de oluşabiliyor. Diğer yandan diğer ülke (örn AB, UK, Japonya) verileri de ve merkez bankaları da seyri etkiliyor. Ana resimde Usd talebindeki zayıflık sürebilir. Ancak önce ifade ettiğimiz sebeplerden ötürü kararlı bir zayıflıktan söz edemiyoruz.
Yeni haftada veri trafiği yoğun, ancak majör bir veri bulunmuyor. Merkez bankaları tarafında ise FED-Bej Kitap ve yapılacak konuşmalar öne çıkıyor. Hafta Lagarde’ın konuşması ile başlayacak, Çarşamba Bej Kitap ile, Perşembe Lagarde ile sürecek ve Cuma günü Lagarde ve Powell ile tamamlanacak. Çok heyecanlı bir hafta olmasını beklemiyoruz. Bir sürpriz olmaz ise Usd talebinin azalmasını bekliyoruz. ABD 3Ç büyüme (2. okuma), AB tarafında TÜFE, Cuma imalat PMI’lar hareket yaratabilecek diğer veriler.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir. Toparlanma için 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlamalar başlamalı.
Bu sabah 1,093 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere’de siyasilerin sesi duyuluyor. Zira seçim yaklaşıyor. O yüzden ekonomiyi canlandırmak için adımlar atılması mümkün gözüküyor. Tabii bu adımların ülkenin merkez bankası için anlamı enflasyon riski demek. Pound için ise diplerden tepki demek. Siyasilerin tozu dumana katmalarını beklemiyoruz. Ancak seçim gerçeğini göz ardı etmemek gerek. O yüzden piyasa Usd karşısında paraları fiyatlarken Gbp lehine fiyatlamaya bir adım daha yakın durabilir. Ana resimde Usd zayıflaması bekliyoruz. Ancak üstte Eur-Usd’de ifade ettiğimiz üzere Usd zayıflığı kararlı olmayabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasını ABD haber akışı ile birlikte aşağı yönde kırmış durumda. Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir.
Bu sabah 1,259 seviyesinde bulunan paritede 1,255 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,26 ve 1,267 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Altın:
Ekim ayında jeopolitik risklerle fiyatlanan kıymetli madenler, arada hafif bocalasalar da şimdilerde FED güvercinliğinden destek buluyor. Bu hafta yukarı yönde çabalarını korumalarını bekliyoruz. Ancak bu çaba belirgin olmayabilir. Belirginlik için bir tetikleyiciye ihtiyaç olabilir. Bunu ne sağlayabilir diye ajandaya baktığımızda FED-Bej Kitap zayıf gelmeli ve-veya Powell-Lagarde güvercin konuşmalı diyebiliriz.
Kısa vadeli seyirde ve orta vadeli seyirde yukarı yönde hareket beklemekteyiz.
Dolar Endeksi’nde 103 altı, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 altında kapanış yapması altın tarafında yükseliş açısından alan yaratabilir..
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 2.010 Usd seviyesindeki ons altında 1.985 ve 1.975 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.025 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD tahvil faizleri Ekim sonunda beri düşüş eğiliminde. Son günlerde ise mevcut seviyeler korunuyor. Bu hafta biraz tepki çabası görebiliriz. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,7% civarına erişmek isteyebilir. Bu istek zayıf makro veri ve-veya güvercin FED yönlendirmesi ile sınırlanabilir. Ana resimde yönün aşağı olduğunu düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Lokal tarafta ise yeni ekonomik duruşun olumlu sonuçlar üretmeye devam edeceğini değerlendiriyoruz. Bu iki faktör Türkiye eurobondları lehine algı yaratıyor bizce. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 339 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-8 cent; orta vadelilerde 10-16 cent; uzunlarda 8-14 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,64%, 8,17% ve 8,73% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.