Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Jeopolitik risklerin gölgesi altında haftanın son işlem günündeyiz. Orta Doğu’dan gelen haber akışı fiyatlar üzerinde ani oynaklığa sebep olabiliyor. Bir süre daha piyasalar çatışmaya dair haber akışını takip edecek diye düşünüyoruz. burada kritik konu çatışmanın mevcut alanının dışına çıkması ve bölgesel bir savaşa dönüşmesi. Biz bunu eşik olarak tanımlıyoruz. Özetle bu eşik aşılırsa daha dramatik fiyatlamalar görebiliriz. Eşik aşılmaz ise fiyatlama mevcut minvalde sürebilir ve zamanla çatışmanın fiyatlara etkisi azalabilir diye değerlendiriyoruz.
Ekonomik takvimde ise merkez bankalarının faiz kararı maratonu, dün Avrupa Merkez bankası ile başladı. Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel bir karar alarak faiz politikasında değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 4,50 seviyesinde korudu. ECB yaptığı açıklamada mevcut faiz artırımlarının mali koşullara güçlü şekilde iletildiğinin altını çizerken politika faiz seviyesi yeterince uzun sürdürüldüğü taktirde hedefe önemli bir katkı sağlayacağını belirtti. Önceki bültenlerimizde de belirtiğimiz gibi ECB‘nin sıkılaştırma sürecinde sona geldiğini düşünmeye devam ediyoruz. Özellikle Avrupa tarafında verilerin daralmada derinleşmesi ve bölgede genele yayılması, sıkılaşma sürecinin devamı önünde en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzde dönem Avrupa tarafından gelecek ekonomik veriler önemli olacaktır. Resesyon tehlikesinin büyüme olasılığı sıkılaştırma süresinin uzunluğu-kısalığı tartışma konusu olabilir.
Dün açıklanan ABD büyüme verisi güçlü bir ekonomi ile piyasaları yüzleştirdi. ABD 3Ç büyüme verisi beklentilerin üstünde %4,9 geldi. 3Ç kişisel tüketim harcamaları ve Eylül dayanıklı mal siparişleri de beklentilerin üstünde gelerek tüketici talebinin kuvvetli olduğu resmini ortaya koyuyor. ABD tarafını özetlememiz gerekirse büyüme beklentilerin üstünde devam ediyor diğer taraftan enflasyon düşüyor ve işsizlik hafif artışta. Verilerin gecikmeli geldiğini düşünürsek sıkılaştırma süresinin uzunluğu ve yeterliliği konusunda bundan sonra gelecek ekonomik verilerin önemli mesajlar içereceğini düşünüyoruz.
Piyasa reaksiyonlarına baktığımızda hareketlerin sınırlı olduğunu görüyoruz. Risksiz yatırım aracı ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5 sınırında soluklanırken bu noktada ABD hükümetinin borçlanma ihtiyacının artmasının (jeopolitik riskler) ve artan petrol fiyatlarının maliyet enflasyonu yaratması tahvillere yeterli talep olmasının önüne geçiyor. Dolar Endeksi (DXY) 1 Kasım FOMC toplantı kararları öncesi güçlü duruşunu devam ettiriyor. Bugün ABD enflasyonu öncü göstergesi çekirdek PCE açıklanacak.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesinde USD/JPY ve Japonya tahvil faizleri kritik seviyelere yaklaştı. Japonya Merkez Bankası 30-31 Ekim’de yapılacak olan toplantısında verim eğrisi kontrolünü tekrar değerlendirmesi açısından kritik olacağını düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,3-0,8 bandında artı. Asya’da Hong Kong yüzde 1 civarı, Japonya yüzde 1,1 civarı, Çin yüzde 0,3 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,86, Dolar Endeksi 106,5, ons altın 1.986 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olan ana faktör olmaya devam ediyor. Orta Doğu odaklı haber akışına lokal piyasalarda hassasiyet devam ediyor.
Merkez Bankası sürpriz yapmayarak piyasa beklentisine paralel politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çekti. Kurul notlarında yenilik olarak jeopolitik risklerde artışa bağlı olarak petrol fiyatlarındaki artışın yarattığı enflasyon üzerinde olumsuz risklere değinildi. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak devam edileceği belirtildi.




Usd/TL:
Global tarafta, jeopolitik risk piyasa fiyatlamasında baskı unsuru olmaya devam ediyor. Arada tansiyon düşürücü haberler gelse de bütünde tansiyon yüksek kalmayı sürdürüyor.
Dün açıklanan ABD 3Ç büyüme verisi beklentilerin üstünde gelerek ABD’nin güçlü bir büyüme ile yoluna devam ettiğini gösterdi. Jeopolitik risklerin devam etmesi ve ABD ekonomisinin diğer gelişmiş ülkelere göre kuvvetli olması Dolar talebini güçlü tutmaya devam ediyor.
Lokal tarafta, PPK toplantısı sonrasında politika faizi yüzde 30 seviyesinden 500 baz puan artırılarak yüzde 35 seviyesine yükseltildi. Toplantı notlarında jeopolitik risklerin petrol fiyatları üzerinde baskı kurduğuna bununda enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğuna değinildi. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde devam edileceği mesajı verildi.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,17 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Dün PPK toplantısında piyasa beklentilerine paralel 500 baz puan faiz artışına gidildi. Politika faizi yüzde %35 oldu. Kurul toplantıda artan jeopolitik risklerin petrol fiyatlarını olumsuz yönde etkilediği ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğuna değinildi. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme olana kadar kademeli faiz artışlarına devam edileceği vurgusu yapıldı.
Globalde, ABD 10 yıllık faizlerinde güçlü duruş devam ediyor. Büyüme verisinin beklentilerden yüksek gelmesi ekonominin güçlü olduğu ve bunun enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı kuracağı yorumlarını da beraberinde getiriyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 76 baz puan artarak ve 8 baz puan azalarak, %33,52 ve %27,50 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,400 kritik bir destek eşiği olarak önemini koruyor... Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %3,19'luk yükselişle 7,662 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise son dönemde volatilitenin belirgin bir şekilde arttığını söyleyebileceğimiz piyasada, bir önceki gün yaşanan sert gerilemenin ardından Perşembe günü yukarı yönde bir tepki denemesi gerçekleştiren endeksin 7,400 bölgesindeki kritik desteğin korunabilmesini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz.
Ancak önümüzdeki süreçte bu destek üzerinde gelişecek yukarı yönlü çabaların gücü ve devamlılığının da piyasanın özellikle orta vadeli yönü konusunda belirleyici bir gelişme olarak yakından izlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu paralelde, dün itibarıyla 7,400 bölgesinden başlayan tepki hareketinin ana direnci olarak TL zirve 8,560 bölgesinden gelen ısa vade alçalan trendin direnci konumundaki 7,900 bölgesini takip ediyoruz. Bu direnci aşmayı başaramayacak hareketleri ise, hızlı gerilemenin ardından yukarı yönde gelişen tepki karakterinde hareketler olarak değerlendiriyoruz.
Aşağı yönde ise 7,400 ana destek olarak önemini koruyor ve bu bölge altına doğru yaşanabilecek kalıcı hareketlerde, piyasanın son dönemde bozulan kısa vadeli teknik görüntüsünün, daha geniş bir sürece yayılabilecek bir özellik kazanma riski olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla 7,350/300 aralığını önemli bir stop-loss seviyesi olarak takip etmeyi öneriyoruz.




Eur/Usd:
Avrupa Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi. 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'de bıraktı.
ECB yaptığı açıklamada mevcut faiz artırımlarının mali koşullara güçlü şekilde iletildiğinin altını çizerken, politika faiz seviyesi yeterince uzun sürdürüldüğü taktirde hedefe önemli bir katkı sağlayacağını belirtti. Avrupa bölgesi ekonomik verileri daralma bölgesinde daralmanın devamı resesyon korkularını da beraberinde getiriyor. EUR talebinin güçsüz kaldığını gözlemliyoruz.
ABD 3Ç büyüme verileri beklentilerin üstünde geldi. 3Ç kişisel tüketim harcamaları ve Eylül dayanıklı mal siparişleri de beklentilerin üstünde gelerek tüketici talebinin kuvvetli olduğu resmini ortaya koyuyor. Sıcak ekonomi ile birlikte jeopolitik risklerin masada olması Usd talebinin güçlü durmasını sağlıyor. Bugün açıklanacak ABD enflasyonu öncü göstergesi çekirdek PCE parite de hareketlilik yaratabilir
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyesini kuvvetli destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi üstünde Dolar talebinin Eur talebine göre daha güçlü kalacağını düşünüyoruz.
Bu sabah 1,056 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısında sıkılaşma sürecine ara vererek faiz artışına gitmedi. Benzer bir hareketi İngiltere Merkez Bankası toplantısında da görebiliriz. BOE’nin mevcut politika faizinde ekonomik nedenlerden dolayı değişikliğe gitmesini beklemiyoruz.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,213 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Jeopolitik risklerden kaçı güvenli liman talebi ile birlikte altına olan talebi artırıyor. Dün açıklanan beklenti üstü gelen ABD 3Ç büyüme verisinden sonra Dolar Endeksi’nde (DXY) güçlenme yaşanırken altın tarafında 1.990 Usd seviyelerinden 1.974 Usd seviyelerine bir geri çekilme gerçekleşti. FED’in güçlü ekonomiden dolayı sıkılaştırma süresini uzun tutma beklentilerinin geri çekilmede etkili olduğunu düşünüyoruz.
Altın için teknik olarak yükselişin hız kazanabilmesi için 1.985 Usd üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bugün açıklanacak ABD enflasyonu öncü göstergesi çekirdek PCE hareketlilik yaratabilir
Altın için 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.986 Usd seviyesindeki ons altında 1.975 ve 1.960 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.987 ve 1.995 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, dün ABD 3Ç büyüme verisi beklentilerin üstünde %4,9 geldi. 3Ç kişisel tüketim harcamaları ve Eylül dayanıklı mal siparişleri de beklentilerin üstünde geldi. ABD ekonomi canlı ve bu enflasyon çıpalaması üzerinde bir baskı yaratabilir. Enflasyonun artma beklentisi ABD tahvil faizlerini yukarı yönlü baskılamaya devam edebilir. Bugün açıklanacak ABD enflasyonu öncü göstergesi çekirdek PCE verisinin fiyatlamalarda önemli olacağını düşünüyoruz.
Lokal tarafta, jeopolitik haber akışına hassasiyet devam ediyor. Jeopolitik gelişmeler risk iştahını baskılayan ana unsur olarak karşımıza çıkıyor. Global tarafta ABD 10 yıllık faizinde yaşanan yukarı yönlü olan istek eurobond piyasasında alım iştahını baskılayan diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor.
CDS 419 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-6 cent; orta vadelilerde 13-10 cent; uzunlarda 8-13 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,73%, 9,06% ve 9,53% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş