Cuma günü ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) verisi açıklanacak. Temmuz sonu itibari ile yıllık oran yüzde 2,6 seviyesine inmiş durumda. Beklenti ise yüzde 2,7. TÜFE ise manşette yüzde 2,9, çekirdekte yüzde 3,2 seviyesinde.
PCE de TÜFE gibi enflasyonu ölçen bir veri. İçeriği farklı. Ürün ve hizmet sepeti PCE’de biraz daha geniş. FED çekirdek PCE verisini takip ettiği, ölçüt olarak aldığı için piyasa açısından da takibi gerektiriyor.
Verinin yüzde 2,7 gelmesi bekleniyor. Beklenti üstü sonuç, beklentiden saptığı ölçüde keyifsizlik yaratabilir. Sapma FED faiz indiriminin 25 baz puan olacağı görüşünü destekleyebilir. Eğer veri beklentiye paralel veya altında gelirse 50 baz puan indirim ihtimali artabilir. CME anketinde 25 baz puan indirim seçeneğine yüzde 71,5 ihtimal veriliyor. 50 baz puan indirime ise yüzde 28,5 ihtimal veriliyor.
Tabi bu hafta bakacağımız tek veri PCE değil. ABD 2Ç büyüme (2. okuma), tüketici güveni, kişisel gelir-harcamalar, AB TÜFE, Almanya TÜFE verileri de takip edilecekler listesinde yer alıyor.
ABD Hazinesinin tahvil ihaleleri, FED yetkililerinin konuşmaları da ajandada yer alan diğer unsurlar. Tahvil ihalesinde bugün 2 yıl vadeli, yarın 2 ve 5 yıl vadeli, Perşembe 7 yıl vadeli kıymetler ihale edilecek. İhaleler sonucunda oluşan faizler ve talep-karşılama oranları sinyal etkisi verebilir. FED yetkilileri ise verecekleri mesajlar ile piyasayı Eylül indirimine hazırlamayı sürdürebilir. Üst bölümde PCE verisinin sonucuna bağlı olarak indirim beklentilerinin değişebileceğini ifade etmiştik. Ancak FED kararına kadar aylık istihdam, TÜFE verilerini de karşılayacağımızı not edelim. Bu sebeple FED yetkilileri faiz indiriminin miktarı konusunda sinyal vermekte isteksiz olabilir.
Piyasa fiyatlaması FED Eylül toplantısına odaklanmış durumda. Eylül ayında sadece FED toplantı yok. Ajanda şu şekilde 12 Eylül Avrupa MB, 18 Eylül ABD MB, 19 Eylül İngiltere MB, 20 Eylül Japonya MB. Faiz kararları, verilecek mesajlar piyasa fiyatlaması için önemli. Japonya’nın faiz indirim değil faiz artışı döngüsünde olduğunu belirtelim. Bu anlamda ters yönde ilerlediğini not edelim.
Piyasa fiyatlamasında jeopolitik, ABD başkanlık seçimi, Çin ekonomisinin zayıflığı, Japonya MB sıkılaşması gibi başlıkları takip ediyoruz. Bu hafta özelinde ise Çarşamba akşam NVIDIA finansalları, Cuma ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE), kişisel gelir-harcama verileri açıklanacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarında eksi. Asya piyasalarında yatay-karışık görünüm hakim. Hong Kong %0,3 civarında, Çin %0,4 civarında eksi. Japonya %0,2 civarında artı ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,82, Dolar Endeksi 100,8, ons altın 2.506 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, ajandanın boş oluşu TL varlıklara yönelik momentumun düşüş kalmasına yol açıyor. lokal varlıklar globaldeki emsallerine göre biraz olumsuz ayrışıyor. Bunu hissede, tahvilde, eurobondda, TL’de görüyoruz. TL Ağustos ayında önceki 2 aya göre daha zayıf. Mevcut baskıya rağmen TL faiz dövize göre yine cazip seviyede. Ana resimde ise normalleşmeye yönelik programın gücü, yarattığı algı yatırımcı iştahını etkileyebilir. Genel olarak olumlu görüşümüzü koruduğumuzu belirtelim.
Ağustos ayı Reel sektör güveni ve kapasite kullanımı verileri beklentinin biraz altında geldi. Bugün PPK toplantı özeti, yarın dış ticaret dengesi, Perşembe Hazine borçlanma programı açıklanacak.
Cuma günü 30 Ağustos Zafer Bayramımız. Piyasalar kapalı olacak.
Usd/TL:
FED kararı öncesi piyasalar, faiz indiriminin 25 baz puan mı 50 baz puan mı olacağını tartmaya devam ediyor. Bu konuda fikir birliği oluşmuş değil. Faiz kararı öncesi açıklanacak makro veriler piyasanın netleşmesini sağlayabilir.
FED de benzer durumda olmakla birlikte minimum adımla faiz indirim sürecine başlaması daha olası görünüyor.
Bu hafta veri trafiği yoğun. ABD veri trafiği yine gündemi belirleyebilir.
İç tarafta, TL birkaç hafta öncesine göre biraz daha zayıf. Ağustos ayındaki yüzde 2,5 civarında değer kaybı söz konusu. Haziran, Temmuz aylarındaki toplam kayba yaklaştı (yaklaşık yüzde 2,9). Kayıpta hızlanma kendini besleyen bir iç devinimi beraberinde getiriyor.
Para politikasındaki şahinliğin maliye politikasında da eşleniğinin görülmesi TL üzerindeki baskıyı azaltabilir.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 34,01 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
TCMB şahin duruşunu sergilemeye devam ediyor. Zira enflasyona dair endişeler hala sıcak. Bu yapı TL faizlerinin bir süre daha yüksek kalacağı anlamına geliyor. Tahvil faizleri mevcut seviyelerini bir süre daha koruyabilir.
Tahviller potansiyellerini koruyor. Ancak yukarıda ifade ettiğimiz yapı, tahvil faizlerde beklenen düşüşün ötelenmesine yol açıyor.
Hazine Perşembe günü Eylül ayı borçlanma programını açıklayacak. Perşembe günü açıklanması beklenen programda bir önceki ay Eylül’de 128 milyar TL itfa karşılığı 188 milyar TL borçlanma yapılması şeklindeki rakamların değişip değişmeyeceğine bakacağız.
Globalde, ABD ekonomi resesyona girmeden yavaşlamaya, enflasyon hedefe yakınsamaya devam ediyor. Bunun paralelinde tahvil faizleri aşağı inmeyi sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan artış ile %42,05 ve 7 baz puan artış ile %28,30 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Satış baskısı devam ediyor... Haftanın ilk günü satıcılı seyrin devam ettiği hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,06'lık kayıpla 9,565 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, TL zirve 11,250'lerden başlayan satıcılı seyrin ardından, bir süre 9,700-10,200 aralığındaki yatay işlem bandında sıkışan piyasanın geçen haftanın son günü kapanış itibarıyla bu sıkışmayı aşağı yönde sonlandırdığını söyleyebiliriz.
Bu aşamadan sonra, piyasadaki teknik bozulmanın orta vadeli bir karakter kazanarak devam edebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Yukarı yönde gelişmesi muhtemel toparlanma çabalarında ise, ilk etapta 9,700/750 olmak üzere, sırasıyla 9,900 ve psikolojik 10,000 eşiğinin önemli dirençler olarak öne çıkabileceğine inanıyoruz.
Aşağı yönde ise, 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,350/400 aralığını ilk önemli destek olarak takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Yatırımcılar FED kararı öncesi, faiz indirimi dönemine girileceği için biraz rahatlama halindeler. Ancak indirim miktarı ve gelecek aylara dair indirim miktarı ve hızı konusunda bir netlik olmadığı için olumlu hava sınırlı kalıyor. FED her ne kadar faizi indirme dönemine giriyor olsa da gelecekteki adımlar yine makro verilere tabi olacak. Bu ise veril odaklı seyrin süreceği ve kestirim yapmanın sağlıklı olmayacağı sonucunu beraberinde getiriyor. Hal böyle olunca, yine adım adım fiyatlama yapma modu devam ediyor.
Bu hafta ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi dikkat çekiyor. FED baz aldığı için veri kıymet taşıyor. PCE Cuma günü açıklanacak. Sonuca bağlı olarak (düşük-yüksek) fiyatlamalar değişebilir.
Ayrıca ABD 2Ç büyüme verisinin 2. okuması, tüketici güveni, kişisel gelir-harcamalar, AB TÜFE, Almanya TÜFE verileri de takip edilecekler listesinde yer alıyor.
Yine dikkat çeken diğer bir veri ise NVIDIA 2Ç finansalları. Çarşamba akşam açıklanacak sonuçlar piyasada heyecan yaratabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi önemli. Kuvvetli destek seviyenin kırılması aşağı yönlü hareketin devamını sağlayabilir. Bu sabah 100,6 ile güne-haftaya başlıyoruz.
Parite 1,10 seviyesini taban yapma çalışmasını tamamladıktan sonra 1,11 seviyelerinin üstünde tutunma çabasında.
Bu sabah 1,117 seviyesindeki paritede 1,115 ve 1,11 seviyeleri gün içi destek; 1,12 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere konut kredisi başvuruları dışında majör bir ajandaya sahip değil. ABD ajandası ise daha dolu. Bu sebeple yine ABD ekonomisine dair veriler pariteyi domine edebilir. Bir de NVIDIA bilançosunu not edelim. Kaldı ki FED faiz indirimi fiyatlamada ana çerçeveyi oluşturuyor.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altına inmiş durumda. Genel görüntü aşağıyı işaret ediyor.
Bu sabah 1,319 seviyesinde bulunan paritede 1,317 ve 1,313 seviyeleri gün içi destek; 1,325 ve 1,33 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
FED faiz indirim beklentisi fiyatlamada ana unsur konumunda. Jeopolitik konular ise oluşan tansiyona bağlı olarak ara ara ve belli bir düzeyde destekleyici olabiliyor.
Bulunduğumuz noktada FED faiz indirimi öncesi karşılanacak veriler piyasanın netleşmesini sağlayabilir. Netleşmesini beklediğiniz başlık faiz indiriminin miktarı.
Kişisel tüketim harcamaları (PCE), aylık istihdam, TÜFE FED kararı öncesi karşılayacağımız majör veriler. Bunların dışında onlarca veri olduğunu belirtelim. Yine de bu 3 veri FED faiz indiriminin kaç puan olacağı sorusunun cevabını verebilir.
FED’in faiz indirim döngüsüne girdiği görüşü kıymetli madenler için olumlu fiyatlama dönemi sonucunu beraberinde getirebilir. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.506 Usd seviyesindeki ons altında 2.490 ve 2.477 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.515 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,82 civarında işlem görüyor. Son birkaç gündür sıkışma söz konusu. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü hareketini sürdüreceğinden hareketle sıkışmanın aşağı yönlü kırılması daha olası olabilir. Tetikleyici ABD verileri olur diye düşünüyoruz.
İç tarafta, global piyasalarda tahvil faizlerinin gevşemesine Türkiye eurobond faizleri tam olarak eşlik edemiyor. Bir miktar negatif ayrışma söz konusu. Türkiye eurobondlarına olumlu bakmakla birlikte katalizör eksikliğinin hissedildiğini düşüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 267 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-6 cent; orta vadelilerde 16-18 cent; uzunlarda 24-29 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,95%, 6,65% ve 7,60% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.