Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

1971 358,4 - 315

1985 262,8 - 200

1990 160,2 - 124

2011 85,5 - 75,3

2024 160,9 - 140,8 …

Japonya para birimi Yen son yılların zirve seviyelerine yükseliş halinde. Esasında Yen, 1971-2011 dönemini düşüş yönünde geçirdi. Sonrasında yönünü yukarı çevirdi.

İlkten ABD’de yaşanan konut kredisi krizi ile FED’in faizi sıfıra indirmesi ve likiditeyi aşırı bollaştırması (FED bilançosu misli büyüdü) başladı. Sonrasında Covid pandemisi ile FED aynı davranışı tekrar etti. Doğal olarak Dolar zayıf kaldı. Konut kredisi krizi dönemde Japon para birimi Yen primlendi, güçlendi. 2011 sonrasında ise 2015’e kadar zayıfladı. Pandemi ile tekrar güçlendi. Pandeminin ekonomik etkileri azaldıkça güç kaybetmeye başladı.

Geldiğimiz noktada sıkı-temkinli duruş sergileyen bir FED var. Güçlü makro veriler var. Diğer tarafta ise canlanmaya çalışan bir ekonomi, sıkılaşacağı sinyalini veren bir BOJ (Japon merkez bankası) var. Ama ne ekonomi canlı resim çizebiliyor ne de BOJ klasik anlamda şahin/leşen bir merkez bankası portresi çizebiliyor.

Elde bu dengesiz yapı olunca geriye Yen’e güç katmaya çalışan sözlü-fiili müdahaleler kalıyor. Bir para birimini müdahalelerle istediğiniz seviyeye indirme-çıkarma konusunda başarılı olabilmek konusu bir soru işaretini hak ediyor. Şu anda Yen’de yaşanan bu. Dolar-Yen paritesi tarihi seviyeye yükseldi, son 35 yılın zirvesinde (160,2). Muhtemelen duramayacak, yükselişini sürdürecek (170 civarı).

Yen’in Dolar Endeksi’ndeki payı 13,6%. Paritenin 160’tan 170’e çıkması Endeksi 1 puan yukarı taşıyabilir. Endeks bu sabah 105,9 civarında. Mevcut fiyatlama, temkinli FED, Avrupa’da-İngiltere’de seçim belirsizliği oluşması, ABD makro verilerinin diğerlerine görece daha iyi gelmesi gibi sebepler Dolar talebi taratıyor. Bir yandan da ABD tahvil faizi yükseliyor.

Yatırımcıların veriden veriye fiyatlama yapma davranışı sürüyor. Bugün itibari ile veriler net bir yön ortaya koymadığını için de finansal varlıklar trendsiz kalıyor.

Piyasa fiyatlaması ‘kararsız-yönsüz’ devam ediyor. Haftanın dolu ajandasına bağlı risk iştahı belirlenebilir, yön oluşabilir. Bugün ABD 1Ç büyümesinin 3. okuması, yarın FED’in önem verdiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) açıklanacak. Sapma hareket demek. Sapmanın yönü ise risk iştahının yönünü tayin edebilir. Biden-Trump münazarası bugün takip edilecek diğer bir konu. Münazara seçim tahminlerini dolayısı ile piyasaları etkileyebilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,3-0,4 civarında eksi. Asya piyasalarında Hong Kong %2 civarında eksi, Çin %0,5 civarında, Japonya %1,05 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,33, Dolar Endeksi 105,6, ons altın 2.302 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, kritik haftanın sonuna yaklaştık. Bugün PPK faiz toplantısını yapacak. PPK faizi sabit tutarak enflasyona, enflasyon trendine ve karşılığında sıkı duruşun süreceğine dair içerik ortaya koyabilir. Yarın gri listeden çıkış kararının alınmasını bekliyoruz. Kripto paralara dair düzenlemenin Meclis’ten geçmesi gri listeden çıkış beklentilerini artırdı.

 

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi (= Dolar) tekrar yükselişe geçti. Sıkışma bölgesinin üst bandı (105,7) seviyesinin üzerine çıkması ile yukarı yönde ilerledi (106). Mevcut durumda yukarı istek var. Ancak bu istek güçlü veri desteğine ihtiyaç duyuyor. Bugün ve yarın açıklanacak veriler canlı ekonomi sinyali vermeli.

Dolar Endeksi’nin güçlenmesinin diğer bir nedeni de Japon Yeni’ndeki zayıflık Dolar-Yen paritesi tarihi rekor seviyesine erişti (160). Biz yukarı yönde potansiyelin biraz daha olduğunu düşünüyoruz. O yüzden Dolar biraz daha güç kazanabilir.

İç tarafta, bugün PPK faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. TCMB son toplantısında parasala sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edileceğini belirterek mevcut sıkılaşma dozunu korumuştu. TCMB’nin ‘şahin’ duruşunu devam ettirmesini bekliyoruz. Enflasyona dair öngörüleri politika faizi patikasına dair sinyal olabilir.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,85 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

PPK faiz kararını bugün açıklayacak. Politika faizinin aynı kalması konsensüs. Bu sebeple piyasa karar metnine odaklanmış durumda. Metinde, enflasyonla mücadele ve riskler, enflasyonun trendine dair tahmin dikkat çekebilir. Genel olarak sıkı duruşun devamı yönünde güçlü duruşun korunacağını düşünüyoruz.

28 Haziran tarihinde FATF toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkması bekleniyor. Gri listeden çıkış ile Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisiyle birlikte tahvil talebinin artığı bir döneme girilebilir.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, piyasalar yön konusunda kararsız. ABD ekonomisinin gücünü koruması tahvil talebini azaltıyor. Gözler bugün ve yarın açıklanacak ABD verilerinde. Verilerin sonuçları tahvil fiyatlamasını da etkileyebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 60 baz puan düşüş ile %42,04 ve 15 baz puan düşüş ile %28,65 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

10,650 desteğinin kırılmasıyla satış baskısı artıyor... Endekste 11 Haziran tarihinde 10,000 seviyesinde bulunan hedef destek noktamız üzerinde başlayan yukarı hareketin, 10,750/800 hedef direnç bandını aşma denemelerinin dün satış baskısıyla karşılaştığını gözlemliyoruz.

Çarşamba günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi, kapanışı -%1.81 oranında değer kaybıyla 10,486 puandan gerçekleştirdi. Son günlerde 10,750/800 hedef direnç bölgesinin oluşturduğu baskı kapsamında seans içi ilk önemli destek olarak aldığımız 10,650 seviyesinin aşağı kırılmasını yukarı hareket içerisindeki zayıflama sinyali olarak değerlendiriyoruz. Böylece alt noktada ilk önemli destek noktası aldığımız 10,500 seviyesi test ediliyor. Gün içerisinde ilk etapta 10,500 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu seviye altındaki olası hareketlerin ise 10,250 seviyesini hedefleyecek aşağı baskıyı sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Dolayısıyla dün 10,650 desteği altında oluşan zayıflama sinyalinin ardından aşağı baskının devam riskinin sürdüğü piyasada, destek noktalarını tepki yükselişleri için yakından izliyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanması ise 10,800 üzerinde gündeme gelecektir.

 

 

 

 

Eur/Usd:

FED üyeleri gevşeme konusunda tedbirli olmaya devam ediyor, ABD verileri AB verilerine göre daha iyi, Fransa’da seçim belirsizliği söz konusu gibi gerekçeler Dolar talebini canlı tutan sebepler. Bunlara bir de Japon Yeni’ndeki zayıflık da eklendi.

Yen’deki kayıplar sürüyor. Dolar-Yen paritesinde 150 kritik seviyesinin yukarı geçilmesi ile 170 seviyesine çıkış kapısı aralandı. Bugün itibari ile 160,4 civarında bulunan paritenin yukarı yönde ilerleyeceğini düşünüyoruz. Yen’in Dolar Endeksi’ndeki ağırlığı (13,6%) dikkate alındığında 1 puana yakın yükselişe sebep olabilir. Endeks bu sabah 105,95 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün ve yarın ABD’de açıklanacak veriler takip edilecek. Bugün 1. çeyrek büyümesinin 3. okuması açıklanacak. Yarın ise kişisel tüketim harcamaları endeksi dikkat çekiyor. Bunların dışında da verileri karşılayacağımızı belirtelim. Beklentilerden sapan veriler hareket yaratabilir. Güçlü veri güçlü Dolar sebep-sonuç olarak not edilebilir.

Bugün yapılacak Biden-Trump münazarasının seçim tahminleri üzerinden Dolar’ı etkileyebileceğini belirtelim.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,7 seviyesi üstü fiyatlama isteği ile güne başlıyor.

Bu sabah 1,069 seviyesindeki paritede 1,066 ve 1,061 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,078 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd:

İngiltere’de yarın 1Ç büyüme verisinin final okuması açıklanacak. ABD tarafında ise ajanda daha yoğun. Bugün 1Ç büyümenin 3. okuması, yarın ise kişisel tüketim harcamaları dikkat çekenler. Ajanda ABD tarafında daha yoğun. Son gelişmeler Dolar talebini canlı tutuyor. İngiltere’de ayrıca seçim döneminde olunması da Gbp üzerinde baskı oluşturuyor.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,7 seviyesi üstü fiyatlama isteği devam ediyor.

Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,272 ve 1,276 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

ABD para biriminin ve tahvil faizlerinin beraber yükseldiği günlerdeyiz. Jeopolitik tarafta sıcaklık seviyesi artmadı. O yüzden yatırımcıların kıymetli maden talebi azaldı. Altın yatay seyrini sürdürüyor. Yatay seyir bandının alt sınırlarına iniyor.

Ana resimde erozyona uğrayan ‘FED faiz indirecek’ tahmini hala geçerli ama makro veriler tahminleri desteklemekte kararsız. Güçlü veriler FED’in temkinli sinyal vermesine yol açıyor.

Veri trafiğinde bugün ABD 1Ç büyüme verisinin 3. okuması, yarın kişisel tüketim harcamaları dikkat çekiyor. Her iki veride sapma görülmesi harekete yol açabilir. Sonuçlar düşük olursa altın rahatlayabilir.

Mevcut dinamik ile altın mevcut seviyelerinden uzaklaşamıyor. O yüzden kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketi sürebilir.

Bu sabah 2.302 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD Hazinesi’nin tahvil ihalelerinde faizler aşağıya iniyor. Dün yapılan 2 yıl vadeli (değişken faizli) ve 7 yıl vadeli tahvil ihale faizleri düştü. Dikkat çeken diğer nokta ise talebin canlı olması oldu. Sonuçlar tahvil alıcısının iştahını gösteriyor. İhalelerin temkinli FED gölgesinde yapıldığını belirtelim. Tam rahat bir ortam yok ama yine de alıcılar iştah gösteriyor.

İç tarafta, bugün TCMB faiz kararını açıklayacak. Faizde değişim beklenmiyor. Daha çok duruşa ve faiz patikasına ilişkin sinyal önem arz ediyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Ama globaldeki yükseliş ters yönde harekete yol açıyor.

Türkiye 5 yıllık CDS 280 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 5-10 cent; uzunlarda 17-21 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,62%, 7,18% ve 7,93% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş