Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yeni hafta, Paskalya tatili öncesi sakin devam ediyor. Küresel piyasalarda merkez bankalarının gevşeme patikası gündemin ilk sıralarındaki yerini koruyor. Piyasa aktörleri FED ve Avrupa Merkez Bankası yerine İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine öncülük edeceğini fiyatlamaya başladı. Makro veriler bu açıdan önümüzdeki süreçte daha önemli olmaya devam edebilir.
Faiz indirim beklentileri ertelendikçe ülke ekonomilerinin dayanıklılıkları ön plana çıkabilir. Bu noktada ABD ekonomisi nispeten Avrupa ekonomisine görece daha güçlü durumda. FED son toplantısında nokta grafik faiz indirimi beklentilerini değiştirmemiş 2024 yılında 3 adet faiz indirimi beklentisini korumuştu. Avrupa tarafında geçen hafta İsviçre Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz indirimine gitmesi, Avrupa ekonomisinde de faiz indiriminin erkene çekilme beklentisini tetikledi.
Diğer taraftan FED toplantısı sonrasında üyelerden faiz indirim süreci ile ilgili itidalli açıklamalar gelmeye devam ediyor. FED Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook, faiz oranlarını düşürürken temkinli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini söyledi.
Henüz fiyatlamalara çok yansımaya başlamadıysa da 2024 ABD’de seçim yılı olarak karşımıza çıkıyor. Son yapılan anketlerde eski Başkan Trump’la Başkan Biden arasındaki fark kapanıyor. Seçim zamanı yaklaştıkça (5 Kasım 2024) piyasalarda seçim fiyatlamaları hızlanabilir.
Bu haftanın makro açıdan önemli veriler ABD’de açıklanacak. Perşembe günü ABD 4Ç GSYİH revize (beklenti %3,2, önceki %3,2) ve FED’in favori enflasyon göstergesi PCE açıklanacak. PCE verisinin Şubat ayında %0,3 yükseleceği, yıllık bazda ise %2,8 seviyesinde sabit kalacağı tahmin ediliyor. Dün gelen ABD'de dayanıklı mal siparişleri Şubat ayında beklentilerin üstünde yüzde 1,4 yükseldi. Veri şirketlerin ekonominin gidişatı konusunda iyimser olduğuna işaret etti.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,2-0,3% aralığında artı. Asya piyasaları Japonya hariç negatif. Çin 0,6% civarı, Hong Kong 0,6% civarı satıcılı; Japonya 1% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,24, Dolar Endeksi 104,4, ons altın 2.175 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, 28 Mart Perşembe günü, TCMB'nin 21 Mart tarihinde yaptığı toplantısının özeti yayımlanacak. Metin, 21 Mart tarihinde yapılan PPK toplantısında alınan karara ait detayların görülmesi açısından önemli olabilir.





Usd/TL:
Son FED açıklamaları ve tahminlerini değiştirmedi. Başkan Powell ‘güvercin’ tonda açıklamalarda bulundu. ABD tarafında enflasyon ile ilgili endişelerin artması dolar talebini canlı tutuyor. Dolar endeksi (DXY) 104 seviyesinin üstünde tutunmaya devam ediyor. Gelecek olan makro veriler dolar endeksinde yön hususunda yön gösterici olabilir.
Lokal tarafta, Merkez Bankası enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve piyasa dinamiklerini yakından takip ettiğini gösterdi. Alınan kararlıların etkisini görmek için önümüzdeki aylarda açıklanacak enflasyon rakamları ve iç talepteki genel görünüm yakından takip edilecektir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,21 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Merkez Bankası’nın son PPK toplantısında, TCMB enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve enflasyon beklentilerinde bozulma devam etmesi halinde ek sıkılaşmaya devam edeceğini belirtti. Kısa vadeli tahvil faizinin politika faizine yaklaşmasını ve dengelenmesi bekliyoruz.
Global tarafta FED son toplantısında güvercin mesajlar ağırlıktaydı. Enflasyonda görülen katılık açıklamalarda nispeten göz ardı bırakıldı. Enflasyon beklentilerinde yaşanan endişe ABD tahvillerine talebin sınırlı olmasını sağlıyor. Cuma günü açıklanacak PCE verisi beklenti altı kalırsa ABD 10 yıllık faizlerinde gerileme hızlanabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan artış ile %45,68 ve 39 baz puan artış ile 26,93% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste 8,700 desteğinde başlayan ve pazartesi günü 9,336 seviyesine kadar devam eden yukarı hareketin, dün seans içi ilk önemli destek olarak izlediğimiz 9,000 seviyesini aşağı kırdığını gözlemliyoruz. Böylece önceki gün oluşan geri çekilmenin ardından onaylanan zayıflamayla, Salı günü -% 2.46 oranında değer kaybıyla 8,807 puandan tamamlandı. Güne zayıf seyrin devamıyla başlayacak olan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,700 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin 9,336 seviyesinden başladığı geri çekilmesi içerisinde 8,700 desteğini koruma çabasının kısa vadeli hareket içerisinde önemli olacağını düşünüyoruz. 8,700 desteğinin korunması, piyasada daha geniş band olan 8,700/9,400 aralığındaki yatay konsolidasyon sürecinin devamını getirecektir. Yukarı ataklarda ise 9,080 seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunuyor. Yukarı atakların yeniden güç kazanması için 9,080 direncini aşması gereken piyasada, 8,700 altındaki olası hareketlerin ise 8,550 ve 8,100 risklerini gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Geçen hafta sonuçlanan FED toplantısında politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Toplantı sonrasında Başkan Powell ‘güvercin’ tonda mesajlar verdi. Toplantı sonrasında dolar endeksi (DXY) değer kaybı yaşadı. Geçen hafta İsviçre Merkez Bankası’nın faiz indirmesi ile piyasa Avrupa bölgesi faiz indirim beklentilerini öne çekti. Beklentilere paralel paritede baskılı süreç devam edebilir. ABD tarafından açıklanacak makro veriler beklenti altı kalırsa paritede baskının azaldığını görebiliriz. Bu hafta açıklanacak ABD PCE verisi bu açıdan hareketlilik yaratabilir.
Majör para birimlerinde Usd çaprazlarına dair haber akışları etkili oluyor. Örneğin USDJPY paritesinde artacak stres, Dolar talebini artırıcı bir neden olarak karşımıza çıkabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üstünde kalmaya çalışıyor.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,09 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Hafta içinde İngiltere tarafından gelen veri akışı sakin. ABD tarafından gelecek olan makro veriler paritede hareketlilik yaratabilir. İsviçre Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz indirimine gitmesi Gbp/Usd paritesinin de baskı seyrin devam etmesine neden oluyor.
Dün 1,26 seviyesine inen parite tepki alımları ile birlikte günü 1,265 seviyesinde kapattı. 1,27 üstüne çıkması kısa vadede baskının azalmasına neden olabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,262 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Jeopolitik gerginliklerin artması altın fiyatlarına sınırlı olumlu yansıyor. 2.070 Usd kritik direnç seviyesinin aşılması sonrası yukarı isteği artan değerli metalde yatay bant 2.145-2.190 Usd arasında konsolidasyon devam ediyor.
Ay sonuna yaklaşırken, altın tarafında kazançların korunmasını önemli buluyoruz. Cuma günü açıklanacak olan PCE verisinin beklenti altında kalması Altın fiyatlarının yukarı hareketini destekleyebilir. Kısa vade de 2.200 Usd seviyesini direnç noktası olarak takip ediyoruz.
Teknik olarak bir önceki zirve noktası 2.145 Usd seviyesi kısa vade destek noktası olarak görülebilir. 2.145 Usd altı kapanışlar yaşanması halinde satış baskısı artabilir.
Altında teknik olarak kritik destek seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesine inmeden yeniden yönünü yukarı çevirdi. 2.225 Usd seviyesinin üzerinde 2.275 Usd seviyesi hedef olabilir.
Bu sabah 2.175 Usd seviyesindeki ons altında 2.155 ve 2.145 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.200 ve 2.225 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Tahvil faizleri son gelişmelere fazla reaksiyon vermiyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde sınırlı hareket devam ediyor. ABD tarafında enflasyon beklentilerinde yaşanan endişe tahvil talebini sınırlandırıyor. FED faiz indirim beklentileri gelen makro verilere göre değişiyor. Cuma günü açıklanacak olan PCE verisi sonucu önemli olabilir. Beklentilerin altında gelebilecek makro veriler ABD tahvil faizlerinin aşağı yönde ilerlemesini sağlayabilir.
Lokal tarafta PPK faiz kararı ve atılan adımlar CDS fiyatlamalarına olumlu yansıdı. Global tarafta iyimserliğin artması olumlu fiyatlamanın devamını getirebilir. Bu hafta yurtdışına paralel bir seyir bekliyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 323 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-4 cent; orta vadelilerde 1-3 cent; uzunlarda 10-11 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,81%, 7,45% ve 8,13% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
 

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.